Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeft

Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeft In veel tuinen bloeit in augustus de hibiscus met mooie kleuren. Je ziet ze in paars of in rood met wit. Ook in de vrije natuur kun je de wilde hibiscus tegen komen. Daarnaast kennen we de hibiscus als kamerplant. Hoe moet je deze plant verzorgen? In zuidelijke landen zie je vaak ook de mooie zalmkleurige hibiscus. Het is een dankbare plant want met een beetje goede verzorging bloeit de plant veelvuldig. In de tuin kan een hibiscus erg lang zijn bloemenpracht geven en het wordt een grote struik.

Welke soorten hibiscus kennen we

Het geslacht hibiscus behoort tot de Malvaceae. Het is een familie met maar liefst 2330 soorten. We zien verschillende soorten hibiscus maar er is een soort die men overal ziet en dat is de hibiscus Syriacus. Het is moeilijk te achterhalen of deze plant afkomstig is uit China of Japan of uit Syrië. Wel is het zeker dat de hibiscus bloeit in alle klimaten van de tropen tot de subtropen en ook in een gematigd klimaat. Een hibiscus kan als struik, in een pot of zelfs als heg worden geplant. In Nederland zien we heel vaak de Oiseau Bleu met haar paars-blauwe bloemen. De Syriacus is winterhard en verliest in de winter zijn bladeren. Ook kennen we de geslachten Abutilon, Lavatera, Malope en Malva. De wilde hibiscus kan men steeds meer in de natuur aantreffen. De bloei is van juni tot en met oktober. De bloemen vallen al na twee dagen meestal af. Als het regent dan zien we dat de bloem zich vanzelf sluit.

Wat heeft de plant nodig om mooie bloemen te krijgen

De hibiscus vraagt om luchtige grond die goed water doorlatend is en flink wat humus bevat. In de felle zon zal de plant wat minder snel groeien maar ze is wel bestand tegen de ochtendzon. De beste plaats is tegen een muur op de zuidkant. Het snoeien van deze plant is eigenlijk overbodig maar als hij te uitbundig groeit mag je terugsnoeien tot op het levend hout. Dit kan men het beste doen aan het einde van het voorjaar. De hibiscus is zowel voor grote tuinen als kleine stadstuinen geschikt. Ook op een balkon kan de plant geplaatst worden in een pot.

Luizen

Soms is de plant gevoelig voor luizen en dan kan men deze het beste verplanten. Toch wil het ook wel eens helpen om te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus of een kant en klare oplossing uit het tuincentrum. De plant tiert dan ook minder welig en de blaadjes krullen. Vooral als de plant op de tocht staat is de kans op luizen wat groter.

oude hibiscusoude hibiscus

Hoe ziet deze plant eruit

De hibiscus is een plant met glanzend donkergroene bladeren. De bloemen bestaan uit 5 kroonblaadjes met daarom 5 kelkblaadjes. De lange meeldraden zijn aan het eind tot een buisje vergroeid. Er zijn planten met witte, gele of oranje bloemen. In de subtropen en in de tropen zien we vaak de knalrode soort die niet winterhard is maar wel het hele jaar bloeit. De plant kan tot drie en een halve meter hoog worden en heeft dan nauwelijks water nodig. Snoeien is eigenlijk niet nodig alleen soms enige vormgeving als hij last veroorzaakt door te grote zijtakken. De Hibiscus kan erg oud worden. Wil men de plant als hij wat ouder is alsnog verplanten dan is het noodzakelijk dat hij volledig wordt teruggesnoeid. Daarna zal de plant zich snel weer herstellen.

Vermeerderen van de hibiscus

Men kan de hibiscus vermeerderen door afleggen. Men neemt een stengel die toch al over de grond ligt of naar de grond afbuigt en deze dek je af met aarde. Het gedeelte wat wordt afgedekt moet tenminste drie bladeren hebben met ogen. Je gaat dan de stengel licht verwonden met een mes door de bast wat los te maken en hierop weer een laagje verse aarde aanbrengen. De top van de scheut moet buiten het grondhoopje uitsteken om licht te krijgen.

hibiscus in Spanjehibiscus in Spanje

Bijzondere krachten van deze plant

In Spanje is de temperatuur in het hele jaar wat hoger en de plant bloeit hier dan ook uitbundig. Toch kan er in de winter enige vorstschade ontstaan. Dan is een beetje extra snoei mogelijk en in het voorjaar zie je de plant dan snel weer mooi worden. Omdat de bloemen van de Hibiscus zo decoratief zijn is het erg leuk om er gerechten mee te versieren. Ook als tafelversiering voor een etentje kan men deze bloemen leuk verwerken. In Hawaï worden de bloemen van deze plant in het haar gestoken als sieraad.

Hibiscusthee als middel tegen hoge bloeddruk

Het extract van de hibiscus bloem wordt gebruikt om thee van te maken. Deze thee werkt als hulpmiddel tegen hoge bloeddruk maar is ook werkzaam bij het verlagen van cholesterol.

Herbalife

Ook worden hibiscusextracten gebruikt in de kruidendrank Herbalife om de stofwisseling te stimuleren en af te vallen. Tevens worden de bloemen gebruikt om te verkopen in champagne of in siroop. Dit staat heel decoratief.

Kamerplant bloeit erg mooi

Als kamerplant is de hibiscus wel erg mooi maar het is een lastige plant. Hij moet op een lichte plaats worden gezet en als de plant verdraaid wordt zullen de bloemen snel afvallen. De plant is gevoelig voor droge lucht en ze is gevoelig voor luis. Wel kan deze kamerplant het hele jaar door bloeien. Spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus kan helpen.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus is zo’n plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel men…
Heesters - Boerenjasmijn, Forsythia en HibiscusHeesters - Boerenjasmijn, Forsythia en HibiscusDeze bloeiende heesters hebben elk hun eigen charme. De Boerenjasmijn is een een heester die weinig eisen stelt en heerl…
Hibiscus, soorten en toepassingenAls je op vakantie bent in een tropisch land vind je niet zelden hibiscusbloemen bij het inchecken in een hotelkamer op…
Herfstbloeiende struiken: Hibiscus of altheastruikHerfstbloeiende struiken: Hibiscus of altheastruikDe hibiscus of altheastruik is een herfstbloeiende struik die bloeit op het eenjarige hout. Als vrij onopvallende struik…

Bougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terrasBougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terrasWie wel eens zijn of haar vakantie doorbrengt in een van de landen rondom de Middellandse Zee ziet altijd wel de prachti…
De vaste kruidentuinDe vaste kruidentuinKruiden maken het eten extra lekker en bieden geneeskracht voor het lichaam. De kruiden die in dit artikel beschreven zi…
Bronnen en referenties
  • Neerlands tuin
Reacties

G. Tabak, 15-09-2020
De plant heeft veel gele bladeren.wat is daar de oorzaak van? Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste G.

Over het algemeen geven gele bladeren aan dat de plant te droog staat. Probeer eerst wat extra water te geven. Mocht dat niet afdoende zijn dan zou ik een tuinier laten kijken naar standplaats en grond.
Veel succes,
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Mevrouw Will, 24-10-2019
Goede middag, ik heb een vraag.
Mijn zalm kleurige Hibiscus heeft heel harde knoppen, nadat ze uitgebloeid zijn.
De bloemen hebben dan 2 dagen gebloeid en vallen zelf eraf.
Moet ik die harde knoppen laten zitten of moet ik ze eruit knippen.
Vriendelijke groet Will 78 jaar Reactie infoteur, 24-10-2019
Hallo Mevrouw Will,

Het klopt dat na enige dagen de bloemen vallen en de harde knoppen over blijven. Deze mag u gerust laten zitten. De plant ontwikkelt zich dan weer verder.
Ik wens u veel plezier met deze prachtige plant.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.