Gezonde traktaties voor kinderen

Tegenwoordig komen ouders, vooral in de onderbouw van de basisschool, met de meest mooie traktaties voor hun kinderen op school. Natuurlijk wil geen enkel kind hierbij achterblijven. Toch is het als ouder elke keer weer moeilijk om een goede traktatie te verzinnen, zeker als je dan ook nog gevraagd wordt gezonde traktaties te serveren. In dit artikel treft u enkele gezonde verjaardagstraktaties die u kunt gebruiken.

Zoete bloemen

De meeste kinderen kun je wel een plezier doen met zoete traktaties. Alhoewel zoet nou niet altijd direct in verband wordt gebracht met gezond kan het ook anders, zoals bij deze zoete bloemen.

Benodigdheden

  • Gekleurd papier
  • Viltstift
  • Schaar
  • Plakband
  • Danoontje toetjes in een bekertje of soortgelijke toetjes (bijvoorbeeld van Aldi of Liddl)
  • Gekleurde plastic lepeltjes

Hoe ga je te werk

In dit geval bestaat de traktatie uit bloemen van gekleurd papier waarbij het hart van de bloem zal worden gevormd voor het toetje en het steeltje bestaat uit het lepeltje. Teken eerst, desnoods op een stuk wit papier een proefbloem totdat deze naar je zin is. In het midden van de bloem moet een gat worden geknipt waardoor het toetje wordt gestoken. Je kunt er vervolgens voor kiezen van je bloem een mal te maken die je omtrekt op het gekleurde papier. Zelf hou ik echter van gemak en ik leg doorgaans het gekleurde papier in de kopieermachine en kopieer de proefafbeelding op het gekleurde papier, dat scheelt veel werk. Je kunt de bloem natuurlijk versieren zoals je wilt, vind je wat werk niet erg dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld glitter, maar ook kun je met stift wat versieringen aanbrengen. Maak je gebruik van de kopieermethode doe dit dan op de proefbloem zodat ook het versiergedeelte in een keer klaar is. Vervolgens kunnen de bloemen worden uitgeknipt en voorzien van het gat. Het toetje er vanaf de achterkant doorsteken en met behulp van wat plakband het lepeltje als steeltje bevestigen.

Pindabekers

De meeste kinderen kun je wel een plezier doen met wat pinda's die nog gedopt moeten worden. Dit is een traktatie waaraan kinderen zich niet snel zullen overeten.

Benodigdheden

  • Harde plastic bekers (bijvoorbeeld action)
  • Doppinda’s
  • Doorzichtig inpakfolie
  • Krullint

Hoe ga je te werk

Vul de afwasbare bekers met doppinda’s. Het hoeven natuurlijk niet perse plastic bekers te zijn. Indien u een leuke aanbieding vindt van stenen bekers kan dit ook prima volstaan, deze zijn alleen iets zwaarder om mee te nemen. Pak elke beker in doorzichtig folie en bind dit aan de bovenkant vast met een stuk krullint. Mocht je er nog meer werk van willen maken dan kun je een kaartje van gekleurd papier maken met daarop de naam van je kind en zijn leeftijd. Dit kaartje kun je aan het lint vastknopen

Popcornhanden

De meeste kinderen zijn wel dol op popcorn en ook dit is een relatief lichte en gezonde snack als je het vergelijkt met andere tussendoortjes

Benodigdheden

  • Doorzichtige plastic wegwerphandschoenen
  • Popcorn, zoet of zout
  • Krullint

Hoe ga je te werk

Vul elke handschoen met popcorn en bind deze aan de bovenkant af met een krullint. Als het bij jouw kind op school de gewoonte is er ook nog een niet consumeerbare traktatie bij te geven dan kun je deze vastbinden aan het krullint. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bellenblaas, een kleine toeter of een ballon.

Knallende ballonnen

Het is natuurlijk wel spannend als je iets moet doen om de traktatie te bemachtigen, en dit is een hele feestelijke manier van presenteren.

Benodigdheden

  • Grote ballonnen
  • Traktatie die door de opening van de ballon past, bijvoorbeeld rozijnen
  • Eventueel een houdbare traktatie als een fluitje of pen die ook door de opening van de ballon past en wat confetti
  • Sierlint
  • Een lange stok

Hoe ga je te werk

Duw de traktatie(s) door de opening van de ballon en doe er eventueel wat confetti bij. Dit laatste zal door de kinderen zeker op prijs worden gesteld maar is niet altijd even welkom bij de leraren. Blaas vervolgens de ballonnen op en maak ze met een stukje sierlint vast aan de stok. Dit ziet er niet alleen heel feestelijk uit als je een klas komt binnen lopen maar geeft bovendien veel pret, je kunt alleen maar bij de traktatie komen door de ballon kapot te prikken. Voor kinderen die niet van herrie houden kun je er ballon kapot (laten) knippen bij het tuitje.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindertraktaties, waar moet je op lettenEen verjaardag is natuurlijk een groot feest voor kinderen, zeker als je dan ook nog eens op school mag uitdelen. Toch i…
Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Afscheid van het kinderdagverblijf: traktaties!Je peuter wordt een kleuter en gaat straks naar de basisschool. Dat is een nieuwe periode in het leven van je kind, waar…
Gezonde verjaardagstraktatiesBij een verjaardag van een kind op de basisschool hoort natuurlijk een traktatie. De kinderen in de bovenbouw van de bas…

Je interieur opvrolijken: decoraties voor aan de muurDecoraties in je huis bepalen mede de stijl van je interieur. Creatieve ideeën zelf tot uiting brengen is leuk, maar je…
Verjaardagstraktaties voor kinderenTegenwoordig komen ouders, vooral in de onderbouw van de basisschool, met de meest mooie traktaties voor hun kinderen op…
Reactie

Anja, 16-02-2009
Leuk, de diverse suggesties, maar wordt er wel rekening gehouden met voedselallergieen? Vooral de pindatractatie vond ik niet bepaald handig… Reactie infoteur, 16-02-2009
Dit artikel maakt onderdeel uit van een special over traktaties voor kinderen. In deze special is onder andere een artikel opgenomen Kindertraktaties, waar moet je op letten. In dit artikel wordt duidelijk aangegeven dat het goed is van tevoren te informeren op school. U krijgt dan niet alleen te horen of het plan dat u wilt uitvoeren haalbaar is, maar u krijgt dan ook informatie over bepaalde allergien bij kinderen. Niet elke klas bevat kinderen met een voedselallergie maar er moet altijd rekening mee worden gehouden.

Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 31-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.