Traktaties voor de kraamvisite: muizen van spek en zoutdeeg

Traktaties voor de kraamvisite, een aandenken en bedankje voor hun komst. Wat denkt u van muizen... Muizen van zoutdeeg, een deeg met veel zout zodat ze goed blijven, muizen van spekjes (snoep) voor de kinderen. Ook voor een kindertraktatie "lekker" gemakkelijk te maken.

Muizen van spek voor de kinderen

U kunt tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt wel witte of gemengde muizen van spek (snoep) aanschaffen. Het is heel eenvoudig hier een leuke traktatie van te maken. Koop een zak met muizen in de supermarkt, maak van knutselpapier, in verschillende kleuren, rechthoekige kaartjes waar u uw boodschap op schrijft met stift of print ze uit via de computer.
"Hoera, Neeltje is 7 jaar geworden", "Bedankt voor uw komst" etc..

Maak met een perforator links boven in de hoek een gaatje en rijg daardoor een mooi gekleurd stuk kadolint. Bevestig het kadolint om de nek van de muis. Leg de muizen op een mooie grote platte schaal of dienblad. Bedek het bord of dienblad eerst met fraai gekleurd papier waarop de witte muizen goed opvallen. Gebruik flink veel ruimte, op elkaar stapelen is zonde. Verzin iets leuks met bijvoorbeeld stukjes kaas waar de muizen op af lijken te komen (ook nog iets te kiezen voor kinderen die niet van zoet houden). Maak een verhaaltje op uw schaal. Dek de schaal af tot gebruik.

Muizen van zoutdeeg

Deze muizen worden gemaakt van deeg met heel veel zout. Dit betekent dan ook dat ze niet eetbaar zijn. U kunt ze ook maken van echt brooddeeg om het als een eetbare (kinder)traktatie uit te delen. Maar hieronder dus een recept voor deeg wat u NIET kunt opeten.

Maak zoutdeeg van;
  • 500 gr. bloem
  • 250 gr. zout,
  • 250 ml water.

Bij het maken van de muizen van echt brooddeeg volgt u de gebruiksaanwijzing en hoeveelheden die op het pak staan.

Kneed alle ingrediënten door elkaar. Ga door met kneden tot u een soepel deeg heeft wat loslaat van de randen van uw schaal of kom. Laat het deeg na een tijdje kneden nog steeds niet los van de randen (en uw vingers) is het misschien te nat, doet u er dan wat extra bloem bij. Als het deeg te droog is scheurt het snel. Doe er in dat geval een (klein!) beetje water bij.

Het begin en de staart

Als het deeg soepel is kunt u er rolletjes van maken. Maak een rolletje van ongeveer drie centimeter lang. Kneed nu aan de voorkant een korte schuine punt voor de snoet van de muis. Aan de andere kant draait u het deeg tussen uw handen tot er een lange staart ontstaat, ongeveer een cm of 6. Maak de staart aan het uiteinde dunner dan aan de kant waar het lijf zit. Kronkel de staart in wat mooie bochten. De staart mag zeker zo lang zijn als het lijf.

Let op bij het maken van muizen van echt brooddeeg zal het het deeg gaan rijzen. Zorgt u er voor dat in dit geval het lijf en hoofd niet te dik is, dit zal nog rijzen. De ogen en oren mogen in dit geval flink groot gemaakt mogen worden. Voor de ogen kunt u ook rozijntjes nemen, zo zullen de ogen altijd zichtbaar blijven.

Het kopje van de muis

Het hoofd van de muis kunt u afmaken door grote oren. Knijp tussen uw wijsvinger en duim het deeg plat om oren te maken, daar waar de kop ophoudt en overgaat in het lijf, aan de bovenkant van uw muis. Maak grote ruime oren. Prik met een saté prikker twee gaten onder de oren waar de ogen horen te zitten.

Oven

De oven hoeft u niet voor te verwarmen. maar u dient de muizen wel heel langzaam en lang in de oven hard te laten worden.
Bak de muizen van zoutdeeg bij 100 graden in ongeveer een uur tijd. Ze moeten echt goed hard zijn, en door en door gebakken anders kunnen ze snel bederven. Indien u echt brooddeeg gebruikt houdt u zich natuurlijk aan de tijden en warmte van de oven zoals op de verpakking staat aangegeven.

Afwerking

Laat de muizen afkoelen. Daarna kunt u ze verven of lakken (natuurlijk als u echt brooddeeg gebruikt heeft, verft u de muizen niet). Als de verf of lak droog is kunt u van gekleurd papier, rechthoekige kaartjes maken waar u uw boodschap op schrijft met stift, of uitprint via de computer. Maak met een perforator links boven in de hoek een gaatje en rijg daardoor een mooi gekleurd stuk kadolint. Bevestig het kadolint om de nek van de muis.

Eventueel kunt u de muizen inpakken in een groot stuk rechthoekig doorzichtig folie om er een echt kadootje van te maken. Leg de muis in het midden van het doorzichtige folie, vouw de hoeken naar elkaar en bind het folie bijeen door middel van het kadolint.
© 2008 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindertraktaties, waar moet je op lettenEen verjaardag is natuurlijk een groot feest voor kinderen, zeker als je dan ook nog eens op school mag uitdelen. Toch i…
Gezonde traktaties voor kinderenTegenwoordig komen ouders, vooral in de onderbouw van de basisschool, met de meest mooie traktaties voor hun kinderen op…
Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Je peuter wordt een kleuter en gaat straks naar de basisschool. Dat is een nieuwe periode in het leven van je kind, waar…
Makkelijke en snelle traktaties voor kinderenNatuurlijk wil jij ook voor je kind een leuke traktatie, net als alle andere kinderen en ouders. Een leuke traktatie ver…

Zelf een moestuin aanleggenZelf een moestuin aanleggenEen moestuin is een plekje waar u zich heerlijk kunt ontspannen en het is echt niet zo moeilijk om gezonde en verse groe…
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 02-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.