Slakken, hoe jaag ik ze mijn huis uit

Alhoewel het nou niet direct een leuk onderwerp is hebben veel mensen, vooral in oudere woningen, last van ongewenst bezoek van slakken. Op een verjaardag kan dit nog eens tot wat hilariteit leiden maar iedereen is natuurlijk liever van dit slijmerige bezoek af. Wat kun je doen om je huis slakonvriendelijk te maken. Slakken zijn nuttige beesten maar geen van ons zal graag bezoek ontvangen van een slak. Toch zijn er in vele huizen ’s morgens sporen te vinden van deze ongewenste gasten en zijn er ook een aantal bewoners die in de nacht zijn verrast door een slak welke helaas geplet werd onder een voet, een zeer onaangename ervaring. Natuurlijk wordt het aantal slakken beïnvloed door het weer. Een natte zomer en een zachte winter zullen zorgen voor meer slakken dan een droge zomer en een strenge winter. Omdat deze omstandigheden niet beïnvloed kunnen worden door de mens moeten andere maatregelen worden genomen om de slakken buiten het huis te houden.

Zonder vocht geen slakken

Slakken hebben vocht nodig om te overleven. Als u slakken in huis heeft moet er ook een vochtige ruimte zijn waar zij kunnen overleven. Dit zal meestal de kruipruimte zijn die door onvoldoende ventilatie, grondwater of lekkages heerlijk vochtig is. De slakken zullen zich overdag in deze vochtige ruimte ophouden en ’s nachts op zoek gaan naar voedsel in uw woning. Ze komen de woning binnen door kieren en gaten, bijvoorbeeld onder plinten, of door de gootsteenafvoer. Dit voedsel kan bestaan uit planten of kattenvoer maar ook vochtig papier of karton volstaat voor een slak.

Hoe droger uw woning hoe minder aantrekkelijk deze is voor een slak. Wilt u de slakken bestrijden dan is het dus ook van belang uw huis zo droog mogelijk te maken. Dit kan eigenlijk alleen worden gerealiseerd door uw woning goed te ventileren. Uw vorderingen in de luchtvochtigheid kunt u bijhouden met behulp van een hygrometer.

Kruipruimte aanpassen

Mocht het onmogelijk zijn de kruipruimte van uw woning minder vochtig te maken, bijvoorbeeld omdat de vochtigheid veroorzaakt wordt door hoog grondwater, dan kunt u nog wel de kruipruimte minder aantrekkelijk maken voor de slak. Dit kan bijvoorbeeld door een laag schelpen in de kruipruimte worden gestort. De kruipruimte zal hierdoor niet alleen droger worden maar de schelpen vormen ook een onaangename scherpe laag waar de slakken niet over heen zullen willen kruipen.

Kieren en gaten

Vooral in oudere huizen zijn nog al wat kieren en gaten te vinden waardoor het bezoek zich een weg naar binnen baant. Door de sporen te volgen kan worden nagegaan uit welke hoek de beesten binnen komen en de woning weer verlaten. Om al het bezoek te ontmoedigen is het van belang deze kieren en gaten te dichten, bijvoorbeeld met een goede kit. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, ook al lijken alle kieren gedicht dan nog kunnen de bezoekers binnen komen. Kijk dan ook niet alleen op de grond naar gaten en kieren, maar ook daarboven, bijvoorbeeld tussen kozijnen. Blijf volhouden en ga keer op keer op zoek naar de mogelijkheden die de slak zou kunnen hebben om de woning binnen te dringen. Ervaring leert dat dit een hele lange tijd kan duren.

Slakkenkorrels of zout

Voordat u alle kieren en gaten gevonden heeft en heeft kunnen dichten kunt u wel nagaan vanuit welke hoek de slakken komen aan de hand van de sporen. Op deze plekken kunt u aan de buitenzijde van uw woning slakkenkorrels strooien, mocht u deze niet bij de hand hebben dan kan een “spoor”zout ook helpen. U zult hierbij zeer zorgvuldig te werk moeten gaan want een kier geeft de slak voldoende mogelijkheden alsnog uw woning binnen te dringen. Na een regenbui, niet uitzonderlijk in Nederland, zult u de hele strooiprocedure weer moeten herhalen. Uiteraard is dit slechts een tijdelijke oplossing maar kan het de ergste overlast wel tijdelijk verminderen.

Zeewier

In plaats van slakkenkorrels of zout kunt u aan de binnenkant van uw woning ook gebruik maken van gedroogd zeewier. Dit wier bevat zeer veel zout zodat slakker hier in een wijde boog omheen gaan. U kunt met dit zeewier een bepaalde hoek afsluiten en kijken of hiermee de slakken uit uw woning blijven. Op deze manier kunt u steeds nauwkeuriger bepalen waar u nog aan het werk moet om kieren en naden af te dichten.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Naaktslakken Bestrijden In Huis: de oplossing!Naaktslakken Bestrijden In Huis: de oplossing!Als we het het hebben over ongedierte denk je niet zo snel aan naaktslakken. Toch tref je naaktslakken vaak aan in huis…
Naaktslakken in de keukenNaaktslakken in de keukenNaaktslakken verwacht je niet meteen in je keuken of je badkamer. Toch hebben veel mensen last van deze ongewenste bezoe…
Oplossing tegen ZilvervisjesHet zilvervisje is een irritant beestje die in veel huizen leeft. Het beestje kan veel schade aanrichten aan je huis, wa…

Praktische tips om het gezellig warm te houden in huisPraktische tips om het gezellig warm te houden in huisMet de wintermaanden voor de deur en de nog steeds hoge energieprijzen enkele nuttige tips om de warmte in huis te houde…
Bronnen en referenties
  • http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/slakken.html http://forum.fok.nl/topic/1069080 http://extra.volkskrant.nl/select/vraag/vraag.php?id=121 http://www.hulpverleningsdienstgroningen.nl/hvd/index.html?http://www.hulpverleningsdienstgroningen.nl/content/265/Ventilatie.html http://www.50plusplein.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=9361&Art_Type=3 http://www.hostavereniging.nl/slakkenprobleem.htm http://tapio21.blogspot.com/ http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/slakken.htm http://www.rtl.nl/(/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/tuin/)/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/components/2005-2006/tuin/afl_36/36_tuin_kijkersvraag.xml http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=1B1SSJJD
Reacties

A. Groskamp, 30-08-2010
Hallo ik woon in een jaren 60 woning en heb sinds een paar jaar last van slakkensporen op mijn muur en weet niet waar ze vandaan komen. Ik heb zelfs de plint verwijderd en daar zout gestrooid, hoeveel jaar kan het duren voor ze weg zijn het is om gek van te worden. met vriendelijke groet Anita Groskamp Reactie infoteur, 07-09-2010
Helaas moet ik u meedelen dat u zonder verdere actie niet van de slakken af zult komen. Schijnbaar hebben zij een manier gevonden om uw huis binnen te komen en zij zullen het niet nalaten dit te doen.

Alleen alle stappen in het artikel volgen en net zolang doorzoeken tot u de doorgang heeft gevonden (met alle hulpmiddelen van dien) zal een oplossing kunnen bieden.

Uw moedeloze gevoel snap ik echter geheel!

Karina, 07-10-2009
Wij hebben sinds een week of ook een slakkenspoor, elke ochtend op het vloerkleed. Kunnen geen slijm-spoor vinden op het laminaat. Geen buizen van cv die onder de grond gaan, beton-vloer. Kortom we staan voor een raadsel. Nog een suggestie? We gaan eerst maar eens 's nachts op onderzoek uit… Reactie infoteur, 07-10-2009
Ook dit is een herkenbaar probleem, op de gladde vloer zie je de slakkesporen nauwelijks. Dat wil overigens niet zeggen dat ze er niet zijn. Op een net gedweilde schone vloer zijn ze bij een bepaalde lichtinval soms wel te zien, een zaklamp kan zorgen voor die bepaalde lichtinval om zo de herkomst van de slak op te sporen.

"s Nachts op onderzoek uitgaan levert over het algemeen naar ervaring van diverse mensen weinig op. De slakken komen echt niet te voorschijn zolang je nog in de kamer bent en bij regelmatig controleren "zijn ze er ineens".

Mogelijk kun je het kleed nog met zout in "vakken" verdelen zodat je kunt zien vanaf welke kan de slak het kleed benaderd, ze zwerven doorgaans niet eerst het hele huis door om vervolgens vanaf een willekeurige kant het kleed te benaderen dus ook dit kan een aardige indicatie geven.

Veel succes bij de slakkenjacht!

J. Boendermaker, 31-08-2009
Heb last van slakken in mijn huiskamer, het is een oude woning van 48 jaar. Heb al van alles geprobeerd en weet niet waar ze vandaan komen. Zie op het vloerkleed zilveren sporen maar niet waar ze naar toe gaan op de houten vloer. Graag een oplossing hier voor. Vast bedankt. Reactie infoteur, 31-08-2009
Slakken zullen niet over zout heen lopen. Ik heb op deze manier zelf eens een aantal "vakken"van zout om het vloerkleed heen gemaakt. Dus vanaf het vloerkleed naar de muur toe diverse sporen naar de muren toe. Op deze manier krijg je een idee waar de slak mogelijk vandaan zou komen doordat je een of twee plaatsen krijgt waar de slak op of van het kleed af is gegaan. Deze oefening kun je een aantal keren herhalen waardoor je een steeds beter beeld krijgt waar het probleem zit.

Helaas is het zo in oude huizen, ik spreek uit ervaring, dat ze op meerdere plekken het huis binnen kunnen komen, ook al is dat voor u niet gelijk duidelijk. Het is dus een kwestie van vooral volhouden.

Ik wens u succes bij het opsporen van de ingangen!

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.