Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?
Glazen inmaakpotten, ook wel steriliseerbokalen genoemd. Misschien heb jij er ook nog wel dozen vol van staan. In de kelder, in het tuinhuisje of op de zolder. Je hoeft deze potten niet weg te gooien want deze leuke inmaakpotten in allerlei maten kunnen dienen als voorraadbokaal, als pennenpot op je bureau, als mooie plantenhouder, als cadeauverpakking, als windscherm voor een waxinelichtje of nog als decoratiemateriaal met Pasen of met kerstmis. Kortom, mogelijkheden genoeg om deze potten creatief te gebruiken in je huis en je tuin.
Inmaakpotten
Wat is een inmaakpot?
Een inmaakpot (ook wel steriliseerbokaal of weckpot genoemd) is een glazen pot met een glazen deksel en een ijzeren bevestiging en klipje. Meestal zit er ook nog een oranje gummi bij. Deze gummi heb je niet meer nodig als je de potten voor iets anders gaat gebruiken. De potten heb je in verschillende maten. Potten van 500 gram, van een kilo en zelfs langwerpige van twee kilo. Vroeger gebruikten de mensen deze potten om gesteriliseerde groenten in te bewaren.
Waar vind je inmaakpotten?
Aangezien bijna niemand nu nog steriliseert of inmaakt, liggen vele van deze potten ongebruikt in de kelder, in het tuinhuis of op zolder. Heb je er geen, dan kan je ze ook gaan kopen, bij IKEA bijvoorbeeld. Echt goedkoop zijn deze nieuwe steriliseerbokalen niet. Je betaalt makkelijk tussen 1 à 3 euro voor een pot, al naargelang de grootte. Ook op rommelmarkten en in kringloopwinkels kan je er kopen, en dan zijn ze iets schappelijker van prijs.
Inmaakpotten gebruiksklaar maken
Wanneer deze bokalen jaren ergens in een doos hebben gestaan, zal je ze eerst grondig moeten schoonmaken. Een warm sopje en een schrobbertje zal in de meeste gevallen volstaan. Soms zal je extra over het ijzer moeten gaan, want dat kan als eens uitgeslagen of zelfs verroest zijn. Indien het erg aangetast is, kan je er ook met een stalen borsteltje overgaan.
Inmaakpotten voor in de keuken
In de keuken kan je je steriliseerbokalen gebruiken als voorraadbokaal. Je kan er rijst, spaghettikrulletjes, zout, bloem, suiker, snoepjes, kruiden, bouillonblokjes en nog veel meer in kwijt. Voordeel is dat ze mooi staan op een schap en dat ze doorzichtig zijn. Op die manier zie je onmiddellijk wat ze bevatten. Glas is ook properder dan de papieren verpakkingen waar sommige waren in worden verkocht en de producten zullen minder snel last hebben van vocht. Ook ongedierte kan niet aan de voedingsmiddelen die de potten bevatten. Wanneer de pot leeg is, kan je hem gewoon afwassen en terug vullen.
Inmaakpotten voor in de huiskamer
In steriliseerbokalen kan je allerlei anders rondslingerende spulletjes kwijt. Denk maar aan muntjes of knopen. Maar ook op een bureau oogt een steriliseerbokaal mooi om je pennen in op te bergen.
Plantjes in de tuin of voor op de vensterbank in inmaakpotten
Met een beetje aarde kan je je steriliseerbokaal omtoveren tot een leuke bloempot. Ofwel doe je aarde tot bijna aan de rand en steek je hier je plantje in. Ofwel doe je er een beetje aarde in en steekt je plantje eigenlijk helemaal in het potje. Zo blijft het buiten beschut voor de kou en de wind. Ook voor cactussen is dit een goede oplossing. Op de aarde kan je dan ook nog gekleurde steentjes strooien. Zo'n plant in een inmaakpot oogt mooi op een vensterbank binnen of buiten. Of je kan ze buiten aan een schutting vastmaken of aan de rand van je balkon. Met een ijzerdraad of een mooi gekleurd lintje.
Decoratie met verschillende kleuren zand
Met verschillende kleuren zand en een steriliseerbokaal kan je een mooi decoratieobject maken. Strooi de lagen gekleurd zand een voor een in de bokaal. De lagen moeten niet echt gelijk zijn. Als ze aan de ene kant breder zijn dan aan de andere kant, krijg je een mooi effect. Later kan je het zand eventueel nog afwerken met wat schelpjes of met mini-objecten als een emmertje, een kleine strandstoel, een ijsparasolletje, etc.
Inmaakpot met kaars
Strooi gekleurde steentjes in de bokaal. Plant hier een kaars in. Of vul de bokaal met (eventueel gekleurd) water en leg hier een waxinelichtje op. Mooi als versiering op een buffetkast of voor op een mooie warme zomeravond in de tuin. Je kan de bokalen met de waxinelichtjes eventueel ook bevestigen aan een schutting of aan een terrasrand. In dit geval mag je ze wel niet te vol doen.
Versiering voor kerst
Vul de bokaal met namaaksneeuw. Hiermee kan je nu een
kersttafereeltje samenstellen. Plant in de sneeuw mini-kerstbomen, hertjes, een sneeuwman, een skiër of een kerstman met cadeautjeszak. Rond de hals van de weckpot bind je een mooi kerstlintje en enkele ornamenten als hartjes of vilten sterretjes of laarsjes. Mooi voor op de vensterbank, op de kersttafel of voor op het buffet.
Versiering voor Pasen, Valentijn of Sinterklaas
Op dezelfde manier als voor
de versiering voor kerst kan je versieringen maken voor om het even welk feest. Voor
Pasen gebruik je geel zand of gele steentjes. Zet hierop kuikentjes, lammetjes, nestjes met eieren, etc. Voor
Valentijn gebruik je rood gekleurd water met hierop een rood waxinelichtje. Hiermee kan je mooi je tafel versieren. Voor
Sinterklaas gebruik je donkere steentjes en hierop zet je Sinterklaas met zijn paard en zijn knecht. Als figuurtjes kan je Playmobilmannetjes of Legofiguurtjes van de kinderen gebruiken.
Herfsttafereel
Ook tijdens de
herfst kan je mooie decoratie maken met een inmaakpot. Leg gedroogde bladeren in mooie kleuren in je steriliseerbokaal, eventueel in stukjes vergruisd. Hierop leg je dan eikels of kastanjes met eventueel een hertje of een eekhoorn.
Als cadeauverpakking
Tenslotte kan je je steriliseerbokalen ook nog omtoveren tot leuke geschenkverpakkingen. Met een mooi lintje rond de hals, versierd met enkele embelishments als hartjes of gelukspoppetjes. Of met een mooie cadeauverpakking rond, afgemaakt met een grote strik.
Wat je zoal kan schenken in een steriliseerbokaal?
Veel! Snoepjes natuurlijk, maar ook zelfgemaakte confituur. Speelfiguurtjes van Playmobil of Lego voor kinderen. Dieren van de boerderij of van het bos. Tinnen soldaatjes. Autootjes. Kleine zeepjes. Zelfgemaakte koekjes. Losse thee. Lekkere koffie. Ingrediënten om een cake te bakken of om chocolademelk te maken. Bloembollen of zaadjes. Kruiden. Hobbymateriaal. Kleurpotloden of stiften. (Klein)geld. Een cadeaubon. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of je kan het cadeau doen in een mooi afgewerkte steriliseerbokaal.
Wedden dat je binnenkort naar de winkel moet om nieuwe inmaakpotten te gaan kopen eens je hebt ontdekt hoe leuk het is om te werken met deze glazen potten? Veel plezier!