Zelf een kerststalletje maken

Heb je ook de prijzen van de houten kerststalletjes gezien? Ze zijn prachtig, maar 100 euro is heel normaal voor een eenvoudig kerststalletje. Met onderstaand stappenplan maak je in een avondje een prachtig kerststalletje zoals jij die wilt. Het meeste materiaal heb je zeer waarschijnlijk al in huis, dus met een beetje geluk heb je een gratis houten kerststalletje!

Wat heb je nodig:

 • een houten plank van ongeveer 30 bij 40 cm, ongeveer 2 cm dik (niet te dun!)
 • een houten kegelpoppetje of een dik stofje met een houten kraal
 • een leuk stofje voor het dak (ongebleekt katoen is ook erg mooi) en een leuk stofje voor het dekentje
 • naald en draad of naaimachine
 • een piepklein mandje of een halve walnootdop
 • pitriet of dunne wilgentakjes of dik ijzerdraad of iets anders dat buigt, van ongeveer 1 meter
 • grote nietmachine of kleine spijkertjes
 • een decoupeerzaag of figuurzaag
 • schuurpapier en/of schuurmachine
 • acryl-/plakkaat- of waterverf
 • zwarte fineliner
 • oude kerstspulletjes en raffia-achtig spul of engelenhaar o.i.d
 • kerstboomlichtjes (niet te lang snoer)
 • leuke kerstmuziek voor op de achtergrond

Hoe pak je het aan:

 1. Teken op papier een eenvoudige vorm, waar later de poppetjes van worden gemaakt (zie foto). Denk aan Jozef, Maria, 3 koningen, 1 engel. Deze figuren hebben allemaal dezelfde grondvorm. Maak eventueel ook nog een vorm voor een ezel en een koe (zo eenvoudig mogelijk).
 2. Knip de vorm uit en trek de vorm over op het hout, zoveel figuren als je wilt, aan de langste kant.
 3. Zaag uit en schuur tot je er tevreden over bent
 4. Zaag van de overgebleven plank de hoeken af tot je een mooie vorm krijgt. Dit is de grondplaat van je stal.
 5. Boor nu gaatjes aan de bovenkant van de plaat waar je de staanders van de stal in kunt plaatsen (het pitriet o.i.d)
 6. Snijd het pitriet zo dat je drie staanders krijgt, de laagste achter, de grootste voor
 7. Knip het stofje op maat en maak een tunnel aan de voorkant. Trek de voorste staander door de tunnel. Te ingewikkeld? Je kunt het stofje ook los op de staanders leggen.
 8. Niet het stofje aan de onderkant vast of maak vast met kleine spijkertjes. Als je dat allemaal niet wil of het lukt niet, kun je ook nog met draadjes door de stof werken en aantrekken.
 9. Schilder de popjes (als voorbeeld kun je de foto nemen). De randjes kun je met fineliner afwerken, voor een leuk effect+ foutjes wegwerken. Je kunt ze natuurlijk ook met vilt bekleden o.i.d., wat je wilt.
 10. Schilder eventueel de grondplaat of beplak met stro o.i.d.
 11. Maak het kindeke jezus door het bolletje stof met de houten kraal of het kegelpoppetje te omwikkelen met het stofje. Leg het in de walnootdop of in een minimandje.
 12. Leg de kerstboomlichtjes in het stalletje en haal de stekker aan de andere kant van het stofje eruit.
 13. Bedek de kerstboomlichtjes met het raffiaspul of alles wat je mooi vindt
 14. Bekijk nu je oude kerstspulletjes en kijk wat je kan slopen om het spul te gebruiken voor je kerststal (sterretjes, glitterdingen etc. Versier je stal tot je er tevreden over bent.
 15. Steek de stekker in het stopcontact om het resultaat te bewonderen.
 16. Klaar!!!
© 2007 - 2024 Patruschka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerststallen voor gezinnen met kleine kinderenKerststallen voor gezinnen met kleine kinderenIn December wordt de kerstversiering weer uit de dozen gehaald en het huis mooi versierd. Naast kerstballen, kerststerre…
Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…
De kerststal, decoratie in de kersttijdDe kerststal, decoratie in de kersttijdIn veel huizen wordt met de kerstdagen een kerststal neergezet. In het stalletje staan de belangrijkste figuren die deel…
De kerststal: de betekenis en veranderingen door de eeuwenDe kerststal: de betekenis en veranderingen door de eeuwenVeel mensen hechten veel waarde aan een kerststal in hun huis tijdens de kerstdagen. Maar waar komt die kerststal eigenl…

Kerstversiering maken: kerststal, kerstfiguren en decoratiesKerstversiering maken: kerststal, kerstfiguren en decoratiesKerstversieringen kun je heel goed zelf maken. Met oude kranten, glazen potjes en lege waxinelichthouders kun je de mooi…
Glasschilderen & Glas EtsenGlasschilderen & Glas EtsenGlasschilderen en glas etsen zijn simpele manieren om prachtige glazen decoratieve of artistieke creaties te maken en ou…
Patruschka (4 artikelen)
Laatste update: 08-11-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.