Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?

Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten? Glazen inmaakpotten, ook wel steriliseerbokalen genoemd. Misschien heb jij er ook nog wel dozen vol van staan. In de kelder, in het tuinhuisje of op de zolder. Je hoeft deze potten niet weg te gooien want deze leuke inmaakpotten in allerlei maten kunnen dienen als voorraadbokaal, als pennenpot op je bureau, als mooie plantenhouder, als cadeauverpakking, als windscherm voor een waxinelichtje of nog als decoratiemateriaal met Pasen of met kerstmis. Kortom, mogelijkheden genoeg om deze potten creatief te gebruiken in je huis en je tuin.

Inmaakpotten

Wat is een inmaakpot?

Een inmaakpot (ook wel steriliseerbokaal of weckpot genoemd) is een glazen pot met een glazen deksel en een ijzeren bevestiging en klipje. Meestal zit er ook nog een oranje gummi bij. Deze gummi heb je niet meer nodig als je de potten voor iets anders gaat gebruiken. De potten heb je in verschillende maten. Potten van 500 gram, van een kilo en zelfs langwerpige van twee kilo. Vroeger gebruikten de mensen deze potten om gesteriliseerde groenten in te bewaren.

Waar vind je inmaakpotten?

Aangezien bijna niemand nu nog steriliseert of inmaakt, liggen vele van deze potten ongebruikt in de kelder, in het tuinhuis of op zolder. Heb je er geen, dan kan je ze ook gaan kopen, bij IKEA bijvoorbeeld. Echt goedkoop zijn deze nieuwe steriliseerbokalen niet. Je betaalt makkelijk tussen 1 à 3 euro voor een pot, al naargelang de grootte. Ook op rommelmarkten en in kringloopwinkels kan je er kopen, en dan zijn ze iets schappelijker van prijs.

Inmaakpotten gebruiksklaar maken

Wanneer deze bokalen jaren ergens in een doos hebben gestaan, zal je ze eerst grondig moeten schoonmaken. Een warm sopje en een schrobbertje zal in de meeste gevallen volstaan. Soms zal je extra over het ijzer moeten gaan, want dat kan als eens uitgeslagen of zelfs verroest zijn. Indien het erg aangetast is, kan je er ook met een stalen borsteltje overgaan.

Inmaakpotten voor in de keuken

In de keuken kan je je steriliseerbokalen gebruiken als voorraadbokaal. Je kan er rijst, spaghettikrulletjes, zout, bloem, suiker, snoepjes, kruiden, bouillonblokjes en nog veel meer in kwijt. Voordeel is dat ze mooi staan op een schap en dat ze doorzichtig zijn. Op die manier zie je onmiddellijk wat ze bevatten. Glas is ook properder dan de papieren verpakkingen waar sommige waren in worden verkocht en de producten zullen minder snel last hebben van vocht. Ook ongedierte kan niet aan de voedingsmiddelen die de potten bevatten. Wanneer de pot leeg is, kan je hem gewoon afwassen en terug vullen.

Inmaakpotten voor in de huiskamer

In steriliseerbokalen kan je allerlei anders rondslingerende spulletjes kwijt. Denk maar aan muntjes of knopen. Maar ook op een bureau oogt een steriliseerbokaal mooi om je pennen in op te bergen.

Plantjes in de tuin of voor op de vensterbank in inmaakpotten

Met een beetje aarde kan je je steriliseerbokaal omtoveren tot een leuke bloempot. Ofwel doe je aarde tot bijna aan de rand en steek je hier je plantje in. Ofwel doe je er een beetje aarde in en steekt je plantje eigenlijk helemaal in het potje. Zo blijft het buiten beschut voor de kou en de wind. Ook voor cactussen is dit een goede oplossing. Op de aarde kan je dan ook nog gekleurde steentjes strooien. Zo'n plant in een inmaakpot oogt mooi op een vensterbank binnen of buiten. Of je kan ze buiten aan een schutting vastmaken of aan de rand van je balkon. Met een ijzerdraad of een mooi gekleurd lintje.

Decoratie met verschillende kleuren zand

Met verschillende kleuren zand en een steriliseerbokaal kan je een mooi decoratieobject maken. Strooi de lagen gekleurd zand een voor een in de bokaal. De lagen moeten niet echt gelijk zijn. Als ze aan de ene kant breder zijn dan aan de andere kant, krijg je een mooi effect. Later kan je het zand eventueel nog afwerken met wat schelpjes of met mini-objecten als een emmertje, een kleine strandstoel, een ijsparasolletje, etc.

Inmaakpot met kaars

Strooi gekleurde steentjes in de bokaal. Plant hier een kaars in. Of vul de bokaal met (eventueel gekleurd) water en leg hier een waxinelichtje op. Mooi als versiering op een buffetkast of voor op een mooie warme zomeravond in de tuin. Je kan de bokalen met de waxinelichtjes eventueel ook bevestigen aan een schutting of aan een terrasrand. In dit geval mag je ze wel niet te vol doen.

Versiering voor kerst

Vul de bokaal met namaaksneeuw. Hiermee kan je nu een kersttafereeltje samenstellen. Plant in de sneeuw mini-kerstbomen, hertjes, een sneeuwman, een skiër of een kerstman met cadeautjeszak. Rond de hals van de weckpot bind je een mooi kerstlintje en enkele ornamenten als hartjes of vilten sterretjes of laarsjes. Mooi voor op de vensterbank, op de kersttafel of voor op het buffet.

Versiering voor Pasen, Valentijn of Sinterklaas

Op dezelfde manier als voor de versiering voor kerst kan je versieringen maken voor om het even welk feest. Voor Pasen gebruik je geel zand of gele steentjes. Zet hierop kuikentjes, lammetjes, nestjes met eieren, etc. Voor Valentijn gebruik je rood gekleurd water met hierop een rood waxinelichtje. Hiermee kan je mooi je tafel versieren. Voor Sinterklaas gebruik je donkere steentjes en hierop zet je Sinterklaas met zijn paard en zijn knecht. Als figuurtjes kan je Playmobilmannetjes of Legofiguurtjes van de kinderen gebruiken.

Herfsttafereel

Ook tijdens de herfst kan je mooie decoratie maken met een inmaakpot. Leg gedroogde bladeren in mooie kleuren in je steriliseerbokaal, eventueel in stukjes vergruisd. Hierop leg je dan eikels of kastanjes met eventueel een hertje of een eekhoorn.

Als cadeauverpakking

Tenslotte kan je je steriliseerbokalen ook nog omtoveren tot leuke geschenkverpakkingen. Met een mooi lintje rond de hals, versierd met enkele embelishments als hartjes of gelukspoppetjes. Of met een mooie cadeauverpakking rond, afgemaakt met een grote strik.

Wat je zoal kan schenken in een steriliseerbokaal?

Veel! Snoepjes natuurlijk, maar ook zelfgemaakte confituur. Speelfiguurtjes van Playmobil of Lego voor kinderen. Dieren van de boerderij of van het bos. Tinnen soldaatjes. Autootjes. Kleine zeepjes. Zelfgemaakte koekjes. Losse thee. Lekkere koffie. Ingrediënten om een cake te bakken of om chocolademelk te maken. Bloembollen of zaadjes. Kruiden. Hobbymateriaal. Kleurpotloden of stiften. (Klein)geld. Een cadeaubon. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of je kan het cadeau doen in een mooi afgewerkte steriliseerbokaal.

Wedden dat je binnenkort naar de winkel moet om nieuwe inmaakpotten te gaan kopen eens je hebt ontdekt hoe leuk het is om te werken met deze glazen potten? Veel plezier!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPaasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…

Leuk voor kinderen: kerstengel maken van papierIn de winkels zijn rond kerstmis veel soorten engelen te koop als decoratie. Maar zelf een kerstengel knutselen is eigen…
Vogels voeren: bird feeders knutselen met kinderenVogels voeren: bird feeders knutselen met kinderen'Bird feeders' maken van afval en natuurlijk materiaal; goedkoop, groen en heel leuk om te doen! Als knutselactiviteit g…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.