Herfstdecoraties: pompoenen uithollen, drogen en bewaren

Herfstdecoraties: pompoenen uithollen, drogen en bewaren De pompoen is een echte herfstvrucht die vooral geassocieerd wordt met Halloween. Pompoenen zijn familie van de augurk en komkommer en worden rond de jaarfeesten Halloween en Sint-Maarten dan ook veelal uitgehold en verrijkt met kaarslicht. Daarnaast kunnen pompoenen als basis dienen voor diverse andere tuin en woondecoraties. Wanneer men herfstdecoraties met pompoenen gaat maken, dan moet men er voor zorgen dat het uithollen en drogen van de pompoenen op de juiste manier wordt gedaan.
Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay

De pompoen

De pompoen is een vrucht die in september volop wordt geoogst. Wat velen onder ons niet weten is dat de pompoen familie is van de komkommer en de augurk. Het vruchtvlees van de pompoen wordt gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten en soepen terwijl het omhulsel, de schil gebruikt wordt voor vele leuke herfstdecoraties voor huis en tuin.

Geschiedenis

De geschiedenis van de pompoen begint in Mexico en het noorden van Amerika, waar de pompoen oorspronkelijk vandaan komt. In die landen is de pompoen die al zeker afstamt uit 7000 v.Chr. nog steeds een belangrijk middel van bestaan. Hele familiekwekerijen telen daar pompoenen waarvan niet allen het vruchtvlees, maar ook de zaden en de stengeltoppen worden gegeten.

Pompoenen drogen en bewaren

Pompoenen die op de juiste manier bewaard worden kunnen wel tot mei goed blijven. De vruchten doen het, het best in een niet erg vochtige, maar ook niet volledig droge ruimte. Daarnaast houden ze van een temperatuur van ongeveer 8 - 14 graden Celsius. Wanneer de ruimte toch te vochtig is kun je de pompoen eerst insmeren met olie.

Bron: MasterTux, PixabayBron: MasterTux, Pixabay

Hoe moet ik pompoenen uithollen?

Een mooi gedecoreerde en uitgeholde pompoen mag eigenlijk niet ontbreken ten tijde van Halloween. Een uitgeholde pompoen zal met een waxinelichtje (of neplampje) schitteren bij je voordeur. Kies voor een mooie pompoen. Let voor gebruik op de rijpheid en ook op eventuele schrammen op de pompoen die de houdbaarheid van de pompoen negatief kunnen beïnvloeden. Snijd vervolgens met een mesje het deksel van de pompoen. Schraap daarna met een lepel de pompoen leeg. Zorg dat de randen van de pompoen ongeveer een cm dik blijven. Het vruchtvlees kun je gebruiken voor het bereiden voor pompoengerechten en pompoensoep.

Uitgeholde pompoenen bewaren

Zorg dat het vruchtvlees goed uit de pompoen is gehaald. Pompoenen waar nog veel vruchtvlees in achter gebleven is, kan men veel minder lang bewaren. Zodra de pompoen leeg is spoel je deze na met een beetje water met azijn om zo de houdbaarheid van de pompoen te verlengen. Wil je zo lang mogelijk van je uitgeholde pompoen genieten, dan is het raadzaam deze op een droge plaats te zetten.

Decoreren

Nadat je de uitgeholde pompoen goed hebt laten drogen kun je een gezichtje of andere decoratieve motieven op de pompoen tekenen. Verwijder de motieven met behulp van een gutsje zodat er een heel dun laagje pompoen blijft zitten of snij de gehele figuur er uit. Ook kan er een mooi bloemstuk in de uitgeholde pompoen worden gemaakt. Maak voor het bloemstuk gebruik van mooie herfstbloeiers zoals Sedum, Hypericum of hertshooi, Hydrangea of hortensia. Je kunt het bloemstuk verfraaien met sierappeltjes decoratiestekers.

Zelf pompoendecoraties maken, de pompoenkrans

Pompoenen lenen zich goed voor tal van decoraties voor huis en tuin. Wanneer je over een kronkeltak, een oasiskrans en een mooie schaal beschikt kun je naar hartenlust variëren. Voor een mooie pompoenkrans begin je met het vormen van een grote cirkel van je kronkeltak. Deze moet ongeveer 35 / 40 cm groot zijn. Omdat de takken niet vast blijven zitten in deze vorm zul je een ijzerdraadje als ondersteuning moeten gebruiken. Slinger om deze cirkel nog een andere tak omheen. Leg de oasiskrans in tussen in het water zodat deze zich goed me water kan volzuigen. Zoek mooie bladeren bijvoorbeeld van de eik of klimop voor de oasiskrans. Snij de steeltjes schuin af en steek ze dakpansgewijs over elkaar heen totdat de gehele oasiskrans mooi met bladeren bedekt is.

Opmaken

Leg de oasiskrans in een mooie schaal en leg de takkenkrans hier overheen. Kies voor een mooie pompoen, bijvoorbeeld Turkse muts, om in het midden te leggen.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween: pompoenen makenHalloween: pompoenen makenPompoenen maken is een activiteit die al heel lang in verband wordt gebracht met Halloween. Naast een leuke decoratie vo…
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…
Het oogsten van pompoenenHet oogsten van pompoenenPompoen is een groente die in veel gerechten gebruikt kan worden. De pompoensoep kent bijna iedereen wel, maar gegrilde…

Wenskaarten makenEen wenskaart is wanneer je iets duidelijk wilt maken dat je je een andere persoon graag ziet, om die geluk te wensen me…
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FraukeFeind, Pixabay
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/bewaren_pompoenen_drogen.htm
  • Afbeelding bron 1: Alexas Fotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: MasterTux, Pixabay
Reacties

Margot, 13-09-2019
Hoe kan ik een flespompoen drogen om er drink bekers van te maken? Reactie infoteur, 08-12-2019
Hallo Margot,

De flespompoen kun je op dezelfde manier drogen als de andere pompoenen.

TekstSchrijverT

Arie Pors, 20-10-2017
Hallo, kan je na het drogen van de pompoen er soep in opdienen?
Gr. Arie. Reactie infoteur, 02-11-2017
Hallo Arie,

Natuurlijk kun je de soep opdienen in een pompoen. Je moet dan de "deksel" netjes van de pompoen af te snijden. Je kunt er zelfs een leuke en decoratieve kartelrand in maken.Vervolgens de pompoen uithollen en een wand houden van 5/7 millimeter. Het uithollen kan je het beste doen met een stevige lepel of hiervoor een pompoenuitholset kopen.

Als je de soep opdient in de pompoen: verwarm dan eerst de oven voor tot 200° en warm daarin de uitgeholde pompoen met de deksel erop ongeveer 15 minuten. Zet na deze vijftien minuten de in de oven verwarmde pompoen op een soepschotel, schaal of bord en de pompoen is klaar om gevuld te worden met de soep. Wil je de soep lekkerder van smaak maken: doe deze dan net voor het opdienen in de soep en roer deze door de soep.

Smakelijke maaltijd toegewenst,

TekstSchrijverT

Moniek van Wijk, 13-10-2017
Hoe lang kun je pompoen bewaren? Reactie infoteur, 02-11-2017
Hallo Moniek,
Áls je een pompoen wilt bewaren dan kan dat op twee manieren. In de koelkast voor de gesneden pompoen en de hele pompoen bewaar je op een koele, maar wel droge plek. Een hele pompoen kun je op deze manier ongeveer 2 maanden bewaren. Wel moet je er rekening mee houden dat de bewaarplaats niet koeler mag zijn dan 8 °C.

succes

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 24-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.