Het eieren verven
Het is zo een leuk gezicht, al die gekleurde eieren op de ontbijttafel en verstopt in de tuin. Maar welke kleur krijgen de eieren dit jaar en hoe wordt die kleur verkregen. Natuurlijk eerst zorgen dat de eieren vers genoeg zijn en dat ze op de juiste manier gekookt worden.
Algemeen
Voordat met eieren verven begonnen kan worden is het heel belangrijk te weten dat de eieren vers zijn. Koop eieren ongeveer een week voordat ze nodig zijn, te verse eieren zijn namelijk heel moeilijk te pellen. Om te bepalen of een ei vers is, kan een ei in een glas water worden gelegd, blijft het op de bodem liggen is het vers. Drijft het in het midden, kan het nog wel maar is niet vers. Drijft het op het water: weggooien.
Perfect koken van een ei
Een ei op niet te hoog vuur koken, dat voorkomt barsten en het ei is makkelijker te pellen. Na het verstrijken van de kooktijd het ei gelijk onder koud stromend water houden, dan komt er geen grijsblauwe waas over het eigeel. De eieren dienen allemaal op de bodem van de pan te liggen, net onder water. Voor hard gekookte eieren, het gas, na het koken van het water, laag draaien en de eieren ca. 15 minuten laten koken.
Eieren kleuren met natuurlijke stoffen
Eieren zijn te kleuren met natuurlijke stoffen.
- Om de kleur sterker te maken een theelepel azijn aan het kookwater toevoegen
- De natuurlijke kleurstof aan het kookwater toevoegen, hoe meer eieren hoe meer kleurstof
- Water aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken
- Eieren laten afkoelen, de exemplaren die niet voldoende gekleurd zijn, een nacht bedekt met het kleurmiddel in de koelkast laten staan
Als natuurlijk kleurmiddel kan gebruikt worden:
- Bietensap, voor licht rode kleur
- Schillen van een limoen of sinaasappel, wortel of selderijzaad voor licht oranje
- Kurkuma, koenjit, kerrie of saffraan voor geel
- Blaadjes spinazie voor de groene kleur
- Bosbessen of rode kool om blauw te krijgen
- Sterke koffie of koffiedrab voor de kleur beige of bruin
- Uienschillen voor een gouden kleur
Verven met speciale technieken
Eieren zijn ook op andere manieren, dan koken in natuurlijke stoffen, te versieren namelijk:
- Plak allerlei versiersels op het geverfde ei, zoals kleine gedroogde bloemetjes, glitters en papier
- Het ongeverfde ei versieren met stiften
- Het ei versieren met behulp van speciaal daarvoor verkrijgbare sjablonen
- Breek de schil van het gekookte ei door het over tafel te rollen en leg het ongeveer 10 minuten in koude thee, er ontstaat een mooi marmereffect
- Bedruppel de schil van een ei met kaarsvet voordat het ei een verfbad ingaat. Laat het drogen en verwijder het kaarsvet. Dit kan met verschillende kleuren herhaald worden, altijd met de lichtste kleur beginnen
- Plak kleine blaadjes op het ei voordat het gekookt wordt, welke na het koken worden verwijderd. Er ontstaat een prachtig wit lijnenpatroon
- Glimmende eieren ontstaan door ze na het verven in te wrijven met vet
- Figuren ontstaan door het gewenste figuur met citroensap en een dunne penseel op het geverfde ie aan te brengen
Heel veel verfplezier