Waaraan denken bij aanschaf schuurmachine

Waaraan denken bij aanschaf schuurmachine Met een schuurmachine kun je de lastige en stoffige schuurklussen snel klaren. Er is voor elk type schuurklus een ander type schuurmachine op de markt. Van bandschuurmachines voor het grove werk tot deltaschuurmachines voor het preciezere werk in de kleinere hoeken. De keuze hangt sterk af van het type schuurklus dat moet worden uitgevoerd.

Typen schuurmachines

Schuurmachines zijn grofweg te verdelen in vier groepen. Al dan niet met een netsnoer of op accu.

Vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine is de meest bekende machine en herkenbaar aan de rechthoekige schuurzool die door de motor tot trillende beweging wordt gebracht. Anders dan bij een excentrische schuurmachine gaat de schuurzool niet heen en weer, maar trilt deze alleen om de schurende beweging te kunnen maken. De vlakschuurmachine is met name geschikt voor grote en vlakke oppervlakken.

Excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is herkenbaar aan de ronde schuurzool. Doordat deze ronde schuurzool door middel van een excentriek op de motor is aangesloten ontstaat er een draaiende beweging van de schuurzool die daardoor de schurende beweging van de machine bewerkstelligd. Een excentrische schuurmachine is geschikt voor vlakke en wat rondere oppervlakken.

Deltaschuurmachine

De deltaschuurmachine heeft dezelfde werking als een gewone vlakschuurmachine, maar de naam zegt het al. Het verschil zit in de deltavormige schuurzool van dit type schuurmachine. De deltaschuurmachine is uitermate geschikt voor het schuren van kleinere oppervlakken en in hoekjes.

Bandschuurmachine

Een bandschuurmachine is herkenbaar aan de twee grote rollen aan de voor- en achterzijde van de machine. Om deze rollen wordt een schuurband gespannen net zoals een rupsband onder een tank. Met een spanhendel wordt het papier strak om de rollen gespannen waardoor de schuurband door de motor wordt aangedreven. Een bandschuurmachine wordt meestal gebruikt voor het grovere werk om bijvoorbeeld snel verfresten van hout te schuren met een grove korrel schuurband. Daarna wordt dan met een vlakschuurmachine de oppervlakte gladder geschuurd.

Welk schuurpapier gebruiken?

Om een keuze te kunnen maken uit het te gebruiken schuurpapier moet je eerst bepalen of er nat of droog geschuurd moet worden. Als er nat geschuurd moet worden zal het schuurpapier ook watervast verlijmd moeten zijn anders verpulvert het bij aanraking met water. Het kenmerk waterproof is dan op de achterzijde van het papier gedrukt. Naast het soort papier speelt ook de korrelgrootte een belangrijke rol bij de keuze van het juiste schuurpapier voor de klus. Hoe lager het getal hoe grover het papier is.

Als leidraad bij de keuze kun je aanhouden:
 • Oude verflagen verwijderen: korrel 60-80
 • Schuren van nieuw hout: korrel 80-120
 • Opschuren van redelijke bestaande verflagen: korrel 120-150
 • Opschuren van goede bestaande verflagen: korrel 180-220
 • Opschuren tussen iedere verf- en laklaag: 240

Multischuurmachine

Een multischuurmachine is meestal een combinatie van de bovengenoemde typen schuurmachine, behalve de bandschuurmachine. Bij een multischuurmachine zitten verschillende opzetstukken om het machinetype te kunnen wijzigen. Meest voorkomende opzetstukken zijn voor vlakschuren, excentrisch schuren en deltaschuren. Deze machines zijn voor de kleinere klussen bestemd.

Vermogen van de schuurmachine

Het vermogen van een schuurmachine wordt bepaald door het vermogen van de motor in combinatie met het toerental van de schuurschijf of van de schuurzool. Bij excentrische schuurmachines speelt ook de diameter van de schuurschijf een grote rol. Hoe groter de diameter van de schuurschijf is des te groter de geschuurde oppervlakte is van de excentrische schijf en dus de grootte van het geschuurde resultaat.

Gebruiksgemak van de schuurmachine

Het gebruiksgemak van een schuurmachine wordt bepaald door onder andere;
 • Wel of geen netsnoer
 • Soft grip om de trillende machine goed vast te kunnen houden
 • Een tweede handgreep om meer kracht te kunnen zetten
 • De wijze van schuurpapier bevestigen (klemmen of klittenband)
 • Stofafzuigingsmogelijkheden
 • Extra accu zodat je door kunt werken
© 2016 - 2024 Pieter1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuurmachines voor hobbyist en vakmanSchuren is soms een leuk onderdeel van het doe-het-zelfkluswerk. Alleen al omdat het vaak het laatste stadium is van een…
Doe-het-zelf: een houten vloer zelf schuren en lakkenDoe-het-zelf: een houten vloer zelf schuren en lakkenEen houten vloer is onderhoudsvriendelijk en kan vaak jaren mee. Na ongeveer tien tot twaalf jaar is de houten vloer mee…
Een houten vloer recupererenEen van de voordelen van houten vloeren is dat men ze makkelijk kan renoveren zodat deze er terug als nieuw gaan uitzien…

Het verwijderen van resten behanglijm op een muurHet verwijderen van resten behanglijm op een muurAls je een muur opnieuw wilt bewerken, bijvoorbeeld door er sierpleister of stucwerk op aan te brengen, is het noodzakel…
Wat is een mancave en hoe kan ik er een maken?Wat is een mancave en hoe kan ik er een maken?Een mancave, ook wel man cave genoemd, is een mannelijk ingerichte ruimte waar mannen zich kunnen terugtrekken om gezame…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: schuurmachineshop.nl
 • http://www.schuurmachineshop.nl/category/195327/schuurmachines.html
Pieter1968 (5 artikelen)
Laatste update: 10-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.