Pluck, 15-11-2019
Ook pissebedden en mieren houden van pindakaas, ze eten het heel mooi op zonder dat de klem dichtspringt!
dus gewoon blijven proberen.
Reactie infoteur, 19-11-2019
Hallo Pluck,
Een muizenval kan niet zo scherp afgesteld zijn dat ie ook afgaat bij pissebedden en mieren.
Nog los van het feit dat je dat waarschijnlijk ook helemaal niet wilt, je wilt muizen vangen en geen insecten.
Het enige dat er dan inderdaad op zit is blijven proberen en opnieuw pindakaas aanbrengen, hopend dat er een muis komt snoepen voordat de pindakaas wederom opgegeten is.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Peter, 09-11-2019
Hoi ik ben nu al weken muizenvallen aan het zetten in de garage daar zitten ze nl.elke keer wordt de pindakaas er van af gegeten en de klem staat nog steeds op scherp hoe is dat mogelijk iemand een idee. ze staan heel scherp ik snap er niks van
Reactie infoteur, 12-11-2019
Hallo Peter,
Als de klemmen niet afgaan terwijl wel het (pindak)aas eraf gegeten wordt, kun je ook een ander soort klemmen proberen die beter scherp te zetten zijn (bijvoorbeeld kunststof muizenvallen). Let ook op dat je maar een heel klein beetje aas op de val aanbrengt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Engelina, 10-06-2019
Er staan handige tips tussen. Helaas niet allemaal uit te voeren hier. Muizengif is geen optie en een stekker ook niet. Ik heb twee katten en zou niet willen dat die ervan eten. Katten… hoor ik u denken. Ja! Maar die nemen de muis juist mee naar binnen, om hem of haar vervolgens doodleuk levend los te laten om ermee te spelen. Muis is ook niet gek en gaat onder of achter een kast of meubel zitten waar wij en de katten niet meer bij kunnen. Ik heb nu 3 muisvriendelijke vallen besteld. Drie voor 10 euro. Die komen deze week binnen. Dan wat pindakaas in de hokjes doen en hopelijk is de muis dan gevangen. Dan nog even een eind lopen om hem los te laten. Hopelijk gaat dit werken want zowel de katten als ik hebben geen rust als dat kleine knaagdier hier rondhuppelt.
Reactie infoteur, 10-06-2019
Hallo Engelina,
Bedankt voor je reactie. Zal voor je duimen dat je 'm snel te pakken hebt!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Muisopbezoek, 31-08-2018
Vannacht is er een muis door mijn slaapkamerraam (aan balkon 3e verdieping) naar binnengekomen. Ik was toevallig wakker en hoorde een plof (vanaf de vensterbank) op mijn bed. Ik stond in 0,001 sec. naast bed. Licht aan en ja een muis dus. Ik woon in een stevige flat en nog nooit muizen of keutels gezien. Eten doe ik niet op mijn slaapkamer.
Na een rondje rennen (de muis en ik ook) leek de muis bezig om weer de weg terug naar het raam te zoeken. Hij sprong steeds omhoog tegen de muur en klom stukjes via het gordijn. Ik ben naar een andere slaapkamer vertrokken met de hoop dat hij zelf de weg naar buiten kon vinden. Vanmorgen meubels en spullen verschoven in mijn kamer, maar geen muis meer gezien. En de vraag is hoe groot is de kans dat hij zelf weer naar buiten is gegaan via het open raam? Of komt ie terug? Vallen zetten en raam niet meer open zetten 's nachts? Een val op het balkon? Ik wil muizen liever niet vermoorden…
Reactie infoteur, 01-09-2018
Hallo Muisopbezoek,
Of de muis weer weg is, durf ik niet te zeggen. De tijd zal dat moeten uitwijzen.
Dat er muizen zijn op de 3e verdieping zijn kan betekenen dat ze door het hele flatgebouw heen zitten, dus vraag ook eens bij de buren. Eventueel moet er in het hele flatgebouw bestrijding plaatsvinden. Zelf heb ik in een flat gewoond waar de woningbouw op de begane grond allemaal roosters voor de ventilatieopeningen gemaakt heeft, dit om te voorkomen dat muizen zo het gebouw in konden.
Het raam niet meer opendoen lijkt me een erg drastische maatregel, zeker met warm weer. Bovendien kunnen ze ook binnendoor komen als ze door het hele complex zitten (via spouwmuren of langs leidingen van boven naar beneden door de vloer/plafond).
Als ik jouw was, zou ik wel vallen plaatsen, zowel in huis als op het balkon. Als je ze niet wilt doodmaken, kun je evt. "diervriendelijke" muizenvallen gebruiken. Dat zijn een soort kooitjes waar ze inlopen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
B., 06-08-2017
Heb net de 2 muizen gevangen die in mijn garage speelden. De eerste muis had ik al na 2 minuten, de tweede na 45 minuten. Nu 24 uur later zie ik geen muizen activiteit meer, maar laat de valletjes nog enkele dagen staan voor de zekerheid. Aangezien wij hier in België het niet zo hebben voor pindakaas heb ik hondenbrokjes als lokmiddel gebruikt. Werkt uitstekend en is een goed alternatief voor de pindakaas.
Reactie infoteur, 07-08-2017
Hallo B.,
Bedankt voor je tip over de hondenbrokjes. Zelf heb ik er geen ervaring mee, wel heb ik al eens iemand gehoord die er ook succes mee had. Is dus wel degelijk een optie!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
W., 01-07-2017
Hazelnootpasta zoals Duo Pasta van AH of Duo Penottiwerkt werkt feilloos. Schimmelt niet, wordt na verloop van tijd iets steviger en kneedbaar, ideaal om aan te brengen en muis na muis te gebruiken. Nergens lees ik iets over dit zeer probate middel of ik heb niet goed gelezen. Als ik een muis waarneem is die in de regel de volgende dag al gevangen. Is ook wat frisser in gebruik dan de altijd geroemde pindakaas en ik heb het idee dat de muizen nog sneller toeslaan op hazelnootpasta.
Veel succes!
Reactie infoteur, 03-07-2017
Hallo W.,
Bedankt voor je tip over de hazelnootpasta / duo pasta. Ik kan me best voorstellen dat dit goed werkt omdat er zowel hazelnoten als cacao / chocolade inzit. Heb al eens eerder een Nutella-fan gehoord die dit met succes gebruikte. Zeker het proberen waard!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Dinie, 24-05-2017
Heb een muis in de auto, we kwamen er achter omdat een zak veulenbrokken aangevreten was.hebben al een paar dagen 3 klemmen gezet, klemmen telkens leeg maar de muis zit er niet in, durf niet in de auto te rijden, doodsbang voor een muis, zal dan een gevaar op de weg zijn als de muis soms tevoorschijn komt.wie weet raad?
Reactie infoteur, 25-05-2017
Hallo Dinie,
Allereerst moet alles wat eetbaar is uit de auto gehaald worden. Dus de veulenbrokken, maar ook snoep, kauwgom, etc. Tevens alle water en andere vocht uit de auto halen: zonder eten kunnen muizen maar een paar dagen, zonder vocht nog korter.
Eigenlijk moet je de auto helemaal leeghalen (alle losse spullen eruit) zodat er ook geen schuilplekken meer voor de muis zijn. Ook de auto uitzuigen zodat er geen kruimels meer zijn.
De auto vol in de zon plaatsen zorgt ervoor dat de auto mooi droog wordt. Het klimaat voor de muis in de auto wordt er dan ook niet bepaald gunstiger op.
Als de klemmen niet afgaan terwijl wel het aas eraf gegeten wordt, kun je ook een ander soort klemmen proberen die beter scherp te zetten zijn (bijvoorbeeld kunststof muizenvallen). Let ook op dat je maar een heel klein beetje aas (bij voorkeur pindakaas) op de val aanbrengt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Borguet Sophie, 29-12-2016
Beste,
ik heb een heel andere vraag.
ik heb een jaar geleden een wilde babymuis gevonden in de winter en meegenomen die nu een jaar later een flinke mooie muis is geworden.
ze zit in een aquarium van 1m20 met vele activiteiten en mogelijkheden van graven om het zo natuurlijk mogelijk te maken. de eerste 2 keren ging dat perfect om ze in de muizenval te krijgen voor haar kooi te kuisen maar nu staat die er al 2 maand in en wil ze er niet meer in wat mij dus onmogelijk maakt om haar kooi schoon te maken… heb er al noten, kaas, chocolade, koekjes, kattekroketten, etc… erin gelegd maar niets trekt haar aan. ik vul ook haar eetbakjes niet meer aan voor haar te verplichten het eten in de val te gaan halen maar noppes…
heeft u misschien nog een tipje voor mij om haar in de val te krijgen?
hartelijk dank!
Reactie infoteur, 30-12-2016
Hallo Sophie,
Tja, je zou zeggen dat eten toch voldoende aantrekking moet hebben, zeker als er nergens anders in de kooi meer eten is, muizen kunnen namelijk maar een paar dagen zonder eten. Wellicht herinnert de muis zich de vorige keren in de val en kijkt er nu voor uit weer in dezelfde val te trappen? Ik weet het niet. Misschien nog eens met pindakaas proberen? Of anders een ander soort "val" gebruiken, bijvoorbeeld een klein kooitje met deur, waar je dan voer in doet en waarvan je gauw het deurtje dicht doet als de muis erin loopt. Je moet dan wel de wacht houden omdat het niet automatisch gaat. Of anders misschien niet alleen het voer maar ook het water naar de val verplaatsen?
Andere optie is misschien nog om een tussenschot in de kooi te plaatsen zodat de ene helft schoongemaakt kan worden terwijl de muis in de andere helft zit. En dan daarna de muis naar de schone helft laten gaan zodat de andere helft ook schoongemaakt kan worden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Bijanka, 28-12-2016
Hoi Marcel, ik woon in een vrij oud huis ca 1930. Heb in het verleden last van muizen gehad met valletjes en pindakaas voldoet prima meerdere malen beet gehad. Nou heb ik de laatste keer alles dichtgemaakt met van die staalsponsjes het waren vrij grote gaten. Maar nou blijken er nog gaten te zitten want we zien er nou weer een aantal lopen. Mijn buurman gaat binnenkort na 40 jaar verhuizen dus daar zal ook wel het nodige vandaan komen. Maar nu heb ik vallen en gif uitstaan maar die blijven tegenwoordig leeg, mijn huis houd ik dagelijks schoon hoe kan dit en de grote vraag hoe zorg ik dat die beestjes wegblijven? Groetjes Bijanka
Reactie infoteur, 29-12-2016
Hallo Bijanka,
Om met het laatste te beginnen, de preventieve acties die je al onderneemt om dagelijks schoon te maken helpen al een stuk. Verder zorgen dat er niks eetbaars bereikbaar is voor de muizen (dus bewaren in blikken, plastic bakken, etc.).
Wat betreft het gif is het zo dat de muizen niet meteen doodvallen als ze er van gegeten hebben, meestal gaan ze naar een schuilplaats en vertrekken daar naar de eeuwige jachtvelden. Niet altijd zul je ze dan vinden.
De muizenvallen kun je het beste plaatsen op de looproutes van de muizen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Josje, 21-11-2016
Beste, vanwege afval vogelvoer op de grond heb ik een rat(je) en die eet de vloer in de tuin leeg. Ik blijf de vogels voeren dus hoe kom ik van de rat af.
Wat voor kooitje moet ik kopen om hem te vangen of…? Bedankt voor uw reactie, Josje
Reactie infoteur, 22-11-2016
Hallo Josje,
Ik zou willen adviseren om contact op te nemen met de afdeling plaagdierbestrijding van de gemeente. Zij weten hoe ratten bestreden kunnen worden, mogelijk door inschakeling van een professioneel bedrijf.
Verder zou ik, als je toch vogels wilt blijven voeren, kiezen voor een methode zonder vogelvoer op de grond. Dit om geen ratten aan te trekken. Hiervoor zijn vele mogelijkheden beschikbaar in bijvoorbeeld een dierenwinkel of tuincentrum. Zoals bijvoorbeeld vetbollen die je ophangt in een boom of struik of aan de muur.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marcel, 11-11-2016
Ook ik heb muizen op zolder, en lok ze ook met pindakaas en het werkt super, heb er afgelopen week 4 gevangen en zet er gelijk 7 klemmen klaar, omdat ik 2 jaar geleden een muizenplaag op die manier heb kunnen voorkomen, want had in een paar dagen 11 gevangen en daarna bleven de vallen leeg, zet sindsdien wanneer het kouder wordt de klemmen weer op scherp, met succes.
Reactie infoteur, 15-11-2016
Hallo Marcel,
Bedankt voor je reactie. Zeker wanneer je eerder muizen in huis hebt gehad, is het aan te raden permanent een of meerdere muizenvallen neer te zetten (vooral als het stookseizoen weer begint). Pindakaas gaat gelukkig erg lang mee. Regelmatig inspecteren of er een muis in de val zit hoort er dan natuurlijk bij. En als je wat gevangen hebt is het inderdaad slim om het aantal muizenvallen (tijdelijk) te verhogen. Succes met de bestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Elly, 07-08-2016
In de kippenren heb ik een ultrasoon muizenverdrijver staan, maar nu zitten ze in 't nachthok. 1.5 mtr bij 1.5 mtr. Kan ik daar ook zo'n apparaatje neerzetten, of is de ruimte daar te klein voor?
Reactie infoteur, 07-08-2016
Hallo Elly,
Het valt natuurlijk altijd te proberen, hoewel het weer geld kost om zo'n ding te kopen.
Kippenrennen (en dan in het bijzonder het kippenvoer!) zijn erg in trek bij muizen. Wellicht dat je ook op dat punt iets kunt proberen. Bijvoorbeeld niet te veel voer geven, voer weghalen als de kippen op stok gaan, of zelfs speciale voerbakken met een klep die alleen opengaat als een kip zijn poot op een trede zet.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marcoh, 27-06-2016
Ik lok ze met pindakaas dat werkt super. Hoe ver kan een muis dit ruiken? Misschien zijn ze al weg maar lok je ze bij een ander uit de tuin door de sterke geur. Hoe zit dit?
Reactie infoteur, 29-06-2016
Hallo Marcoh,
Theoretisch kan een muis tientallen meters ver ruiken, maar dit kan korter zijn als het bijvoorbeeld waait buiten, er (sterkere) geuren dichterbij de muis zijn, of als de lucht/geur niet zo sterk is. Persoonlijk zou ik me niet zo'n zorgen maken dat je muizen uit de tuin van de buren lokt. Als je een muis in de klem hebt, is de kans vele malen groter dat ie bij jou in huis al rondliep.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jackie, 30-12-2015
Ik had van de week muizenvallen en van alle twee is de kaas verdwenen en de val in niet dicht gegaan iemand tips? dank u
Reactie infoteur, 31-12-2015
Hallo Jackie,
Allereerst kun je proberen om een zo klein mogelijk stukje kaas erop te doen (of een heel klein likje pindakaas), want hoe groter het lokaas is hoe makkelijker het wel lijkt om eraf te halen zonder dat de val afgaat. Verder is het zo dat er nog weleens verschil zit in hoe makkelijk/moeilijk een muizenval afgaat/dichtklapt. Bij sommige ouderwetse houten vallen is relatief veel kracht nodig als ze op scherp staan. Vaak zijn de plastic "wasknijperachtige" muizenvallen dan een betere keus. Het is veel makkelijker om ze op scherp te zetten (gewoon op de grond zetten en openklappen) en er is veel minder kracht voor nodig om ze (door de etende muis) af te laten gaan.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Marco, 25-12-2015
Net zag ik weer een muis onder het tv-meubel zitten in de woonkamer. De kat was er druk mee bezig. Ik had even de achterdeur open. Ik strooi vogelvoer in de tuin en denk dat ze daarop af komen. Ik heb de kat even ergens anders geplaatst, de achterdeur wijd open gezet en hopelijk is de muis weer naar buiten gevlucht en anders heeft mijn kat vannacht wat te doen. Ik ga zeker niet met bestrijdingsmiddelen of klemmen werken, daarvoor ben ik teveel dierenliefhebber, ja ook een muis is een dier. Ik hoop alleen wel dat het beestje zich niet ergens verstopt heeft en een nestje gaat maken want dan zijn straks wel de rapen gaar, maar dat zien we dan wel weer.
Reactie infoteur, 26-12-2015
Hallo Marco,
Het vogelvoer kan heel goed de reden zijn dat er muizen worden aangetrokken: ze zijn er namelijk dol op! Hopelijk krijg je geen muizenplaag in huis, maar met een kat zal het anders waarschijnlijk snel opgelost zijn. Zeker als het er een is die op jacht gaat, zoals die van jou!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jannetje, 26-11-2015
Vorige week zag ik, dacht ik, plotseling een muis 's avonds door de huiskamer lopen. Kon me dat eigenlijk niet voorstellen omdat ik in een nieuwbouwflat woon. Maar een paar jaar geleden is een buurman verhuisd, omdat hij zo'n last had van muizen. Ik kon dat niet begrijpen. Gisteren had ik boodschappen gedaan en o.a. gevulde speculaas etc. in de huishoudkast opgeborgen. Een paar uur later schrok ik nogal, omdat die speculaas was aangevreten en voor een behoorlijke rommel zorgde. Ik heb dat onmiddellijk weggehaald en opgeruimd. Ik veronderstel dat het nu meerdere muizen zijn v.w.b. de flinke aangevreten speculaas. Dat kan één muis niet alleen hebben gedaan.
Kan ik nu een muizenklem zetten met pindakaas? Maar waar dan? Of is het beter dat ik een kat neem? Kan ik eventueel de woningbouwvereniging hier op aanspreken, dit i.v.m. met de verhuizing van de vorige buurman?
Reactie infoteur, 26-11-2015
Hallo Jannetje,
De eerste maatregel die je moet nemen is alle etenswaar goed opbergen in blikken, bussen en bakken, zodat muizen er niet bij kunnen. Ook de vloer goed vrijhouden van kruimels.
Een muizenval zou je het beste kunnen plaatsen in de looproute van muizen, maar omdat dat niet altijd practisch is kun je ook een andere plek zoeken.
Contact met de woningbouwvereniging zoeken is sowieso een goed idee. Dan weet men in ieder geval dat er problemen met muizen zijn en kunnen ze eventueel ook maatregelen nemen. Zelf heb ik in een flat gewoond waar de woningbouw op de begane grond allemaal roosters voor de ventilatieopeningen gemaakt heeft, dit om te voorkomen dat muizen zo het gebouw in konden.
Kijk ook zelf in de meterkast (en andere plekken waar leidingen van boven naar beneden door de vloer/plafond lopen) en bij de voor- en achtergevel of je geen kieren en gaten ziet waar muizen doorheen kunnen. Alles waar een potlood in past (of groter) moet je dichtmaken, want daar kunnen ze al doorheen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Guus, 14-11-2015
Mensen doen er verstandig aan altijd 1 muizenval op scherp te hebben staan. Regelmatig kijken en het stukje kaas vervangen is een must.
Vang je er 1, plaats dan 2 muizen vallen om te zien of er muizen van elders komen.
Reactie infoteur, 14-11-2015
Hallo Guus,
Bedankt voor je reactie. Zeker als er ooit muizen in een huis geweest zijn, is het te overwegen standaard een muizenval neer te zetten. Alleen zou ik er dan pindakaas op doen, dat gaat toch iets langer mee dan een blokje kaas. Regelmatig kijken naar de val blijft natuurlijk wel nodig.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Chantal, 18-10-2015
We hebben last van muizen. Het lijkt wel of er iedere keer 1 tegelijk komt. We hebben ook een vogel en de muis komt op het voer af. Als ik 's nachts beneden kom zit de muis in de voerbak van onze vogel. De muis komt onder het keukenblok vandaan. We hadden er voor de zomer ook al last van, maar toen hebben we er 2 gevangen met traditionele muizenvallen met vogelvoer erop(dat eten de muizen uit de vogelkooi). Nu hebben we onder het keukenblok alles schoongemaakt. Er lagen niet normaal veel muizenkeutels. Ook houden we het huis elke dag schoon. Er staan 4 muizenvallen in het looppad naar de vogelkooi, maar de muis is er gewoon omheen gelopen. Er zitten ook van die geluid dingen in het stopcontact, maar niets lijkt dit keer te helpen. Wil m'n vogel ook niet weg doen vanwege de muizen. Heeft iemand nog een idee?
Reactie infoteur, 19-10-2015
Hallo Chantal,
Misschien kun je zorgen dat de muizen niet bij het voer van de vogel kunnen komen?
Bijvoorbeeld door de kooi niet op de grond te zetten, maar op een tafeltje met 1 gladde metalen poot in het midden eronder (waar de muis niet tegenop kan klimmen), en dan de tafel ook niet tegen de muur of tegen iets anders aan.
Ik kan me ook voorstellen dat je 's nachts het voerbakje weghaalt uit de kooi. Pas als makkelijk bereikbaar en lekker voer (zoals het vogelvoer, of kruimels op de grond) niet meer beschikbaar is gaan de muizen zich toeleggen op het aas wat op de muizenvallen zit (ik zou toch eens een klein likje pindakaas proberen) of op eventuele gifkorrels.
Je zegt dat de muizen onder het keukenblok vandaan komen. Kijk dan ook eens hoe ze daar komen: zijn er soms kiertjes of gaatjes in de muur of de vloer waar ze doorheen kunnen? Maak die dan dicht. Een gaatje waar een potlood in kan is al groot genoeg voor ze.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gerrit, 02-10-2015
Ik heb een Muizenval doosje geplaatst om hem levend te vangen! er ligt Pindakaas & een stukje kaas in.maar daar gaat die niet in > toen heb ik wat Korrels voor gelegd. die eet die wel op! wat kan ik nog meer doen? gr Gerrit
Reactie infoteur, 03-10-2015
Hallo Gerrit,
Tja, de meeste muizen verkiezen kaas en pindakaas boven korrels, maar ook bij muizen verschillen de smaken blijkbaar…
Wat je verder kunt doen is zorgen dat er naast de korrels (die ik gewoon zou blijven gebruiken zolang ervan gegeten wordt) en de pindakaas/kaas in het kooitje niets anders eetbaars is te vinden. Dus goed alle kruimels wegzuigen en etenswaren afgesloten (in blikken/bussen/dozen) bewaren.
Aanvullende maatregelen kunnen nog zijn het afsluiten van kieren en gaten waardoor de muizen binnen kunnen komen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gloria, 24-09-2015
Wij wonen in een appartement op de zevende etage. Wij hebben 10 dagen geleden 3 muizen gevangen met de lijm plakken. Maar ik heb nog een/meer gehoord onder de kast/keuken. Wij hebben korrels gestrooid, die zijn opgegeten. Moeten we nog meer korrels onder de keuken zetten? Ik hoor nog steeds actie onder de kast. Bedankt.
Reactie infoteur, 24-09-2015
Hallo Gloria,
De gifkorrels werken niet meteen, het duurt altijd een paar dagen tot een week voordat de muizen bezwijken. Meer korrels zouden nuttig kunnen zijn als er weer "nieuwe" muizen bij jullie zijn die er nog niet van hebben gegeten.
Zorg allereerst ook dat alles wat interessant is voor muizen in afgesloten bakken/blikken etc. is opgeborgen en dat je regelmatig kruimels wegzuigt. Kieren en spleten naar o.a. de buren (bijvoorbeeld bij de gevel en in de meterkast) moeten dichtgemaakt worden, want de muizen komen natuurlijk niet door de lucht naar jullie 7e verdieping.
Ga ook eens met de buren praten, want die hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem. De enige manier om in een appartementencomplex een muizenplaag aan te pakken, is als iedere bewoner meewerkt en de nodige maatregelen neemt.
Als het probleem niet snel opgelost kan worden, is het waarschijnlijk verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen om het complex muisvrij te krijgen; Regel dit bijvoorbeeld via de woningbouwvereniging of de VVE.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Plant Aardig, 30-07-2015
Wat apart dat een hamster niet dood mag, maar een muis wel? Alle dieren zijn gelijk aan elkaar. Er bestaat ook helemaal geen ongedierte. Dat maken wij mensen er van. En als er dan ongedierte zou bestaan dan is dat de mens zelf. Weet je hoeveel ziekten de mens verspreidt? Hoeveel schade de mensheid aanricht op deze planeet. Hoeveel schade de mensheid aanricht t.a.v. andere mensen, dieren en het milieu? De arrogantie ten top om dan bepaalde diersoorten ongedierte te noemen. Daar is zo'n muisje niets bij, bij de schade die 'wij' dagelijks aanrichten. Walgelijke adviezen hier over vallen die het muisje doden, over gif strooien waar ze langzaam aan doodbloeden. Waar halen jullie het lef vandaan om een diertje dat aan te doen?
Maar niet in de tuin met gif strooien hoor, want andere dieren zouden daar dood aan kunnen gaan? Ja en? Zijn die andere dieren meer waard dan muizen dan? Wat een speciesisme/soortisme. Als je de betekenis van dat woord niet weet, wikipedia en google zijn je vriend.
Er is hier ook een muisje dat af en toe even binnen komt snuffelen. Big deal zeg. Ik heb gewoon alle voedsel in plastic bakken opgeborgen en ik zorg dat ik de boel aan kant houdt. Beestje doet geen mens kwaad. De mens doet de beestjes meer kwaad.
Reactie infoteur, 01-08-2015
Beste Plant Aardig,
Bedankt voor het geven van jouw visie op dit onderwerp.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Hanneke, 06-03-2015
Onze dochter heeft een hele grote muis gevangen op zolder. Hij is in een ouderwetse muizenval gelopen. Door zijn grootte is hij echter niet meteen doodgegaan maar waarschijnlijk van de pijn in het rond gesprongen, via twee trappen beneden in de gang belandt en daar doodgebloed. Een heel naar, maar waar verhaal. Nu hebben zij een kindje van tien maanden rondkruipen en ondanks dat de bloedvlekken op trap, wanden en in de gang zijn verwijderd, vraag ik mij af of het nu voor het kleintje veilig is om rond te kruipen? Moet er misschien toch een ongediertebestrijder bijkomen om te ontsmetten?
Ik hoop dat iemand mij kan helpen… een ernstige vergiftiging van het kindje wil ik graag voorkomen!
Reactie infoteur, 07-03-2015
Hallo Hanneke,
Als je de boel zelf gewoon goed schoonmaakt is het niet nodig om iemand in te huren voor ontsmetting. Ontsmetten doet een ongediertebestrijder overigens niet, die richt zich op het bestrijden van de muizen. Als het niet lukt om zelf de muizen afdoende te bestrijden, is inschakelen van een professional daarvoor natuurlijk wel aan te raden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Leonie, 08-02-2015
Ook ik heb last van (volgens mij maar 1) muis, ik ben er niet bang voor maar ik vind het wel vies. Ik heb zon elektronisch ding aangeschaft met van die geluiden. In het begin heb ik ze niet meer gezien maar een week later zat ie ineens weer voor mijn neus tijdens het tv kijken. Ander geluidje aangezet en weer paar dagen geen last (naar mijn weten) totdat ik vorige week mijn brood pakte en het muisje lekker in de zak zat te eten, ik schrok zo dat in de zak weer terug gooide in de kast dus muisje was meteen gevlogen natuurlijk. Heb alle open etenswaren weg gegooid en gif gehaald. Dit heb ik nu een paar dagen staan maar er is helemaal niet aan gezeten. Is het verstandig om de zakjes open te maken in de lokdoosjes? Ik heb voor de rest nu mijn eten in allemaal afsluitbare bakken gedaan vandaag. Kan het zijn dat ze daarom nog niet van het gif gegeten hebben? Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Mijn huisbaas wil er niks aan doen.
Reactie infoteur, 09-02-2015
Hallo Leonie,
Of de zakjes in de lokdoosjes opengemaakt moeten worden durf ik niet te zeggen. Zit er geen instructie bijgeleverd? Anders even informeren bij de zaak waar je het gekocht hebt.
Heel goed dat je alle eten nu opbergt zodat de muizen er niet bijkunnen, het is namelijk wel zo dat het gif meestal pas in trek komt als er verder niets eetbaars meer beschikbaar is (dus ook geen kruimels meer op de vloer bijvoorbeeld). Succes verder met de bestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Christel, 30-12-2014
Wij hebben een muis (of meer brrrrr…) in het plafond van onze aanbouw zitten. Volgens mij ook alleen maar daar! Nu hebben we al sinds een paar dagen 2x twee verschillende merken gif gestrooid. Hoe lang kan dat duren voordat er enige werking optreedt? Wij hebben het idee dat de muis er alleen maar hyper van wordt! Meer gekras/ getippel…
Maar verder lijken wij nergens last van te hebben, zou zo ook niet weten waar hij vandaan komt. De aanbouw staat volgens mij niet in directe verbinding met de rest van de spouwmuren, maar tja… een klein gaatje… wat kun je ons nog meer aanraden? wij kunnen alleen iets doen via de inbouwspots… dus muizenklem wordt lastig…
Reactie infoteur, 31-12-2014
Hallo Christel,
Zo te horen zijn jullie op de goede weg. Het duurt wel een paar dagen voordat het gif begint te werken. Je zou ook nog kunnen kijken of er wegen zijn waarlangs ze (bijvoorbeeld van buitenaf) daar terecht gekomen kunnen zijn. Gaten/kieren zou je dan kunnen dichtmaken, of afdekken met gaas als het ventilatie-openingen zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Nadia, 28-12-2014
Hoi, lang geen muizen gezien in huis, let erg op hygiëne en geen kruimels etc. Vandaag sneeuwde het flink buiten en in een flits zag ik een muis onder de koelkast rennen. Later zag ik een piepklein muisje eten van stukje pindakaas met vergif die ik daar neer had gezet. Nu heb ik een vraag. Muizen zijn kennelijk blind, maar hoe onthouden ze de weg precies? Hoe komt t dat ze ineens niet meer komen? En waarschuwen ze elkaar wanneer ze ontdekken dat ze gif gegeten hebben. Dat kleine muisje lijkt geplast te hebben daar, maar t kan ook de olie uit de pindakaas zijn? Hoe weten andere muizen dat ze niet meer in een bepaalde ruimte moeten komen vanwege de gif?
Ik probeer een muis te begrijpen.
Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 28-12-2014
Hallo Nadia,
Muizen zijn naar mijn weten niet blind (maar worden wel blind geboren). Hoe muizen de weg onthouden weet ik niet, geen idee hoe hun hersens en geheugen precies werken. Ik denk niet dat ze doorhebben dat ze gif gegeten hebben. Omdat het gif langzaamwerkend is, is er voor hen geen verband met het eten ervan. Ze zullen elkaar dus ook niet waarschuwen voor het gegeten hebben van gif en muizen zullen een ruimte ook niet mijden omdat er gif aanwezig is. Wat het plasje op de vloer is, kan ik op afstand natuurlijk moeilijk zien (of ruiken), maar ik zou het gewoon netjes opvegen met een stukje papier en schoonmaken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Nadia, 28-12-2014
Vreemd vind ik, dat gezegd word dat lijmplankjes niet mogen omdat de muis mogelijk van stress sterft… so what? Die beest moet dood, weg uit mijn territorium en hoe eerder dood hoe beter…
Reactie infoteur, 28-12-2014
Hallo Nadia
Dat lijmplankjes niet gebruikt mogen worden vind ik niet zo gek, het is gewoon regelrechte dierenmishandeling en bovendien zijn er genoeg alternatieven beschikbaar.
Vreemd genoeg is het verkopen van lijmplankjes niet verboden, alleen het gebruik is niet toegestaan. Google er maar eens op, je zult ze te kust en te keur aangeboden zien worden…
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Sonja, 09-12-2014
Wij hebben muizen in de dubbele wand van het kippenhok. Het voer zit in afgesloten bakken maar de voerbak kunnen ze wel bij. Met de muizenklem al 14 muizen gevangen, maar de pindakaas is nu niet meer in trek. Al een paar dagen niets gevangen en ze lopen er wel. Iedere avond zien we ze lopen door de voerbakken als de kippen op stok zijn. Goed doorvoede muizen. Ik heb ook een muizenvangendekat. Maar die kan ik niet in het kippenhok los laten. Af en toe vangt ze er 1 buiten. Als ik de muizen vergiftig en onze kat eet een muis op, wordt zij dan ook vergiftigt? Ik denk dat ze de muizen niet opeet, maar ik durf het risico niet te nemen.
Reactie infoteur, 09-12-2014
Hallo Sonja,
Een kippenhok werkt helaas als een magneet op muizen. Het kippenvoer is een delicatesse voor ze. Ze lopen bij jou door de voerbakken en geen wonder dat ze dan weldoorvoed zijn…
Is het misschien een optie om de voerbakken weg te halen als de kippen op stok zijn? Of anders meer afgepast voer geven zodat er niks meer overblijft voor de muizen?
Ik weet dat er ook automatische voerbakken bestaan, zodat het voer alleen bereikbaar is met een zich openende klep als de kip op een trede gaat staan. Dat lijkt me ook de moeite van het proberen waard.
Het gif zou ik zelf ook niet aandurven als er een kat of andere loslopende huisdieren in de buurt zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Margriet, 07-12-2014
Hallo infoteur Marcel,
Het is weer winter en ze zitten er weer. In het achterste gedeelte mijn al wat oudere huis, waar verwarmingshok, kelderruimte en bijkeuken zich bevinden. Intussen al veel mogelijke doorkruipgaatjes en kieren dichtgemaakt en voor de rest ook veel gehad aan alle tips en wetenswaardigheden die ik hier gelezen heb. Al zijn het er teveel om ze allemaal in een keer te kunnen lezen. O.a. gelezen dat muizen dus ook vanaf de grond via de muur omhoog kunnen klimmen en zo door een raam naar binnen kunnen komen. Nu heeft het aangebouwde bijgebouw waarin de muizen zich bevinden een plat dak met een schoorsteen. Mijn vraag is, of muizen ook via een schoorsteen (als de kachel niet brandt?) naar binnen kunnen komen?
Ik las trouwens nog in een van je antwoorden, dat een muis vermoedelijk niet snel bij een mens in bed kruipt. Misschien niet snel, maar enkele jaren geleden werd ik wakker omdat ik iets zachts tegen mijn been voelde bewegen. Het dekbed opgeslagen en daar zat hij, rechtop, mij met verbaasde kraaloogjes aan te kijken. Niet lang, want toen sprintte hij er vandoor. Ik was al net zo verbaasd. En verder gelukkig niet bang voor muizen, maar ik vind ze onhygiënisch en schadelijk. Dus ook boven de kruipruimtes goed afgedicht en sindsdien geen muisje meer in de slaapkamer gehoord of gezien.
Vr. groet, Margriet
Reactie infoteur, 08-12-2014
Hallo Margriet,
Bedankt voor je reactie! Mooi dat je geen last meer hebt van muizen in je slaapkamer.
Tja, of muizen via de schoorsteen kunnen binnenkomen… erg waarschijnlijk lijkt het me niet, maar ik durf het ook niet helemaal uit te sluiten. Misschien reageert er nog eens iemand hier die het heeft meegemaakt, net als jij met de muis in bed ;-)
Met vriendelijke groeten, Marcel.
J. Peters, 13-07-2014
Hallo beste mensen.
Een klein vraagje aan u.
In mijn tuintje liep een muis en daar mijn vrouw zo verschrikkelijk bang is voor een muisje moest ik dus in actie komen.
Nu heb ik drie muizenvallen gezet met klaas erin.
Dit heb ik twee maal gedaan en twee maal was de kaas eruit gevreten.
Je hoeft bij wijze van spreken maar naar die vallen te wijzen of ze vliegen al dicht.
Ra ra hoe is dat nu mogelijk. Nu heb ik ze vanmorgen weer gezet met pindakaas
Misschien heb u er een antwoord op
Groetjes Jan.
Reactie infoteur, 14-07-2014
Hallo Jan,
Muizen zou ik vooral bestrijden als ze in huis komen en dan in eerste instantie door te voorkomen dat ze naar binnen kunnen. Een tuin muisvrij krijgen is denk ik vrij moeilijk. In de klemmen kunnen trouwens ook katten, vogels of andere dieren terechtkomen. Is er soms een opslag van eetbare dingen in een schuur (van jou of van de buren)? Iets is al snel eetbaar voor muizen. Vogelvoer of vetbollen kunnen bijvoorbeeld ook heel goed als lokaas voor de muizen zijn: als een vogel ervan eet zullen er natuurlijk stukjes op de grond komen.
Je moet er maar net aardigheid in hebben, maar het nemen van een kat kan eventueel op natuurlijke manier een oplossing zijn…
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Hofnar (infoteur), 17-01-2014 #50
Hallo allemaal,
ook wij hebben last van muizen! In de keuken onder het aanrecht is het een ravage. Er zit een gat in de muur waardoor ze de keuken in sjokken. Ik heb muizenvallen gekocht en er pindakaas op gesmeerd, werkt uitstekend, die pindakaas. Alle pindakaas wordt eraf gegeten maar geen muis die ik vang. Ik heb de vallen op allerlei manieren neergezet, niets helpt. Zelfs obstakels om een muizenval zetten zodat ze er van de zijkant niet bij kunnen heeft niets opgeleverd. Ook heb ik muizen-lok-doosjes neergezet. Ook geen resultaat. Wie o wie komt er met de gouden tip? Ik ben er nu wel klaar mee namelijk:)! Graag jullie reactie. Heel erg bedankt.
Reactie infoteur, 19-01-2014
Beste Hofnar,
Allereerst zou ik het gat in de muur dichtmaken om te voorkomen dat de muizen binnenkomen. De muizen-lokdoosjes bevatten waarschijnlijk gif en daarvan is bekend dat het een aantal dagen kan duren voordat het begint te werken. Als ze er tenminste van gesnoept hebben, want zolang er ander voedsel beschikbaar is (pindakaas op muizenvallen bijvoorbeeld, of kruimels op de vloer) zal dat de voorkeur genieten boven het gif. De muizenvallen die je nu gebruikt hebben blijkbaar niet tot resultaat geleid. Dat zou kunnen komen omdat de pindakaas er iets te dik op zit (zodat het er makkelijk afgehaald kan worden), maar misschien zijn de vallen ook wel niet goed zo op scherp te zetten dat ze makkelijk afgaan als er een muis aan het aas zit te eten. Ik zou gewoon eens een ander merk of type muizenval gebruiken. Zelf heb ik goede ervaringen met plastic vallen die je als een soort openklappende wasknijper op scherp zet.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Peter-Paul, 07-01-2014
Muizen bestrijden met pindakaas? Kom op zeg, zonde van de Calvé pindakaas. En een goedkoop B merk pindakaasje zullen ze wel niet lusten. Nee, ik denk dat je beter met je muizenprobleem naar www.muizenbestrijding.nl kunt gaan. Daar vind je professionele hulp bij jou in de buurt. Succes!
Reactie infoteur, 08-01-2014
Hallo Peter-Paul,
Muizen zijn niet alleen te verleiden met een A-merk Pindakaas hoor, ook een huismerk of budgetmerk werkt meestal prima. Het inschakelen van professionele hulp (als eigen maatregelen niet of onvoldoende helpen), is natuurlijk altijd een optie; iets dat ik ook meermalen geadviseerd heb in de reacties hieronder.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Berthe, 21-08-2013
Ik heb 1 muis op mijn slaapkamer (zolder) en ik kan er ‘s nachts niet van slapen. Ik denk dat hij via het dakraam naar binnen is geklommen.
Eerst hebben we hem geprobeerd te vangen (wat geen enkel nut had omdat ie nooit tevoorschijn kwam). Ook hebben we een diervriendelijke muizenval geprobeerd; met boter, en pindakaas ook geprobeerd, maar ‘t helpt niet. Nu hebben we Frap gif geprobeerd; werd niet open gebeten. Zelf maar open gemaakt en op een schoteltje gelegd. Het leek alsof ie ervan gegeten had, maar na 3 weken vakantie zit ie er nu nog en er wordt niet van het gif gegeten.
Wat moet ik nu doen? Ik zou het liefst het beestje naderhand vrij willen laten, maar mijn slaap wordt nu zo lang, zodanig verstoord dat ik ‘m zo snel mogelijk weg wil hebben, hoe dan ook. Zou een gewone muizenval werken? Hij kwam immers ook niet op de boter/pindakaas in de diervriendelijke val af…
Reactie infoteur, 22-08-2013
Hallo Berthe,
Zolang de muis op de zolderkamer (of op andere plaatsen in huis) nog kruimels en andere etenswaren vindt zal zijn interesse in het lokaas (en al helemaal in het gif) waarschijnlijk minimaal zijn. Stap 1 is dus om te zorgen dat de muis niets eetbaars meer kan vinden en bereiken: etenswaren afgesloten bewaren en goed en vaak alle kruimels opzuigen. Een gewone muizenval kan prima werken, zelf heb ik de beste ervaringen met de plastic vallen die je heel makkelijk op scherp kunt zetten. Ook gif kan perfect werken, hoewel het altijd een aantal dagen duurt voordat het effect merkbaar is. Wat ook nog een probleem kan zijn is als de muis naar de buren kan lopen en daar eten kan vinden. Het is nogal eens zo dat een muizenprobleem alleen op te lossen is doordat ook de buren maatregelen nemen. Om te voorkomen dat er van buitenaf nog meer muizen het huis binnenkomen is het aan te raden om spleten en kiertjes dicht te maken, ook naar de buren toe. Uiteraard moeten ventilatieroosters niet afgesloten worden, maar hier kun je fijn gaas voor maken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Me, 03-07-2013
Doe in een klein bakje, ik gebruik een bakje van waxinekaarsje, pindakaas, plaats dat bakje in een (schoonmaak) emmer, geen teiltje daar springen ze uit. Na een paar dagen heb je 1 of meerdere muizen in de emmer zitten en kan je de muizen makkelijk buiten in de struiken of in het park los laten.
Kijk gelijk na waar een gat in de muur of achter een plinten zit waardoor ze naar binnen, zonder kill of pijn, succes iedereen :)
komen en dicht dit, geen probleem meer met muizen
Reactie infoteur, 04-07-2013
Hallo Me,
Bedankt voor je reactie met tips! Let wel op dat je de muizen een flink eind bij je huis vandaan loslaat, want anders heb je ze zo weer binnen ;-)
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse Again, 13-03-2013
Na weer een week wakker liggen van de herrie op de plafondplaten toch weer de boel voorzichtig losgehaald. Geprobeerd te vissen met lange ijzerdraad… wat kwamen tevoorschijn? De blauwe kussentjes! En in de berging maakten ze er al een lounche-chill-relax-huisje van… grrr. Opnieuw een deksel, ingesmeerd met pindakaas en daar de korrels op. Tussen geschoven. Nog geen 3 min nadat het dicht was gezet met haakjes begon t geknisper en gekras weer… 2 dagen verder nu en t is weer stil! Zal dit moeten blijven doen elke keer als ik wat hoor. Of het nu werkt of niet weet ik niet. Of het dezelfde waren of andere 'nieuwe' muizen, dat weet ik echt niet, maar korrels in de dunne laag pindakaas (had t ergens gelezen van iemand) lijkt te werken. Lijken en schijnen is nog niet blijken, maar het is weer stil na een week ellende! Daar doe ik t voor. Leer er wel mee leven. Weet dat pindakaas helpt, zowel in de ouderwetse houten vallen, als als onderlaagje voor die roze korreltjes! Daar doe ik het mee. Het is nu geen weer om te zoeken buiten naar kieren. Maar zodra die mogelijkheid zich voordoet…! :)
Reactie infoteur, 16-03-2013
Hallo Mini Mouse,
De afgelopen dagen was het nog winters, maar binnenkort moet toch echt de lente een keer aanbreken… en dan is het inderdaad een stuk aangenamer om buiten op kierenjacht te gaan!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse Again, 05-03-2013
Vervolg van mijn muizenjacht:
Als ik mag kiezen: Liever geen expert! en denk dat er wel nog meer kennis&vaardigheden voor nodig zijn om als expert te worden betiteld, was ik het maar, dan waren ze uitgeroeid inmiddels… Maar helaas, ze zitten er nog, hoor overdag zacht tikken&krabbelen nog, zijn ze dan verstrooid? doet het gif iets of beter: doet het genoeg!? Wel nog 1 gevangen in de oldschool trap v hout met pindakaas! En t is een dikke muis ook nog! Ik schat 'm op 12-14 cm en 3, 5cm dik, staart denk ik 10 cm. Een bruine huismuis. Een flinke stinkerd ook, bah bah! Wat een berelucht!
In ieder geval 1 minder!
Reactie infoteur, 09-03-2013
Hallo Mini Mouse,
Dat is inderdaad een behoorlijk grote muis! Iedere muis minder scheelt weer, en op termijn ook in de nakomelingen… Gewoon vol blijven houden met de strijd; als het echt op termijn niet lukt om de muizenoverlast op te lossen moet je vragen of de eigenaar van het huis een professioneel bedrijf inhuurt. En anders moet je ook maar eens met de buren gaan praten of zij ook muizen hebben: vooral bij oudere huizen is het dweilen met de kraan open als de buren ook muizen hebben en niets aan bestrijding doen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse Again, 22-02-2013
Het lijkt er weer op dat het stiller wordt. Afgelopen week hoorde ik overdag het tikken van 4:00 tot ongeveer 14:00uur. Gister werd het weer heel zacht. In de berging had ik ook een lokdoosje met de blauwe gelkussentjes, dat lokdoosje zit vol met sliertjes pluis (?) en kleine stukjes karton… IN het lokdoosje zelf! De vallen met pindakaas lijken onaangeroerd. In een ander hoekje had ik een los kussentje gelegd, die is er niet meer. Ik kan dus niet overal checken waar het open of dicht is, er zit wel een rooster in het bergingshokje, maar dat mag ik niet dichtstoppen ivm ontluchting. Ik kan proberen of ik er fijngaas voor bevestigd krijg. De blauwe gelkussentjes schijnen te werken, maar of het nieuwe muizen waren of bijgekomen muizen die er al zaten, dat weet ik niet. Dat het snel zomer mag worden, dat ze buiten blijven, dan kan ik met de eigenaar zoeken naar evt. kieren of openingen en mogelijk oplossen dat het de volgende keer voorkomen wordt.
Reactie infoteur, 25-02-2013
Hallo Mini Mouse,
Het is duidelijk dat het lokdoosje muizenbezoek gehad heeft, mooi zo. Nog even en je bent een echte expert op het gebied van muizenbestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse Again, 16-02-2013
Hallo Marcel, dank voor je response. Ben bij de B**renbond geweest (mag Reclame?) en ze hebben me diverse artikelen laten zien. Lijmplankjes mogen ze niet verkopen, is een verbod op, maar misschien ook maar goed, dat piepen is ook maar zielig en frustrerend :( Ze hebben me uitgelegd dat 1 zakje korrels voor ongeveer 15 m2 is. Dat zou na een paar dagen toch moeten werken volgens instructieinfo. Het schijnt dat er verschillende soorten gif in verwerkt zit, zodat muizen minder snel resistent worden. 2 dingen heb ik gekocht:
Ik heb gekozen voor de ouderwetse vallen, gezien die ook een stuk platter zijn. Daarnaast heb ik gekozen voor een soort gelkussentjes. Blauwige zakjes, die lijken op wasbolletjes :) en zijn van B*yer, toch een heel goede fabrikant. Dit is net als de korrels met diverse soorten gif en ook uitdrogend, alleen minder geknoei dan de korrels. Volgens de medewerker zouden de muizen dit eerder meenemen naar het eventuele nest, terwijl korrels ter plekke gegeten worden… en korrels zijn er nog plenty! 2 blauwe zakjes tussen de kier van t plafond gepropt. Het is nu 4 uur later, de muizen zijn weer op dreef (daarom ben ik wakker) maar ik hoor 'ze' slepen met iets op de plek van de kier waar ik die erdoorheen heb gepropt, ik denk met t blauwige gelzakje! Dat hoop ik tenminste! Speedy Gonzales en Jerry mogen zich voleten! Wordt vervolgd.
Reactie infoteur, 17-02-2013
Hallo Mini Mouse,
Reclame voor bepaalde winkels, bedrijven of merken is niet echt de bedoeling lijkt me. Er zijn heel veel bedrijven (zowel webwinkels als fysieke winkels) die allemaal goed advies kunnen geven en passende producten voor muizenbestrijding in hun assortiment hebben. Hopelijk is de overlast snel weer voorbij nu je nieuwe "wapens" in stelling hebt gebracht.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse Again, 15-02-2013
De muizen zijn weer terug, dezelfde die weer bij positieven zijn gekomen, of nieuwe… :(
Verschrikkelijk, gisteren dacht ik wat te horen, vannacht was het duidelijk, het gekras en getik was er weer tot mijn grote schrik!
Hoeveel korrels moeten ze bij benadering eten voor het werkt? Kunnen ze daar weer van bijkomen?
Ga het plafond opnieuw openmaken, heb t al erg beschadigd, maar t zal toch moeten. Hopelijk valt die broze plaat niet naar beneden, want het hele plafond is alleen 2 van die platen… :( en probeer er toch vallen tussen te krijgen, ga het met pindakaas proberen en met inimini stukje spek in folie en goed erop vastprikken.
In het bergingshok zag ik inderdaad een keutel, zijn die echt zo erg met besmettelijke ziekten? Op het plafond kan ik er namelijk niet bij om schoon te maken! Daar zitten balken tussen ook en heb maar een kleine kier om iets doorheen te schuiven… Bedankt. Een teleurgestelde muizenbestrijder.
Reactie infoteur, 15-02-2013
Hallo Mini Mouse,
Tja, vervelend voor je dat het gedoe weer opnieuw begint. Hoeveel ze van de korrels moeten eten weet ik niet. Of ze van het gif kunnen bijkomen weet ik niet, wel wordt er door professionele bestrijders weleens geklaagd dat het gif dat toegestaan is om te gebruiken eigenlijk niet altijd sterk genoeg is. Muizen kunnen besmettelijke ziekten hebben, vandaar dat het altijd goed is om de uitwerpselen op te ruimen en goed schoon te maken. Waar je niet bij kunt, zoals bij het plafond, moet je het gewoon maar laten zitten. Daar kom je zelf ook niet, je spullen komen er niet tegenaan, dus veel kwaad kan het op die plek ook niet lijkt me.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Piep, 10-02-2013
Beste,
Onlangs vond ik in mijn kleerkast muizenkeutels en opgedroogde urine terug. Het lag goed verborgen tussen enkele dozen en kan daar dus al een hele tijd gelegen hebben. Ik heb de kast volledig schoongemaakt en de kledij ook gewassen op minimaal 60°. Ik vraag me af hoe schadelijk opgedroogde muizenkeutels/urine nog kunnen zijn.
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 12-02-2013
Hallo Piep,
Hoe lang eventuele besmettelijke ziekten opgelopen kunnen worden via (opgedroogde) muizenkeutels en urine durf ik niet te zeggen. Ik zou het er niet op wagen. Je hebt er dan ook goed aan gedaan door alles schoon te maken en de kleding op 60 graden of meer te wassen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse, 07-02-2013
Zaterdag hoorde ik bijna niets meer. Doch af en toe nog geknisper… met het ijzerdraadje kwamen wel van die roze korreltjes, maar t dekseltje kan ik niet meer retrieven, misschien liggen ze er met hun koppie op omdat ze dus aan t indrogen zijn, lekker dooreten zou ik zeggen. De herrie is de hele week gelukkig weggebleven, wat een rust. Ik kan weer een beetje met fatsoen doorslapen. Ruim een week duurde het voor de korrels begonnen te werken, met zo'n 1.5week bijna stil. Dat knisperen hoor ik sporadisch nog, maar vanavond ook niet meer eigenlijk. Geduld is een schone zaak blijkt wel, ik ben erg blij dat ik toch een poging heb gedaan, een plaag wil je niet, en slapeloze nachten van het gekras en getik ook niet! Bedankt allen.
Reactie infoteur, 08-02-2013
Hallo Mini Mouse,
Mooi dat het nu de goede kant op gaat met de muizenbestrijding. De aanhouder wint!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse, 28-01-2013
Gisteren bemerkte ik dat het ritme van het tikken grotere intervallen kreeg, dat er een verschuiving was van het ritme van de muizen naar later in de avond tot langer in de middag, en het getik is minder luid. Ik heb de goede hoop, dat de korrels beginnen te werken en dat ze er toch hebben aangezeten. Hopelijk werken de korrels goed qua beschrijving van indrogen. Ze zijn er nog wel, maar het is een stuk gedempt, minder frequent al met grotere intervallen. Vandaag is het nog veel rustiger geworden, daar ben ik erg blij om! Ik heb goede hoop dat het lukt, maar nog even geduld, tot ik niets meer hoor, dan met een ijzerdraad kijken of ik het dekseltje korrels eruit kan krijgen en evt. de muisjes… ben toch wel bang vd stank en zo. Heb ergens gelezen van iemand, die had er wc-blokken voor gebruikt om stank tegen te gaan en door de wc-blok-verfrisser kwamen minder snel andere muizen/dieren/etc. Of dat daadwerkelijk is weet ik niet. Maar bedankt vd site, met een dergelijk forum krijg je toch een beetje inzicht en tips wat je zou kunnen doen.
Ik ga vuller kopen en een spuitbus, om de beschadigingen weg te werken zodra ik niets meer hoor. Ik geloof dat het toch wel werkt en ik ben blij dat ik de poging heb gedaan met behulp van jullie site, Bedankt!
Reactie infoteur, 29-01-2013
Hallo Mini Mouse,
Het langzamerhand slomer worden van muizen zou kunnen kloppen met het langzaamwerkende karakter van het gif. Ik heb muizen in "slow motion" zien lopen, die bovendien zo "tam" waren dat ze gewoon bleven zitten als je dichterbij kwam (waar ze normaal gesproken zullen weglopen). De bakjes met (eventueel nog niet opgegeten) korrels kun je waarschijnlijk nog wel te pakken krijgen, maar je kunt het voor de zekerheid ook nog even laten staan. De muizen krijg je denk ik niet zomaar te pakken, want na het eten zijn ze nog een paar dagen actief en bezwijken dus op allerlei plekken die niet perse bereikbaar zullen zijn voor jou. Het is vooral te hopen dat ze niet hun laatste adem uitblazen op een hele warme plek (bijvoorbeeld naast verwarmingsbuizen…), want dan kun je weleens stankoverlast krijgen. Geurblokken ben ik zelf niet zo'n fan van, ze verfrissen de lucht niet echt maar overstemmen de vieze lucht alleen maar met een nog nadrukkelijkere geur. Of het ook dieren tegenhoudt betwijfel ik een beetje, zelf heb ik er in ieder geval geen ervaring mee.
Met vriendelijke groeten, Marcel
Mini Mouse, 22-01-2013
Beste Marcel, dank voor je reactie. Heb de stoute schoenen aangetrokken, zoveel nachten al wakker gehouden. Het zit echt recht boven me. Heb een hoekig iets gezocht en kwam uit op de dunste inbussleutel die ik had, die tussen de platen ingedrukt, meteen brokkelde het kalk eraf, na wat harder duwen ook platen beschadigd, maar beetje bij beetje losgewrikt. Schijnt dat het met niettackers ofzoiets in de balken is. Twee grote platen vormen mijn hele valse plafond… de eigenaar zal niet blij zijn, maar heb ze beetje losgetrokken (staat helemaal bol en krom nu, kreeg ze niet terug in de nieten). Daarna een plat dekseltje met gifkorrels er in gemoffeld (1 kant duc tape, zodat het met schuin houden met ertussen proppen niet eraf zou vallen)… beetje geknutsel en geklungel… daarna bij de bouwmarkt van die schroeven met hoek gehaald, lijkt wel soort jashaakje, die in de balk gedraaid en die houd de plaat een beetje omhoog. En extra tape over de naad heen, anders komt die muis (of de korrels) ertussendoor naar beneden als ik pech heb. Het bed staat precies eronder, dus dat is echt niet leuk…
Hoe lang gaat het duren in geval ze uberhaupt van die korrels eten?
Morgen ga ik vallen bijhalen en klein beetje pindakaas erin smeren, in die plastikke zit er zo'n dopje waar je dat onder kan doen… Ga kijken of ik op de zolder kan komen via ergens… wordt vervolgd… hopelijk kunnen we t ongedierte te lijf gaan. Dat getik-geluid gaat hard, ik ben echt bang dat ie in de plaat aan t vreten en knagen is en dat ie er stukken uit probeert te trekken… :(
Enerzijds zielig voor de muisjes, anderzijds, ze maken echt alles kapot, kan geen huurcontractje aan ze geven wat ze wel en niet mogen doen! Dus wegwezen beestjes.
Is het wel vlak naast het nestje, het dekseltje met korreltjes, zou dat niet uitmaken? Bij de muur kan ik niet komen. Als de plinten van het plafond eraf komen, dan heb ik ze in het bed, dat moet ik echt niet hebben. Dank alvast!
Reactie infoteur, 22-01-2013
Hallo Mini Mouse,
Hoe lang het duurt voordat muizen de gifkorrels gaan eten hangt vooral af van de beschikbaarheid van ander voedsel (dat eigenlijk altijd favoriet is boven gif). Vandaar ook het belang ervan om te zorgen dat er geen kruimels en andere eetbare zaken bereikbaar zijn voor de muizen. Als ze van het gif eten kan het nog een aantal dagen duren voordat ze bezwijken. De beste plek om het gif (of muizenvallen) neer te zetten is in de looproute van de muizen, maar ik kan me voorstellen dat dat met jouw plafond niet te doen is en dat je al blij bent dat je het gif geplaatst hebt gekregen. Als ze honger hebben en geen ander voer meer hebben gaan ze vanzelf naar het gif toe. Succes met de strijd tegen de muizen!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Mini Mouse, 18-01-2013
Ik heb ook alweer last v muizen. Elk jaar als de mais gekneusd is komen ze, hoor ze nu al paar weken tikken, dacht eerst dat t gedrup van de condens was ivm vorst… maar het tikken wordt meer, heb met een kleerhanger tegen t plafond getikt en dan hoor je der een paar wegstuiven… brrrr, krijg rillingen ervan!
Het is IN het vals plafond! kan er niet in boren of loshalen, niets, hoe doe ik het dan? Het is zo'n zachtboard wat gekalkt is… maar vind het een vies idee dat ze boven de bedden bivakeren of nestelen, je kan daar niet bij om schoon te maken noch te verjagen (Killen) en ik ben bang dat ze door de plaat naar beneden komen, ze zijn al nogal een poos al bezig! vooral snachts, maar ook overdag hoor ik ze met grote regelmaat! Ben al nachten wakker of ik schrik wel tig keer wakker…
Wat kan ik het beste eraan doen? Kunnen ze verjaagd worden door veel tegen het plafond te tikken en porren?
Wel heb ik een half jaar terug op zolder een muis gevangen… die heeft 5 dagen lang geklepperd en gelopen in een plastic val! vorig jaar was ik namelijk 2 vallen kwijt! foetsie! dus touwjtes eraan gemaakt en vastgebonden aan de trap… tja, toen lag die muis in de val in de trap, die dus met uitschuiven op mijn hoofd zou vallen, dus echt 5 dagen met geklepper gewacht, wel keizielig weet je… maarja… ik ben ook zielig met mijn huisje, want heb min. inkomsten, kan niet rondkomen en zo'n beesjtes vreten en knagen alles kapot, zijn risico ivm verspreiden en meedragen van ziektes… ik ben allergisch dus kan geen kat nemen…
Stel als je op zolder een fret ofzo loslaat… kan die wel in t vals plafond komen? Hoe krijg je die fret er dan weer uit? want die is groter, dus ook die poepjes en plasjes ervan…? Zou dat wel een mogelijkheid kunnen zijn om muisjes weg te krijgen?
Ongediertebestrijding zou ik wel willen bellen, maar die zullen duur zijn, dat kan ik niet betalen, plus dat je niet weet wat je in huis haalt (welke is een goede enzo…).
Help!
Dank vd site, in ieder geval wel wat info en denk dat het dus zeker muizen zijn die tikken, want ken wel het geluid van t rennen en krabbelen, maar niet dit harde tikken telkens! Het lijkt wel dan of ze of door het plafond heen proberen te knagen, of er een nest van bouwen!
Had vd zomer al 3x bijen! Nergens kieren te zien, toch dag erna voor de ramen en al alles vol bijen, ook daar ben ik allergisch voor, dus er is een tochtgang en een kier waar ze door moeten kunnen, denk onder de pannen, daar was een aanvliegroute. Daarna kwamen ook nog een keer wespen, toen heb ik gebeld dat ze moesten komen spuiten, dat hebben ze van buitenaf gedaan, maar ik kan daar niet bij… Als een bij en een wesp erdoor kunnen… en de muis heeft maar een potloodbreed gaatje nodig… :S ik ben wel eens door een muis gebeten, ineens was die daar in de tuin, ik had per ongeluk een nestje veldmuisjes door midden gespit in mijn groentetuintje… en de mama was boos, dat was duidelijk! ik ben gaan springen. Heb een spuit moeten halen toen bij de huisarts en bloed moeten laten controleren. Niet zo'n pretje.
Oja, wij hebben houten valletjes, we doen een iniministukje spek met een korreltje kaas in zo''n plastic folie gewikkeld even kort in de magnetron dat t samen smelt, dat prikken we op het houtje met pin, dan met een klein stukje folie OM het het geheel heen. In ons andere huis hebben we zo echt gigantisch grote uit de kluiten gewassen muizen ermee gevangen! die muizen zijn taai, die gaan er gewoon met val en al vandoor! en op zolder was een kleintje, maar ook die hield het in de plastic val gewoon 5 dagen uit, die zat er echt met zijn kop in! dan vinden ze t zielig met een lijmplankje? ken die dingen van het buitenland, maar dan lopen ze in ieder geval niet zo bloederig vies overal te klapperen… :S ik zou het wel weten, tis dat het verboden is en ik niet weet waar ze die verkopen, maar allee, ik zou het echt wel weten!
Reactie infoteur, 20-01-2013
Hallo Mini Mouse,
Je hebt het maar druk met al dat ongedierte! Tegen het plafond aan tikken zal ze niet definitief verjagen, daarvoor moet je toch vallen plaatsen of gif neerzetten. Met de vallen heb je eerder ook al succes gehad en het gif kun je misschien vanuit de zolder in het plafond van de de slaapkamers doen, door een kiertje ofzo. Een fret lijkt me geen goed idee, die past vast niet tussen het plafond en goede kans dat je daar ook allergisch voor bent. Lijmplankjes mogen inderdaad niet gebruikt worden, maar het kromme is dat ze wel verkocht mogen worden… Zou mij niet verbazen als sommigen deze dingen gewoon kopen (en ook gebruiken). Als ik google op lijmplankjes komen er vele aanbiedingen tevoorschijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Catharina, 19-10-2012
Bedankt ik ga straks pindakaas kopen. Ja want ik wilde net uit bed stappen, zie ik een muis, dat was even schrikken ja. waar hij naar toe is weet ik niet, maar ik hoop het niet meer te zien.
Reactie infoteur, 20-10-2012
Hallo Catharina,
Succes met de aanpak van je muizenprobleem!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Maon, 18-10-2012
Een aantal weken geleden zag ik een muis rondlopen in mijn huiskamer, hij kwam onder mijn keuken uit. Sindsdien vind ik regelmatig muizenkeutels in mijn tapijt. Ik heb nergens eten staan en alles afgesloten. (maar helaas zijn mijn buren niet zo netjes) Ik heb 3 muizenvallen staan en gif neer gezet, maar ik vang niks en van het gif wordt niet gegeten. En ondanks dat ik elke dag mijn tapijt stofzuig, zijn er elke ochtend weer keutels in te vinden. Wat kan ik nu nog doen?
Reactie infoteur, 20-10-2012
Hallo Maon,
Het grootste probleem zou inderdaad weleens in de buren kunnen schuilen. Vraag eens aan hen of ze ook muizenoverlast hebben. Wijs hen er dan ook op dat er maatregelen nodig zijn om er vanaf te komen, zij moeten net als jij alle etenswaren afgesloten bewaren en kruimels en dergelijke regelmatig opruimen. Zolang muizen nog genoeg etensresten vinden zullen ze het (minder aantrekkelijke) gif links laten liggen. Wat de muizenvallen betreft heb ik zelf de beste resultaten gehaald met de plastic versies die eruit zien als een soort brede wasknijper en die je ook heel makkelijk op scherp zet door 'm open te knijpen. Van belang is ook dat de muizenvallen in de looproutes van de muizen staan. Wat je ook nog zou kunnen doen is nalopen of er kieren of gaatjes (potlooddik is al genoeg voor een muis!) zijn tussen jouw huis en de buren, waar de muizen doorheen kunnen. Als niets helpt rest uiteindelijk misschien alleen nog het inschakelen van een professioneel bedrijf, eventueel door de woningbouwvereniging of verhuurder (als je in een huurhuis woont).
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Ine, 12-08-2012
Ik heb denk ik een nest jonge muizen in de tuin. Onze tuin is helemaal omgeven door andere tuinen maar toch zitten ze er. Ik zie al een paar dagen drie a vier kleine muisjes door de tuin rennen. Het valt op dat ze steeds dichter bij durven te komen, terwijl we ze op geen enkele manier lokken. Helaas komen ze ook steeds dichter bij de ingang van ons huis. Wat kan ik het beste doen?
Reactie infoteur, 15-08-2012
Hallo Ine,
Dit zouden zomaar veldmuisjes kunnen zijn, die er niet primair op uit zijn om bij jou binnen te komen. Maar voor de zekerheid zou ik even nalopen of je voldoende gedaan hebt om te voorkomen dat ze je huis in kunnen (dus: spleetjes dichtmaken, gaas voor de ventilatieroosters, etc.). Ook zou ik proberen het nest op te sporen en te verwijderen uit je tuin.
Verder kun je in de tuin niet zoveel bestrijden ben ik bang: in muizenvallen kunnen ook andere beesten terecht komen en ook gif is uiteraard schadelijk voor andere beesten in de tuin. Als er geen andere katten in de buurt zijn zou je kunnen overwegen er zelf een te nemen, maar daar moet je natuurlijk maar net zin in hebben.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jo, 06-08-2012
Wij wonen aan het water en hebben ook last van muizen (net zoals de hele wijk). vallen plaatsen is het enigste wat helpt naast de bekende rode korrels. Gaten dichtmaken en er een metalen schuursponsje in stoppen dan kunnen ze niet door de draad heenbijten. Doch helaas die beesten vreten zich zelf door een gipsmuur heen. vorige week zat er weer een in de val. en ja ze vreten alles aan. draad, pakken met eten, ze klimmen (tegen de muur en leidngen op). purschuim werkt niet, pindakaas ook niet… als je weet waaar veel muizenpoep zit kun je het beste daar een val zetten. trouwens heb al een muis gezien die over 3 vallen sprong, het zijn helaas soms slimme beesten.
Reactie infoteur, 07-08-2012
Hallo Jo,
Door een gipsmuur heenknagen verbaast me niets, dat doen ze inderdaad rustig. Heb weleens iemand gesproken die beweert dat ze ook door beton heen kunnen als het moet, maar dat lijkt me wat al te gortig. Klimmen en springen zijn ze inderdaad goed in, het zijn ware acrobaten. Purschuim is uiteraard goed door te knagen voor muizen, maar het kan wel een reden voor ze zijn om even een deurtje (of gaatje) verder te gaan ("weg van de minste weerstand"). Pindakaas als lokaas op muizenvallen werkt in veel gevallen wel heel goed, heb er zelf in ieder geval mooie resultaten mee geboekt. Maar het blijft vaak wel, zoals jij eigenlijk ook beschrijft, een soort guerilla-oorlog. Bedankt voor je reactie en succes met de strijd!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Freek, 14-07-2012
Als je pindakaas in een ouderwetse val plaatst kun je dit het best i.c.m. brood doen.
Het blijft beter op de steekpen zitten en zo moet een muis meer moeite doen om het eraf te snoepen. Dus in de meeste gevallen bingo!
Reactie infoteur, 15-07-2012
Hallo Freek,
Dit is inderdaad een mogelijkheid om te proberen. Waar ik alleen altijd bang voor ben is dat het voor de muis makkelijker is om dingen eraf te snoepen naarmate het aas groter/volumineuzer is. Zelf trek ik me niet zoveel aan van de steekpen en plaats ik gewoon een heel klein beetje pindakaas (minder dan een doperwt) op het plankje. Soms zijn er inderdaad muizen die dat er toch af krijgen en dan is jouw methode misschien wel een optie. In ieder geval bedankt voor de tip!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
An, 01-06-2012
Ik woon in een apartement in de stad, nooit last gehad van muizen en heb ook geen rommelhoeken of dergelijken. Nu heb ik per ongeluk een brood buiten de kast laten liggen en nu ineens is er een gat in de zak geknaagd en een gedeelte brood opgegeten. Ook lagen er keutels maar veel kleiner dan een rijstkorrel, leek meer op de keutels van een hamster. Tot nu toe kan ik nog niets anders vinden waar aan geknaagd is, weet iemand of een muizenval ook tegen een hamster zal werken? Want ik zal blij zijn als mijn huisje weer ongedierte vrij is.
Reactie infoteur, 03-06-2012
Hallo An,
Het zou me ook niet verbazen als het gewoon toch om een muisje gaat.
Maar als het toch een hamster is, vraag ik me af of je 'm dan wel met een muizenval wilt vangen, want dan is het beestje natuurlijk wel dood. Een inloopkooitje (dat dichtslaat zodra het beest binnen is) zou dan ook een optie kunnen zijn.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gerrit, 18-03-2012
Pindakaas, haha heb ik ook geprobeert, de muizen lachen je gewoon uit. Ik gebruikte zo'n ouderwets model muizenvalletje, je weet wel met zo'n beugel en een veer. Een paar keer op scherp gezet met pindakaas maar ze vraten steeds de pindakaas van het klepje af zonder dat de beugel dicht klapte. Daarna een stukje kaas er op geprikt en bingo!
Conclusie: de pindakaas is te zacht wat ze er te gemakkelijk af snoepen. Een klein stukje kaas dus vastprikken.
Reactie infoteur, 19-03-2012
Hallo Gerrit,
Het probleem met sommige ouderwetse muizenvallen is dat ze niet goed genoeg scherp te zetten zijn en ze dus pas afgaan als er voldoende aan bewogen wordt. Pindakaas kan bij zulke vallen inderdaad soms makkelijk eraf gesnoept worden, zeker als je er een flinke klodder op hebt zitten. Het is dus altijd aan te raden om maar een heel klein beetje pindakaas te gebruiken. Plastic muizenvallen kunnen ook helpen, die zijn makkelijker op scherp te zetten en gaan bij minder kracht al af. Maar als het bij jou met stukjes kaas goed werkt zou ik daar gewoon mee doorgaan! Succes met de muizenbestrijding!
Met vriendelijke groeten, Marcel.