Een lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehang

Een lambrisering van glasweefselbehang of vliesbehang Het aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang of vliesbehang kan op heel eenvoudige wijze en is minder ingrijpend dan het aanbrengen van een houten lambrisering. Afgewerkt met latex/muurverf of een synthetische verf, krijg je een mooi detail in je interieur door breking van het muuroppervlak. Afwerken van de beide genoemde behangtypen kan in bijna iedere gewenste kleur en is daarom in iedere situatie goed te combineren. Volg de beschrijving van het -stap voor stap- aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang en/of glasvliesbehang en de afwerking hiervan met een muurverf of "houtverf".

Verschillen en overeenkomsten tussen glasweefsel- en vliesbehang

Doelend op glasweefselbehang of vliesbehang, heb je het over producten waarbij de wijze van verwerken, de toepassingsmogelijkheden en het verwerkingsgemak min of meer gelijk zijn, maar de producten verschillend. Wrijf je het glasweefsel als het ware in de lijm, glasvlies wordt op de lijm aangebracht. Voor elk behang is dan ook een aparte, speciale lijm ontwikkeld.

Wat beide soorten behang wel gemeen hebben, is dat de muur ingesmeerd wordt met lijm, waarbij het behang droog verwerkt wordt. Bij glasweefselbehang moet je de lijm wel voller aan brengen, omdat dit product een open structuur heeft. Beide behangsoorten hebben tot voordeel dat ze te verkrijgen zijn in royale breedtes van plusminus 100 cm. voor glasweefsel-
behang en plusminus 106 cm. voor vliesbehang. Voor het aanbrengen van een lambrisering kun je over het algemeen dus de standaardbreedte als hoogte voor je lambrisering gebruiken. De verlijming voer je dus niet verticaal, maar horizontaal uit.

Glasweefselbehang en vliesbehang


Klik op de foto voor meer detailKlik op de foto voor meer detail

Glasweefselbehang

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is glasweefselbehang vervaardigd van geweven glasvezels. Het behang is relatief makkelijk te verwerken, duurzaam, sterk, scheuroverbruggend en vlamvertragend. Nadeel is dat glasweefselbehang in een wat beperkt aantal structuren / dessins te leveren is en lastig te verwijderen als dit nodig mocht zijn. Is dit een bezwaar, dan is het beter te kiezen voor:
Klik op de foto voor meer detailKlik op de foto voor meer detail

Vliesbehang

Vliesbehang, dat in grote lijnen dezelfde voordelen heeft als glasweefsel, is een product met polyestervlies als drager, waarop een (schuim)profiel is aangebracht. Het aantal patronen en dessins is dankzij moderne productiemethodes welhaast onbeperkt. Voordeel is dat vliesbehang uiteindelijk droog -zonder afstomen- makkelijker van de muur te verwijderen is.

De ondergrond bij het behangen

De ondergrond moet vast, schoon en droog zijn voor een goed resultaat. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt beweerd, is het ook raadzaam het behang op een vlakke ondergrond aan te brengen. Kleine scheuren worden nog wel overbrugd, maar grotere scheuren, oneffenheden en opliggend muurgruis zullen zich nadien altijd blijven aftekenen, met name bij opvallend licht of strijklicht. Eventueel kun je het behang ook over het bestaande behang aanbrengen. Voorwaarde is dan wel dat dit goed en egaal bevestigd is en geen reliëf heeft. Het meest raadzame is en blijft echter om op een 'schone', egale ondergrond te werken.

De voorbereiding vóór het behangen

Maak de werkplek ruim, zodat je goed en soepel door kunt werken. Verwijder stopcontacten en andere obstakels die het vlot doorbehangen belemmeren en dek zo nodig de vloer af. Teken een horizontale lijn op de muur als de hoogte van de lambrisering afwijkt van de standaardbreedte van het behang (100 of 106 cm.) Blijft de breedte van het behang intact, dan kun je dit achterwege laten en vanaf de plint of vloer omhoog werken.

Aanbrengen van het behang gebaseerd op de standaardbreedte van 100 of 106 cm

Breng de lijm vol en gelijkmatig op de muur aan (vooral bij glasweefsel) met kwast en vachtroller over een breedte van twee á drie meter en wrijf je behang in of op de lijm. Als je te ver vooruit werkt / lijmt, droogt deze mogelijk te veel aan. Aandrukken van de baan doe je van beneden (plint) naar boven, terwijl je de baan losjes met een behangersborstel of textielspaan (=kunststof spaan van 20-30 cm.) vast strijkt. Daarbij strijk je de lucht achter het behang weg, van beneden, naar boven, van links naar rechts. Doe dit bij wijze van spreken alsof je ramen wist over het gehele oppervlak van de baan. Voel terwijl je dit doet of je alle luchtblazen hebt weggestreken, of kijk langs de muur, dan kun je dit zien. Het aanbrengen kan vanaf de rol, of je kunt op voorhand de benodigde breedtes -plus plusminus 5 cm. extra breedte- voorsnijden. De extra breedte heb je nodig om het behang in de hoeken mooi strak door te snijden. Dit geldt voor inwendige hoeken; bij uitwendige hoeken kun je gewoon doorplakken. Omdat deze behangsoorten niet uitzetten of krimpen, kun je ze over de gehele breedte van je muur doorplakken, waardoor het een naadloos geheel wordt. Let bij inwendige hoeken -ook met betrekking tot de extra 5 cm.- op een eventueel patroon in het behang en pas de breedte hier zo nodig op aan.

Kitten met acrylaatkit vóór het afschilderen

Om een mooie, strakke overgang te verkrijgen tussen het behang en de plinten, deurkozijnen en raamkozijnen en dergelijke, kit je nu eerst de kieren af met acrylaatkit. Werk voldoende maar spaarzaam en strijk de acrylaatkit af met een klamme vinger met leidingwater. Laat de kit voldoende lang drogen, anders zal deze -na het aanbrengen van je afwerklaag- barsten gaan vertonen.

Afwerken van het behang met muurverf

Als je een verfkleur -vanuit een kleurenwaaier- op de mengmachine laat mengen, is de kleurkeuze haast onbeperkt, zodat er altijd een geschikte kleur gevonden kan worden. Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van je keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op je computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten in verf.
Bespaar, als de financiën het toelaten, niet op de kwaliteit. Een kwalitatief goede verf laat zich makkelijker verwerken, heeft een betere dekkracht en is duurzamer dan een goedkope verf.

Type verf op het behang

Voor de afwerking van het behang kun je kiezen uit verschillende typen verf, zoals: latex in verschillende kwaliteiten, terpentine- of waterverdunbare synthetische verf ('houtverf'). Iedere verf heeft een eigen toepassing en verschillen onderling licht in glansgraad, zodat nuances in de kleurbeleving kunnen ontstaan.

Lambrisering van behang in schaduwtint

Overweeg eens de lambrisering in de zelfde kleur af te werken dan de muur, maar dan met een ander type verf. Schilder je de muur af met een matte muurverf en de lambrisering met een synthetische verf, dan krijg je een schaduwtint oftewel een subtiel verschil in kleur(beleving). Dit ontstaat omdat het twee verschillende soorten verf zijn, die het opvallend licht anders absorberen, dan wel reflecteren.

Schilder hierbij eerst de muren twee maal, hierbij mag je een paar millimeter op de lambrisering komen. Na droging van de muren plak je deze ter hoogte van de lambrisering af. Als je de tape onder lichte rek plakt, sluit deze mooi af en krijg je een strakke lijn. Werk zoveel mogelijk met hele lengtes tape en verwijder de tape -nadat je de lambrisering hebt geschilderd- direct om aanplakken van de nog verse verf te voorkomen.

Lees verder

© 2008 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoordGlasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoordGlasweefselbehang of vliesbehang verwerken of plakken - Vraag en antwoord. De afgelopen jaren zijn er veel vragen gestel…
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…

Kerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting het hele jaar doorKerstverlichting is gezellig maar van korte duur. Enkele tips om kerstverlichting het hele jaar te gebruiken in en om he…
Bronnen en referenties
  • Behangen-schilderen.nl
  • Mobiele Verf Service
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.