De makelaar-taxateur

De makelaar-taxateur Makelaars en taxateurs vervullen een belangrijke rol in de wereld van het onroerend goed. Een deskundige makelaar-taxateur is goud waard bij de onderhandelingen over prijs, financiering en verzekering van woningen. Prijsbewuste particulieren doen er daarom goed aan om te kiezen voor deze vakbekwame gesprekspartner.

Professionele hulp bij aan- en verkoop van vastgoed

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2% kan volgens insiders een belangrijke stimulans betekenen voor de kwakkelende woningmarkt. Steeds meer mensen zullen een eigen huis kopen. En omdat professionele hulp bij koop en verkoop van onroerend goed onontbeerlijk is, zullen met name veel kooplustigen weer een beroep doen op de expertise van de makelaar-taxateur.

Wanneer is taxatie nodig?

Een ander woord voor taxatie is waardebepaling. Er zijn in de praktijk van alledag tal van situaties denkbaar waarbij taxatie door een gekwalificeerd taxateur gewenst is:

  • bij hypotheekaanvragen;
  • bij verhoging van hypotheekbedragen;
  • boedelscheiding ingeval van echtscheiding;
  • boedelscheiding na overlijden (verdeling onder de erfgenamen);
  • vaststellen herbouwwaarde bij het afsluiten van een opstalverzekering;
  • ter onderbouwing van aan- of verkoopbesluiten bij onroerendgoedtransacties.

Verschillen tussen taxateur en makelaar

Om de waarde van een woning te bepalen, kan men een beroep doen op een taxateur. Dat is iemand die een speciale opleiding heeft genoten om te functioneren in de vastgoed-branche, meer speciaal om de waarde van huizen te schatten. Tot zover weinig verschillen met de makelaar.

Doorgaans oefent een taxateur ook het beroep van makelaar uit. Of de persoon die u in de arm neemt, optreedt als makelaar of als taxateur, hangt er maar helemaal vanaf welke opdracht u aan hem verstrekt. In dat verband is het zinvol om op het wezenlijke verschil tussen taxateur en makelaar te wijzen:
  • een makelaar is niet onpartijdig. Hij behartigt op de eerste plaats de belangen van zijn cliënt/opdrachtgever. Dat kan zowel een koper of verkoper zijn;
  • taxateurs daarentegen verstrekken hun waardeoordeel volstrekt objectief en onpartijdig. Ze laten zich bij het opstellen van een taxatierapport niet leiden door de belangen van enige opdrachtgever.

De meerwaarde van de makelaar-taxateur

Ofschoon aan het beroep van makelaar en taxateur specifieke kennis en vaardigheden ten grondslag liggen, vullen de vakgebieden elkaar uitstekend aan. Makelaars die eveneens taxeren kunnen hun opdrachtgevers beter van advies dienen. En de ervaring die taxateurs hebben met betrekking tot de courantheid van vastgoed kunnen ze uiteraard dankbaar gebruiken bij bemiddeling tussen aan- en verkoop.

Makelaar-taxateur, voorheen een beschermd beroep

Tot en met 2001 genoot het beroep van makelaar-taxateur een wettelijke bescherming. Niet iedereen mocht zich zomaar die titel aanmeten. Pas na jarenlange theoretische scholing en de nodige jaren praktijkervaring onder begeleiding van een beëdigd vakgenoot, werd men door de rechtbank beëdigd en mocht men zich officieel makelaar of taxateur noemen. De kwaliteit binnen de branche werd bovendien gewaarborgd door het hebben van een eigen tuchtrechtsysteem.

Maar in 2001 sprak het toenmalige kabinet zich uit voor meer marktwerking en vanaf dat moment kan iedereen die iets doet in vastgoed zich zomaar makelaar noemen. En dát zonder enige opleiding of ervaring. Een slechte ontwikkeling, gezien de risico’s en de aanzienlijke bedragen die er vaak gemoeid zijn bij onroerend-goed-transacties. Hoewel het aantal aanbieders in de branche vanaf toen meer dan verdubbeld is, is het aantal verkochte woningen niet toegenomen. In tegendeel!

Financiering en taxatie

Kredietverstrekkers eisen in de regel dat een taxateur gevestigd is in de regio waarin hij taxeert. Daarnaast verlangen ze dat de taxateur is opgenomen in registers van vakbekwaamheid. Anders gezegd: een pand moet getaxeerd zijn door een gecertificeerd taxateur.

Om die reden heeft de branche ter vervanging van de voormalige beëdiging eigen systemen van certificering in het leven geroepen: SCVM en VastgoedCert. Niet alleen dienen deze als referentiekader richting consument, maar de certificering biedt ook aan kredietinstellingen de garantie dat men van doen heeft met een gekwalificeerde makelaar-taxateur.

Marktwerking en toezicht

Op alle terreinen waar de overheid in de voorbije jaren marktwerking heeft geïntroduceerd, werd in de regel ook een waakhond ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan de Opta (telefoniesector), de DTE (energiebedrijven) of de AFM (financiële sector). Helaas heeft men dat nagelaten voor de onroerend-goed-markt, zodat de consument makkelijk ten prooi kan vallen aan malafide figuren die gaan voor het snelle geld.

Om te kunnen bepalen of men al dan niet met een vakman van doen heeft, kunnen consumenten wel een register van voorheen beëdigde makelaars en taxateurs inzien op de website van vastgoedcert.nl
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om uw huis te laten taxerenEen taxatie is een waarde-inschatting van bijvoorbeeld een huis. Toch zijn er veel verschillende uitkomsten mogelijk. Er…
De goedkoopste taxatie voor uw huisDe goedkoopste taxatie voor uw huisU kunt een taxateur voor verschillende waardebepalingen inschakelen. De prijsverschillen tussen de verschillende taxateu…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…
Werken als makelaarWerken als makelaarHet is mogelijk om als makelaar snel carrière te maken, zeker wanneer iemand beschikt over de juiste sociale vaardighede…

Huis kopen in DenemarkenHuis kopen in DenemarkenHet is relatief lastig om een huis te kopen in Denemarken. Het Scandinavische land heeft de lat hoog gelegd voor mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 849356, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.