Energie besparen: energiezuinig koelen en vriezen
Heerlijk, die lente! De dagen worden opnieuw warmer, le nachten korter. Dat betekent dat je je woning minder noet verwarmen en verlichten. Zonder al te veel moeite , kun je nog meer energie besparen door een juiste keuze 'n een slim gebruik van je elektrische toestellen ...
De pluspunten van energielabels A
Er bestaan energielabels voor verschillende huishoudtoetellen: wasmachines, droogkasten, vaatwassers, airconstallaties, ovens, koelkasten, diepvriezers ... Aan de hand van het geschatte verbruik krijgt een toestel een letter (A, B, C, D ...) als energietabel. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst. En binnen de A-labels, doen A+ 'n A++ het respectievelijk beter en best.
Het energielabel dat aan een toestel wordt toegekend, is afhankelijk van het verbruik in verhouding tot het votume. Ook grote koelkasten kunnen dus een A-label krijgen, ondanks het feit dat ze op jaarbasis meer verbruiken dan hun kleinere broertjes.
Moet mijn koelkast van 15 jaar oud de deur uit?
Het antwoord is kort maar krachtig: ja! De voorbije 15 jaar is de energie-efficiëntie van koelkasten inderdaad enorm verbeterd. Een toestel van 15 jaar of ouder draagt meestal een D-label. De toestellen van vandaag (met label A, A+ of A++) verbruiken een pak minder.
Als je de oude koelkast van 15 jaar behoudt, betaal je per jaar 61,75 euro meer aan energieverbruik in vergelijking met een koelkast A+.
Hoe weet ik, zonder het energieverbruik te meten, dat mijn koelkast te veel verbruikt?
Alvast twee situaties geven aan dat je koelkast te veel verbruikt.
- Wanneer je de koelkast heel vaak of constant hoort draaien. De compressor is dan te veel in werking.
- Wanneer er zich in je koelkast (op de achterwand) constant een ijslaagje vormt. IJs is een heel goede isolator en belemmert de afvoer van warme lucht. Daarom zal de koelkast meer verbruiken om de gewenste temperatuur op peil te houden. Wellicht gaat er iets mis met het automatisch ontdooiingssysteem.
Verbruikt een 'no frost'-diepvriezer meer dan een klassiek model?
Bij diepvriezers met een `no frost'-systeem is ontdooien overbodig. Door de luchtcirculatie is de temperatuur overal constant en gelijkmatig verspreid. Zo vriest het voedsel sneller in en wordt rijm- en ijsvorming voorkomen. Deze toestellen verbruiken wel iets meer energie dan traditionele modellen. Daar tegenover staat dat het energieverbruik van een traditioneel toestel gauw de hoogte ingaat, als je het niet tijdig ontdooit. Per ijslaagje van 2 mm verbruikt je diepvriezer 10 % meer energie. Zo zal een toestel met een rijmlaag van 6 mm al een meerverbruik van 30 % hebben.
Hoe vries ik het best levensmiddelen in?
Levensmiddelen invriezen kan enkel in diepvriezers met vier sterren. Het moet vooral snel gebeuren. Sommige diepvriezers hebben een 'supervriestoets' waarmee je grote volumes in één keer kunt invriezen. Die toets moet je dan wel 24 uur vooraf instellen. Hou altijd rekening met de maximale invriescapaciteit van het toestel en overschrijd die niet.
Hoe ontdooi ik het best mijn diepvriezer?
Een klassieke diepvriezer ontdooi je gemiddeld een- tot tweemaal per jaar. Hier geldt de regel: doe het snel! Zo is achteraf minder energie nodig om alles terug op de gewenste temperatuur te krijgen.
Zo ga je te werk:
- Schakel het toestel uit en wikkel het voedsel in een dik deken zodat het zo weinig mogelijk opwarmt.
- Plaats een kom met warm water in de diepvrieskast en sluit de deur. Zo kan de binnenkant opwarmen en smelt de ijslaag. Voorwerpen als steekmessen, hamer en beitel om het ijs van de wand te halen alsook haardrogers zijn uit den boze. Ze beschadigen het toestel!
- Maak de diepvriezer schoon, schakel het toestel opnieuw in en plaats het voedsel terug.
Waarom verbruikt een volledig gevulde diepvriezer minder energie dan een halfvolle?
Wanneer je de diepvriezer opent, stroomt koude lucht naar buiten en komt er warme, vochtige lucht naar binnen. Die warme vochtige lucht moet worden afgekoeld. Het vocht condenseert en vriest aan, waardoor zich een ijslaagje vormt. Hoe meer lucht zich in de diepvriezer bevindt, hoe meer moet worden gekoeld, hoe sneller de ijslaag zich vormt, hoe meer energie het toestel nodig heeft.
Spaartips voor koelen en vriezen
- Laat de koelkastdeur niet te lang open. Voor elke minuut dat de deur openstaat, heeft de koelkast drie minuten nodig om weer af te koelen en dat kost extra energie.
- De ideale bewaartemperatuur in een koelkast is 4 C. Een lagere temperatuur kost onnodig energie. Bij een hogere temperatuur zal voedsel snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur in de gaten te houden.
- Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. De kou wordt door de koelkast benut om te koelen. De ontdooifunctie van je microgolfoven werkt sneller maar is energie-onvriendelijker.
- Vergeet tijdens de lenteschoonmaak de achterkant van je koelkast of diepvriezer niet af te stoffen (of het verluchtingsrooster bij een inbouwmodel). Door een goede luchtcirculatie wordt je koelkast minder warm en is ze zuiniger met energie.
- Kies een diepvriezer die beantwoordt aan je behoeften. De grootte van de diepvriezer is afhankelijk van het aantal gezinsleden en van het feit of je al dan niet eigen producten wenst in te vriezen. Indien je bijna uitsluitend diepgevroren producten inslaat, volstaat 50 tot 80 liter nuttige inhoud per persoon. Indien je regelmatig vers vlees, vis, groenten, brood, zelf bereide soep enz. bewaart, moet je 100 tot 130 liter per persoon rekenen.
- Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer energie. Controleer daarom regelmatig de rubberen sluiting van je koelkast en diepvriezer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: voet je weerstand, dan is de rubberen rand nog in orde. Is er geen weerstand te voelen, dan zit je met een energievreter in huis. Een rubberen sluiting die geklemd zit, kun je vervangen. Indien het rubber gekleefd is, kan dat niet. De aankoop van een nieuw toestel valt dan te overwegen.