Glasschilderen & Glas Etsen
Glasschilderen en glas etsen zijn simpele manieren om prachtige glazen decoratieve of artistieke creaties te maken en oud glaswerk op te pimpen. Zelfs een fles, een oude glazen vaas of jampotje kan een klein kunstwerkje worden. Glasschilderen en glas etsen is niet moeilijk en weer eens iets anders. Een leuk idee voor een kunstzinnige vaas of gedecoreerde glazen met Kerstmotief op de kersttafel. Een mooi glazen schilderijtje in Kerstsfeer of een echt originele Oud en Nieuw decoratie voor het raam
Glas Schilderen en Glas Etsen
Zowel met glasschilderen als glas etsen kun je hele mooie resultaten bereiken. Zo mooi, dat zelfs een eenvoudig mosterdpotje of jampotje er nog prachtig uit komt te zien. Je kunt ook glazen flessen en oude glazen vazen gebruiken. Moeilijk is het niet, maar je moet even de materialen en technieken weten en de slag te pakken krijgen.
Glasschilderen
Glas schilderen kan je zowel op platte glasplaten doen als op glazen voorwerpen. Een voorwaarde is alleen dat het glas een glad oppervlakte heeft.
Glas Verf Materiaal
Er zijn speciale glasverven verkrijgbaar, zowel in de grotere doe-het-zelf zaken (Praxis en Gamma), als de kleinere teken- en schildermaterialen zaken. Er zijn diverse soorten.
Transparante verven. De transparante verf is krasvast en droogt in ongeveer 2 uur strak en glanzend op. Het uitharden duurt echter wel enige dagen. Pas daarna kan je het voorwerp of glas afwassen.
Sneldrogende dekkende verven. De dekkende verf, de in water oplosbare variant, is niet krasvast. Hierdoor is deze meer geschikt om te gebruiken voor ‘achter glas schilderen’ (zie hieronder).
Gewone plakkaatverf of gouache kan ook.
Verfkleur en Penselen
Welke van de twee bovenstaande verven je ook kiest, schaf de kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart aan. En ook een kleurloze transparante verf (lak) voor de afdeklaag. Koop de lak of vernis het liefst van hetzelfde merk.
Penselen. Gebruik of schaf penselen in diverse maten c.q. diktes aan. Dit hangt natuurlijk ook af van het patroon, motief, het figuur, dessin of mogelijk het sjabloon dat je kiest en wat je voor ontwerp in je hoofd hebt. Werk -zeker als je begint- met eenvoudige, goed schilderbare motieven. Maak de glasplaat of het glazen voorwerp van je keuze eerst zorgvuldig schoon in lauw water met een afwasmiddel. Als je dit niet doet, zal de verf niet goed hechten.
Glasverftechniek - 2 Methoden
Er zijn in principe twee methoden van glasschilderen:
- Achter glas schilderen techniek
- Opschilderen techniek
Achter Glas Schilderen Techniek
Bij het achter glas schilderen wordt eerst de tekening, het ontwerp dat je hebt, in spiegelbeeld op het glas gezet. Dit kun je met de hand doen, maar ook met carbon papier als je een mooi patroon of motief in bijvoorbeeld een tijdschrift of kunstblad hebt uitgekozen. Nadat je het ontwerp in spiegelbeeld op het glas hebt getekend, schilder je het omgekeerd (draai glas om, dus niet meer in spiegelbeeld).
Let er goed op dat de verflagen tijdens het drogen niet barsten, anders kruipt de volgende laag naar de voorgrond. Bescherm de verflaag met een plaatje karton of lijst de glasschildering in. Een mooi effect verkrijg je als er licht doorheen valt, dus in de buurt van een raam, opgehangen of in de vensterbank geeft vaak het mooiste effect.
Opschilderen Techniek
Maak de verflagen bij het opschilderen niet te dik, want anders kan de verf gaan barsten. breng desnoods een extra laag aan, als de eerste droog is. Verdun de dekkende verf met water en breng dit in dunne, gelijkmatige, dekkende lagen op. Werk vanuit de achtergrond naar voren. Laat de verf laag voor laag drogen en breng tot slot na 24 uur een laag kleurloze transparante verf aan.
Glas Etsen Techniek
Glas etsen is niet echt moeilijk, maar wel iets lastiger dan glasschilderen. Het is een techniek die je in je vingers moet krijgen en die om een zekere handigheid vraagt. Het is het slimste als je eerst even op oude jampotten oefent. Gebruik bij voorkeur sterk loodhoudend glas. Kies een motief dat bij het glas past qua grootte en vorm en teken dit eerst op transparant papier. Arceer de vlakken die je gaat etsen en hou het papier tegen het glas om het komende resultaat te beoordelen. Zorg ervoor dat het glas goed schoon is voordat je begint, doe dit met lauw water met afwasmiddel en daarna nog even met spiritus.
Glas Ets Materialen
Etsvloeistof (meestal waterstofzuur) kun je in flesjes kopen. Je hebt ook speciale sneldrogende lak nodig, die voor glas geschikt is. Deze is kant en klaar in kleine flesjes verkrijgbaar. Ook kun je in plaats van de lak, bijenwas gebruiken, eventueel ook kaarsvet, maar dit is brozer. Hou ook spiritus bij de hand om eventuele lakresten te verwijderen. Verder een potlood (H2), papier (ontwerp/sjabloon). Indien je bijenwas gebruikt, verwarm dit dan in een steelpannetje boven het vuur of in de oven (magnetron in een bakje). De was moet gesmolten en het glazen voorwerp dat je gaat etsen moet verwarmd zijn.
Ets Dekgrond Deklak
Afdekken Deklak. De dekgrond c.q. afdeklaag is nodig, zodat die plekken niet door het zuur worden geëtst. Je kunt hier bijenwas voor gebruiken, maar ook afdeklak. Het door jou gekozen motief, het ontwerpje of tekening, dat je in sjabloonvorm geknipt hebt (contouren) wordt eerst met behulp van carbonpapier en een hard potlood (2H) op het glas overgebracht. Als je het handiger vindt, kun je de tekening en het carbonpapier even met tape op het glas vastplakken, zodat het niet verschuift. Breng daarna rondom de tekening een rand deklak aan van ongeveer 2 cm breed. Laat de lak goed tegen de contouren aansluiten. Eventuele lakresten kun je met spiritus verwijderen.
Etsen van het Glas
Glas Etsen. Als de deklak (of bijenwas) de tekening/het sjabloon goed omsluit, kun je de etsvloeistof aanbrengen. Zet deze vloeistof voordat je het gebruikt in een beker flink warm water (temperatuur staat op het flesje en is afhankelijk van merk en samenstelling) en roer het goed om. Het glas dat je gaat etsen moet op kamertemperatuur zijn.
Breng de etsvloeistof met een penseel gelijkmatig aan, maak de laag zo dik dat deze er niet afdruipt. herhaal het proces zo nodig nog 1 of 2 keer om een gelijkmatige etsing zonder vlokkerig of wolkerig effect te krijgen. Laat de vloeistof even inwerken, spoel het glas goed af met water en verwijder de deklaag. Maak het glas met brandspiritus glanzend schoon.
Let op: wees voorzichtig met etsvloeistof, let vooral op spetters en druppels (kijk uit voor je brillenglazen!). Met kleine kinderen kun je beter niet glas etsen. Glasschilderen is voor kleine kinderen wel heel geschikt.
Veel creativiteit en plezier toegewenst!