Rozemarijn, een kruid waar je wakker van kan liggen

Een van de fijnste geuren in de tuin komt van de rozemarijn. Als de wind door de rozemarijn waait of je gaat er met je hand doorheen dan komt de geur van de zomer je tegemoet. Er komen herinneringen van lange, warme barbeque-avonden naar boven. Je proeft de smaak van heerlijk geroosterd vlees en fijne kruiden en ziet in gedachte de zonsondergang. Met de geur van rozemarijn voel je je beter!

Rozemarijn

Rozemarijn is een kleine, altijd groene heester. Het groeit overal in het wild rondom de Middellandse Zee, zowel in Afrka als in Europa. De plant wordt veel verbouwd vanwege de etherische olie, die vooral in de parfumindustrie wordt gebruikt. Maar ook in de keuken wordt rozemarijn graag gebruikt. Als je bijvoorbeeld de gedroogde blaadjes die wel wat op dennenaalden lijken, door de gebakken aardappelen doet, krijgen de aardappelen meer smaak. Dat is handig als je op dieet bent want een sausje is niet nodig. En saté van de barbeque geeft een heerlijke smaak en geur als je rozemarijn tussen en om het vlees wikkelt.
Mooi meegenomen: de geur houdt de insekten op een afstand!

Natuurlijk geneesmiddel

Rozemarijn als natuurlijk geneesmiddel is erg geschikt om kleine ongemakken te verlichten. Het stimuleert de bloedsomloop en daardoor voel je je een stuk fitter. Je kan er thee van zetten maar drink die nooit voor je naar bed gaat want je zal veel moeite hebben om in slaap te vallen. Rozemarijn helpt goed tegen een slechte spijsvertering en een vol gevoel na een uitgebreide maaltijd. Maar zoals met zoveel dingen; teveel rozemarijn zorgt voor een geirriteerd spijsverteringskanaal! Je kan een aftreksel van rozemarijn gebruiken voor wonden en reumatische pijn. Het is antiseptisch en ontstekingsremmend.

Bad van rozemarijn

Wat is er niet fijner als een heerlijk warm bad? Met deze plant wordt in bad gaan een feest, de geur laat je goed wakker worden. Je huid krijgt een goede oppepper doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt en je begint stralend en fit aan de nieuwe dag. Ook als je een avond wil gaan stappen maar je bent eigenlijk erg moe is een rozemarijnbad een aanrader, je leeft helemaal op! WAARSCHUWING: neem geen bad als je wil slapen want daar is rozemarijn te stimulerend voor.

Een bad van rozemarijn is rood van kleur. Rood is een verwarrende kleur; rood als bloed, rood voor de liefde, rood als waarschuwing. Het is een hele intense kleur, krachtig en versterkend. Er wordt vaak gewaarschuwd dat rood agressief maakt en onrustig maar rood is ook een hele warme kleur. Er zijn veel nuances en daarom kan je deze kleur goed gebruiken in een kamer waar geleefd wordt, je woonkamer bijvoorbeeld. Net als bij de rozemarijn werkt rood stimulerend, gebruik dus niet te veel. Eén muur waar een boekenkast tegenaan staat en de schoorsteen rood verven geeft warmte aan de kamer. En ook met zachte rode accenten als bijvoorbeeld een schemerlamp of voile gordijnen, bereik je warmte en gezelligheid in huis.

De Robijn

Een passende steen is de robijn. De mooiste robijnen komen uit Birma en zijn diep-rood van kleur. Het is de steen van het bloed! Ze zijn kostbaar want het is een van de hardste steensoorten en veel gevraagd als sieraad. Een robijn om je hals of als armband geeft je een gevoel van eigenwaarde en bestrijdt futloosheid en vermoeidheid.

Als je met deze "wetenschap" nu nog je bed niet uit kan komen, dan weet ik het niet meer en zal je waarschijnlijk eens naar een echte dokter moeten.
© 2008 - 2024 Vestera, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Geneeskrachtige kruiden bij verrekkingGeneeskrachtige kruiden bij verrekkingWanneer een spier of pees tijdelijk te heftig belast wordt, kan deze uitrekken. De verrekking zorgt voor een acute pijn.…

Wilde marjolein, vreugde van de bergenVreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Oreganum vulgare of Wild…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Reactie

Jonna van Deursen, 08-01-2010
Ik ben reumapatiënt en wil graag gratis nieuwsbrieven ontvangen. Bijvoorbaat mijn hartelijke dank. Reactie infoteur, 18-06-2010
Ik ben een beetje erg laat met reageren maar ik ben een tijdje uit de running geweest. Ik maak geen nieuwsbrieven maar ik wil wel voor je kijken of ik een combinatie kan maken waar je wat aan kan hebben. Reuma kan ik niet genezen, ik kan misschien wel helpen met je beter voelen.
met vriendelijke groet Agnes

Vestera (4 artikelen)
Laatste update: 18-09-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.