InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Prieel, loungehoek, tuinpaviljoen en overkapping in uw tuin

Prieel, loungehoek, tuinpaviljoen en overkapping in uw tuin

Prieel, loungehoek, tuinpaviljoen en overkapping in uw tuin Buiten leven of Outdoor Living is steeds meer in trek. Als het weer het maar enigszins toelaat ontstaat de behoefte om het leven naar buiten te verplaatsen. Steeds vaker verschijnen er in tuinen dan ook heerlijke buiten leef plekken. Denk hierbij aan een prieel, loungehoek, tuinpaviljoen of een overkapping. Deze buiten-leef-plekken variëren van eenvoudige overkappingen met een tuinset tot luxe veranda's met prachtige lounge-sets. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om een overdekt terras te maken.
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Buiten leven of Outdoor Living

Outdoor Living of buiten leven is momenteel helemaal in. Een tuin is allang niet meer alleen maar een buitenruimte met bloemen en planten. Veel tuinbezitters hebben de behoefte om buiten een extra leef plek te maken. Een leef plek waar het al snel goed toeven is. Overdekt en het liefst ook zoveel mogelijk uit de wind, zodat er al snel buiten gezeten kan worden. De markt speelt hier op in door kant-en-klare overkappingen aan te bieden. Maar een doe-het-zelver kan ook zijn eigen creativiteit aanboren en met de aangeboden producten van bekende houtleveranciers een tuinkamer naar eigen ontwerp maken.

Prieel, loungehoek, tuinpaviljoen en overkapping

Wat is een Prieel?

Welke naam we de buitenplek ook geven het doel is hetzelfde: een lekkere buitenplek waar het bij een beetje mooi weer al goed toeven is. Het woord prieel doet toch al snel denken aan mooie oude buitenhuizen, waar achter in de tuin een romantisch prieel staat. Deze prieeltjes waren over het algemeen gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn er ook glazen prieeltjes, met een groen gecoat aluminium frame, te koop. Een dergelijk glazen prieel biedt al heel vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te zitten. Een bijkomend voordeel van een glazen prieel is, dat het ook dienst kan doen als kas. Het is een ideale plek om plantjes voor te zaaien.

Loungehoek als verlengstuk van de woonkamer

Een buitenplek zal al snel een lounge-hoek genoemd worden, indien er sprake is van een buitenplek waar een lounge set staat. De lounge set maakt de laatste jaren een snelle opmars en vormt in veel tuinen al het middelpunt van de tuin. Deze populaire sets bestaan uit gemakkelijke stoelen, banken en tafels van onslijtbaar en weerbestendig kunststof.

Wanneer spreken we van een tuinpaviljoen

Wordt de buitenplek aangeduid met tuinpaviljoen, dan gaan we toch wel richting de luxere buitenplekken. Denk hierbij aan tuinhuisjes met een grote aangebouwde veranda. Meestal heeft een dergelijk paviljoen een prachtige zithoek én een mooie buitenkeuken.

Overkapping of veranda voor beschut buiten zitten

Een overkapping als buitenplek doet denken aan een eenvoudig overdekt terras. Dat kan, maar hoeft niet. Overkappingen zijn vaak zelf eenvoudig te maken, maar worden ook kant-en-klaar aangeboden. Van hout, maar ook van kunststof.

Voorbeelden van buitenruimtes

Outdoor Cabin Excellent van Hillhout

De Outdoor Cabin Excellent wordt geleverd door de bekende houtleverancier Hillhout. Het betreft hier een prachtige overkapping met een natuurlijke uitstraling. De overkapping heeft een waterdicht dak van dakleer en wordt compleet met hemelwaterafvoer geleverd. Het Noord Europees vurenhout is op milieuvriendelijke wijze verduurzaamd en wordt 10 jaar gegarandeerd tegen houtrot. De Cabins worden allemaal geleverd met een duidelijke montage-handleiding. De Outdoor Cabin is in twee maten leverbaar: 245x335x200 (HxBxD) en 245x390x340. De kleine maat biedt ruimte voor een bescheiden zit-plek of buitenkeuken. De grotere uitvoering geeft een royale overdekte buitenkamer. Bij Outdoor Living hoort ook Outdoor Cooking. Hillhout speelt daarop in door bij de Outdoor Cabin losse keukenkastjes te leveren. Prachtige kasten van dezelfde kwaliteit Noord Europees vurenhout. Ook is een tafel in twee maten (62x107x53 en 62x145x53) leverbaar, die naar wens afgedekt kan worden met een werkblad van Belgisch hardsteen.
Houten prieel
Een houten prieel van Hillhout biedt enorm veel mogelijkheden. Er zijn verschillende uitvoeringen in de collectie, die al dan niet met bijpassende vloer geleverd kunnen worden. Prieel Jumbo (400x400) is een vierkant en volledig open prieel. Prieel Bergland is een zeskantig prieel, waarvan vijf kanten deels gesloten zijn. Prieel Algarve is de meest luxe uitvoering. Het is een achtkantig prieel met een doorsnede van 275 cm. en een nokhoogte van 335 cm. Het punt dak kan naar keuze uitgevoerd worden met een rieten dak of een dak met dakshingles. De standaarduitvoering is volledig open, maar er zijn aparte wandelementen (wandelement Algarve (90x101)) leverbaar, waardoor naar wens het prieel (deels) afgesloten kan worden. Voor wie de ruimte heeft is er nog een luxe uitvoering, namelijk Prieel Algarve Grand, 385 cm. breed en 275 diep. Ook hier kan gekozen worden voor een rieten dak of een shingles dak. Ook de speciale wandelementen kunnen naar keuze al dan niet geplaatst worden.

Kunststof prieel

Van een heel andere orde en met een totaal andere uitstraling is het kunststof prieel. Deze luxe uitvoering houdt het midden tussen een kas of orangerie en een prieel. Al vroeg in het jaar biedt het een heerlijke zit plek, maar in een warme zomer wordt het daar toch echt te heet. Een extra mogelijkheid is wel het opkweken van eigen planten en het in de zomermaanden telen van warmte minnende vruchten als tomaat of komkommer. ACD kassen&tuinproducten levert verschillende modellen.

Paviljoen Excellent en Paviljoen Rivièra
Een houten overkapping kan relatief eenvoudig zelf gemaakt worden, d.m.v. vierkantpalen en (shutter)schermen. Maar er zijn ook hele mooie standaard overkappingen te koop. Hillhout heeft verschillende paviljoens in de collectie, bestaande uit een houten constructie rondom en met een doek als overkapping. Paviljoen Rivièra is een robuust vierkant paviljoen, uitgevoerd in een grove palenconstructie, met een afmeting van 290x290cm. Standaard geleverd zonder doek, maar dit is los verkrijgbaar (270x229cm.). Het Paviljoen Excellent is een strak modern paviljoen met een afmeting van 240x320x300cm. Het zonwerende doek wordt standaard bijgeleverd en is er in zandkleur en antraciet. Het gaat hier om een zogenaamd harmonica-doek, dat naar wens open en dicht geschoven kan worden.

Lees verder

© 2009 - 2017 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Terrasoverkapping of veranda, wat kost het?Terrasoverkappingen en veranda’s zijn nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Er kunnen diverse materialen…
Blokhutten en tuinhuizen bieden veel extra mogelijkhedenBlokhutten en tuinhuizen bieden veel extra mogelijkhedenIn steeds meer tuinen verschijnt een blokhut of tuinhuis. Dit kan variëren van een eenvoudige blokhut voor het tuingeree…
Het bouwen van een prieelHet bouwen van een prieelHet bouwen van een prieel in de tuin hoeft niet heel erg duur te zijn. U kunt er voor kiezen om er zelf een te bouwen. D…
Veranda: Bouwen van een verandaVeranda: Bouwen van een verandaHet bouwen van een veranda hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn voldoende manieren waarmee dat op een goedkope manier k…
Bouwen en maken van een overkappingBouwen en maken van een overkappingVeel mensen hebben een overkapping achter het huis. Het hoeft niet heel duur te zijn om een overkapping te bouwen. Deze…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Prieel, loungehoek, tuinpaviljoen en overkapping in uw tuin"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Anne van de Pas, 08-02-2012 22:34 #1
Ik ben op zoek naar een zeshoekig gesloten houten (of aluminium?) prieel met piramide dak, 1 vlak gesloten, 4 vlakken voorzien van glasvulling met dichte borstwering, 1 vlak voorzien van glasdeur met dichte borstwering. Kunt u mij een prijsopgave doen?
Met vr. gr. Anne van de Pas

Infoteur: Martina
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Tuinaccessoires
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!