Tips voor zelfgemaakte kindertraktaties

Je kindje is binnenkort jarig en wil trakteren, ofwel voor op school of voor zijn/haar eigen feestje of misschien wel de familie. Je wilt hiervoor zelf iets leuks maken, maar het moet niet teveel tijd kosten en ook niet te duur worden! De volgende traktaties zijn snel te maken met weinig ingrediënten. Je kunt onderstaande traktatie tips ook gebruiken voor een kinderfeestje en het de kinderen zelf laten maken.

Auto’tjes van rozijnendoosjes

(leeftijd v.a. 4 jr)

Benodigdheden:

 • Sateprikkers (klein)
 • zak met doosjes rozijnen
 • Drop (hopjes of kleine muntdrop)

Bevestig twee sate prikkertjes aan het rozijnen doosje, beide horizontaal, een voor en een achter duw ze hiervoor horizontaal door het doosje. Bevestig aan elk uitstekend uiteinde van de prikkers een dropje, dit zijn de wieltjes.

Spektaartjes

(leeftijd 2 – 5 jaar)

Benodigdheden:

 • Zak met spekjes, liefst rond, plat, maar allerlei kan ook
 • Poedersuiker
 • Kleine ronden papieren bordjes

Neem een klein rond bordje. Leg hierop de spekjes in een kleine taart vorm, dus in verticale laagjes van breed naar smal, je kunt hier ook creatief mee zijn. Als je eenmaal het “frame” hebt gemaakt, neem dan een schaaltje en doe hierin wat poedersuiker en vermeng het met druppels water totdat er een vloeistof ontstaat. Deze vloeistof is nog wat dik en plakt, waardoor je het dus kunt gebruiken om je spekjes vast te maken, een klein beetje is maar nodig.

Snoepketting

(leeftijd 2 – 5 jaar)

Benodigdheden:

 • Rode of zwarte dropslierten
 • Chips waar openingen/gaten in zitten (denk aan hamka’s/Nibbits)

Rijg de chips aan de zwarte en/of rode dropslieren en maak ze aan het uiteinde aan elkaar vast.

Spekkies en ontbijtkoek

(leeftijd 3 – 5 jaar)

Benodigdheden

 • ontbijtkoek (1 pak is voldoende)
 • Zak met spekjes en/of marshmallows
 • Sateprikkers (lang)
 • inpakpapier / cellofaanpapier (doorzichtig geeft een mooier effect)
 • lint

Snijd de ontbijt koek of in 2 of in 4 stukjes. Neem een lange satéprikker en doe hier om beurten een stukje ontbijtkoek en een spekje / marshmallow aan. Pak vervolgens het geheel in inpakpapier/cellofaanpapier en sluit beide uiteinden met een lintje af.

Variatie-tip (gezonde): je kunt ook stukjes fruit aan de sateprikkers rijgen, zo krijgen ze ook nog hun vitaminen binnen! Hierbij wel cellofaan als inpakpapier gebruiken.

Choco Appels

(leeftijd v.a. 4 jaar)

Benodigdheden

 • Een zak Appelen
 • Goedkope repen met pure chocola
 • Houten eetstokjes (te krijgen bij Xenos of een chinees restaurant)
 • Evt. strooisel om te versieren

Duw de houten eetstokjes in de onderkant van de appel (in het midden), zorg ervoor dat het ver genoeg en de appel stabiel op het stokje staat. Smelt in een klein kookpannetje op een laag pitje de repen chocola (tip verdeel de repen in kleinere stukken voor een betere verdeling in het pannetje en het voorkomt aanbranden). Met een eetlepel kun je vervolgens in kleine hoeveelheden de chocola over de appel gieten (niet teveel anders kun je je handen verbranden). Strooi dan eventueel wat strooisel op het chocola voordat het opgedroogd is. Om de chocolade appels mee te kunnen nemen kun je ze in een kleine vaas zetten of knip van een plastic fles de boven-tot-midden kant af en gebruik het onderste gedeelte om de choco appels in te zetten.

Recycle traktatie

(leeftijd 2-4 jaar)

Benodigdheden

 • lege toiletrollen (zoveel als er kinderen zijn)
 • leuk en toepasselijk inpakpapier
 • Evt. Cellofaan papier
 • snoep of klein kadeautje wat binnen in een toiletrol zou passen

Omwikkel het inpakpapier om de toiletrol, je kunt dit op verschillende manieren doen, de onderkant moet dicht zijn en aan de bovenkant kun je het papier naar binnenvouwen in de toiletrol. Vul het daarna met allerlei snoepjes naar gewenst. Vervolgens kun je of wat cellofaan papier eromheen doen en van boven met een lintje of touwtje vastmaken, of de toiletrol wat decoreren (met kleine vlaggetjes, stickers, etc.) en het op deze manier uitdelen.
© 2010 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindertraktaties, waar moet je op lettenEen verjaardag is natuurlijk een groot feest voor kinderen, zeker als je dan ook nog eens op school mag uitdelen. Toch i…
Gezonde kindertraktatiesGezonde kindertraktatiesDikwijls is het lastig om gezonde kindertraktaties te bedenken. Dit vergt veel creativiteit en fantasie. Dit artikel gee…
Kinderfeestje - ideeën voor traktatiesKinderfeestje - ideeën voor traktatiesAls je kind jarig is wil het natuurlijk trakteren op school, de voetbalclub, scouting, ballet of andere sportclubs. Dit…
Besparen: Zelf cadeautjes makenBesparen: Zelf cadeautjes makenHet hele jaar door is er van alles te vieren. Verjaardag, geboorte, huwelijk , kinderfeest, er is altijd wat! Om nu niet…

Huis zelf buitenom schilderen of uitbestedenEén van de grote kostenposten voor eigen huis bezitters is het schilderen van het huis buitenom. Het schilderwerk binnen…
Herfst, tijd voor knutselen, bakken en de interieur oppimpenHerfst, voor veel mensen een sombere tijd. Toch voor wie goed kijkt, is de herfst juist heel kleurrijk. Mooie planten, p…
Bronnen en referenties
 • www.peuterplace.nl
 • www.party-kids.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.