InfoNu.nl > Huis en Tuin > Interieur > Luchtzuiverende kamerplanten; Air So Pure

Luchtzuiverende kamerplanten; Air So Pure

Luchtzuiverende kamerplanten; Air So Pure Je woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is, maar daarnaast ook nog een extra functie heeft. En dat is mogelijk, want er zijn een aantal kamerplanten die een luchtzuiverende werking hebben. Schadelijke stoffen, die in elke woonkamer aanwezig zijn, worden door de luchtzuiverende werking van deze kamerplanten namelijk geneutraliseerd.

Sick Building Syndrome

Onderzoek NASA naar leefomgeving

De NASA, National Aeronautics and Space Administration, doet al jaren onderzoek naar de productie van zuurstof door planten. E.e.a. ten behoeve van de leefomgeving van de astronauten tijdens hun ruimte reizen. Bij deze onderzoeken is naar voren gekomen dat binnenshuis veel schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn.

Schadelijke stoffen in de woonkamer

We beseffen vaak niet dat er in onze directe leefomgeving schadelijke stoffen aanwezig zijn. Ook in onze eigen woning komt dit voor. U moet hierbij denken aan:
 • Bouwmaterialen en kunststoffen van het gebouw zelf
 • Elektrische apparatuur
 • Ademhaling en transpiratie van de mensen zelf

Klachten door schadelijke stoffen in huiskamer

Door de uitstoot van deze schadelijke gassen én door de vaak lage luchtvochtigheid binnenshuis krijgen veel mensen klachten. Deze klachten bestaan o.a. uit:
 • Branderige ogen
 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde slijmvliezen in keel en neus
Bovengenoemde klachten staan bekend onder de naam Sick Building Syndrome.

Betere prestaties op werkplek met luchtzuiverende planten

Werknemers die, per dag, langer dan vier uur achter een beeldscherm werken, presteren aantoonbaar beter en voelen zich merkbaar prettiger als er in de werkruimte een gezonde lucht aanwezig is. Door het plaatsen van één of meerdere luchtzuiverende planten op de werkplek kan dit op een simpele (en fraaie!) manier worden bereikt. Dat is één van de conclusies van jarenlang internationaal onderzoek op gebied van plant, mens, kantoor en omgeving.

Wat zijn luchtzuiverende kamerplanten?

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamerplanten waarvan wetenschappelijk bewezen is, dat ze een sterke luchtzuiverende werking hebben. Uit onderzoeken is gebleken dat deze kamerplanten:
 • Schadelijke gassen neutraliseren door ze op te nemen en af te breken
 • De luchtvochtigheid verbeteren door hun regulerende verdampproces
 • De lucht gezonder maken door effectief CO² om te zetten in zuurstof

Luchtzuiverende kamerplant / Bron: Aaaoff / PixabayLuchtzuiverende kamerplant / Bron: Aaaoff / Pixabay

Soorten luchtzuiverende planten

Uit het onderzoek van de NASA kwam naar voren dat sommige planten effectiever CO² omzetten in zuurstof dan andere planten. Daarnaast zijn deze planten ook in staat om het gehalte aan schadelijke stoffen in de lucht te laten afnemen. Deze eigenschappen maken de luchtzuiverende kamerplanten daarom zeer geschikt voor plaatsing in de huiskamer of op kantoor.
Deze kamerplanten zijn in staat de lucht binnenshuis te zuiveren:
 • Chamaedorea (Chamaedorea palm)
 • Chrysalidocarpus (Areca palm)
 • Dracaena Janet Craig (Drakenbloedboom)
 • Dracaena Massangeana (Drakenbloedboom)
 • Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
 • Ficus elastica (Rubberplant)
 • Hedera (Klimop)
 • Nephrolepis (Krulvaren)
 • Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm)
 • Spathiphyllum (Lepelplant)

Air So Pure®

Air So Pure® omvat een groep planten waarvan de gezonde effecten wetenschappelijk bewezen zijn. Deze zogenaamde "natuurlijke luchtverfrissers" zijn speciaal geselecteerd op hun sterke luchtzuiverende werking en worden onder de naam Air So Pure® op de markt gebracht. Air So Pure® planten zijn te herkennen aan de witte Air So Pure-hoes en het witte Air So Pure-etiket.
Het assortiment bestaat op dit moment uit de volgende kamerplanten:
 • Areca "Chrysalidocarpus Lutescens" (Goudpalm)
 • Hedera "Ester", "Gold Child", "Harlekijn", "White Wonder" en "Wonder" (Klimop)
 • Nephrolepis "Boston" en "Green Lady" (Krulvaren)
 • Spathiphyllum "Sensation", "Sweet Benito", "Sweet Chico", "Sweet Dario", "Sweet Lauretta", "Sweet Pablo", "Sweet Rocco", "Sweet Silvio" en "Yess" (Lepelvaren)
De Air So Pure® luchtzuiverende kamerplanten zijn leverbaar in verschillende potmaten en hoogtes en verkrijgbaar bij de betere bloemist of tuincentra.

Air So Pure® en het Astma Fonds

Voor het Astmafonds is in het Air So Pure®-assortiment een speciale plant opgenomen: Spathiphyllum "Begrip". Met dit plantje willen Air So Pure® en het Astma Fonds meer begrip kweken voor mensen met een chronische longziekte. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het Astma Fonds.
© 2009 - 2017 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Oorzaken en symptomen sick building syndromeOorzaken en symptomen sick building syndromeHet sick building syndrome is een combinatie van aandoeningen (syndroom) die gerelateerd zijn aan iemands werkplek of wo…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Luchtzuiverende kamerplanten; Air So Pure"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Martina
Laatste update: 11-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!