InfoNu.nl > Huis en Tuin > Wonen > Hoe snel is dakisolatie terugverdiend?

Hoe snel is dakisolatie terugverdiend?

Dakisolatie is één van de meest efficiënte manieren om energie te besparen. Vaak is echter onduidelijk hoe snel een investering in dakisolatie is terugverdiend. Nochtans gaat tot 30% van de warmte verloren in een woning met een niet geïsoleerd dak. Hoewel de overheid vanwege budgettaire redenen tegenwoordig minder geld voorziet voor het ondersteunen van dergelijke ingrepen, is het nog steeds mogelijk om je investering op zeer korte tijd terug te verdienen.

Het nut van dakisolatie: energie besparen

Dakisolatie is een vorm van warmte-isolatie waarmee de dakconstructie van een isolerend materiaal wordt voorzien. Daarbij kan gekozen worden voor het isoleren van de onder- of de bovenzijde van de draagconstructie. Verschillende materialen zijn daarvoor beschikbaar zoals schuimplaten, glaswol en aluminium isolatiefolie. Omdat warme lucht stijgt, is het isoleren van een dak de meest renderende categorie van isolatie. Bovendien is geen ingrijpende renovatie nodig zoals bij sommige andere energiebesparende maatregelen het geval is. Het gaat daarentegen om een ingreep met een beperkte impact, waarvoor weinig technische kennis vereist is. Het isoleren van een dak kan op jaarbasis honderden euro's korting op je energiefacturen opleveren. In Vlaanderen is het zelfs zo dat een dakisolatienorm werd ingevoerd die dakisolatie verplicht maakt vanaf 2020.

De aanwezige overheidssteun voor het isoleren van een dak

De overheid is zich er van bewust dat investeringen in energiebesparende maatregelen voor veel burgers niet haalbaar zijn vanwege de hoge kostprijs. Of het nu gaat om het benutten van spaargeld, dan wel om maandelijkse terugbetalingen van een lening bij de bank, de financiële impact op de bestedingsruimte ligt vaak te hoog om de stap te zetten.

Daarom voorziet de overheid in allerlei middelen om de kostprijs van deze investeringen te drukken. Hoewel vanwege besparingen ondertussen heel wat van deze maatregelen werden teruggeschroefd, zijn er nog voldoende mogelijkheden om belastingverminderingen en premies te cumuleren en zo de facturen te drukken. Sommigen blijken er zelfs in te slagen om op die manier een dakisolatie volledig kosteloos uit te voeren. Een alternatieve manier waarop de overheid financiële ondersteuning biedt, is via het verstrekken van goedkope leningen die burgers kunnen aangaan voor specifieke energiebesparende ingrepen in de eigen woning. Deze leningen kunnen vaak nog een stuk goedkoper worden aangegaan dan de ecokredieten die sommige banken verschaffen. Voor sommige minderbedeelde doelgroepen worden zelfs renteloze leningen toegekend. Het geleende geld kan dan worden ingezet om bijvoorbeeld een dak te isoleren. De schijven worden vervolgens (deels) terugbetaald met het geld dat bespaard wordt op de energie-uitgaven.

Hoe snel is dakisolatie terugverdiend?

De terugverdientijd van een dakisolatie is een complexe berekening, die afhankelijk is van verschillende factoren zoals:

 • De oppervlakte van het dak
 • De dikte van het isolatiemateriaal
 • Wie de isolatie plaatst (zelf doen of een erkende aannemer)
 • Je woonplaats
 • De beschikbare overheidssteun

Gelukkig zijn er online hulpmiddelen ter beschikking, die op eenvoudige wijze de terugverdientijd voorrekenen, op basis van je persoonlijke situatie. Zo toont een berekening op deze website aan dat de investering in gewone dakisolatie in Antwerpen al na anderhalf jaar kan beginnen renderen. De gecombineerde tegemoetkomingen van de verschillende overheden en de elektriciteitsnetbeheerder, zorgen in de simulatie al vanaf het tweede jaar voor 17 euro nettowinst. Vanaf het derde jaar loopt dat op tot 500 euro winst per jaar.

Zowel in Nederland als in België zijn interessante websites ter beschikking die je helpen bij het berekenen van de terugverdientijd van dakisolatie:
© 2015 - 2019 Woordsmid, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…
Woning: energie besparen door je huis effectief te isolerenWoning: energie besparen door je huis effectief te isolerenEen goed geïsoleerde woning kan het verschil uitmaken tussen een hoge en een lage energierekening. Hoe beter de isolatie…
Hoe breng je isolatie in je huis aan?Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen do…
Dak laten renoveren en isoleren door een dakdekker: prijzenDak laten renoveren en isoleren door een dakdekker: prijzenIs je woning al enkele tientallen jaren oud en heeft het dak zijn beste tijd gehad? Dan kan een uitgebreide dakvernieuwi…
Bronnen en referenties
 • http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Premies-en-lening-Groene-lening.html
 • http://www.bouw-en-renovatie.be/dakisolatie/dakisolatie-prijs/
 • http://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/energiewinstcalculators/energiewinst-isolatie-hellend-dak
 • http://www.dakisolatie-kopen.be/het-dak-isoleren-en-de-zolderruimte-isoleren-waarom-en-wat-isoleren.html
 • http://financieel.infonu.nl/lenen/41877-ecologisch-lenen-het-ecokrediet-van-dexia-bank.html
 • http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/02/01/17/56/money-256294_640.jpg
 • http://www.mountpleasantgranary.net/blog/images/Tom-on-roof.jpg

Reageer op het artikel "Hoe snel is dakisolatie terugverdiend?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Woordsmid
Laatste update: 19-02-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!