Voorjaarsgroente – Het telen van raapstelen

Voorjaarsgroente – Het telen van raapstelen Raapstelen zijn een snelgroeiende bladgroente, die vooral in het voorjaar gegeten wordt. Het zijn de jonge bladeren en stengels van meiknolletjes of Chinese kool. De groente bevat veel mineralen en vitamines en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Raapstelen hebben een pittige smaak. De smaak blijft behouden door ze kort te koken. Ze zijn lekker in een stamppot of salade, maar je kunt ze ook stoven of roerbakken. Omdat raapstelen veel water bevatten kun je ze niet langer dan een paar dagen (in de koelkast) bewaren.

Wat zijn raapstelen?

Raapstelen zijn het jonge blad van de meiknol of Chinese kool. Het is de eerste groente die in het voorjaar kan worden geoogst. Raapstelen zijn lichtgroen van kleur. Ze hebben een knapperige steel waar langwerpige blaadjes aan zitten. De steel en de blaadjes kunnen worden gegeten en hebben een pittige smaak.

Een groente met veel mineralen en vitamines

Raapstelen bevatten veel vitamines en mineralen zoals (per 100 gram) ijzer 3 mg, calcium 100 mg, caroteen 2mg, vitamine B1 0,05 mg, vitamine B2 0,15 mg, vitamine C 35 mg en eiwit 2 mg.

De groei van raapstelen

In de winkel zijn raapstelen verkrijgbaar van maart tot juni. Het is een groente die vooral in het voorjaar wordt gegeten. Zelf kun je raapstelen zaaien in februari/ maart, maar wel onder glas. In maart/april zaai je in de volle grond. Zaai de groente in rijtjes. Houd de afstand tussen de rijtjes op 10 cm en in de rijtjes 0,5 cm voor de gewone raapstelen en voor de Namenia 1 cm. De Namenia heeft grovere stelen, groeit sneller en kan zowel in het voorjaar als in de herfst worden geteeld.

De standplaats en bemesting

Raapstelen houden van een plek in de zon. Ze groeien goed in losse grond. In zure grond hebben ze extra kalk nodig. Het beste kun je voor het zaaien wat compost vermengen met de bovenste laag aarde.

Wanneer kun je raapstelen oogsten?

Oogst raapstelen na vier tot vijf weken. Kleinere stengels zijn lekkerder dan grote, wacht daarom niet te lang met oogsten. Raapstelen kunnen met wortel worden geoogst of bij de grond worden afgesneden. In de winkel zijn de stengels los of in bosjes verkrijgbaar. Het is een kwetsbare groente, die veel water bevat. Daarom zijn raapstelen niet langer dan een paar dagen houdbaar. (in de koelkast) Let er bij het kopen op dat de groente frisgroen en knapperig is.

Verwerking en bereidingstijd

Raapstelen kunnen gekookt 6 – 10 min, gesmoord 6 – 10 min, gestoomd 6 – 10 min, roerbakken 3 – 4 min en rauw worden gegeten. Je kunt raapstelen verwerken in soep, stamppot, salade of een hartige taart. Verwijder voor de bereiding eerst de wortels en het lelijke blad. Was de groente daarna in koud water, leg de stengels in een vergiet en laat het goed uitlekken.

Verschillende rassen

Er zijn meerdere soorten raapstelen die afkomstig zijn van verschillende koolsoorten.

De gewone groene – Deze wordt gekweekt uit het zaad van de meiknol. De kleur van het blad is groen tot donkergroen. Door dicht op elkaar te zaaien, ontstaan er geen knolletjes. De planten worden in hun geheel geoogst en zijn in bosjes te koop.

Gele malse – Deze wordt gekweekt uit het zaad van de Chinese kool. De kleur is geel/groen en het blad is zacht. Het ras is gevoelig voor aantastingen en is daarom beperkt verkrijgbaar.

Namenia – Bladmoes is de andere benaming van Namenia. Het blad is lichtgroen, lijkt op andijvie en is minder stug dan dat van de gewone groene. Namenia is ook geschikt voor de herfstteelt. De groente wordt meestal bij de grond afgesneden en is los verkrijgbaar.

Ziekten en gebreken bij raapstelen

Raapstelen hebben vaak last van aardvlooien en andere gebreken.
  • Aardvlooien – Dit zijn kleine blinkende kevertjes die verantwoordelijk zijn voor de vele kleine gaatjes in het blad. Ze verplaatsen zich door te springen. De larven van de aardvlooien vreten ook aan de wortels. Ze houden van warm en droog weer. Vroeg zaaien en de grond vochtig houden kan de ernst van de plaag verminderen.
  • Smeul (grauwe schimmel) – Smeul is herkenbaar aan schimmelpluis op de stelen en het blad. De aangetaste plekken worden zacht en gaan rotten.
  • Rottende raapstelen - Tegen de tijd dat er geoogst moet worden mag de groente niet te nat zijn. Het blad en de steeltjes gaan dan rotten.
  • Geelverkleuring - Het ontstaat als de raapstelen te weinig zijn bemest.
  • Doorgeschoten bloemstengel - Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroente. In de zomer schieten ze snel door, in de herfst niet meer. Namenia is ook geschikt voor de herfstteelt.
  • Valse meeldauw – Dit veroorzaakt geelwitte vlekken op het blad
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van raapstelenDe geneeskracht van raapstelenRaapstelen worden ook bladmoes genoemd. Het is een groente die vroeger vaker werd gegeten als nu; het is in Nederland ee…
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdHet zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdTeel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, r…
Zomergroenten van Nederlandse bodemZomergroenten van Nederlandse bodemDe keuze voor seizoensgroenten is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens goed voor het milieu. Omdat de zomer h…
Gezonde seizoensgroenten: voorjaarsgroenteGezonde seizoensgroenten: voorjaarsgroenteIn de lente ontwaakt de natuur weer uit haar winterslaap. Voor de mensen zijn voornamelijk groenten en peulgewassen van…

Gerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic of duurzaam kunststof zijn milieuvriendelijke basismaterialen voor tuinschermen, tuinmeubelen, vlonde…
Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasTuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasDe tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Buenosia Carol, Pexels
  • http://www.moestuintips.nl/ziekten_en_plagen/aardvlo.php
  • http://www.koudecentraal.nl/documents/Raapsteel.pdf
  • https://www.bolster.nl/raapsteel-namenia-brassica-rapa/p66
  • https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raapstelen/
  • https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-teelt-van-raapsteeltjes-gewone-groene-of-gele-malse/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 14-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.