Hoe gebruik je een bidet?

Hoe gebruik je een bidet? Wanneer je een buitenlandse reis maakt kan het zijn dat je een bidet tegenkomt. Niet alleen in het buitenland, maar ook in België en Nederland worden bidets gebruikt. Zo zijn ze zeer handig voor personen die moeten herstellen van een operatie, alsook voor mensen met een fysieke handicap. De eerste ontmoeting met een bidet is voor de meeste mensen een beetje beangstigend, hoewel een bidet zeer gemakkelijk en vooral hygiënisch in gebruik is.

Een bidet gebruiken


Wat is een bidet?

Een bidet is een laag geïnstalleerd onderdeel van een wasbak dat gebruikt wordt voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of anus. Met andere woorden, een bidet is geen toilet maar een type wasbak. Het toilet wordt gebruikt om je behoefte in te doen, waarna de bidet wordt gebruikt om jezelf schoon te maken.

De bidet werd uitgevonden in Frankrijk, waar het zijn opmars deed in de 17e eeuw. De eerste ontwerpen waren zeer primitief en bestonden enkel uit een met water gevulde emmer. Hieraan heeft een bidet dan ook zijn naam te danken. Bidet betekent namelijk pony in het Frans en duidt op de wijze waarop men schrijlings over de emmer moest hurken, of deze berijdt, zoals men bij een pony doet.

Het gebruik van een bidet: een stappenplan

Stap 1: het toilet

Gebruik altijd eerst het toilet om je behoefte te doen en gebruik daarna de bidet om jezelf proper te maken. Sommige mensen gebruiken een bidet in combinatie met toiletpapier, anderen gebruiken een handdoek.

Stap 2: plaatsnemen op de bidet

Je kunt een bidet op twee verschillende manieren gebruiken: of je richt jezelf naar de kraan toe of van de kraan af. De meeste mensen kiezen voor de eerste optie, aangezien je zo gemakkelijk de watertemperatuur en de kracht van de waterstraal kunt regelen. Het is echter wel belangrijk je broek uit te doen als je jezelf naar de kraan toe wenst te plaatsen.

Tip: probeer de bidet te inspecteren vooraleer je hem gaat gebruiken. Let vooral op waar de waterstraal uit komt! Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Stap 3: aanpassen van de watertemperatuur en kracht van de waterstraal

Pas naar eigen wens de watertemperatuur en de kracht van de waterstraal aan. Bij sommige bidets kan je zowel warm als koud water gebruiken. Wanneer dit het geval is, kan je het best beginnen met de warme kraan stilletjes open te draaien. Wanneer er een kleine hoeveelheid warm water uit de kraan komt, draai je stilletjes de koude kraan open totdat je de gewenste temperatuur hebt bereikt. Houd er wel rekening mee dat sommige bidets een tamelijk harde en hoge straal hebben. Draai dus voorzichtig de kraan open om ze een verrassingsdouche te voorkomen!

Stap 4: pas je zitpositie aan

Pas je zitpositie zodanig aan totdat de straal de lichaamsdelen bereikt die je wenst te wassen. Het is vervolgens de bedoeling dat je je handen gebruikt om je geslachtsdelen te reinigen, net zoals bij het nemen van een douche. Sommige bidets maken geen gebruik van een krachtige waterstraal, maar van een kraantje waarmee je de bidet vult. Ook bij deze modellen dien je je geslachtorganen te wassen met je handen.

Stap 5: jezelf afdrogen

Eenmaal je jezelf gewassen hebt, dien je jezelf af te drogen. Hiervoor kan je zowel toiletpapier als een handdoek gebruiken.
© 2017 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Douchetoilet maakt toiletpapier overbodigDouchetoilet maakt toiletpapier overbodigOntwikkeld als hightech product met talrijke mogelijkheden, claimt het douchetoilet de persoonlijke hygiëne naar een aan…
Toilet-douche, douche-wc voor billen + spatoilet (aambeien)Toilet-douche, douche-wc voor billen + spatoilet (aambeien)Wat is ene toiletdouche en wat zijn de voordelen? Een toiletdouche, ook wel gekscherend 'douche voor de billen' genoemd,…
Verschillende toiletgebruikenVerschillende toiletgebruikenHet toilet, iedereen ter wereld maakt er gebruik van, maar niet in elk land gaat het op dezelfde manier. Zorg dat u niet…
Een douchewc van Geberit op het toilet is hygiënischEen douchewc van Geberit op het toilet is hygiënischWie in zuidelijke landen op vakantie gaat zal in de meeste hotels en huizen een bidet aantreffen. We ontdekken het gemak…

Handdoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofHanddoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofDe naam handdoek is eigenlijk niet geheel correct. Hoewel een handdoek dikwijls wordt gebruikt om de handen droog te mak…
Toiletborstels: veel fraaie exemplaren verkrijgbaarToiletborstels: veel fraaie exemplaren verkrijgbaarAls over een toiletborstel wordt gesproken wordt eigenlijk een borstel en een houder bedoeld. Toiletborstels komen in ta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sferrario1968, Pixabay
  • https://www.bidet.org/pages/how-to-use-a-bidet
Jusoran (27 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.