Leuk voor kinderen: kerstengel maken van papier

In de winkels zijn rond kerstmis veel soorten engelen te koop als decoratie. Maar zelf een kerstengel knutselen is eigenlijk veel leuker. Met een paar simpele materialen kun je al prachtige engeltjes van papier maken. De werkwijze is niet moeilijk en dus heel geschikt om gezellig samen met kinderen te doen.

Achtergrond van de kerstengel

In het kerstverhaal uit de bijbel komen diverse engelen voor. Maria krijgt van de engel Gabriël te horen dat zij een zoon zal krijgen. Als Jezus eenmaal geboren is, verschijnen er engelen die de herders naar zijn kribbe leiden en liederen zingen. In de rest van de bijbel komen ook vaak engelen voor als hemelse boodschappers. De engelen zien er verschillend uit, maar de meeste lijken op mensen. Er zijn slechts een paar verzen in de bijbel die engelen beschrijven met vleugels of als vliegende wezens. Het Vaticaan heeft in 2013 zelfs verklaard dat engelen bestaan maar geen vleugels hebben. Bij het knutselen trekken we ons daar niets van aan: in lijn met de traditie krijgt onze papieren kerstengel gewoon vleugels!

Benodigdheden

  • Wit A4 papier
  • Passer
  • Liniaal
  • Potlood
  • Schaar
  • Kleurtjes (viltstiften, krijt of kleurpotloden)
  • Plakband of nietjes
  • Eventueel lijm en glitters

Werkwijze

Teken met de passer een cirkel op het papier met een diameter ongeveer 20 cm. Laat de passer op hetzelfde punt staan en teken een kleinere cirkel met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Trek de kleine cirkel aan de onderkant niet helemaal door, maar laat een opening van ongeveer 1,5 cm over.

Pak dan het potlood en trek met een liniaal een lijn vanaf het bovenste punt van de grote cirkel loodrecht naar beneden totdat je bij de kleine cirkel uitkomt.

Leg het liniaal daarna horizontaal over het middelpunt van de beide cirkels. Trek met het potlood een lijn van links naar rechts, beginnend bij de linkerkant van de grote cirkel. Stop midden tussen de beide cirkels, dus ruim voordat je de linkerkant van de kleine cirkel raakt. Doe hetzelfde vanaf de rechterkant van de kleine cirkel en stop in het midden voordat je de grote cirkel raakt.
Op de foto rechts is het patroon weergegeven dat op het papier moet zijn verschenen.

Knip nu voorzichtig de grote cirkel uit. Knip daarna over de verticale lijn naar de kleine cirkel. Vervolgens kun je ook de lijn van de kleine cirkel knippen (dit wordt het hoofdje van de engel). Zorg dat je de cirkel aan de onderkant niet doorknipt (dit wordt het nekje). Tot slot knip je de beide horizontale lijnen in. De engel kan nu in principe in elkaar gevouwen worden door de horizontale inkepingen in elkaar te schuiven. Maar voordat de engel haar definitieve vorm krijgt, moet ze nog gedecoreerd worden.

Afwerking

Leg het patroon weer plat neer. Gebruik kleurtjes om een gezichtje, haar en kleren weer te geven. Je kunt zo creatief zijn als je wilt en allerlei mooie details toevoegen. Uit de bovenste helft van de grote cirkel worden de vleugels gevormd. Door de randen nog wat bij te knippen, krijgen ze een echte vleugelvorm. Daarna kleur je ze aan beide zijden in met viltstift, krijt of kleurpotlood. Eventueel kun je met wat lijm en glitters voor een extra speciaal effect zorgen.

Als de engel helemaal ingekleurd en netjes afgewerkt is, vouw je de horizontale inkepingen weer in elkaar. Om de engel stevigheid te geven, zet je de vleugels onder op de rug vast met een plakbandje of nietje. Nu is ze klaar om bewonderd te worden!
© 2014 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerststallen voor gezinnen met kleine kinderenKerststallen voor gezinnen met kleine kinderenIn December wordt de kerstversiering weer uit de dozen gehaald en het huis mooi versierd. Naast kerstballen, kerststerre…
De Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervarenDe Bijbel in de praktijk: Kerstmis ervarenWat betekent Kerstmis voor u? Een gezellig feest met de familie of meer? Misschien komen de woorden: verwondering, bewar…

Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…
Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?Glazen inmaakpotten, ook wel steriliseerbokalen genoemd. Misschien heb jij er ook nog wel dozen vol van staan. In de kel…
Bronnen en referenties
  • http://christiananswers.net/dutch/q-acb/acb-t005-nl.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/12426/De-Paus/article/detail/3565727/2013/12/20/Vaticaan-Engelen-hebben-geen-vleugels.dhtml
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.