Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer!

Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer! Bananen zijn gezond en de, op twee na, meest populaire fruitsoort in Nederland. De schil van de banaan wordt echter door verreweg de meeste mensen weggegooid. Zonde, want de bananenschil kun je voor veel uiteenlopende doeleinden gebruiken. Zo kunnen deze schillen zeer bruikbaar zijn tijdens het tuinieren, maar ook bij diverse klusjes binnenshuis kan een bananenschil worden gebruikt. Op welke verschillende manieren kun je een bananenschil gebruiken?

Bananen zijn gezond

Bananen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Ondanks dat het gehalte aan vitamine C niet hoog is, zijn bananen wel rijk aan kalium en voedingsvezels. Het mineraal kalium helpt onder meer bij het verlagen van de bloeddruk en het op peil houden van de vochtbalans in het lichaam. De voedingsvezels bevorderen de stoelgang en verkleinen de kans op aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens het World Cancer Research Fund zou de inname van voldoende voedingsvezels de kans op diverse typen kanker verlagen. Maar liefst 12% van de darmkankergevallen zouden kunnen worden voorkomen, als iedereen dagelijks voldoende voedingsvezels zou binnenkrijgen, zo stelt het fonds. Je doet er dus goed aan om regelmatig een banaan te eten.

Een bananenschil kun je op vele manieren gebruiken

Veel mensen gooien de bananenschil weg, nadat zij de banaan hebben opgegeten. Dit is jammer, aangezien je een bananenschil voor zoveel verschillende dingen kunt gebruiken. Een bananenschil kan zeer bruikbaar zijn op het gebied van tuinieren, maar deze is ook zeer geschikt als schoonheidsproduct. Je kunt de bananenschil zelfs verwerken in gerechten als zeer gezonde toevoeging. Je kunt ook thee zetten van bananenschil. Wanneer je de schil van deze vrucht gebruikt in je voeding, zorg er dan wel voor dat je onbespoten, biologische bananen gebruikt, zodat er geen chemische stoffen als pesticiden in je eten terechtkomen. Zorg ook altijd dat je de schil grondig wast, voordat je deze consumeert.

Tip
Het kan zo zijn dat je na het eten van een banaan niet direct een manier ziet om de schil te kunnen gebruiken. Dit is geen probleem, want bananenschillen kun je invriezen. Zo kun je op een ander tijdstip tóch profiteren van de voordelen.

Hoe gezond is het eten van een bananenschil?

Een bananenschil is een natuurlijke bron van antioxidanten. Veel van dezelfde voedingsstoffen die je in de banaan zelf aantreft, zitten ook in de bananenschil. Dezelfde gezondheidsvoordelen kunnen dus worden behaald als met het eten van een banaan. Nu zal het voor de meeste mensen niet aantrekkelijk of smakelijk klinken om een rauwe bananenschil zo vanuit de hand op te eten. Gelukkig kun je de schil verwerken in smoothies, maar ook in warme gerechten. De smaak van de gele bananenschil is relatief zoet en combineert daarom goed met wat pittigere gerechten, zoals curry. Zowel de schil van gele bananen als die van bakbananen kun je gebruiken in de keuken.

Het gebruik van bananenschillen in de tuin

Als je groene vingers hebt en van tuinieren houdt, dan kun je bananenschillen prima gebruiken bij het uitoefenen van deze hobby.

Weg met bladluizen

Bladluizen kunnen flinke schade aanrichten in je tuin. De bladgroei van je planten wordt drastisch verminderd en de bladeren kunnen flink kapotgaan door het toedoen van deze kleine insecten. Hoewel de voorkeur van bladluizen voornamelijk uitgaat naar rozenstruiken en fruitbomen, kunnen zij in principe in elk type plant voorkomen. Om af te rekenen met bladluizen kun je stukjes bananenschil in de aarde rondom de aangedane plant leggen. De zoetige geur die de bananenschil verspreidt, zal de bladluizen naar de schilletjes toe lokken. Ze zullen de plant dus verlaten.

Geef je rozen een extra boost

Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten. De stof kalium is niet alleen goed voor de gezondheid van mensen, maar ook voor rozen.

Maak compost van je bananenschillen

Door bananenschillen te composteren, creëer je een zeer voedzame bodem voor je planten en bloemen. Je kunt er ook voor kiezen om vloeibare mest te maken van bananenschillen. Je voegt een bananenschil toe aan een kan water en laat deze enkele dagen weken. Wanneer je de vloeistof over je planten en bloemen giet, zullen zij profiteren van de extra voedingsstoffen die de bananenschil in het water heeft achtergelaten. Je kunt eventueel wat gemalen eierschalen toevoegen aan de vloeistof, zodat je planten ook wat extra calcium krijgen. Calcium zorgt onder meer voor een verbeterde opname van de voedingsstoffen voor de plant.

Bananenschil toepassen in huis

Bananenschillen zijn gezond voor mensen en planten. Maar wist je dat de schillen van deze vruchten ook goed kunt gebruiken bij huishoudelijke klusjes?

Poets je schoenen met een bananenschil

Lederen schoenen kun je oppoetsen met een bananenschil. Je gebruikt hiervoor de binnenkant, dus het vochtige gedeelte, van de schil. Wrijf met soepele, ronddraaiende bewegingen het vocht in de schoen. Na afloop wrijf je de schoenen droog met een droge, zachte doek. Je kunt andere lederwaren, zoals tassen, maar ook leren meubilair op dezelfde manier behandelen om de levensduur van het betreffende product te verlengen.

Ook zilverwerk zal mooi gaan glimmen

Ook zilverwerk, zoals tafelzilver, is prima onder handen te nemen met een bananenschil. De procedure werkt hetzelfde als bij het poetsen van lederwaren. Simpel, maar effectief.

Maak je vlees lekker mals

Als je een stuk vlees bakt, dan is het doorgaans het prettigst als deze nog steeds lekker mals is als het wordt opgediend. Leg tijdens het bakken of grillen een bananenschil over het vlees. Deze werkt als soort barrière, waardoor de vleessappen minder snel verloren gaan. Het vlees zal minder snel uitdrogen en heerlijk mals blijven.

Bananenschillen als schoonheidsproduct

Er zijn talloze smeerseltjes en andere beautyproducten op de markt om je een frisser en stralender uiterlijk te geven. Het gebruik van een bananenschil kan eveneens je schoonheid vergroten.

Bananenschillen kunnen helpen tegen acne

De voedingsstoffen in een bananenschil bieden voordelen voor de huid. Het is anno 2018 (nog) niet wetenschappelijk bewezen dat het behandelen van de huid met een bananenschil acne daadwerkelijk doet verdwijnen, maar sommige mensen zweren erbij. De voedingsstoffen in de schil voeden de huid en zorgen voor een ontstekingsremmend effect. Masseer de huid ongeveer tien minuten met de schil en spoel het achtergebleven vocht weg met lauwwarm water.

Vertraag de vorming van rimpels

Door de bovenstaande behandeling uit te voeren, kun je ook het verouderingsproces van de huid vertragen. De combinatie van de massage met de vitamines en de antioxidanten die een bananenschil rijk is, verbetert de bloedsomloop in de huid van je gelaat. Ook wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd, wat zorgt voor een elastischere huid.

Een stralende, wittere glimlach

Je kunt het binnenste gedeelte van de bananenschil gebruiken om je tanden op een natuurlijke wijze te bleken. De aanwezigheid van mangaan, kalium en magnesium zorgen ervoor dat je tanden witter blijven. Wrijf deze simpelweg gedurende ongeveer twee minuten over je tanden en laat het vocht ongeveer tien minuten inwerken. Vervolgens kun je je tanden naspoelen met water om de achtergebleven restjes te verwijderen. Na enkele behandelingen zullen je tanden witter ogen. Het vermijden van dranken die donkere aanslag veroorzaken, zoals koffie, scheelt ook aanzienlijk voor de kleur van je gebit.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een banaan gezond?Is een banaan gezond?Is een banaan gezond? Na het lezen van dit artikel zult u op een andere manier aankijken tegen bananen. Natuurlijk is el…
Wat doet een banaan met je?Een banaan is een sterk staaltje in de natuur. Niet alleen is hij een vrolijke schoonheid, hij is ook multi-functioneel.…
Bananen dragen bij aan een goede gezondheidBananen dragen bij aan een goede gezondheidBananen. Wie kent ze niet? En wie is er niet mee opgegroeid? Bijna iedereen kent en lust bananen. Ze hebben nogal een du…
Schillen en andere restproducten voor hergebruikSchillen en andere restproducten voor hergebruikVaak gooien we de schillen van een bepaalde groente- of fruitsoort weg en staan we er niet bij stil dat de schil in veel…

Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinKoffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinVeel mensen vinden het heerlijk om hun dag te beginnen met het drinken van een kop verse koffie. Hetgeen dat in het filt…
Aromatische kruiden met een luchtzuiverende werkingAromatische kruiden met een luchtzuiverende werkingAromatische kruiden worden vaak gebruikt in de keuken, om het eten net even een beetje extra smaak te geven. Ook worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/banaan.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
  • https://www.hetdieetadvies.nl/20-geniale-redenen-om-een-bananenschil-niet-weg-te-gooien/
  • https://gezonderleven.com/11-tips-om-bananenschil-gebruiken-gooi-langer-weg/
  • https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker
  • https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/feiten-over-voedingsvezels
  • https://www.curioctopus.nl/read/5739/gebruik-bananenschillen-op-deze-6-onverwacht-handige-manieren
  • https://www.uzuma.nl/blog/652-het-leven-is-rijk-aan-bananen-10-fantastische-toepassingen-van-bananenschillen
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.