Bestrijding: Fruitvliegjes

Bestrijding: Fruitvliegjes Drosophilidae is een grote bron van ergernis voor vele mensen. Het bestaan van de zogenaamde fruitvliegen (of bananenvliegen) werd rond 1830 voor het eerst in kaart gebracht en kent vele varianten. Maar waar komen deze fruitvliegen vandaag? Kan er preventief iets tegen fruitvliegen worden gedaan? En als je al last hebt van fruitvliegen, hoe kun je er dan voor zorgen dat ze weer verdwijnen?

Wat zijn fruitvliegjes nu precies?

Fruitvliegjes zijn familie van vliegen en komen in ontzettend veel varianten (verspreidt over de wereld) voor. Over het algemeen zijn het vliegjes met kleine rode ogen. Een fruitvlieg heeft een lichaamslengte van een tot zes millimeter en de kleur van het lichaam van de fruitvlieg kan erg variëren. Zo kunnen zij bruine, gele, roodbruine of zwarte lichamen hebben, waarbij het borststuk en het achterlijf gestreept of gevlekt kan zijn.

Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: André Karwath aka Aka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Genetica
Het bekendste familielid is Drosophila Melanogaster. Dit vanwege de gunstige eigenschappen voor genetisch onderzoek. De Amerikaanse onderzoeker Thomas Hunt Morgan was geïnteresseerd in de principes van erfelijkheid en gebruikte fruitvliegen om daar onderzoek naar te doen. In eerste instantie koos hij fruitvliegen, omdat ze eenvoudig en goedkoop te houden zijn in het laboratorium. Daarnaast planten ze zich snel voort en leggen veel eieren. Het gebruik van fruitvlieg als modelorganisme was bijzonder te noemen. In 1933 mag Morgen (onder andere) door zijn onderzoek aan de fruitvlieg een Nobelprijs in ontvangst nemen.

Bron: Ninjatacoshell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ninjatacoshell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes komen voornamelijk af op rijp en rottend fruit (of gistende vloeistoffen). Op moment dat fruit erg aan het rijpen of zelfs aan het rotten is, komt er een een sterke alcoholische geur vrij. Ditzelfde geldt voor gistende vloeistoffen. Doordat een fruitvliegje een ontzettend goede reukzin heeft, weet deze de weg naar de bron van de geur al snel te vinden.

Waarom zijn er gelijk zoveel fruitvliegjes tegelijk?

Wanneer een fruitvliegje een interessante bron heeft gevonden, zal deze zich daar gaan nestelen. Mannelijke fruitvliegen zullen met hun vleugels een zoemend geluid produceren en hiermee worden vrouwelijke fruitvliegen aangetrokken. De vrouwelijke fruitvliegjes leggen wel 15 tot 25 eieren in de buurt van de voedselbron. Een eitje van een fruitvlieg kan binnen enkele uren uitkomen, waardoor de snel zal worden belaagd door een vele fruitvliegjes.

Wat kun je preventief tegen fruitvliegjes doen?

Preventief is er niet veel tegen fruitvliegjes te doen, behalve jouw fruit in de gaten houden op ouderdom. Wanneer het fruit niet meer vers is en eigenlijk al rijpt, is het verstandig dit weg te gooien. Hetzelfde kan gebeuren met een overgebleven potje waar eten in heeft gezeten. Zorg dat je dergelijke potjes schoon wast of deponeer ze zo snel mogelijk in de daartoe behorende afvalbak.

Hoe kun je aanwezige fruitvliegjes bestrijden?

Er zijn vele oplossingen van generatie op generatie overgegeven. Maar er zijn tegenwoordig ook zijn speciale producten te koop tegen fruitvliegjes. Hoewel ze niet allemaal even succesvol zijn, kan het nog steeds bijdragen aan een nagenoeg "fruitvlieg-vrije" leefomgeving. Hieronder staan de meest genoemde oplossingen tegen fruitvliegjes.

Dr. Clean - Fruit Vliegjes Vanger
Deze Fruitvliegjes Vanger van Dr. Clean is ontwikkeld om fruitvliegjes te lokken en dat gebeurd met behulp van speciale voeding. De vliegjes komen in een val terecht en kunnen vervolgens niet meer ontsnappen. De vanger werkt het meest effectief als je hem naast de broedplaats zet.

Azijn

Er zijn meerdere middelen met azijn uitgevonden tegen fruitvliegjes. Maar over het algemeen doet het wonderen om gelijke delen azijn en water in een bakje of glas te doen. Vervolgens doe je er een druppel afwasmiddel bij, waardoor de oppervlaktespanning wordt gebroken. Roer het vervolgens even goed door en dek het af met een stuk vershoudfolie. Prik er vervolgens gaatjes en heet de fruitvliegen welkom. Tip: Het kan ook helpen om een eetlepel suiker aan de mix toe te voegen. Als vervanger voor azijn en wasmiddel, kun je deze truc ook uithalen met sojasaus, bananenschillen, oud bier met suiker,

Port
Het is vermoedelijk voor velen erg zonde om port te gebruiken als verdrijvingsmiddel. Maar als je echt van je fruitvliegjes af wil, is deze oplossing zeker de moeite waard. Vul enkele potjes of glazen met port en verspreidt deze door de ruimte. Door de alcohol komen de fruitvliegjes hier snel op af en verdrinken ze.

Basilicum

Fruitvliegjes kunnen niet goed overweg met basilicum. Dus leg wat basilicum neer bij de bron van de overlast. Al snel zul je merken dat je minder vliegjes zit en met een beetje geluk zijn de fruitvliegjes de volgende dag verdwenen.
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tipsBananenvliegjes/fruitvliegjes bestrijden: hoe, waarmee, tipsKleine zwarte beestjes komen veel in huizen voor. Wat zijn dat voor kleine beestjes en waar komen ze vandaan? Gaat het o…
Fruitvliegjes in huis, een lastig probleemFruitvliegjes in huis, een lastig probleemFruitvliegjes in huis. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. In de meeste gevallen is het vrij simpel om…
Vang fruitvliegjes met witte wijnazijnVang fruitvliegjes met witte wijnazijnJe kent het wel: de fruitschaal wordt omzoomd met allemaal kleine vliegjes. En ook bij de pedaalemmer zijn ze vaak te zi…
Fruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijdenFruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijdenFruitvliegjes in huis. Vervelende kleine vliegjes in huis waar je moeilijk vanaf komt? Grote kans dat het fruitvliegjes…

Terrasverwarmers: voor zomeravonden, voorjaar en najaarTerrasverwarmers: voor zomeravonden, voorjaar en najaarEen zomeravond op een terras doorbrengen betekent vaak nagenieten van een heerlijke dag en genieten van een mooie avond…
Bronnen en referenties
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.