Surprises maken - Vieze, leuke en gekke Sinterklaassurprise

Surprises maken - Vieze, leuke en gekke Sinterklaassurprise Zo richting 5 december zullen velen een Sinterklaas-surprise maken. Ben je op zoek naar surprise-ideeën, tips en voorbeelden van simpele, leuke en gekke, vieze of smerige surprises? Een voetbal- of tennisveld, een hand van gips, een microfoon of toffee van karton of papier zijn eenvoudig te maken. Een rollade met papier-maché, vieze watten & stroop surprise, een kunstdrol of een cadeau, ingevroren in een ijsblok. Snelle, gekke en vieze surprises die op pakjesavond voor succes kunnen zorgen!

Surprises maken - Leuke, snelle, gekke, vieze surprise-ideeën

Leuke, makkelijke, gekke, vieze Sinterklaas-surprises die je snel en makkelijk kunt maken, met een aantal illustraties om je een vast op een idee te brengen. Zoals een voetbalveld, een tennisbaan, een voetbal, twee handen, een microfoon en een toffee. En "last but not least" de klassieke gekke, vieze, kleverige of gore surprises. Sinterklaas is natuurlijk een prima gelegenheid om iemand een keer te grazen te nemen en op humoristische of ironische manier aan te spreken en te plagen over opvallende persoonlijkheidstrekken of onhebbelijkheden. Smerige en gekke surprises zoals een ingevroren cadeau (ijsblok), een cadeau in watten met stroop, een rollade en een (kunst)drol die je in een wip kunt maken! En wat dacht je van allerhande voorwerpen van papier-maché?

Surprise idee - Surprise maken van Karton - Voetbalveld, tennisbaan en bal (blaasspel)

Voetbalveld of tennisbaan

Teken het voetbalveld uit in een doos van karton. Houd een lage rand rondom het voetbalveld aan, waarin je uitsparingen maakt voor de doelen. Je kunt dan eventueel een blaasspel toevoegen aan de surprise en het uitpakken van het cadeau af laten hangen van een vooraf bepaalde score. Het blaasspel speel je met een als voetbal of tennisbal beschilderde pingpongbal. Rietjes voor de deelnemers om te blazen en ... spelen maar! Hetzelfde idee, alleen met een andere veldindeling- kan je ook voor de surprise van de tennisbaan gebruiken.

Tennisveld / Bron: Speciwoman, OpenclipartTennisveld / Bron: Speciwoman, Openclipart
Voetbalveld / Bron: Stolichnaya, Wikimedia Commons (Publiek domein)Voetbalveld / Bron: Stolichnaya, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Benodigd materiaal surprises

 • Kartonnen doos of Kartonnen stroken.
 • Groen en Wit vel dik papier/karton of
 • Groene verf (Plakkaatverf of Acrylverf).
 • Zwarte verf of zwarte viltstift.
 • Lijm of plakmiddel.
 • Een schaar of Hobbymesje, scherp snijmes.
 • Liniaal om strepen met de hand te trekken.
 • Witte tape of isolatieband voor de strepen.
 • Wit pingpongballetje of geelgroene pingpongbal.
 • Eventueel vernis of transparant plakplastic.

Afbeelding Voetbalveld - Tennisbaan

Kies het karton van de gewenste afmeting. Het werkt het snelst als je het direct op groen papier doet. Op wit papier moet je de groene kleur bijwerken met groene verf. Als je het op papier afdrukt, plak het dan daarna op karton om een stevig geheel te krijgen. Je kunt het veld ook op een kartonnen doos plakken, waar je dan tevens meteen het cadeau in kunt doen.

Witte lijnen trekken op de velden

Gebruik wit isolatieband of witte tape en plak dit op de aangegeven witte lijnen bij het voetbalveld of de tennisbaan. Je kunt dit ook met witte stroken papier of karton doen, maar dit is meer werk en lastiger dan kant en klare zelfklevende tape. Als je een vaste hand hebt, kun je de lijnen ook met goede witte verf zelf schilderen.

Bron: Flomar, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Flomar, Wikimedia Commons (CC0)
Voetbal maken
Gebruik voor de voetbal een wit pingpongballetje en schilder daar de zwarte vijfhoeken op met verf of een watervaste viltstift. Houd het patroon voor de voetbal aan die je kunt zien op de afbeelding.

Tip: prik het pingpongballetje op een lange naald om het makkelijker te kunnen schilderen en steek het dan in sponsachtig (oase) materiaal.

Tennisbal maken

Gebruik voor de tennisbal ook een pingpongballetje maar schilder deze dan in geelgroene kleur. Maak met lichtgrijze verf het nadenpatroon van de tennisbal.

Tip

Je kunt het voetbalveld mooier en echter maken, door op de rand van de kartonnen doos ook reclameborden te schilderen of tekenen (of reclameplaatjes uit tijdschriften). Je kunt stippen en kleuren tekenen die de indruk geven dat de tribune vol zit met publiek. Je kunt bijvoorbeeld ook een afbeelding plaatsen van het logo van voetbalclubs zoals Ajax, Feyenoord, PSV, Sparta, NEC of de lievelingsclub van degene voor wie de surprise bedoeld is. Of als je een beetje wilt plagen of pesten juist het tegenovergestelde: bijvoorbeeld een Ajax-logo of Ajax-vlag bij een Feyenoordfan en vice versa etc.

Tennisbaan - Markering aanbrengen

Bij de tennisbaan kun je hetzelfde doen, alleen zou je in plaats van goalgaten in de strook karton te maken, bepaalde punten kunnen markeren door b.v. een kruisje of rondje met een viltstift in de rand te tekenen of een stickervorm op te plakken. Dit wordt dan de plek die het 'tennisballetje' moet raken, door al blazend te mikken met het rietje.

Tennisbaan - Voetbalveld afwerken. Het beste kun je het voetbalveld of de tennisbaan met vernis afwerken of met doorzichtig plakplastic, transparant plakfolie (b.v. boeklon) beplakken, zodat het glad genoeg is voor het soepel rollen van het balletje en ook intact blijft als je er vaker mee wilt spelen (denk b.v. aan bevuiling door spuug, door het rietje bij hard blazen etc).

Tennisnet op de tennisbaan

Voor de tennisbaan kun je ook nog een net maken midden op de tennisbaan van twee kleine witte stokjes (paaltjes) en een langere witte stokvorm (b.v. lange lucifers e.d.) bovenaan, waaraan je van groen binddraad (ijzerdraad met groen omhulsel, op een rolletje te koop voor de tuin) een netpatroon kunt 'vlechten'. Begin met horizontale draden te spannen aan de stokjes en voeg later de verticale banen toe, door het groene draad eromheen te wikkelen en aan te trekken op gelijke afstanden. Je kunt het ook van groene woldraden maken, van groen (geverfd) kippengaas of van touw dat je groen verft. Een stukje of reep groen horrengaas kan ook dienen als tennisnet. Ook kun je kleine figuurtjes uit een tijdschrift knippen en op karton plakken. Vouw een strookje aan de onderkant, smeer hier lijm op en plak ze aan weerszijden van de tennisbaan. Zie hiervoor de bovenstaande afbeelding links van de tennisbaan met twee tennisspelers.

Cadeautip

Je kunt onder/in de surprise een leuke cadeaubon stoppen, die in heel veel verschillende varianten te krijgen zijn. Van sportbon, golfbon tot een weekendje weg, hotelbon, bioscoopbon of bijvoorbeeld een sauna of beautybon, te veel cadeaubonnen om op te noemen. Je kunt het cadeautje ook afstemmen op de horoscoop of het sterrenbeeld van degene voor wie je de surprise maakt. Welk cadeautje of gadget past bij de verschillende zonnetekens.

Surprise maken - Groot en normaal formaat bal of voetbal - Ballon met papier-maché

Een surprise van een bal of voetbal kun je van een ballon met papier-maché maken:
 1. Blaas een grote ronde ballon op en knoop deze goed dicht.
 2. Maak repen krantenpapier, dompel deze in behangerslijm en plak ze op de ballon.
 3. Plak ongeveer 2 tot 3 lagen van deze papierstroken.
 4. Laat de bal goed drogen. Op natuurlijke wijze geeft het mooiste resultaat. Als je weinig tijd hebt, kun je de bal sneller bij een warmtebron drogen, maar maak je kans op scheurtjes.
 5. Snij vervolgens -als de bal goed droog is- met een scherp hobbymesje (stanleymes) een luikje of deurtje (u vorm) in de bal, waar je het cadeautje in kunt doen. Plak een klein strookje zwart of wit karton aan het luikje en plak er een stukje tweezijdig plakband, schilderstape of klittenband tussen. Doe het luikje dan weer dicht en dan blijft het goed dicht en plat zitten.
 6. Verf de bal op het laatst met witte en zwarte verf (vijfhoekige vormen zwart, zoals op de afbeelding) of in een andere kleur als je niet perse een voetbal of handbal, maar bijvoorbeeld een basketbal wilt maken.
 7. Als je cadeautje te groot is kun je het in een kartonnen doos doen, die je in graskleur schildert, met groen karton of kunstgras beplakt en de bal hierboven op plakken. Een ander idee is om een oude vaas of pot die groot genoeg is met zilververf schilderen of spuiten en hier een prijzenbeker van te maken (met tekst en naam etc. erop geschreven). Ook kun je bij of in de bal een briefje met rijmregels stoppen, waar het cadeau te vinden is (dat je van tevoren hebt verstopt).

Rijmwoorden - Voetbal Sinterklaas gedicht.
Ter inspiratie voor het schrijven van een bijpassend Sinterklaasgedicht kun je kijken in bijvoorbeeld een rijmwoordenlijst met woorden rijmend op Bal of Voetbal, rijmwoordenlijst met woorden rijmend op Voetbalveld of bijvoorbeeld met woorden rijmend op Voetbalspel.

Surprise idee - Surprise microfoon maken met keukenrol, karton, zaklantaarn en balletje

Bron: Worker, OpenclipartBron: Worker, Openclipart
Benodigd Materiaal Microfoon
 • Keukenpapierrol of lege closetrol.
 • Zwart, wit of zilver vel papier/karton.
 • Crêpepapier zilver of zwart.
 • Aluminiumfolie, zilverpapier.
 • Zilververf spuitbus of potje zilveren verf.
 • Doseerbol wasmiddel of (tennis)bal of
 • Piepschuimbol of sinaasappel/appel of
 • Spons, oase in bolvorm.
 • Lijm (papierlijm)
 • Schaar of Hobbymesje, scherp snijmes.

Microfoon keukenpapierrol - Karton

Je kunt de microfoon maken van een lege keukenpapierrol. Ook kan je zelf van karton een rol of kokervorm maken. Welke vorm je dan uit karton moet knippen kun je hier op de afbeelding rechtsboven zien.

Tabs uitlopende kant

Maak aan het uiteinde -de bovenkant- een tabs uitlopende vorm door van karton of dik papier een (extra) kokertje te rollen en vast te pakken (of nieten). Als je het zelf van karton maakt, kun je deze kegelvorm meteen maken van zilverkarton of zwart karton, dan ben je daar in één keer klaar mee.

Bolvorm microfoon

De bolle vorm kun je maken van een wasbolletje (van wasmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen), van een klein balletje of -bij een grotere vorm- een tennisbal. Zet deze bolvormen met goede lijm bovenop de koker (tapse kant) plakken.

Andere bolvormen

Een andere mogelijkheid is een piepschuimbol die je in een hobbymaterialen winkel kunt krijgen, een sinaasappel, appel (doe dit kort van tevoren), oase, sponsmateriaal of proppen krantenpapier die je tot een bol vormt en dit vervolgens bekleden met zwart of zilver crêpepapier.

Microfoon schilderen/verven

Verf de rol en bol in de kleur zilver, zwart/grijs of een kleur die je zelf het mooiste vindt. Een stuk sneller gaat het met spuitbusverf. Verf op de bol zwarte stipjes in een soort rasterpatroon en een ringvorm in het midden (kan ook met een strookje papier of karton). Schilder met verf of teken met een zwarte viltsift een schuifknopje op de kokervorm. Je kunt de microfoon ook bekleden met aluminiumfolie.

Papier-maché microfoon

Je kunt de microfoon ook maken van papier-maché. Maak eerst behangerslijm aan volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Doe dan om de basisvorm van de keukenrol repen krantenpapier die je in behangerslijm doopt en plak hiervan dan ongeveer 2 tot 3 lagen op de koker om de microfoon te vormen. Wanneer het goed droog is, kun je de papier-maché beschilderen met plakkaatverf, acrylverf of houtverf. Je kunt het ook snel en mooi doen met zilveren of zwarte spuitbusverf. Een uitgebreide stap voor stap uitleg vind je in papier-maché.

Tip - Cadeautje surprise

Als je een klein cadeautje hebt, kun je dit in het bolletje of de kokerrol van de microfoon doen. Uiteraard moet je dit doen voordat je aan het knutselen slaat. Als je een cadeau hebt dat te groot is, dan kun je een platte kartonnen doos, zoals b.v. een pizzadoos (die je op het gewenste formaat bijsnijdt) bekleden met een kopietje van bladmuziek met muzieknoten, van muziekpapier van Internet of misschien heb je zelf bladmuziek in huis. Een ander idee is om een foto van het idool van de surprisekrijger op te plakken of -indien je dit hebt- een foto van diegene zelf, afgebeeld als echte ster. Je kunt hier -om het mooier en steviger te maken- eventueel vernis overheen doen of het papier beplakken met doorzichtig zelfklevende folie (transparant plakplastic). Leg en plak de microfoon hier dan bovenop. Je kunt een draadloze microfoon maken, maar als je er een met een snoer wilt, kun je van los bestaand elektriciteitssnoer of draad een stukje van ca. 1 meter knippen of van een stukje waslijn of springtouw kan ook.

Persoonlijk maken surprise

Je kunt in het gedicht dat je erbij maakt, zinspelen op een zangcarrière, songfestival of bijvoorbeeld een programma als Popstars of Idols e.d. Rijmwoorden ter inspiratie voor een Sinterklaasgedicht; woorden die rijmen op microfoon, kun je vinden in Rijmwoorden - Rijmwoordenlijst Sinterklaasgedichten in de zevende tabel, de derde en vierde kolom. Verder kun je een voorwaarde of opdracht geven dat zij of hij eerst een liedje moet zingen, voordat het cadeautje uitgepakt mag worden. Neem dan wel een bekend liedje of een Sinterklaasliedje. Wil je een ironisch, plagerig of pesterig effect, dan kun je deze surprise -in plaats van aan iemand die van zingen houdt of goed kan zingen- juist aan iemand geven die vals zingt, niet zo van zingen houdt of niet zo goed durft te zingen.

Tip - Snel klaar microfoon

Sneller, handiger en wellicht ook mooier is het als je een oude of kapotte zaklantaarn hebt, waar de tabs toelopende vorm al in zit, die je zilver of zwart verft. Dan hoef je alleen maar het bolletje te maken voor de microfoon. Je kunt ook een goedkope zaklantaarn kopen bij een winkel als bijvoorbeeld Eurowinkel, Action, Aldi, Lidl of Zeeman etc. Maak de bol net zoals hierboven is beschreven onder microfoon verven.

Surprise idee - Surprise handen maken van gips

Als basis neem je een oude handschoen of latex handschoen om het gips in te gieten. Denk voordat je het gips giet goed na wat je met het cadeau wilt doen. Houd hier bij het gieten rekening mee.
Bron: Benj, OpenclipartBron: Benj, Openclipart

Benodigd materiaal surprise handen

 • Zakje gips.
 • Lijm, papierlijm).
 • Een scherpe Schaar of Hobbymesje, scherp snijmes.
 • Vleeskleurige verf en eventueel rode verf (nagels)
 • Eventueel goud-, zilververf of aluminiumfolie (sieraden)
 • Groen Binddraad (om Tuinplanten vast te binden)
 • Bindstripjes van een vuilnisbakkenzak of dun ijzerdraadje
 • Rubberen handschoenen (keukenhandschoenen)

Handen gipsen handschoen

Koop een setje rubberen handschoenen (afwashandschoenen). Twee handen is leuk, omdat je dan een mooie vorm kunt creëren en er een cadeautje tussen kunt plakken, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon eentje maken.

Gips aanmaken

Koop een pakje gips (te koop bij hobbywinkel of doe-het-zelf zaak). Maak de gips aan, giet het in de handschoenen en laat het uitharden (hou de aangegeven droogtijd aan). Hierna haal je de handschoenen er weer af. Je kunt ze ook laten zitten als je dit leuker vindt.

Handschoenen ophangen

Hang -voordat je het gips gaat gieten- de handschoenen op door er eerst een ijzerdraadje of touwdraad door te doen aan de bovenkant. Zoek vervolgens een plekje waar je ze op kunt hangen, bindt ze met een lus vast, zodat de handen vrij hangen en niet platgedrukt worden.

Hand beschilderen

Schilder de hand met vleeskleurige verf (plakkaatverf of acrylverf), met zwarte verf of in de kleur die je mooi vindt. Je kunt de hand natuurlijk ook zo laten, in de standaard witte gipskleur.

Handsurprise sieraad

Je kunt de hand ook een extra accentje geven door bijvoorbeeld nagellak op de nagels te doen, een ring om de vingers te verven of deze van een strookje goud- of zilverpapier (aluminiumfolie) te maken. Of je kunt de hand, pols en arm met een horlogebandje, armband of ander sieraad versieren. Als je cadeautje een sieraad is, komt het natuurlijk helemaal goed uit en kun je de ring, armband of horloge e.d. om de vinger of het armgedeelte van de hand doen of hangen.

Tip voor het Sinterklaasgedicht

Verwerk in je rijm ook spreekwoorden met handen of rijmwoorden die eindigen op hand(en) of sieraad/sieraden.

Gezegdes - Rijmwoorden hand(en) - Sieraad/sieraden

Spits het Sinterklaasgedicht toe op de persoon voor wie de surprise bestemd is. Is het iemand die twee linkerhanden heeft of juist handig is met twee rechterhanden? Is diegene bijdehand of steekt hij/zij de handen uit de mouwen? Is het iemand met een gat in z'n hand of iemand die graag een handje helpt? Of altijd handje contantje betaalt, liever 1 vogel in de hand heeft dan 10 in de lucht, heel snel is en alles in een handomdraai oplost of is het iemand met losse handjes? etc. etc. Verwerk dit in het gedicht dat je schrijft bij de handsurprise! In Rijmwoorden - Rijmwoordenlijst Sinterklaasgedichten kun je woorden vinden die rijmen op hand of handen in de 3e tabel, kolom 4,5,6 en 7. En in Rijmwoorden - Rijmwoordenlijst A t/m ak kun je woorden vinden die rijmen op sieraad of sieraden in de 1e tabel, 4,5,6 en 7. Ook kun je hier woorden vinden die rijmen op Sinterklaas (voor de verandering iets originelers dan Pieterbaas...) en verder kun je nog duizenden andere rijmwoorden eindigend op de klinkers E, I, O en U vinden in een serie artikelen met Rijmwoordenlijsten.

Surprise idee - Simpele Surprise - Snoepje in papier of toffee maken in karton of papier

Benodigd Materiaal Surprise Toffee

 • Kartonnen rechthoekige doos.
  Bron: Fanny miele, OpenclipartBron: Fanny miele, Openclipart
 • Mooi Pakpapier of crêpepapier.
 • Aluminiumfolie of gouden vel papier.
 • Cellofaan voor een extra mooi effect.
 • Lijm (papierlijm).
 • Plakband.
 • Een schaar.
 • Verf en/of viltstiften

Simpel en snel klaar - Een toffee

Als je een cadeau hebt in de vorm van een rechthoekige doos, kun je dit met mooi papier inpakken en er een toffee of een snoepje in papier van maken. Het formaat kun je zelf bepalen en hangt natuurlijk ook af van de grootte van je cadeau. Een geschikte surprise voor een (ouwe) snoeper, wat je dan ook meteen als thema in de rijm of Sinterklaas gedicht kunt verwerken. Woorden die rijmen op snoep of snoepen in Rijmwoordenlijst - Rijmwoorden met lettergreep O.

Rechthoekige kartonnen doos

Als je cadeau niet rechthoekig van vorm is, kun je het eerst in een doos doen in het formaat wat je nodig hebt, groot genoeg is voor het cadeau. Een piepklein cadeautje in een enorme doos kan overigens ook leuk zijn. Pak de doos in mooi pakpapier, chic glimmend goud of zilverkleurig of in crêpepapier of welke kleur dan ook. Extra chic wordt het (een soort Quality Street toffee of bonbon) als je over het papier ook nog een vel cellofaan legt.

Papier dat uitsteekt

Belangrijk is dat het papier in de breedte ruim is, flink uitsteekt aan de weerszijden van de doos. Plak de randen die op de doos rusten vast met plakband of lijm.

Toffeepapier draaien

Draai de uiteinden van het papier -die uitsteken- een paar slagen in de rondte zoals bij een toffeepapiertje het geval is en wikkel hier nog wat plakband of tape omheen, zodat de draai die je erin gemaakt hebt, goed blijft zitten.

Tip - Versiering toffee surprise

Je kunt er met een viltstift of met verf bijvoorbeeld toffee opschrijven of het merk en de naam van het lievelingssnoepje van degene -als je dit tenminste weet- voor wie je de surprise maakt. Laat het dan qua kleur van de verpakking, het papier zoveel mogelijk lijken op het echte snoepje. Een ander idee is om er een gezichtje, ogen, neus of een mond op te plakken van papier, te tekenen of te schilderen met een viltstift of verf.

Bron: Clker-Free-Vector-Images, PixabayBron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Eetbare Surprises - Surprises maken van marsepein - Marsepeinen figuren decoraties

Eetbare Surprise Marsepein - Amandelspijs

Je kunt bepaalde surprises ook van marsepein of van amandelspijs maken. Het leuke van marsepeinen figuren is dat ze buiten sierlijk en decoratief, ook lekker opgegeten kunnen worden, zoals onder andere een drol.

Andere vieze, gekke, snelle surprises - Rollade stroop, billen, borsten, hersenen, surprise in ijs

Vieze smerige, gekke, klieder knoeierige kleverige, plagerige pestende plakkerige, schunnige Surprises maken

Surprises die heel simpel en snel te maken zijn; sommige vergen maar een paar minuutjes werk andere vragen wat meer tijd. De één vindt dit soort surprises flauw, de ander ligt ervan in een deuk en weer een ander vindt het leuk om iemand te grazen te nemen, om lekker te pesten en te plagen. En dan natuurlijk het liefst vieze en smerige surprises maken voor mensen die nu juist heel netjes of preuts zijn. Bijna alle surprises zijn snel klaar en kun je op het laatste moment -vlak voor pakjesavond- nog maken als ‘noodsurprise’ als je het eigenlijk te lang hebt uitgesteld en in tijdsnood komt.
Vieze surprises zolas:
 • Cadeau in stroop met watten.
 • Hersenen, gevormd uit spaghetti.
 • Rollade uit met stroop gekleurde watten, omwikkeld met touw.
 • Cadeau, ingevroren in ijs/ijsblok (let wel op dat het cadeau waterbestand is)
 • Billen van papier-maché of marsepein.
 • Een drol van ontbijtkoek of papiermaché

Hoe maak je de klassieke vieze stroop met watten surprise

Stroop met Watten Surprise. Pak je cadeautje goed en luchtdicht in een paar plastic zakjes. Het leukste is om er nog een kleur papier omheen te doen in dezelfde kleur als de stroop, zodat het nog moeilijker te zien is. Zorg dat je een pot hebt die breed genoeg is voor een hand en ruimte om te manoeuvreren. Neem anders een grote, goed afsluitbare plastic (doorzichtige) zak om deze klieder massa in te maken. Stop eerst een klein laagje watten in de pot en schenk er stroop overheen. Verstop het cadeau in een flinke dot watten en giet de stroop erover, vervolgens nog een laag watten, nog een laag stroop etc, net zolang tot de pot helemaal vol is. Als je cadeau te groot is voor een pot, verstop dan alleen een papiertje met een gedichtje, waarop aanwijzingen staan waar het cadeau te vinden is (dat je van tevoren verstopt hebt). Je kunt dit natuurlijk ook sowieso doen om iemand extra te plagen, omdat hij/zij dan voor niets in die smerige plaktroep heeft zitten graaien. Dubbel te grazen genomen dus :>)

Materiaal Stroop en Watten Surprise

 • Een pak lange -aan een stuk- watten.
 • Appelstroop of pannenkoekenstroop.
 • Eventueel honing of gel (haargel)
 • Een brede glazen pot of een weckfles om het watten-, stroopmengsel om het cadeau in te leggen

Vieze surprise variant

Een vieze variant en een surprise voor als je echt in tijdnood zit is om in de pot allerlei dingen te doen die mogelijk in je keukenkastjes staan zoals pindakaas, azijn, yoghurt, vla, hagelslag, krenten, ketchup, ketjap, chocopasta, olijfolie, koffieprut of theeblaadjes. Je kunt ook pasta of bami koken en er daarna afwasmiddel doorheen doen en zo zijn er nog heel wat meer vieze kledderige en glibberige substanties te bedenken.

Je kunt ook de badkamerspullen eens nalopen. Met name een cadeautje dat je in gel (haargel) stopt voelt smerig en plakkerig aan, maar met shampoo kom je ook een eind.

Rijmtips sinterklaas gedicht

Wil je bij deze surprise een passende Sinterklaas rijm schrijven, zoek dan de woorden die rijmen op Stroop, op Watten en/of op Vies.

Hoe maak je de vlees, kip of vegetarische rollade surprise

Rollade Surprise maken. De hoeveelheid watten voor de rollade hangt af van de grootte van je cadeautje. Zorg in ieder geval dat je ruim voldoende neemt om het om het pakje heen te draperen. Doe ketjap plus wat water -en afhankelijk van welke kleur je wilt ook ietwat ketchup, koffie of thee- in een bakje. Wanneer de kleur goed is, drenk je de watten hierin en laat je ze drogen. Doe eventueel eerst een rolvorm om het Sinterklaas cadeautje heen, door stevig papier of karton op te rollen. Zorg dat je je cadeautje heel goed inpakt in meerdere plastic zakjes en evt. daarna aluminiumfolie of noppenfolie. Pak vervolgens de bruin gekleurde watten en wikkel deze om het cadeautje en de rol heen. Tot slot bind/wikkel je het touwtje eromheen. Je kunt de rollade eventueel in een schaal leggen met groenten of blaadjes sla van crêpepapier en andere papieren snippertjes, zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding van rollade 2. Wil je de rollade extra kliederig maken, dan kun je ook echte groente of sla gebruiken. Rollade 1 heeft aan de ene kant afgesneden plakjes en er is een etiket opgeplakt met een tekeningetje van de mijter van Sinterklaas. Je kunt er ook een persoonlijke naam als merknaam opschrijven of aanwijzingen voor het pakje in dichtregels. Doe inspiratie op voor rijmwoorden op Rollade.

Materiaal rollade surprise maken

 • Pak watten (aan 1 stuk).
 • Stuk draad of dun touwtje.
 • Ketjap en/of ketchup.
 • Koffie, thee e.a. bruine stoffen.

Rollade surprise tip

Neem een plastic fles -bijvoorbeeld een grote Coca Cola fles- of een gelijksoortige vorm en knip of zaag (met een fijn ijzerzaagje) hier het bovenste gedeelte van af. Dan heb je alvast de ronde vorm van de rollade. Let er wel op om het cadeautje in de afgezaagde fles te stoppen, voordat je begint met de wattenlagen er omheen te doen. Als het cadeautje te groot is, kun je een briefje met rijmregels erin doen -i.p.v. het pakje- met aanwijzingen waar het cadeautje te vinden is (dat je van tevoren hebt verstopt).

Hoe maak je de spaghetti of noedel hersenen surprise

1) Hersens van een bal maken

Je kunt deze surprise van een bal of van een ballon maken. Hier volgt eerst de surprise van een bal maken. Snij een plastic bal doormidden, zodat je twee helften hebt, probeer ze een beetje in een ovaalvorm te krijgen. Verf de beide balhelften in een hersenachtige kleur met een hersenstructuur, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien. Schilder, of waarschijnlijk makkelijker, teken met een goede watervaste viltstift (Edding e.d.) de kronkelstructuur zoals op het voorbeeldplaatje. Deze hersenvorm kun je een tijdje van tevoren maken. De spaghetti -die in de balhelften wordt geschept- kun je beter pas vlak van tevoren (pakjesavond) doen. Kook wat spaghetti of lange noedels en laat dit eerst afkoelen. Doe hier wat chocopasta, vermengd met ketchup en eventueel pindakaas door en probeer een beetje de structuurlijnen te krijgen die je boven op de afbeelding ziet. Leg een klein bodemlaagje spaghetti/noedels onderin de balhelft. Pak dan je cadeautje goed in waterdicht plastic en leg dit tussen de spaghetti of noedelslierten. Schep er vervolgens de rest van de pasta bovenop. Als laatste leg je de andere helft van de bal er weer bovenop en plakt de balhelften vast met stevig plakband of klustape, het liefst doorzichtig van kleur of Tesa band dat een beetje in de buurt komt, dat je even verft in dezelfde kleur als de ‘hersenen’.

2) Hersenen van papier-maché maken

Blaas een ronde ballon op -dit is je basisvorm- en bedek deze met papier-maché; volg hiervoor de stappen in Surprises maken van Papier-maché (papierpulp) . Laat dit een aantal uren drogen. Prik na droging de ballon stuk. Verf de balhelft van papierpulp met een hersenkleur (zie afbeelding) en teken een kronkelstructuur met een goede watervaste viltstift. Volg verder de beschrijving (spaghetti) hierboven bij de bal. Alleen bij de uiteindelijke afwerking zit een verschil. Bij deze surprise gebruik je maar 1 helft. Wanneer je de spaghetti en het cadeautje erin hebt gestopt, dek (span) je het geheel af met plastic keukenfolie. Zorg dat dit echt goed strak en dicht zit, zodat de spaghetti er niet uit kan vallen. Doe er voor de zekerheid anders nog doorschijnend papier of plastic overheen zoals b.v. cellofaanpapier. Je kunt ook transparant plakplastic (zelfklevende Boeklon) er over heen doen. Pak dit in een mooi cadeaupapiertje. Je kunt er eventueel bestek -vork en mes- bij inpakken en degene die de surprise krijgt, de opdracht geven in een gedicht om de spaghetti alleen maar met mes en vork te mogen oppakken.

In plaats van een ballon kun je overigens ook kippengaas gebruiken en hier de basisvorm voor de hersenen van maken en afwerken met laagjes.

Materiaal surprise hersenen maken

 • Ovale balvorm of peervormige ballon.
 • Spaghetti of lange slierten noedels.
 • Bruine ‘saus’: chocopasta (ketchup)
 • Scherp hobbymes (stanleymes) of schaar.
 • Plastic transparant keukenfolie.
 • Cellofaan of doorschijnende plakfolie.

Rijmtip Sinterklaas gedicht

Wil je bij deze surprise een Sinterklaas rijm schrijven? Er zijn veel woorden die rijmen op Hersens of Hersenen en er zijn nog wel duizenden rijmwoorden meer te vinden in meerdere rijmwoordenlijsten.

Hoe maak je het ijsblok of de ingevroren Surprise

IJsblok met Ingevroren Cadeau Surprise maken. Als eerste pak je het cadeautje goed in plastic, luchtdicht en waterdicht. Neem een plastic bakje of bak, b.v. een bak waar ijs in heeft gezeten; dit hangt van het formaat van je cadeautje af. Vul het plastic bakje met een bodempje water en zet dit dan een paar uur in de diepvries. Je kunt -als je geen bakje of schaaltje hebt- eventueel ook water in een waterdichte plastic zak doen en die in een vierkanten doos zetten (voor de vierkante vorm van het ijsblok). Wanneer het echt ijs is geworden, leg je het cadeautje bovenop de ijslaag en vervolgens vul je de rest van de vorm met water. Zet dit geheel het liefst 24 uur in de diepvries (bij tijdsnood kan het iets korter). Haal dan de plastic bak van het ijsblok af; doe dit natuurlijk wel pas op het laatst, als je daadwerkelijk met de surprises en gedichten bezig bent. Doe het ijsblok dan in een goede plastic zak (doorzichtige vuilnisemmer zak) en pak het daarna met Sinterklaas papier in. Een andere optie is dat je tussen de surprises alleen een briefje in cadeaupapier legt met aanwijzingen op rijm waar degene de surprise kan vinden en laat diegene de ijsklont surprise dan zelf uit de diepvries halen. Zorg er dan wel voor dat je voor die tijd de plastic bak van de ijsklomp hebt afgehaald. Je kunt er -afhankelijk voor wie het is- ook een bijtel en een hamer bijgeven of een schroevendraaier of ijspik voor de leuk, maar ook om het ‘uitpakproces’ te versnellen, want smelten kan behoorlijk lang duren. Zorg ook voor een goede voorbereiding of afdekking onder het ijsblok en eventueel een handdoek voor de ‘ijsbeeldhouwer’ om geen natte kleddertroep te krijgen...of misschien juist wel als een waterballet nu precies de bedoeling is!

Materiaal bevroren ijsKado

 • Plastic bak of vorm van plastic.
 • Water uit de kraan.
 • Diepvrieskast of diepvrieskist.
 • Grote en kleine plastic zakken.
 • Een hamer + ijspik of
 • Bijtel of schroevendraaier.

Tip bijpassende Sinterklaas rijm

Je kunt voor een begeleidend Sinterklaasgedicht bij deze surprise rijmwoorden vinden in woorden die rijmen op ijsblok, woorden die rijmen op ijskoud en woorden die rijmen op bevroren. Verder kun je daar nog heel veel andere rijmwoorden en rijmwoordenlijsten op alfabet vinden om het rijmen te vergemakkelijken.

Hoe maak je de poep of drol surprise

Surprise Drol van Ontbijtkoek. Verkruimel, knijp en kneedt de ontbijtkoek fijn met wat water boven een bord, schaaltje of plastic bordje, net zolang tot het een smeuïge massa is die je goed kunt vormen. Je kunt er eventueel ook rozijnen of krenten doorheen doen of pindakaas (met stukjes noot). Maak een goede vorm drol in een krullend hoopje met een S/O draai. Als je de ontbijtkoekkleur te licht van kleur vindt, kun je er ook chocopasta, wat ketjap, koffieprut of cacaopoeder doorheen doen. Ook kun je er -bij gebrek aan ontbijtkoek- een brood- of cakemassa voor gebruiken, die je poepbruin kleurt met een combinatie van pindakaas (met nootjes) en chocoladepasta en eventueel een scheutje ketjap en ketchup. Je kunt de drol ook op een broodje of kadetje leggen en dan heb je een broodje poep (van Ome Willem). Eventueel kun je dan nog een placemat maken van karton of dik papier, met een bordvorm (trek een echt bord om) en een mes en vork erop getekend met viltstift of geplakt van papier.

Surprise drol van papier-maché

Dit is iets meer werk dan de bovenstaande manier, maar ook zo gepiept en je kunt een veel mooiere vorm maken die ook hard wordt en bewaard kan worden. Volg de stappen in Surprises maken van Papier-maché (papierpulp) . Stop er als de papiermassa nog nat is een echt stukje wc-papier in, dat uitsteekt. Dit blijft dan zitten als de pulp droog is. Gebruik bruine verf om de drol af te werken en ook wat vernis hier en daar om de drol echter te laten lijken (glimmende plekjes, zie de afbeelding van de tweede drol hierboven).

Surprise drol van klei deeg of marsepein

Stop bruine kleurstof in deze materialen (eetbare kleurpoeder als je wilt dat de marsepein nog te eten is). Een voorbeeld van een marsepeinen drol, hoe je deze marsepeinen figuur kunt maken en bruin kunt kleuren, wordt uitgelegd in Marsepein & Marsepeinen Decoraties - Figuren Sinterklaas. Je kunt de drol ook van Amandelspijs maken, dan wordt ie wat grover. Voor de klei of het deeg kun je mengsels van b.v. koffieprut, pindakaas, ketjap en chocopasta gebruiken of deze later met bruine verf deppend verven. Kneed, boetseer deze substantie in een drolvorm. Steek er ook een stukje wc papier in voor de finishing touch.

Rijmtip Sinterklaas gedicht

Zoek je woorden die rijmen op poep(en) of drol? woorden die rijmen op Poep en rijmwoorden die rijmen op Drol geven je vele mogelijkheden.

Hoe maak je de billen - Vieze billen of borsten surprise

Billen Kont of Borsten Surprise maken. Blaas de twee (rondvormige) ballonnen op en plak deze aan elkaar met tape of lijm (zie Lijmwijzer). Bedek de helft van de ballonnen vervolgens met papier-maché; volg hiervoor de stappen in Surprises maken van Papier-maché (papierpulp) . Maak een duidelijke bilnaad of bilspleet in de papierpulpvorm; doe dit met je vinger of eventueel een stomp/bot stokje of smal voorwerp. Laat de papier-maché dan drogen (een paar uur). Wanneer het droog is, kun je de ballonnen doorprikken met een naald of scherpe punt van een mes of schroevendraaier e.d. Je kunt nu het cadeautje in de holle vorm aan de onderkant doen en het geheel op een vel karton plakken. Je kunt ook de holle kant van de billen weer vullen met papier-maché en dit weer laten drogen. Beschilder de papier-maché na droging, met vleeskleurige verf (bruin met wit, oranje met wit of rood met wit). Klik op de bovenstaande link ook om te lezen hoe je het beste kunt verven (onder decoreren, verven en afwerken van papier-maché). Je kunt de billen of kont zo houden, maar je kunt er ook vieze billen van maken door in de ruimte tussen de beide bilhelften -de bilspleet- bruine verf te doen en er een stukje wc-papier in te plakken. Ook kun je gel, pindakaas of chocopasta gebruiken, dan krijg je een kleverig en plakkerig effect. Leg de billen tot slot in een kartonnen doos. Een mooie doos hiervoor is bijvoorbeeld een pizzadoos. Je kunt ‘de bips’ ook open en bloot op een kartonnen of plastic ondergrond (plaat) leggen, alleen moet je dan wat voorzichtiger zijn met inpakken in Sinterklaas papier. (In plaats van ballonnen kun je overigens ook kippengaas gebruiken en hier de basisvorm voor de kont van maken en afwerken met laagjes papier-maché).

Tip - Borsten i.p.v. billen

Je kunt van de 2 ballonnen ook borsten maken op dezelfde wijze. Kneed dan als je met de papier-maché- lagen bezig bent, ook 2 tepels op de ballonnen en verf deze -bij de afwerking van de bolvormen- in een donkerdere huidskleur dan de rest van de borst. Je kunt daarna eventueel ook een beha maken van wit, zwart of andere kleur. Een sexy, erotisch (seksistisch?) accent kun je krijgen door een doorschijnende plastic of latex handschoen te vullen met witte gel of een rubberen handschoen te vullen met kranten/proppen, te verven met vleeskleurige/huidskleur verf en deze vast te plakken aan/om een borst. Ook kun je natuurlijk een gipsen hand maken. Hoe je dit moet doen, vind je in de beschrijving hierboven onder Handen Surprise maken.

Materiaal vieze billen surprise

 • Twee ballonnen.
 • Plakband of lijm.
 • Papier-maché.
 • Vleeskleurige verf.
 • Schaar en hobbymesje (stanleymes).
 • Haargel of gelatine.
 • Een naald of scherpe punt schaar/mes.
 • Een kartonnen doos of een pizzadoos.

Rijm - Sinterklaasgedicht maken - Rijmwoordenlijsten

Je kunt duizenden rijmwoorden in rijmwoordenlijsten vinden om een gedicht te schrijven dat bij deze surprise past. Zo kun je bijvoorbeeld woorden vinden die rijmen op billen. woorden die rijmen op bips, rijmwoorden op kont, rijmwoorden op borsten of rijmwoorden op tieten. En verder kun je in de serie Rijmwoorden - Rijmwoordenlijst nog veel meer andere woorden vinden die rijmen, zodat het schrijven van een mooi, leuk of origineel Sinterklaas gedicht een stuk makkelijker wordt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas surprises: Hilarische en leuke ideeënSinterklaas surprises: Hilarische en leuke ideeënHet is binnenkort 5 december. Sinterklaas staat weer bijna voor de deur, en dus de hoogste tijd om over een leuke surpri…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…
Sinterklaassurprise maken met een bouwpakketSinterklaassurprise maken met een bouwpakketEen surprise is een soort verrassingspakket met een cadeautje erin verstopt. Op sinterklaasavond worden vaak surprises g…
Snel een sinterklaassurprise maken. Snelle surprisesSnel een sinterklaassurprise maken. Snelle surprisesEen sinterklaassurprise bedenken is niet altijd even gemakkelijk. Als je op het laatste moment nog een surprise moet mak…

Kerstdecoraties - Kerstversiering & Kerstfiguren zelf makenKerstdecoraties - Kerstversiering & Kerstfiguren zelf makenKerstdecoraties, kerstversiering en kerstfiguren om zelf te maken voor de kerst. Maak zelf een miniatuurkerstboompje van…
Fruit als traktatie op schoolVoordeel van Fruit en Groente is dat vrijwel welk kind dit kan eten, geen last van gluten- en suikervrije diëten of kind…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Firkin, Openclipart
 • Eigen Knutselwerk en Surprise-ideeën
 • Creatieve ideeën. Sint-Niklaas: Caramel /Flash Promoties
 • Creatief - Werken met Materiaal. Altamira Industria Grafica Madrid: Lekturama
 • Knutselen voor iedereen. Baarn: Market Books (vertaling Handicrafts London)
 • Knutselidee voor Groot en Klein. Sint-Niklaas: Caramel /Flash Promoties
 • Afbeelding bron 1: Speciwoman, Openclipart
 • Afbeelding bron 2: Stolichnaya, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Flomar, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 4: Worker, Openclipart
 • Afbeelding bron 5: Benj, Openclipart
 • Afbeelding bron 6: Fanny miele, Openclipart
 • Afbeelding bron 7: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Reactie

Rebeccahoogers (infoteur), 26-11-2010 #1
Geweldig! En er is zichtbaar veel aandacht besteed aan dit artikel. Reactie infoteur, 27-11-2010
Dank je, enne… succes met de surprise!

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.