10 tips om te besparen in het huishouden

10 tips om te besparen in het huishouden Het leven wordt steeds duurder. Door onnodige uitgaven te vermijden en op te letten in het huishouden, kan je op het eind van de maand heel wat besparen! We overlopen enkele handige tips. Leven kost handenvol geld. Door enkele kleine tips in het achterhoofd te houden, kan je heel wat euro's besparen op je dagelijkse huishouden. Deze tips kosten je weinig moeite en tijd, maar schelen wel in je portemonnee!

Hou je inkomsten en uitgaven bij

Door een excel-file of schriftje bijhouden met je inkomsten en uitgaven, krijg je meteen een beeld van hoeveel geld je maandelijks nodig hebt voor vaste lasten en levensonderhoud. Daarnaast zie je ook aan welke extra's je geld uitgeeft. Als je een keer met je neus op de feiten gedrukt wordt, zal je je minder snel laten gaan om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Winkel prijsbewust

Als je boodschappen gaat doen, maak dan vooraf een boodschappenlijstje. Hou je aan het lijstje, hierop staat immers wat je nodig hebt. Alle andere aankopen zijn niet per se nodig, denk dus even na voor je een extra fles wijn koopt. Vergelijk ook prijzen: vaak zijn producten van het huismerk veel goedkoper dan merkproducten, en daarom niet minder lekker of kwaliteitsvol. Bekijk ook welke producten in de aanbieding zijn of waarop je hoeveelheidskorting krijgt.

Als je een grote aankoop moet doen, zoals een televisie, kijk dan bij welke winkel je het voordeligst uitkomt. Vaak hebben winkels een verschillende prijs voor hetzelfde product!

Bekijk en analyseer je vaste lasten

Maak een lijstje van al je vaste lasten: elektriciteit, internetabonnement, telefoonkosten, ... Vaak heb je al jarenlang hetzelfde abonnement en blijf je erbij uit gewoonte. Toch kan het voordelig zijn om het internet af te speuren naar andere mogelijkheden: wellicht vind je een abonnement met gelijkaardige service, voor minder geld. Onthou ook dat bedrijven vaak acties doen voor nieuwe klanten, waar je sowieso voordeel uit haalt. Het is dus niet onverstandig om jaarlijks je abonnementen en vaste lasten opnieuw te evalueren.

Ook op verzekeringen kan je vaak honderden euro's besparen door goed rond te kijken en te informeren. Ga je met een offerte van verzekeraar X naar verzekeraar Y, dan kan je er bijna zeker van zijn dat Y een scherpere prijs dan X tevoorschijn zal toveren!

Eventueel kan je een abonnement proberen te delen. Lees je dezelfde krant als je buur, neem dan 1 abonnement en deel de kosten. Je geeft de krant dan gewoon door, ze is heus niet kapot nadat ze 1 keer doorgelezen is.

Ga zuinig om met water en elektriciteit

Laat niet onnodig lichten branden, draai de kraan steeds goed dicht en verwarm niet in kamers waar je weinig komt. Als je een douche neemt, stel dan een tijd van bijv. 10 minuten voorop, en blijf geen 20 minuten onnodig onder het warme water staan. Op koude avonden kan je wellicht beter een extra trui aantrekken, zo hoef je de verwarming niet helemaal open te draaien.
Als je een kamer verlaat, knip het licht dan uit. Niemand heeft er iets aan als er licht brandt in een kamer die niet gebruikt wordt, en het kost alleen maar geld. Je kan ook spaarlampen gebruiken, die gaan langer mee en verbruiken minder. Laat elektrische apparaten niet in standby-modus staan. Ze verbruiken dan wel minimaal energie, maar als je ze helemaal uitzet, verbruiken ze helemaal niets. Als je een dag- en nachtteller hebt, laat je wasmachine dan 's nachts draaien. Het nachttarief voor elektriciteit ligt meestal een pak lager dan overdag!

Neem je eigen lunch mee naar het werk

's Ochtends boterhammen smeren duurt echt niet lang, en komt veel goedkoper uit dan een broodje te kopen onderweg of te eten in het bedrijfsrestaurant. Als je 4 boterhammen eet, neem er dan 2 met charcuterie, en 2 met confituur of chocopasta. Zo heb je het gevoel een "dessert" te hebben én confituur is heel wat goedkoper dan charcuterie!

Bespaar op vervoer

Voor korte afstanden kan je beter te voet gaan of de fiets nemen. Ga je met de auto naar het werk, probeer dan te carpoolen. Zo verbruik je maar 1 keer om de paar dagen benzine en je krijgt er een betere band met je collega's gratis bovenop!

Kook zelf

Ook al heb je niet veel tijd, probeer toch zelf je maaltijden te bereiden. Kant-en-klaar gerechten kosten handenvol geld en bevatten vaak minder voedingsstoffen dan verse producten. Als je maar alleen bent, kook dan toch een iets grotere hoeveelheid en vries een deel in. Vaak zijn grotere hoeveelheden in verhouding goedkoper en als je een portie kan invriezen, hoef je maar 1 keer te koken om 2 keer te eten. Je kan ook eens per week soep met brood eten. Verse soep is voedzaam, gezond en vooral erg goedkoop!

50% regel

We zijn snel geneigd teveel van een product te gebruiken. Probeer tandpasta-, shampoo- en zeepgebruik met de helft te verminderen: we nemen meestal teveel shampoo terwijl het ook met minder kan, en je tanden poetsen kan evengoed met maar een tipje in plaats van een hele streep tandpasta.

Ruim je zolder op

Kijk van tijd tot tijd welke spullen je niet meer gebruikt, maar die wel nog goed te gebruiken zijn. Die kan je proberen te verkopen via het internet, vaak kan iemand anders wel nog iets met je spullen en krijg je er nog iets voor terug. Dit kan je doen met elektro, kleren, boeken, ..

Gooi je kleine muntjes in een spaarpotje

Dit is niet echt een bespaartip, maar een spaartip. Als je telkens je stukjes van 1, 2 of 5 cent in een spaarpotje gooit, heb je na verloop van tijd een leuk bedragje bijeengespaard, terwijl je die kleine muntstukjes toch niet mist in je portemonnee!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Schulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenSchulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenMensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, moeten snijden in hun maandelijkse uitgaven. Dit kunnen ze het b…
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…
Geld besparen: begin bescheiden!Geld besparen: begin bescheiden!Je wil wat meer geld overhouden aan het einde van de maand. Maar je weet niet waar te beginnen. Wat is een verstandige a…

Hoe krijg ik zachte handdoeken?Hoe krijg ik zachte handdoeken?De een zweert bij een harde, stevige handdoek na bad of douche juist vanwege het schurende gevoel, en heeft de huid graa…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 13-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.