Kruiden: salie of salvia officinalis

Kruiden: salie of salvia officinalis Salie had de naam een wondermiddel te zijn, het werd verondersteld zo ongeveer alle kwalen te kunnen genezen: reumatiek, nierziekten, maagzweren, tering, hoest, slangenbeten, keelpijn, vergeetachtigheid, grijze haren en ga zo maar door.

Algemeen

Het schijnt dat de Arabieren een gezegde hebben: 'Hoe kan een mens die salie in zijn tuin heeft staan sterven?' Meteen een plant in je tuin zetten! Bovendien: bloeiende salie brengt welvaart en voorspoed.

Kweken

Salie kun je zaaien in april en in mei. Het zaad komt na 4 weken op, de plantafstand is 50 cm en de hoogte is ook ongeveer 50 cm. De plant heeft graag een goed doorlatende grond en het is een winterharde plant. Salie kun je goed bij kool planten, salie verdrijft dan het koolwitje.

Gebruiken en bewaren

Van salie gebruik je de blaadjes. Je kunt die blaadjes het hele jaar door oogsten, dus bewaren hoeft eigenlijk niet. Wil je dat toch, dan kun je ze diepvriezen of drogen.

Gebruik salie in:
  • vissoepen en groentesoep
  • stoofschotels met lamsvlees, kalfsvlees of rundvlees
  • gehakt
  • gepocheerde vis
  • spinazie, doperwten, tomatengerechten, peulvruchten

Recept: vis met salie

  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui
  • 2 eetlepels kleingesneden peterselie
  • 1 eetlepels kleingesneden salie
  • 12 scholfilets
  • 12 plakjes bacon

Een marinade maken van citroen, olie, kleingesneden ui, peterselie, salie en eventueel water. De opgerolde scholfilets 1 tot 2 uur laten marineren. Elk rolletje vis in een plakje bacon rollen. De rolletjes in een vuurvaste schotel leggen de de marinade erop schenken. In een matig warme oven (175 graden) in ongeveer 30 minuten stoven. Af en toe bedruipen.

Recept: saliemelk

  • 1 liter melk
  • enkele blaadjes salie

De melk met de salie erin aan de kook brengen. Als de melk kookt, de salie eruit halen. Heet serveren.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvia of SalieSalvia of SalieSalvia is een geslacht van eenjarig, tweejarige en vaste planten met bloemen die er zeer verschillend uitzien, wat betre…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Gebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeGebruik van salie in de keuken en in de kruidengeneeskundeSalie kent vele varianten. Het kruid echte salie (Salvia officinalis) wordt al eeuwen in de kruidengeneeskunde, maar ook…
Salie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie (Salvia officinalis): een geneeskrachtig tuinkruidSalie is een prachtig plantje van mediterrane oorsprong. Een oud spreekwoord luid wie Salie in de tuin heeft, heeft nooi…

Kruiden: venkel of foeniculum vulgareKruiden: venkel of foeniculum vulgareVan venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel…
Kruiden: thijm of thymus vulgarisKruiden: thijm of thymus vulgarisThijm of Thymus Vulgaris kwam al heel lang geleden voor van Siberië tot Spanje. Het is dus een sterke plant. Dat kan han…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Baakk, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.