Hoe organiseer ik een creatief kinderfeestje?

Hoe organiseer ik een creatief kinderfeestje? Een leuk creatief kinderfeestje organiseren is helemaal niet zo moeilijk en hoeft ook helemaal niet zo duur te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om kinderen bezig te houden met een creatieve activiteit. Met een paar leuke tips en een goede voorbereiding kom je al een heel eind en zorg je ervoor dat je kind en zijn/haar vriendjes een geslaagd kinderfeestje beleven.

Kies een creatieve activiteit

Houd hierbij rekening met de leeftijd van de kinderen. Voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar is altijd wel een leuke creatieve bezigheid te bedenken. Vraag je kind wat hij/zij leuk vindt om te doen en kies vervolgens voor een activiteit die goed past bij jongens en/of bij meisjes. Komen er op het kinderfeestje alleen jongens of alleen meisjes of beide? Meisjes vinden het over het algemeen erg leuk om sieraden te maken of iets met make-up te doen. Jongens daarentegen helemaal niet. Schilderen op doek is bijvoorbeeld een activiteit die zowel jongens als meisjes leuk vinden om te doen en deze activiteit kan eenvoudig aangepast worden aan de leeftijd van de kinderen.

Zijn de kinderen onder de 8 jaar dan kun je de kinderen vrij laten in hetgeen ze willen schilderen, zodat het niet te moeilijk voor ze wordt. Zijn de kinderen al wat ouder, dan kun je evt. voorgedrukte doeken nemen die al een ontwerp bevatten dat geschilderd moet worden. Probeer in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor het maken van iets leuks en houd hierbij ook rekening met de tijd die je nodig hebt om uitleg te geven. Het maken van een schilderij met een zelfgekozen onderwerp duurt ca. 1 uur. Het schilderen van een voorgedrukt doek duurt uiteraard langer, aangezien er binnen de lijnen gewerkt moet worden en de moeilijkheidsgraad hoger ligt. Kun je zelf geen leuke creatieve bezigheid bedenken, doe dan inspiratie op via internet en je komt vast wel leuke voorbeelden tegen van knutselwerkstukken die bij elk kind in de smaak zullen vallen. Denk bv. aan sieradenkistjes maken, waarbij de kinderen een houten kistje eerst beschilderen en vervolgens leuk versieren met allerlei decoratiematerialen zoals plaksteentjes. Hier kun je de kinderen ca. 2 uur mee bezig houden. Porselein beschilderen is een leuke activiteit die meer geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook meer tijd vergt. Tevens moet beschilderd porselein na een droogtijd van 24 uur afgebakken worden in de oven. Dit kan in een normale keukenoven. Geef de kinderen bij het beschilderd porselein een instructie mee voor het afbakken zodat ze dit thuis met hun ouders kunnen doen.

Wat heb je allemaal nodig?

Bedenk welke materialen je nodig hebt om de kinderen bezig te houden met het maken van een leuk werkstuk. Bij allerlei voordeelwinkels kun je voordelig alle benodigdheden inkopen. Denk bijvoorbeeld aan al dan niet voorbedrukte schilderdoeken, verf, penselen, houten kistjes, versieringen en decoratie-materialen, kralen enz. Zorg daarbij ook voor bescherming voor de kleding, zoals voldoende kinderschorten zodat de kleding van de kinderen niet vies kan worden. Schaf tevens een groot plastic tafelkleed aan voor bescherming van je tafel, uiteraard in een leuke gezellige print. Maak vooraf een lijstje zodat je niets vergeet in te kopen. Om het extra leuk te maken kun je bij je inkopen zorgen dat je alles in een gekozen thema of kleurstelling aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een thema met Disney-figuren, prinsessenthema, voetbalthema of alles in de lievelingskleuren van je kind.

Voorbereidingen voor het kinderfeestje

Als je zelf vooraf een voorbeeld van het werkstuk maakt, of beter nog, je kind alvast een voorbeeld laat maken, kun je de kinderen aan de hand van het voorbeeld laten zien wat de bedoeling is en je weet dan gelijk of je alle benodigdheden hebt aangeschaft. Tevens heb je dan een goed beeld van de tijd die nodig is om een werkstuk volledig af te ronden.

Zet alle benodigdheden vooraf klaar zodat je niet tijdens het feestje nog moet gaan zoeken naar iets. Het is handig om alle benodigdheden op een aparte tafel in de nabijheid van de kinderen klaar te zetten. Als de kinderen klaar zijn met taart eten, heb je direct alles bij de hand om te beginnen met de activiteit. Leg de kinderen eerst uit wat de bedoeling is en laat eventueel je voorbeeld of enkele foto's van internet zien zodat de kinderen weten wat ze moeten doen en inspiratie krijgen voor hun eigen werkstuk. Vertel ook hoeveel tijd ze hebben voor het maken van hun werkstuk en motiveer.

Zorg dat je voldoende hulp hebt bij een grotere groep kinderen. Bij een schilderactiviteit is een groep van 8 kinderen toch wel het maximum om alles goed onder controle te houden. Sommige kinderen hebben, afhankelijk van de leeftijd, extra hulp nodig bij het maken van hun werkstuk. In dat geval is het handig om iemand erbij te hebben die een handje helpt met het begeleiden van de kinderen. Zorg dat alle kinderen hun werkstuk binnen de afgesproken tijd af krijgen zodat ze niet voor teleurstellingen komen te staan. Laat de kinderen die eerder klaar zijn, de andere kinderen helpen, zodat alle kinderen bezig blijven. Zorg ook dat er kleurpotloden, viltstiften en kleurplaten klaarliggen voor het geval dat alle kinderen binnen de afgesproken tijd klaar zijn.

Maak een programma voor het feestje

Zorg dat je vooraf een programma hebt gemaakt voor het feestje. Wat wil je eerst doen? Eerst taart en drinken, dan een creatieve bezigheid? Wil je nog spelletjes spelen of kies je voor een leuke film of wil je nog buitenshuis iets gaan ondernemen met de kinderen? Houd steeds rekening met het programma en hoeveel tijd ieder onderdeel van het programma in beslag zal nemen. Denk ook aan de droogtijd van sommige werkstukken. Schilderijtjes of andere knutselwerken die beschilderd of beplakt zijn vergen nu eenmaal tijd om te drogen. Dit proces kun je versnellen door iemand te laten helpen met het drogen van de werkstukken door middel van een haarföhn.

Gebruik je programma als leidraad maar improviseer daar waar nodig. Je kunt vooraf immers niet alles exact inschatten. Zorg dat je voldoende hulp hebt bij het begeleiden van de kinderen. Zorg dat de creatieve bezigheid geen wedstrijdje wordt, het gaat erom dat de kinderen vooral plezier hebben in het maken van iets leuks.

Afsluiting van het creatieve feestje

Zorg dat wanneer de kinderen weer naar huis gaan, alle werkstukken goed droog en afgewerkt zijn. Misschien vind je het leuk om de werkstukken leuk in te pakken in cadeaupapier om de feestvreugde nog meer te verhogen. Je kunt er eventueel voor kiezen om er nog een versnapering bij te doen of een leuk zelfgemaakt bedankje waarmee je de kinderen bedankt voor hun aanwezigheid op het feestje. De aanwezige kinderen hebben in ieder geval altijd iets leuks om mee naar huis te nemen en een blijvende herinnering aan het verjaardagsfeestje van je kind.
© 2016 - 2024 Lanneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestjes en laag budgetKinderfeestjes en laag budgetDoor de financiële crisis komen er steeds meer gezinnen in de problemen. Vaak merken ouders met kinderen dat er niet ste…
Het leukste kinderfeestje organiserenHet leukste kinderfeestje organiserenMoet je een kinderfeestje organiseren maar heb je geen inspiratie? Of wil je extra origineel voor de dag komen? Zelfs la…

Boerenbont: naam voor stofsoort en schildertechniekBoerenbont: naam voor stofsoort en schildertechniekBoerenbont is een naam voor twee heel verschillende dingen. Er wordt een geblokte stof mee bedoeld. De combinatie van de…
Een cadeau mooi en netjes inpakken: informatie en tipsOp sites zoals Pinterest zijn plaatjes van de meest prachtig ingepakte cadeaus te vinden. Zou jij ook willen dat je zo m…
Bronnen en referenties
Lanneke (5 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.