Surprise-ideeën Sinterklaas

Surprise-ideeën Sinterklaas Voor je het weet kloppen ze weer aan: Sinterklaas en zijn Pieten. De hartjes gaan dan weer sneller kloppen, is het niet van de spanning, dan is het wel van de stress, want o, wat moeten we doen en bij wie en hoe leuk gaan we het dit jaar weer maken. De tijd gaat snel en we willen toch ons best doen, daarom hier voor niet-meer-gelovigen een lijst met ideeen voor het maken van surprises die voor iedereen makkelijk te maken zijn.

Zie ginds komt ......

Ja hoor, we weten al weer wanneer de goede Sint aankomt dus het is weer tijd voor het trekken van de lootjes. Zet op ieder lootje in ieder geval 2 cadeaus die je graag wilt hebben en spreek een prijs af. Als de surprise gemaakt is, ga hem dan niet nog extra inpakken met leuk sinterklaaspapier want dan is het effect weg: niemand kan zien waar je dagen en nachten mee bent bezig geweest of raden voor wie het cadeau zal zijn. Stal het maar uit en geniet er van!

Zie de maan schijnt...

Het is natuurlijk nooit wat het lijkt, daarom is het belangrijk dat je een surprise maakt die enigszins te maken heeft met de persoon waar je het voor doet. Maak er iets persoonlijks van. Bedenk iets wat er allemaal met die persoon te maken heeft, w.b. werk, hobby, eigenschap, uiterlijk. Zelfs als je niets weet is alles te maken, vergroot de dingen uit of verklein juist.

Sinterklaasje kom maar binnen...

Voetbalveld of stadion:
grote platte doos beplakken met groen papier, witte stroken voor de lijnen, sinaasappelnetje en ijzerdraad voor de doelen. Knip voetballers uit voetbalblad, plak ze op stevig karton.

Kicksen:
Beplak 2 kleine smalle doosjes met zwart papier of knip 2 schoenen uit, noppen maken van stukken kurk en die zilver schilderen, grote witte veters en witte strepen maken het af.

Bal:
Met behulp van behangerslijm stukjes grijs toiletpapier of krantenpapier overlappend om een ballon heen plakken. Als dat, na een paar dagen, goed droog is kun je de ballon lek prikken en een gat of snee in de bolle vorm maken om het cadeau in te stoppen. Met verf versieren.

Balletdanseres:
Voor het hoofd kun je een ballon gebruiken of een prop kranten in een nylonkous doen, voor de armen en benen een maillot opvullen met oude panties of kranten, aankleden met oud gympakje of oude kleren. Voor de balletschoenen kun je verband gebruiken.

Kruiswoordraadsel:
Maak een 10-tal raadsels, 5 horizontaal, 5 verticaal, allemaal te maken hebbend met de betreffende persoon. Teken de ruiten van de puzzel op een groot vierkant stuk wit karton en kleur ze in met zwart. Schrijf de cijfers in de goede hokjes.
Je kunt de uitkomsten zo maken dat ze verwijzen naar de vindplaats van het cadeau.

Berg:
Voor de bergbeklimmer of skier maak je een berg van kippengaas, kranten en behangerslijm of gips. Neem een stuk kippengaas van ongeveer 75-100 cm. Breng 2 punten naar elkaar toe en vouw die samen zodat je de vorm van een driehoek krijgt. Breng de zijkanten over elkaar heen en maak het vast via de haakjes van het gaas. Leg daar de kranten zo overheen zodat je geen gaas meer ziet. Nu kun je behangerslijm aanmaken en de krant daar helemaal mee insmeren. Goed laten drogen, daarna kun je de berg beplakken met stukjes stof, wol, papier, tijdschriftenplaatjes of je kunt hem beschilderen. Deze manier heet papier maché en het voordeel hiervan is dat je er ondertussen nog vorm in kunt aanbrengen (wel veel kranten- of grijs WC-papier gebruiken!). Een andere manier kan zijn dat je gips aanmaakt en dit over de kranten uitsmeert. De top kun je dan wit laten terwijl je de rest van de berg beschildert (na droging uiteraard). Onder het gaas kun je het cadeau goed verstoppen. Succes verzekerd.

En verder:

 • vulpen: van grote cilinders te maken met zilververf- of papier.
 • tennisracket
 • fiets: van ijzerdraad
 • vogelhuisje
 • ark van Noach
 • auto: van dozen, ijzerdraad en schijven hout
 • computer: grote doos en platte doos voor het toetsenbord
 • beeldscherm of TV
 • microfoon
 • grote chocoladeletter: m.b.v. decoupeerzaag uit board een letter zagen
 • liggende kat: van papiermaché en een lege fles
 • raket: van plastic fles, beplakt met vliegerpapier
 • robothond: doosjes verpakken in zilverpapier en aan elkaar maken in dierenvorm, denk aan oren en staart
 • een kaplaars met honden"ontbijtkoek": voor de hondenliefhebber
 • schilderskwast
 • haltergewicht
 • drumstel
 • piano
 • gitaar
 • huis dat gebouwd wordt (van suikerklontjes)
 • sinterklaasboek
 • bos bloemen: van chenilledraad en vliegerpapier
 • paar hele grote sokken van stof
 • toffee: pakje in mooie stukken papier verpakken als snoepje
 • bonbon: van bruin papier met verschillende versieringen

En zo kunnen we nog verder doorgaan. Naar deze lijst kijkend komt u toch al op ideeën, er staan expres geen foto's of tekeningen bij omdat het pakje toch iets persoonlijks mee kan krijgen als het uw eigen knutselidee is.
Veel succes!
© 2007 - 2024 Tanya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas: Geschiedenis en symboliekSinterklaas: Geschiedenis en symboliekVoordat Sinterklaas Sinterklaas werd, was hij een man genaamd Nicolaas. Door zijn goede daden werd hij als heilig verkla…
Simpele surprise: TotempaalSimpele surprise: TotempaalAls Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voo…

Super originele verjaardagsgedichtenVoorbeelden nodig van super originele verjaardagsgedichten? In dit artikel staan maar liefst zes voorbeelden die gebruik…
Tiffany glas Minicursus - Zelf aan de slag met glasTiffany glas Minicursus - Zelf aan de slag met glasZelf decoratief of kunstzinnig werken met Tiffany glas. Tiffany is het verwerken van gekleurd, gefigureerd of helder gla…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaringen en ideeen.
Tanya (10 artikelen)
Laatste update: 17-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.