InfoNu.nl > Huis en Tuin > Wonen > Bizarre prefab woningen en prefab woningbouw

Bizarre prefab woningen en prefab woningbouw

Prefab woningbouw is dankzij de korte bouwtijd en de innovatieve bouwmethode een stuk goedkoper dan de bouw van normale woningen. Normale huizen zijn courant, maar u vindt ook prefab appartementen, prefab kantoren, prefab studio’s, prefab garages, prefab zwembaden en zelfs prefab winkelcentra. In dit artikel laten we u kennis maken met enkele van de meest bizarre prefab woningen ter wereld.

Youmeheshe’s Organic Prefab House

Enkele maanden geleden spoorde de Britse regering architecten aan om betaalbare huizen van minder dan £60.000 te ontwerpen. Het bedrijf Youmeheshe gaf met het Organic Prefab House hierop een antwoord. Het gaat om geprefabriceerde kits waarmee een heel huis kan worden samengesteld. Naargelang de grootte van het gezin kan met één kit ofwel een loft ofwel een hele verdieping worden gemaakt. Door verschillende kits met elkaar te combineren wordt het mogelijk verdieping per verdieping een hele prefab woning te bouwen. Het grootste Youmesheshe’s Organic Prefab House dat op dit moment bestaat, telt vier verdiepingen en vier slaapkamers.

Arctic’s House Boat

Als een fabrikant van boten zich aan het maken van prefab woningen waagt, kan dat alleen maar tot originele en bizarre resultaten leiden. In geval van het Arctic’s Boat House kan u zelfs onmogelijk zeggen of het nu om een boot of om een prefab woning gaat. Covey Island Boatworks, een fabrikant van jachten en zeilboten, besliste immers de technieken voor het bouwen van boten toe te passen bij het maken van hun prefab huizen. Het resultaat is een boot die op zijn kop staat en die geschikt is voor mensen die in de poolgebieden wonen.

Maison evolutiV

Het Maison evolutiV is een prefab woning van 70 vierkante meter die bestaat uit twee aparte prefab delen die rechtstandig op elkaar geplaatst zijn. De speciale isolatie houdt de temperatuur binnenshuis constant en de zonnewarmte op het dak maakt het water warm. Mooi is iets anders, maar het huis is wel milieuvriendelijk en verbruikt enkel 48 kWh per vierkante meter per jaar. De makers zijn er trouwens trots op dat hun prefab woning er zowel langs de binnen- als de buitenkant origineel uitziet.

Mini prefab woning

In Tucson in de Amerikaanse staat Arizona staat één van de goedkoopste en eenvoudigste prefab woningen ter wereld. Dit huis, dat gekend is onder de naam 625 Square Foot Prefab, werd ontworpen door de architect Rocio Romero en kostte aan de eigenaar slechts 22.050 dollar. Het duurde slechts twaalf weken om deze woning instapklaar te maken.

ConHouse

De buitenkant van dit prefab huis dat uit twee rechtstandig op elkaar geplaatste gekleurde containers bestaat, is een voorbeeld van slechte smaak. Voor het interieur hebben de architecten van Trebnje echter gekozen voor een gesofistikeerd design.

Homestead House

Michael Jantzen maakte voor het ontwerp van het Homestead House gebruik van gerecycleerd staal. Daardoor is dit soort prefab woningbouw niet alleen uitzonderlijk goedkoop, maar ook extreem modulair. Geen enkele vorm is niet realiseerbaar. Bovendien kan dit volledig recycleerbare huis gemakkelijk afgebroken worden om het op een andere plaats terug neer te zetten.

Soe Ker Tie Hias

Enkele architectuur studenten uit Thailand hebben voor de lol een nieuw soort prefab woning ontworpen dat de naam Soe Ker Tie Hias (vlinderwoning) draagt, een naam die verwijst naar het beweegbare dak dat toelaat het huis te ventileren en herbruikbaar regenwater op te vangen. De prefab woningbouw wordt samengesteld uit lokaal geteelde bamboe. Het materiaal wordt geweven volgens een traditionele methode die gebruikelijk is voor het merendeel van de huizen in de omgeving van Noh Bo, Tak.

Dome House

Prefab woningbouw is nog nooit zo mooi en apart geweest als met het Japanse Dome House. De buitenkant van de woning heeft de vorm van een iglo en ziet eruit alsof het uit een sprookje of een tekenfilm komt; het interieur is echter ultra modern en chic. Het zal dan ook niet verwonderen dat het Dome House de naam “woning van de 21ste eeuw” toegewezen kreeg. De fabrikant is het Japanse bedrijf Dome House Co. Voor de bouw van hun woning gebruikten ze een speciaal soort styrofoam; dat is het materiaal waarmee men wegwerpborden en –kopjes maakt. Hoewel de muren brandbaar zijn, wasemen ze in geval van vuur geen giftige rook uit. De prefab woningen van Dome House Co kunnen ook niet rotten en evenmin insecten aantrekken. Wie geïnteresseerd zou zijn in de aankoop vaan een Dome House, kan die al krijgen vanaf 30.000 dollar. Hier komen wel nog de kosten voor de inrichting van het interieur, het transport, de assemblage enzovoort bij.

© 2010 - 2018 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Prefab woningen prijs: Wat kost een prefab huis eigenlijk?Je eigen huis bouwen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar zelf een woning bouwen is aan de dure kant. Wanneer je jouw…
Bouwen: gebruik maken van prefabBouwen: gebruik maken van prefabPrefab is een veelgebruikte vorm in de bouw. Deze manier van bouwen is een stuk goedkoper dan andere manier van bouwen.…
Dakraam of dakkapelDakraam of dakkapelEen zolder zonder raam of met klein raampje is over het algemeen donker en somber. Wil je er een lichte hobbyruimte, sla…
Huizentypen nader toegelichtNederland kent veel verschillende woningtypen. De omschrijving is vaak afhankelijk van het uiterlijk en soort huis, zoal…
Bronnen en referenties
  • http://pinktentacle.com/2008/08/styrofoam-dome-homes/ http://www.inhabitat.com/2008/01/25/prefab-friday-a-house-boat-for-the-arctic/ http://conceptrends.com/2008/05/09/the-trend-of-the-future-prefab-houses/ http://realestate.msn.com/article.aspx?cp-documentid=21064200>1=35000 http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=11907 http://www.inhabitat.com/2006/09/16/youmeheshes-organic-prefab-house/ http://www.nhit-shis.org/thailand-wood-prefab-houses-with-modern-butterfly-roof/ http://vectroave.com/2010/01/shipping-container-architecture/

Reageer op het artikel "Bizarre prefab woningen en prefab woningbouw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 16-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!