Boeiende bloemenweetjes - welke bloemen zijn eetbaar?
We eten vaak meer (gedeelten) van bloemen zonder dat we dit beseffen of weten. Ook worden bloemen(bestanddelen) gebruikt voor geneesmiddelen, zoals Digitalis, afkomstig uit het blad van vingerhoedskruid. Weet je bijvoorbeeld welke bloem koeienvla wordt genoemd, of wat uien en lelies met elkaar gemeen hebben, of waarvoor kaardebol gebruikt wordt? Bloemen, als decoratie of verwerkt tot kruiden bij het bereiden van voedsel!
Bron: Hans, Pixabay Boeiende bloemenweetjes
Welke bloemen eten we onbewust wel eens
Bloemen en voedsel
Soms eten we bloemen, waarvan we niet beseffen dat het bloemen zijn. Want wist je dat bloemkool en broccoli eigenlijk bloemhoofden van de kool zijn? Van sommige planten worden de bloemen gebruikt om drank van te maken. Jasmijnbloemen worden gebruikt voor de pure jasmijnthee, dat is bij velen bekend, maar deze bloemen worden soms ook gemengd met andere theesoorten om er een bepaalde smaak en geur aan te geven. Van veel in het wild levende planten worden de bloemen gebruikt om er wijn mee te maken.
Sommige bloemen, zoals viooltjes en rozen, worden in salades of ter garnering gebruikt of ook wel met suiker gekookt (gekristalliseerd) om er taartversieringen van te maken. Kruidnagels, gebruikt voor het kruiden van voedsel, zijn ook bloemen, namelijk de gedroogde bloemknoppen van de Oost-Indische heester. Bloemen van de Oost-Indische kers worden ook wel gebruikt ter garnering of in salades. Kappertjes die je gewoon vers of uit een potje kunt eten, maar ook vaak aan azijn worden toegevoegd, zijn de bloemknoppen van een heester. Zo eten we vaker bloemen, zonder te weten dat het bloemen zijn, omdat we ze kennen als groenten of kruiden.
Hebben alle bloemen kroonbladeren
Niet alle planten hebben kroonbladeren. Sommige planten worden bestoven via wind of water. Ze hoeven dan ook geen insecten aan te trekken en dit is de reden dat hun bloemen vaak geen kroonblaadjes hebben. Veel van deze planten bloeien in de lente, zodat er nog geen bladeren in de weg zitten als de wind door de takken blaast.
De katjes (bloemen) van de hazelaar bijvoorbeeld hebben geen kroonbladen, evenmin als de
rafflesia, een geslacht van bladgroenloze parasietplanten.
Dragen grassen eigenlijk ook bloemen
Grassen of grasplanten hebben inderdaad bloemen, alleen zijn deze niet opvallend van kleur, daar ze geen insecten voor de bestuiving hoeven aan te trekken (zie onder). De bloempjes hebben geen bloemblaadjes en als het stuifmeel rijp is, wordt het door de wind meegenomen en verstoven. Grassen zoals de graansoort gerst, haver en tarwe, behoren tot de belangrijkste voedingsbronnen van de mens. Rijst is overigens ook een graansoort. Moderne boeren zijn er in geslaagd graangewassen te kweken met dichtere bloemhoofden zodat de zaden, de graankorrels, er niet zonder meer uitvallen.
Bron: Hansbenn, Pixabay Wat hebben uien en lelies met elkaar gemeen
Lelies, uien, bieslook, knoflook en grasklokjes, behoren alle tot een plantenfamilie die Liliaceae wordt genoemd. Deze familie der lelieachtigen is een zeer nuttige familie. Sommige soorten zijn dus eetbaar, zoals uien, bieslook, knoflook en prei. Veel soorten hebben echter mooie bloemen, welke dan ook om esthetische en niet om consumptieve redenen gekweekt worden.
Welke bekende wilde bloem wordt koeienvla genoemd
De bloem die bij ons sleutelbloem wordt genoemd, draagt in Engeland deze aparte naam. Daar deze bloemen vaak in gele of okergele groepjes in velden of weilanden bijeen groeien en op enige afstand aan koeienmest doen denken, kregen ze in Engeland de niet bepaald flatterende naam koeienvla.
Bron: Virginie L, Pixabay Waarom zijn bloemen zo kleurig
Veel bloemen hebben prachtige gekleurde bloemblaadjes om insecten te lokken. De meeste bloeiende planten zijn afhankelijk van insecten om stuifmeel van bloem tot bloem te laten transporteren.
Bleke tint
Planten die ’s nachts bloeien, hebben veelal bleekgetinte bloemen, zodat ze in het donker oplichten en de nachtvlinders ze kunnen zien. Veel bloemen zijn naast kleurig, ook geurig om insecten aan te trekken voor de bestuiving.
Welk geneesmiddel wordt van vingerhoedskruid gemaakt
De bladeren van vingerhoedskruid bevatten de stof digitalis. Digitalis wordt toegepast bij de behandeling van hartaandoeningen. De stof vertraagt de hartslag en helpt de hartspier om beter te functioneren. Digitalis wordt bereid uit de gedroogde bladeren van het vingerhoedskruid. Men kent de geneeskracht al honderden jaren en nog altijd is digitalis c.q. vingerhoedskruid in de behandeling van hartziekten een zeer
belangrijk plantaardig geneesmiddel.
Bron: Summa, Pixabay Waarom wordt balsemien juffertje ongeduld genoemd
De meeste balsemienen behoren tot een plantengroep met de Latijnse naam Impatiens, hetgeen ongeduldig betekent.
Impatiens
De naamgeving ongeduldig komt door de onstuimige wijze waarop de zaaddozen van de balsemien openspringen als je ze aanraakt. Om deze reden spreekt men ook wel van springzaad en springbalsemien. Balsemienen groeien op vochtige plaatsen in vele delen van de wereld en ze komen in verschillende kleuren voor, maar voornamelijk in geel, oranje, rood of roze.
Waarvoor werden de bloemhoofden van de kaardebol gebruikt
De Latijnse naam voor Kaardebol is Dipsacus sylvestris, de Franse naam Cabaret des oiseaux. In het Engels heet deze plant Wild Teasel en in het Duits Wilde Karde. De kaardebol behoort tot de kaardebolfamilie oftewel de Latijnse naam: Dipsacaceae.
Dipsacus sativus
De uitgebloeide bloemhoofden van kaardebollen (Dipsacus sativus) werden vroeger gebruikt en gekweekt voor laken- en wolbewerking. Het bloemhoofd van de kaardebol heeft tussen de bloemen vele stugge stekels; aan deze stekels zitten kleine haakjes. De vezels in een pluk wol werden met deze stekels gekamd om de haren in dezelfde richting te krijgen en om laken en wol uit te kammen en te borstelen om het een pluizig oppervlak te geven.
Kaarden
De bloemhoofdjes van de kaardebollen werden in een houten frame vastgemaakt en over of door de wol of het laken getrokken, zodat de stekelhaakjes erin zouden haken. Dit proces werd ook wel het kaarden van laken of wol genoemd.
De kaardebol is in ons land redelijk zeldzaam, maar heeft zich hier en daar wel uitgezaaid in wilde bermen. Soms kom je kaardebollen tegen in droogbloemboeketten en ook in sommige parken of tuinen tref je ze wel aan.
Lees verder