Luchtzuiveraar: Wat is een goed luchtzuiveringsapparaat?

Luchtzuiveraars in je huis zorgen ervoor dat je woning vrij blijft van stof en vuildeeltjes in de lucht. Een luchtzuiveringsapparaat met ionisator zorgt er bovendien voor dat de lucht meer zuurstofrijk wordt. Maar hoe weet je nou of een toestel om lucht te zuiveren goed is? Aan welke eisen moet een luchtzuiveraar voldoen? En wat kost een goed luchtzuiveringstoestel in de praktijk? Lees in dit artikel hoe je het kaf van het koren kunt scheiden op het gebied van luchtzuivering.

Waarom zou je een luchtzuiveringsapparaat voor je huis aanschaffen?

Een luchtzuiveraar of luchtzuiveringstoestel zorgt ervoor dat ongewenste stofdeeltjes en ander vuil uit de lucht worden gefilterd, zodat jij ze niet meer kan inademen. Ook virussen, huisstofmijt, pollen, schimmels en bacteriën worden echter grotendeels afgevangen bij het centraal plaatsen van een luchtzuiveringsapparaat in je woning.

Met name fijnstof kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid en kan er voor zorgen dat mensen met astmatische klachten, een huisstofallergie, hooikoorts of rokers het erg benauwd krijgen in huis. Een luchzuiveringsinstallatie zuivert de lucht van fijnstof door alle schadelijke deeltjes uit de lucht te filteren voordat ze kunnen worden ingeademd.

Met name luchtzuiveringsapparaten, die gebruik maken van ionisatie, trekken als het ware allergenen, ziektekiemen, nare luchtjes, tabaksrook en stof en vuil weg uit de omgeving en maken de lucht, die je inademt ook echt schoner.

Voor wie is een luchtzuiveraar met name geschikt?

Een luchtzuiveringsapparaat is een goede aanschaf voor iedereen, omdat het huis altijd fris ruikt en je veel minder stof inademt dan zonder zo'n toestel het geval is. Een luchtzuiveraar is echter vooral een must voor mensen met:

  • Astma of astmatische klachten
  • Chronische bronchitis, COPD of andere luchtwegaandoeningen
  • Hooikoorts of andere gevoeligheid voor pollen in de lucht
  • Een huisstofallergie of overgevoeligheid voor huisstofmijt
  • Andere onbestemde allergieën en eczeemklachten

Wanneer is een luchtzuiveringstoestel goed?

Een luchtzuiveraar zal er altijd in meer of mindere mate in slagen om de lucht te reinigen van stof, vuil, ziekteverwekkers en allergenen. De meeste apparaten werken als een soort stofzuiger met filter, waardoor altijd een deel van de vervuiling uit de omgeving wordt weggenomen.

Beter dan een standaard luchtzuiveringsapparaat is een luchtzuiveraar die niet alleen gebruikt maakt van een luchtfilter maar ook van ionisatie. Door het toevoegen van negatieve ionen aan de lucht slaat vervuiling neer en kan niet meer rondcirkelen in de lucht. Negatieve ionen zorgen er namelijk voor dat de vuildeeltjes worden gebonden en zwaarder worden. Ionisatie zorgt er echter ook voor dat je meer zuurstof kunt opnemen en minder stress ervaart. Negatieve ionen op zichzelf zorgen voor:

  • Meer opname van zuurstof in het lichaam
  • Minder allergische reacties
  • Minder schadelijke effecten van stress
  • Een betere weerstand tegen ziektekiemen

Verder moet ook het design van een luchtzuiveringsapparaat je natuurlijk persoonlijk aanspreken, er zijn prachtige luchtzuiveraars te koop die rustig op een opvallende plaats gezien mogen worden als deel van je interieur.

Wat kost een goed luchtzuiveringsapparaat en hoeveel heb je er nodig in huis?

Een goede luchtzuiveraar met ionisatie koop je al voor 100 tot 150 EUR. Meestal bestrijken ze een gebied van om en nabij de 30m2 tot 50m2. Het is raadzaam om in ieder geval een toestel in de huiskamer en in de primaire slaapkamer te plaatsen, wanneer je last hebt van allergieën of huisstof. Sommige apparaten zijn niet zo energiezuinig, zorg er dan ook voor dat je bij je oriëntatie op aanbieders ook let op het energieverbruik. Een luchtzuiveringsapparaat zet je liefst 24 uur per dag aan en dan is het fijn wanneer de energiekosten niet te hoog oplopen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een luchtreiniger kopen: wat is het en wat heb je eraan?Een luchtreiniger kopen: wat is het en wat heb je eraan?Gezondheid is een populair onderwerp. Luchtreinigers komen bij het thema gezondheid steeds meer in de aandacht te staan.…
Metalen zuiveren met behulp van elektriciteitMetalen zuiveren met behulp van elektriciteitMet behulp van elektrolyse kan je een ruw (verontreinigd) metaal zuiveren. Je laat het metaal hierbij anodisch oxideren…
Een luchtreiniger kopenEen luchtreiniger kopenIn de lucht in huis bevinden zich heel wat verontreinigingen, zoals stof, bacteriën, rook, vieze geurtjes en pollen. Om…

Het lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen vinden de meeste mensen geen leuke klus, maar af en toe, is het toch prettig om al het vuil te verw…
Tips voor wasgoedWasgoed mooi schoon krijgen. Hoe doe je dat? Gele was die wit had moeten zijn, kleding die is gekrompen, vlekkenmiddel d…
Reactie

Ronald, 20-03-2012
Wie kan mij helpen. Ik werk op zolder en krijg hier een hele nare smaak in mijn mond.
In eerste instantie dacht ik dat het door de ketel kwam, alleen is deze nu vervangen en heb ik nog steeds last van een vieze, nare smaak op mijn lippen en in mijn mond. Kan ik dit oplossen met een luchtzuiveraar? Reactie infoteur, 02-04-2012
Beste Ronald, het klinkt mij een beetje als een allergische reactie op stoffen in de omgeving. Dat zouden bijvoorbeeld verfstoffen maar ook isolatiemateriaal (zoals glasvezel) kunnen zijn. Ik raad je aan om een allergie test te laten uitvoeren bij het ziekenhuis. Succes, sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.