Knutselen met kinderen: Thema voetbal

Knutselen met kinderen: Thema voetbal Het is weer zover; de straten kleuren oranje en de kinderen sparen en ruilen allerlei oranje hebbedingetjes. Op veel scholen wordt er aandacht besteed aan het EK voetbal. Kinderen zijn razend enthousiast en wijzen Polen en Oekraïne keurig aan op de kaart. Ze berekenen de kansen en schrijven uitslagen en speelschema`s nauwkeurig in hun schriftjes. Dan ga je geen 'bloem' knutselen met handvaardigheid. Voetbal-knutseltips dus! Ook voor jonge oranjefans.

Voetbalknutsels


Schoppende voetballer


Plak, teken of schilder een mooie voetballer op een groen vel karton. Er is wel iets waar je aan moet denken; de voetballer krijgt maar één been! Het andere been maak je ook, maar dan op een los velletje stevig papier. Uitknippen tot het been ongeveer net zo groot is als het andere been. Gelukt? Plak helemaal boven aan het been, aan de achterkant, een heel dun draadje vast met lijm of plakband. Als de lijm goed droog is kun je het been met een splitpen aan de voetballer vastmaken.

Plak er nog een bal bij en je voetballer kan er tegenaan schoppen. Aan het touwtje trekken en.....scoren maar!

Oranje kunst

Oranje 'maken' is op zich al bijzonder voor kleuters; een kloddertje geel, een kloddertje rood en nu maar kijken wat er gebeurt als je met de kwast gaat smeren! Verbaasde blikken; '' Hè? Het wordt oranje!'


Het oranje experiment wordt nóg spannender als je het in een doosje doet en een balletje het werk laat doen. Leg een stukje wit papier op de bodem, knijp wat gele verf zo uit de fles op het papier, en een paar drupjes rood (minder!) Nu een knikker er bij in; en rollen maar ... zoveel te langer je rolt zoveel te meer oranje strepen! Je kunt het ook met meerdere knikkers en verschillende formaten uitproberen. Als de verf droog is kun je het op een groene achtergrond plakken en heb je een prachtig 'abstract' voetbalkunstwerkje.

Het Nederlands elftal en jij

Wie zou er niet graag tussen staan? Het Nederlands elftal en jij samen op de foto. Gewoon doen! Overal zijn posters en plaatjes van het Nederlands elftal te krijgen. Plak een foto van je eigen gezicht, bovenop het gezicht van je favoriete speler.(Moeilijker is het, maar soms mooier, om het gezicht van de voetballer eruit te knippen, het haar laten zitten, en je eigen gezicht erachter te plakken) Daar sta je dan! Toegejuicht door heel Nederland. Je kunt je vrienden en vriendinnen er ook bij plakken natuurlijk. Plak de poster weer op een stuk karton dat net iets groter is; dan kun je er een mooie lijst omheen maken.
Versieringen op de rand bijvoorbeeld:
 • Wereldcupjes! Knippen uit zilverpapier en rond de foto plakken
 • Voetballen; witte cirkels stempelen met kurk en met een penseel de balletjes versieren
 • Vlaggetjes van alle landen, natekenen en op de rand plakken
 • Gras! Pluk buiten een paar handen vol gras en plak het met sterke lijm op de kartonnen rand.

Voetbalkijkdoos

Neem een oude schoenendoos en verf de bodem groen. Witte lijnen en de middenstip kun je met een penseel aanbrengen, of je plakt er strookjes wit papier op. De zijkanten zijn de tribunes en die zitten natuurlijk vol! Plaatjes van publiek uit kranten knippen en erop plakken, of oranje verven en er met een dop of iets dergelijks een héleboel ronde hoofdjes op stempelen.

In de ene smalle zijde knip of prik je (voorzichtig, of even iemand vragen!) een rond kijkgat. Daar tegenover komt het doel, knip een rechthoekje uit de onderkant van de smalle zijde en plak er een netje achter. (van sinaasappels bijvoorbeeld, of een stukje witte stof; horregaas of vitrage) Je kunt het aan de buitenkant mooi afwerken door een strookje papier langs de randen van het gat over de stof te plakken. Als je geen stof hebt kun je ook smalle strookjes papier gebruiken om het gat dicht te maken.

Dan de spelers; die kun je zelf tekenen, maar je kunt ook plaatjes zoeken in tijdschriften en kranten. Plak ze op stevig karton en vouw aan de onderkant een randje om Dat randje plak je dan op de bodem van de doos. Denk aan de plaats van de spelers; de spits vlak bij het doel, de verdediger vlak bij het kijkgat. En de keeper voor de goal natuurlijk. Van aluminiumfolie kun je een mooi balletje rollen. Als je dan straks de doos scheef houdt kun je nog scoren ook!

Het deksel kun je gebruiken voor de verlichting. Knip een rechthoek uit het midden van het deksel en plak er vliegerpapier of ander doorschijnend papier achter. De kleur is een kwestie van smaak; wil je groen, geel of meer blauwig licht. Je kunt ook schijnwerpers maken. Dan prik je zes cirkels vlak bij de rand van het deksel. Plak er geel papier achter, het geeft vast een prachtig effect. Heb je geen deksel kun je ook een stuk vliegerpapier over de hele doos plakken. Afwerken met tape of stroken papier.

De buitenkant zou je kunnen versieren met krantenkoppen over voetbal! Je kunt ook met een dikke stift alle wedstrijden die Nederland of je eigen club nog moet spelen, er op schrijven. En dan later de uitslag erbij zetten. Of gewoon helemaal knáloranje verven natuurlijk. Veel succes!

Knutsel je eigen 'Vuvuzela'

Speciaal voor het WK 2010 in Zuid-Afrika de toeter 'Vuvuzela'! De naam betekent in de Zoeloe-taal: 'maakt lawaai' en dat is precies wat hij doet. Echt iets voor kinderen dus, hier een voorbeeld van hoe je er één kunt knutselen. Heel geschikt om keihard 'hup Holland hup! doorheen te roepen.

Nodig: felgekleurd, stevig A4 papier, scharen, lijm, potloden, dun papier om te versieren en eventueel plakband.

Kies een kleur en draai een soort hoedje van een vel A4 papier. (Smalle kanten naar elkaar toerollen en dan één kant wat uit elkaar trekken.) Plak het randje vast. De grote punten die eruit steken kun je afknippen tot hij mooi rond loopt.

Knip het uiteinde van de toeter op verschillende plaatsen in en vouw de stukjes naar buiten. Trek de rand met potlood om op een stukje papier van dezelfde kleur.

Nu heb je een cirkel, teken er een iets kleinere cirkel in en knip de rand uit. Het uiteinde van de toeter plak je erop, zodat de toeter een mooie, naar buitenstaande rand heeft. Je kunt de rand met de ingeknipte stukjes ook eerst op een gekleurd papiertje plakken en het papier er dan gewoon omweg knippen. Daarna nog even een gat in het midden maken.
Neem nog een vel A4 papier in dezelfde kleur. Rol dit op in de lengte en schuif het uiteinde over de kop van de toeter. Zo vormt hij zich vanzelf goed; breed boven en smal onder, en dan kun je de rand vastplakken met lijm of een plakbandje. Met strookjes gekleurd papier plak de de beide delen nu aan elkaar vast.
Nu kan de toeter mooi versierd worden met felgekleurde papiertjes in allerlei vormen en maten. Je kunt het mooie woord; 'Vuvuzela' er ook opschrijven of plakken. Je zou je toeter langer kunnen maken door een nóg een A4 in de zelfde kleur aan vast te plakken, maar houd de stevigheid wel in de gaten. Eventueel kun je een aantal closetrollen omwikkelen met gekleurd papier en er dan zo`n uiteinde van een toeter aanvast plakken; dan wordt hij steviger en kun je hem dus langer maken.

Ontwerp je eigen voetbalschoen

De voetbalschoenen van tegenwoordig zijn kunstwerkjes op zich; felle kleuren en prachtige logo`s of merktekens. Heel leuk om je eigen schoen te ontwerpen natuurlijk.
 • Neem een groot vouwblaadje, liefst stevig papier en kies direct de basiskleur van je schoen, andere kleurtjes kun je er later van dunner papier opplakken.
 • Vouw 16 vierkantjes
 • Knip er één rij vierkantjes af. Nu houd je een rechthoekig blaadje over van 4 bij 3 vierkantjes
 • Knip de lijntjes tussen de vierkantjes aan de smalle kanten in. Twee keer knippen aan iedere kant dus.
 • De achterkant van de schoen maak je door de twee buitenste vierkantjes op het middelste vierkantje te plakken
 • De voorkant van de schoen maak je door de twee hoek vierkantjes weg te knippen, het overgebleven middelste vierkantje naar binnen te vouwen en de puntjes van de zijkanten erop te plakken.(onder 'schoenen vouwen' kun je op het internet veel afbeeldingen vinden)
 • Nu is de basis klaar en begint het echte werk. Neem gekleurd papier en maak de schoen zoals jij die wilt! Voorbeelden van merktekens kun je zoeken op het internet, teken ze na, knip ze uit en plak ze op de schoen. Je kunt ook met glitterpennen, gekleurde tape of stiften aan de slag. Je zou bij de versiering zelfs stofjes kunnen gebruiken. Leef je vooral uit!
 • Met een perforator kun je een paar gaatjes in het karton maken om 'veters' door te rijgen. Hiervoor kun je gekleurde wol of touw gebruiken.
 • Noppen kun je maken van propjes papier. Je kunt ook kleine kokertjes rollen van karton, één van beide kanten rondom inknippen, omvouwen en onder de schoen plakken.

Voetbaltekening met wasco en ecoline

Om deze tekening goed voor te bereiden zou je eigenlijk eens voor een spiegel moeten gaan staan. Doe een voetballer na die net de bal heeft geschopt; been nog in de lucht, waar zijn zijn armen? Hoe houdt hij zijn hoofd? En het been waarop hij staat, is dat recht of krom? Probeer allerlei verschillende houdingen uit. Je kunt dit ook heel goed samen doen, de één staat model en de ander schetst de houding heel snel na. Als je goed gekeken hebt neem je een groot vel wit papier. (A3) Teken met wasco een voetballer in actie, groot op het papier. Grof inkleuren met wasco, eventueel witte lijnen, een bal en een doel op de achtergrond en daarna het hele papier overschilderen met grasgroene ecoline.

Als groepswerk ook heel geschikt. Rol een lange strook behangpapier uit op verschillende tafels naast elkaar, achterkant boven, waar de kinderen voetballers op kunnen tekenen. Daarna overschilderen met ecoline (kranten eronder!) en het wordt één geheel. Een voetbalveld in de klas met de favoriete spelers van alle kinderen in hetzelfde team! (Eventueel nog wat echt gras ertussen plakken als de ecoline droog is.)

Nog een mogelijkheid is dat de ene helft van de klas de voetballers, en de andere helft het publiek voor zijn rekening neemt. Dan zijn er twee stroken behangpapier nodig. Vreemd uitgedoste figuren met hoeden, toeters en felgekleurde vlaggen; naast elkaar getekend op de tribune. Als de tekening klaar is afwerken met oranje ecoline. Het publiek kan boven het veld worden gehangen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is G-voetbal en wie kunnen er in het G-voetbal spelen?G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun…
Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…
De poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenDe poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenStokpoppen knutselen op de basisschool of op een kinderfeestje; kleuters kunnen ze zelf al maken en hanteren. Het eerste…
Knutselen met kinderen: dierenKnutselen met kinderen: dierenKnutselen met kleuters, schoolkinderen of kinderen thuis: dieren blijven toch een favoriet onderwerp. Op de foto een vle…

Het restylen van een oude kast of tafel in brocante lookEen leuke kast hoef je tegenwoordig niet meer te kopen in een woonboulevard. Vaak zijn deze erg duur en het zoeken naar…
Pimp je toilet op een eenvoudige manierHet kleinste kamertje is bij veel mensen saai en eenvoudig ingericht. Toch kun je je er helemaal uitleven wat creativite…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 09-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.