Ontspannen lezen: zelf een bookseat/boekensteun maken
Mensen die graag lezen ervaren het soms vast wel: het is niet altijd even handig of prettig om je boek of zelfs je e-reader vast te houden. Op één of andere manier kun je zo soms niet lekker ontspannen zitten of liggen lezen. Je hebt je handen niet vrij, terwijl je dat eigenlijk wel graag zou willen. Hiervoor is een handig hulpmiddel op de markt gebracht. Namelijk een bookseat, ook wel boekensteun genoemd. Voor diegene die van knutselen houdt, je kunt het zelf ook maken. Dan heb je je eigen bookseat, precies zoals jij hem wilt hebben.
Inhoud
Lezen
Het is algemeen bekend dat lezen goed is voor onze hersenen. Het is daarom ook o zo belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al te stimuleren om een boek te gaan lezen. Naast dat het goed is voor onze ontwikkeling, is het ook nog eens een moment van ontspannen. Sommige boeken slepen je helemaal mee, zodat je alles en iedereen om je heen vergeet.
Waar lezen
Je kunt lekker op de bank zitten te lezen, maar ook liggend lezen kan fijn zijn. Als je ligt te lezen, kan dit op de rug, buik of op de zij. Maar het is niet in iedere houding even fijn om je boek, tablet of e-reader vast te houden. Er kan dan zelfs sprake zijn van een gespannen houding (vooral in je nek), terwijl lezen eigenlijk ook voor de ontspanning kan dienen.
Welke leeshouding is goed
Sommige mensen kunnen in bed uitsluitend op hun zij liggen lezen, terwijl een ander juist weer ervoor kiest om op de rug te liggen. Maar welke leeshouding is eigenlijk goed?
Rugligging
Als je op je rug ligt te lezen, heb je of je boek te hoog vast, of juist te laag vast. Beide posities zijn belastend voor de nek. Hoe lager je het boek vasthoudt, hoe meer je je nek belast. Daarnaast worden je armen moe door het vasthouden van het boek. Dit kun je oplossen door het boek op een soort verhoger (kussen o.i.d.) op je buik te plaatsen. Dit is voor je armen een goede oplossing, maar je nek blijft alsnog te veel gebogen.
Zijligging
Je kunt ook op je zij liggen om een boek te lezen. Er zijn mensen die ervoor kiezen om een hand onder hun hoofd te houden en zo hun boek lezen, maar bij deze positie belast je toch weer je nek. De beste houding op je zij is de volgende: ga helemaal op je zij liggen en leg je hoofd op een kussen. Zorg ervoor dat één kant van het boek op het matras ligt en het andere deel ondersteun je dan met je hand.
zittend met boek op bookseat /
Bron: ©ottergraafjesZittende houding
De beste leeshouding is zittend met het boek op een verhoger op je schoot. Door je boek schuin op de verhoger te plaatsen, bereik je een ideale leeshouding.
Klachten door verkeerde houding
Als je leest in een houding die niet erg geschikt is voor je lichaam, kun je klachten krijgen. Deze klachten kunnen bestaan uit:
- nekpijn
- schouderpijn
- hoofdpijn
- kramp in handen of nek
- koude handen
Tabletplekje
Doordat je teveel voorover gebogen zit, kun je last krijgen van een zogeheten
tabletplekje. Dit is een pijnlijke plek (puntje) onderin de nek bij de nekwervels c6 en c7.
bookseat /
Bron: ©ottergraafjesBookseat
Als je zit te lezen, zou je bijvoorbeeld een zacht kussen op je schoot kunnen leggen. Daar leg je het boek schuin tegenaan. Op deze manier heb je je handen vrij en kun je in een ontspannen positie lezen. Een kussen is vaak niet echt gemakkelijk in een bepaalde positie te "duwen", met het gevolg dat het boek niet blijft liggen, zoals je zou willen. Hiervoor is er een handig hulpmiddel op de markt gebracht. Dat is namelijk een bookseat. Dit is van oorsprong een Australisch ontwerp. In Nederland zijn diverse winkels waar je één kunt kopen.
Hoe blijft een boek staan
Een bookseat is gevuld met piepschuimbolletjes en deze bolletjes kun je in de positie duwen die je zelf wilt. Door aan de voorkant (bij de onderkant van het boek) een klein opstaand randje te maken, blijft je boek goed staan. Echter, een paperback is lastiger om bij een bookseat te gebruiken. Zo'n boek klapt immers sneller dicht dan een boek met een harde cover. Kortom, een bookseat is handig voor een:
- e-reader
- tablet
- boek met harde kaft
Andere benamingen
Naast de benaming bookseat komen ook de volgende benamingen voor:
- boekenpoef
- boekensteun
- boekseat
- zitzak voor boeken
Niet alleen voor mensen met lichamelijke beperkingen
Een bookseat kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen met een fysieke beperking. Dit kan onder andere reuma of MS zijn. Zij kunnen door hun aandoening vaak niet meer een boek, e-reader of tablet vasthouden. Door gebruik te maken van een bookseat hoeven ze hun handen niet te gebruiken en kunnen zij ook weer lekker lezen. Het mag duidelijk zijn dat een bookseat niet alleen handig is voor mensen met een fysieke beperking!
Bookseat zelf maken
Zoals eerder aangegeven zijn er winkels waar je een bookseat kunt kopen, maar het is ook leuk om er zelf één te maken. Voor diegene die het leuk vinden om zelf een bookseat te maken, staat hieronder vermeld hoe je dit kunt doen. Je kunt de uiteindelijk bookseat met piepschuimbolletjes vullen, maar je kunt er ook voor kiezen om eerst een soort binnenzak te maken en die met bolletjes te vullen en die dan in de 'echte' bookseat te stoppen. Zo kun je - mocht de buitenkant vies zijn - deze eenvoudig wassen.
Soorten stof
Je kunt de bookseat van verschillende soorten stoffen maken. Je kunt stof bij een stoffenwinkel kopen, maar misschien heb je thuis nog wel een mooi stukje stof liggen. Het is maar net waar je keuze naar uitgaat. Je kunt kiezen voor:
- een gewone (katoenen) stof
- een fleece stof (dan krijg je een lekker zachte bookseat)
- een waterafstotende stof
Het is wellicht handig om niet voor een hele gladde stof te kiezen, anders heb je misschien de kans dat het boek toch een beetje gaat schuiven.
Zelfgemaakte bookseat met handvat /
Bron: ©ottergraafjesUitleg
Voor wie zelf graag een bookseat wil maken, staat hieronder vermeld hoe je dit kunt doen.
Materiaal
Als materiaal heb je nodig:
- 3 patroondelen op ware A4-grootte
- stof
- schaar
- naaimachine
- of naald en draad
- piepschuimbolletjes als vulmiddel (ongeveer 150 gram)
- eventueel binnenzak
Hoe te maken
- print deel A van patroon 1 t/m 4 in totaal vier keer uit
- doe dit ook met deel B van patroon 1 t/m 4 (dus vier keer)
- print deel 5 één keer uit
- knip alle onderdelen uit
- plak van alle delen, deel B vast aan de bovenkant van deel A. Nu heb je de vier keer de juiste lengte van de delen die je nodig hebt
- leg de patroondelen op de stof tegen de stofvouw aan
Stofvouw = daar waar je de stof dubbel hebt gelegd. Zorg ervoor dat je de mooie kant van de stof aan de binnenkant hebt.
Vervolg hoe te maken
- knip alle onderdelen groter uit dan het papieren patroon; dit in verband met de zoom
- rijg of speld de vier patroondelen (A en B samen) aan elkaar vast (mooie kant van de stof naar de binnenkant).
- stik de delen vervolgens met de hand of met een naaimachine aan elkaar vast. De vorm van een soort zak wordt al zichtbaar.
- pak nu deel 5 en naai dit als onderkant (bodem) aan alle zijkanten vast
- keer het geheel om en de mooie kant is zichtbaar
- de bovenkant is nog geopend en die kun je gebruiken om de bookseat met puipschuimbolletjes te vullen
- zodra je vindt dat de bookseat dik genoeg is, naai je de bovenkant vast. En klaar is je bookseat.
Je zou er eventueel nog een handvat aan kunnen maken, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen. Het patroon is slechts een indicatie. Als je wilt kun je het naar je eigen grootte aanpassen.
Patronen
Onderstaande patronen zijn een indicatie van de ware A4-patronen die gebruikt worden om je eigen bookseat te maken.
Patroon A deel 1 t/m 4 /
Bron: ©ottergraafjesPatroon B deel 1 t/m 4 /
Bron: ©ottergraafjesDeel 5
/
Bron: ©ottergraafjes