Woningoppasdienst steeds populairder

Mensen die hun huis moeten achterlaten omdat ze met vakantie gaan of om beroepsredenen kunnen oppassers inhuren die het als ‘een goede huisvader’ zullen verzorgen. Taxistop, een initiatief om kostendelend te liften, introduceerde dit in Vlaanderen eind van de jaren tachtig van vorige eeuw. Holiday Link zorgt voor deze dienst in Nederland, maar heeft intussen van Huisoppas (betalende) concurrentie gekregen.

Zonder zorgen met vakantie

Heb je een een ruime, gerieflijke woning in een aangename omgeving, een residentiële wijk bijvoorbeeld, dan lijkt het logisch dat je je zorgen maakt als je deze een tijdje achterlaat vanwege vakantie of werk. Leegstaande woningen nodigen uit tot ongewenst bezoek en je zou de eerste niet zijn die bij terugkomst met een beschadigde voordeur of ingeslagen raam en een leeggeroofde woning wordt geconfronteerd. En is het niet pijnlijk je huisdieren te moeten uitbesteden en uit hun vertrouwde omgeving te moeten rukken?

De oppassers

Taxistop beschikt over een woningoppasdatabase waarop mensen zich kandidaat stellen om gratis op je woning te komen passen. Vaak zijn het koppels die over voldoende tijd beschikken en het wel fijn vinden om een tijdje in een andere omgeving te wonen. Ook alleenstaanden stellen zich ter beschikking. Is het verwonderlijk dat vele gepensioneerden dit als een ideale tijdsbesteding beschouwen? Ook voormalige politieagenten en militairen voelen zich geroepen om op die manier hun medemens van dienst te kunnen zijn.

De opdracht van woningoppassers bestaat er in de eerste plaats in om de woning te onderhouden zoals de eigenaars dat zouden doen: poetsen, kamerplanten verzorgen, tuin onderhouden, maar ook de huisdieren onder hun hoede nemen, uitlaten en gezelschap houden, de post lichten en eventueel nasturen en ongewenst bezoek voorkomen.

Verzekering

Je wenst het niemand toe, maar er kan altijd wat mislopen. Daarom besliste Taxistop een woningoppasverzekering voor de oppassers af te sluiten. Deze dekt bijvoorbeeld door de oppasser toegebrachte schade in de woning, diefstal van bagage en lichamelijke ongevallen. Zijn er serieuze problemen kan de oppasser gebruik maken van de 24 uur op 24, 7 dagen op 7 beschikbare bijstandcentrale.

Hoe kan men van de dienst gebruikmaken?

Beide partijen moeten in de eerste plaats lid zijn van Taxistop, wat op 12,50 euro per jaar komt en zich registreren voor de woningoppasdienst zodat je toegang krijgt tot de database. De oppasser betaalt 45 euro, de eigenaar van de woning 60 euro waarbij beide gedurende een jaar gebruik kunnen maken van de dienst.

De eigenaar van de woning zal zijn wensen vooraf kenbaar maken en op basis daarvan wellicht gecontacteerd worden door een geïnteresseerde woningoppasser. Uiteraard kan hij zelf in de database op zoek gaan naar een geschikte oppasser. Best is vooraf een afspraak te maken om kennis te maken en praktische dingen te bespreken. Zo kun je vaststellen of er wederzijds vertrouwen is vooraleer je met elkaar in zee gaat.

Concurrentie

Sinds 2003 heeft het Nederlandse Holiday Link, de partner van Taxistop, evenwel concurrentie gekregen van Huisoppas, een initiatief van ondernemer Herman Withuis uit Oisterwijk die door zijn lange ervaring in de horecasector heel wat mensen kende met luxueuze woningen. Zijn huisoppasdienst beperkt zich niet tot Nederland maar heeft steunpunten over de hele wereld. In tegenstelling tot Taxistop en Holiday Link bij wie de woningoppassers ‘met gesloten beurs’ (gratis) hun taak vervullen, vraag Withuis 1 euro per uur, dus 24 euro per etmaal. Hij draagt er echter wel persoonlijk zorg voor dat de oppassers betrouwbaar zijn (hij screent ze op bekwaamheid en betrouwbaarheid en eist een bewijs van goed zedelijk gedrag) en gaat prat op zijn gepersonaliseerde aanpak. Zo neemt hij meteen telefonisch contact op met de oppasser eens die in het huis is aangekomen en eist hij een kort verslag van deze na de oppastermijn. Tevens neemt hij contact op met de eigenaar om te weten of deze tevreden is met de geleverde dienst.

In de lift

Uit recente cijfers blijkt dat de woningoppasdienst het goed doet. In Vlaanderen steeg het aantal vragen voor de dienst van Taxishop in 2009 met 105% ten opzichte van het jaar voordien en ook in de eerste helft van 2010 zet die trend zich voort. De economische crisis en de verhoogde acitviteitsgraad van senioren zouden een rol te spelen in dat succes.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Billie Holiday - Jazz-zangeresBillie Holiday is misschien wel de beroemdste zangeres in de jazz ooit. Haar stem was onnavolgbaar hoewel ze die later m…
Wat moet ik de oppas betalen?Wat moet ik de oppas betalen?Ouders met jonge kinderen kunnen niet zonder een oppas. Vaak is het geen probleem om een oppas in uw directe omgeving te…

Zelf huis ontwerpen: Hoe ontwerp je jouw droomhuis in 3D?Vroeger was het al een luxe om je toekomstige huis te laten ontwerpen door een architect. Maar nu zijn de mogelijkheden…
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.