Knutselen met kinderen: thema voorjaar

Een bezoek aan de kinderboerderij is in de lente geweldig voor kinderen. Kleuters, maar ook oudere kinderen vermaken zich daar altijd prima. Als ze de jonge dieren zien, zijn de 'oooh`s en 'aaah`s' niet van de lucht . Daarna knutselen over het voorjaar. Van de klas of de vensterbank een kinderboerderij maken, bloemen knutselen, jonge dieren; het ziet er allemaal feestelijk uit. In dit artikel lenteknutsels voor verschillende leeftijden.

Knutselideeën: Lente

 • Lammetjes knutselen van kurken
 • Lammetjes 'toveren'
 • Muisjes van (wilgen) katjes
 • Stempelen met spijkers: blauwe druifjes
 • Een reuzen-narcis knutslen
 • Een lentehoed maken
 • Varkens en biggetjes vouwen
 • Het ei komt uit!
 • Bloemenvaasjes maken
 • Lentebloemen 'ontwerpen'
 • 'Lammetjesoren' als hoed
Lammetjes knutselen

Knutselmateriaal: Kurken, karton, watjes, binddraad, ijzerdraad of chenilledraad, punaises, papier, lijm, viltstift.

Voor wat oudere kinderen, lammetjes van kurken. De kurk wordt het lijfje. Maak een klein kokertje van wit karton als hoofdje. plak er oortjes aan enz. Met een punaise of lijm aan de kurk vastmaken. Wikkel twee stukken ijzerdraad om de kurk. Of binddraad van vuilniszakken! Vanuit het midden, dan kun je twee pootjes maken van één stuk ijzerdraad. Strak om de kurk draaien, de pootjes zo buigen dat het lammetje kan staan.

Nu de watjes! Helemaal vol plakken met hele kleine plukjes! Kleine witte propjes zijdevloei papier zou ook kunnen.Ook de pootjes kunnen omwikkeld worden met strookjes wit papier. Priegelwerkje, maar mooi resultaat. Een deksel van een schoenendoos is een prachtig weiland als je het groen verft. Bruine stroken op de rand, als 'hek'. Je kunt de lammetjes laten spelen door de pootjes voorzichtig te verbuigen.

Lammetjes toveren

Knutselmaterialen: Vetkrijt (wasco), of witte kaarsen, wit papier, ecoline (lichtgroen).

Voor kleuters; teken met wit vetkrijt (wasco) of met witte kaarsen een héleboel lammetjes op een vel wit papier. Je kunt bijna niet zien wat je tekent, goed opletten dus en het papier een beetje scheef houden om ze te zien! In plaats van 'streepjes kleuren', 'rondjes kleuren' dan krijgt het lammetje krulletjes. Als het klaar is schilder je er met een brede kwast lichtgroene ecoline overheen. De lammetjes springen ineens te voorschijn, een heel weiland vol! Als de ecoline droog is kunnen er nog watjes op de lammetjes worden geplakt.

Ook leuk als groepswerk, op een strook behangpapier. Ieder kind tekent zijn eigen lammetje. Ze tekenen er een mooi gekleurd 'strikje' bij , dan zijn de lammetjes beter te herkennen. Er zweven dan gekleurde strikjes op het witte papier en de lammetjes moeten er met ecoline worden 'bijgetoverd'.

Muisjes van (wilgen) katjes

Materiaal: Geel karton, perforator, wilgenkatjes, potloden of viltstiften, eventueel gekleurd papier, schaar, lijm, touwtjes, veiligheidsspelden, tape.

Vroeg in het voorjaar kun je ze al vinden; de wilgenkatjes! Neem een paar takken mee en de kinderen kunnen de katjes eraf halen en bekijken. Heel leuk om muisjes van te maken, je kunt ze écht aaien. De kinderen knippen een driehoek uit geel karton, 'een stuk kaas', met een perforator maken ze gaatjes in de kaas en eventueel kunnen ze nog allerlei ronde voorwerpen omtrekken en uitprikken voor grotere gaatjes. Tussen de gaatjes plakken ze de wilgenkatjes. Een drupje sterke lijm is genoeg. Daarna piepkleine pootjes, oortjes en een staartje erbij plakken of tekenen.

Als je er met tape een veiligheidsspeldje achter plakt, heb je een leuke button.

Stempelen met spijkers; blauwe druifjes

Knutselspullen: Wit of gekleurd papier, penselen, verf, spijkers.

Schilder steeltjes en blaadjes met dunne penselen. Je kunt ook groene vlechtstroken, of reepjes papier gebruiken als steeltjes. De bloemen van de blauwe druifjes kun je erboven stempelen met de achterkant van een spijker. Een echte bloem als voorbeeld nemen. Eventueel twee soorten spijkers gebruiken; met een grotere en een kleinere kop.

Een reuzen-narcis knutselen

Knutselmaterialen: Stok, groen crepepapier, gekleurd karton, gekleurd sitspapier, lapjes stof, lijm, schaar, eventueel ijzerdraad, punaises en een 'geurtje'.

 • Een echte narcis als voorbeeld nemen.
 • Je hebt een lange stok nodig. (Snoei afval, bamboe, rietstengel, dun latje)
 • De stok omwikkelen met een reep groen crepepapier. Vastzetten met tape, lijm of punaises.
 • Op geel karton een grote gele bloem met puntige bladeren tekenen en uitknippen
 • Van donker geel of oranje karton een koker maken. Rond buigen en vastnieten
 • De onderkant van de koker inknippen, een hele rij 'knipjes' van ongeveer een centimeter.
 • De 'knipjes' omvouwen en insmeren met lijm. Op de bloem plakken.
 • Een melkpak doormiddenknippen, vol plakken met snippers geel sitspapier, als 'koker' zou ook kunnen.
 • De bloem met sterke lijm en eventueel een ijzerdraadje, of punaise aan de stok bevestigen.
 • Een mooi lapje stof inspuiten met een lekker geurtje en in de bloem plakken.

Versieren met snippers en dunne reepjes in verschillende tinten geel papier, geeft een mooi effect. De bloem kan natuurlijk ook in eigen kleuren worden gemaakt!

Een lentehoed maken

Knutselspulletjes: Groene strook, schaar, nietmachine, gekleurd papier, wit papier, watjes, kartonnen bordje.

Neem een groene strook en maak er allemaal smalle 'knipjes' in aan de boven en onderkant. Dit zijn de grassprietjes, ze hoeven niet precies even lang te zijn. Als het klaar is kun je ze een beetje omkrullen. Knip lieve kleine bloemetjes uit en plak ze op de groene strook tussen het 'gras' in! Je kunt ook lammetjes knippen, watjes erop plakken, en die in de 'wei' plakken. Nu pas je de strook om je hoofd, vastnieten en klaar is de lentehoed.

Van papieren bordjes kan ook een mooie kroon worden gemaakt; maak een snee in het midden van het bord, aan de randen een paar centimeter over laten! Daarna weer een snee kruislings erover. Eerst een kruis, dan een ster maken. Als je de punten die zijn ontstaan naar boven vouwt, heb je een kroontje. Even uitproberen dus, als hij niet groot genoeg is, iets verder insnijden. Op iedere punt een mooie lentebloem, of een ei, en versieren met groene grasjes bijvoorbeeld.

Hoed met dieren

Voor dieren die je op de hoed kunt maken zie Knutselen met kinderen: dieren en voor een lentehoed met echt gras zie Knutselen met kinderen: hoedjes

Varkens en biggetjes vouwen

Zie 'vouwwerkjes' in de special knutselen voor een 'drie dimensionaal' varkentje.

Nodig: Vierkante vouwblaadjes, twee verschillende formaten (roze en andere kleuren), groen papier, gekleurd papier, schaar, plaksel.

Als ondergrond een groen vel papier, of een weiland schilderen, kleuren op wit papier. Van een groot roze vouwpapier twee varkens vouwen. Eerst 16 vierkantjes vouwen, het papier doormidden knippen,Van één helft allevier de hoekjes schuin naar binnen vouwen, het lijf van het varken is klaar. Je kunt de driehoekjes (naar binnengevouwen puntjes) er ook afknippen. Nu de hoekjes van de tweede helft naar binnen vouwen. De varkens kunnen op het groene vel worden geplakt.

Nog bij knippen en plakken; pootjes, een 'knor' neus, kleine oogjes, puntige oren en het leukste; een krulstaartje. Knip een strookje van een vouwblaadje en rol dat om een potlood, plak het uiteinde aan het varken en je hebt een krulstaartje.

De biggetjes; kleine roze vouwblaadjes, op dezelfde manier vouwen. 16 vierkantjes, doormidden knippen, hoekjes omvouwen en je hebt al een biggetje. Vergeet de mini-krulstaartjes niet.

Twee grote roze varkens en een hele stoet bontgekleurde biggetjes, is vast ook een mooi gezicht. Je kunt het groene vel ook doormidden knippen en weer achter elkaar plakken. Door de lange smalle vorm komt zo`n 'rij' biggetjes goed uit.

Het ei komt uit!

Benodigd materiaal: Wit karton, potlood, schaar, splitpen, gekleurd papier, lijm/plaksel, kleurpotloden, viltstiften.

Knip een ei uit wit karton. Een zigzag lijn tekenen, ongeveer op de helft van het ei. Doormidden knippen over die lijn.
Nu moeten de beide eierdoppen met een splitpen in het hoekje aan elkaar vast worden gemaakt, zodat het ei open en dicht kan. Wat komt er uit het ei? De kinderen kunnen zelf een verrassingsdier plakken, aan de onderste helft van het ei. Een geel kuikentje zou natuurlijk kunnen, maar ook vreemde vogels en dino`s komen uit een ei.

Bloemenvaasjes maken

Knutselmateriaal: Closetrolletje, gekleurd papier, zijdevloei papier, rietjes, plakband, lijm, schaar.

Een closetrolletje omplakken met groen papier. Grassprietjes van een lichtere kleur groen erop plakken ter versiering. Onderin het rolletje een hele rij 'knipjes' maken van ongeveer een centimeter. De 'knipjes' naar buiten vouwen en insmeren met lijm. Op een stukje karton plakken. Als de lijm droog is, knip je de overgebleven rand karton weg, mooi rond om de 'knipjes' heen. Het vaasje is klaar. Om te zorgen dat het niet omvalt kun je een steentje of stukje klei op de bodem leggen.

Maak vrolijke bloemen van rietjes en zijdevloei-papiertjes. Verschillende kleurtjes papier op elkaar leggen, de punten niet op, maar naast elkaar, vanuit het midden bij elkaar pakken en met plakband aan een rietje plakken. Als je 'buigrietjes' neemt kunnen ze alle kanten op staan! Zet alle bloemen in het vaasje en de lente kan beginnen!

Lentebloemen 'ontwerpen'

We weten allemaal dat:
 • je van propjes een hyacint kunt plakken
 • je van vouwblaadjes een tulp kunt vouwen
 • je van een wit gevouwen papiertje, hangend aan een steeltje; een sneeuwklokje maakt
 • een gele bloem, met een geel geverfd 'eierdoosstukje' erop, nét een narcis lijkt
 • Je een blauw druifje kunt stempelen met spijkerkoppen
 • je met paarse verf prachtige krokussen kunt schilderen
 • je van rietjes bloemensteeltjes kunt maken

Een combinatie-bloem Voor wat oudere kinderen:
Als je al deze technieken nou eens combineert en je maakt 'fantasie-bloemen'. Hoe ziet het er dan uit? Een propjes hyacint, met een hangend kopje en blauwe druifjes stipjes? Of kleine paarse narcisjes met hangende kopjes en een propjes steel? Een grote rode tulp met een trompetje? Ontwerp je eigen lentebloem.

Een lentebloemenveld met wasco en ecoline

Teken met wasco zoveel mogelijk verschillende lentebloemen na. Je kunt de namen er in bijpassende kleuren onder schrijven. In het midden teken je een fantasiebloem, die geef je ook een fantasienaam, bijvoorbeeld; "hyatulcis". Als je er daarna met heldergroene ecoline over 'verft', staan ze in het gras.

'Lammetjesoren' als hoed

Lammetjes nadoen; lekker springen, bibberen en mekkeren; kleuters kunnen helemaal opgaan in hun rol. Een witte strook om het hoofd, twee hangende oortjes eraan en dan natuurlijk helemaal volplakken met watjes.

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Activiteiten voor als het slecht weer isActiviteiten voor als het slecht weer isVoor mensen die in Nederland wonen is het soms een opgave om iets leuks te verzinnen als het wéér regent. Soms zitten me…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Knutselideeën potten bakkenKnutselideeën potten bakkenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…

Ook de cadeauverpakking verdient aandachtEen cadeau komt pas echt goed tot z'n recht als het ook mooi verpakt is. Het oog wil ook wat en het eerste wat je ziet i…
Maak zelf je Kerstkaarten van recycled materiaalMaak zelf je Kerstkaarten van recycled materiaalAls Kerstmis weer voorbij is en de kerstbomen van de stoep zijn geplukt, twijfel je wellicht bij het weggooien of opberg…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 17-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.