Inbraak tijdens uitvaartdienst, hoe voorkomen?
Het komt in Nederland vaak voor, dat er wordt ingebroken bij huizen waarvan bekend is dat de bewoners naar een uitvaartdienst zijn. De inbrekers struinen overlijdensadvertenties af om te achterhalen in welke huizen, wanneer in te breken is.
In overlijdensadvertenties is eenvoudig te achterhalen wanneer de uitvaartdienst is en welke huis in ieder geval leeg is. Op het correspondentieadres zal ten tijde van de dienst niemand aanwezig zijn. Dit is de lafste manier van inbraak en zal ook zwaar bestaft worden op het moment dat de daders gepakt worden. Een rechter heeft in een geval van een inbraak in Oudenaarde een gevangenisstraf van maar liefst twee jaar gegeven. Deze inbreekster ging tijdens de uitvaartdienst van een familielid inbreken in een huis van een familielid.
In sommige gevallen worden er zelfs beveiligingsbedrijven inschakelt om inbraak te voorkomen. Helaas zal dit geen goedkope oplossing zijn.
Hoe kan ik inbraak tijdens een uitvaartdienst voorkomen?
Goed afsluiten
U moet in ieder geval zien te voorkomen dat inbrekers eenvoudig in uw huis kunnen komen. Door deuren en ramen te sluiten, nodigt het huis niet uit om te betreden. Zorg dat de deuren die het minst opvallend geforceerd kunnen worden, op het nachtslot zitten. Indien uw huis voorzien is van rolluiken, kunt u deze beter sluiten, zodat het huis nog minder uitnodigend over komt.
Informeer de buurtrechercheur
Politie kan niet uren uw huis gaan bewaken, maar mogelijk zijn ze bereid om een extra rondje te doen. Tijdens dit rondje kunnen ze goed letten op verdachte figuren rondom uw huis. De kans dat dit effect gaat hebben is klein, maar het is een mogelijkheid.
Oppas inschakelen
Een omstreden manier is om oppas te regelen voor het huis. Het is echter niet de bedoeling om de oppas is een gevaarlijke situatie te brengen. De oppas moet ook vanuit buiten duidelijk zichtbaar aanwezig zijn in het huis. U moet zien te voorkomen dat de inbreker zich genoodzaakt ziet om de oppasser van uw huis uit te schakelen. U kunt beter bestolen worden, dan dat iemand ernstig letsel toegebracht krijgt.
Buren informeren over het tijdstip van afwezigheid
U doet er verstandig aan om de buren op de hoogte te brengen van de tijstip van de dienst. Gedurende deze periode kunnen zij extra letten op uw huis, en eerder alarm slaan bij het vermoeden van inbraak. Het is echter niet de bedoeling dat ze gaan proberen om de held uit te hangen, door zelf actie te ondernemen.
Elektronische beveiliging van het huis
U kunt niet uw huis beveiligen speciaal voor een uitvaartdienst, maar dit kan wel een moment zijn om een
inbraakbeveiliging te laten installeren. U kunt het ook goedkoop houden door goedkope vormen van beveiliging te monteren. Hierbij kunt u denken aan een alarm dat afgaat om het moment dat de deur open gaat. Deze manieren van beveiliging zijn eenvoudig uit te schakelen, maar in combinatie met oplettende buren kan het inbraak voorkomen.
Wie heeft uw huissleutel?
Een inbraak tijdens een uitvaart zal vaker dan reguliere inbraak, verricht worden door een bekende. In dit soort gevallen moet u zich goed bedenken wie de sleutel heeft van uw huis. Deze mensen kunnen namelijk zeer eenvoudig binnenkomen, zonder iets te forceren.
Is inbraak verzekerd?
Ja, braak aan het huis valt onder de
opstalverzekering (bij huurhuizen is de verhuurder hiervoor verzekerd). Voor gestolen en
vernielde inboedel, kunt u de inboedelverzekeraar inschakelen.