InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kruiden: rozemarijn

Kruiden: rozemarijn

Kruiden: rozemarijn Rozemarijn is het symbool van hernieuwde kracht. Dat lijkt me een goede reden onmiddellijk een plant in je tuin te zetten.

Geschiedenis

Rozemarijn komt uit Zuid-Europa. Het wordt gebruikt in parfums, medicijnen en in het eten. Het verhaal zegt dat de bloemen vroeger wit waren. Ze zijn blauw geworden doordat Maria haar mantel op rozemarijn droogde. Vroeger werden er kransen van rozemarijn gevlochten voor de bruid, want rozemarijn is het kruid van de trouw. Dat kan overigens een leuk idee zijn om opnieuw in te voeren. Rozemarijn beschermt ook tegen tegenspoed, daarom gaf men elkaar op nieuwjaarsdag een boeketje rozemarijn.

Kweken

Rozemarijn kun je in april in huis zaaien en in mei kun je het in de volle grond zaaien. Het zaad komt na een maand op en het is een overblijvende plant. Je kunt de planten ook bij tuincentra en soms in de supermarkt kopen. Rozemarijn heeft een zonnige plaats en kalkhoudende grond nodig. Je kunt rozemarijn ook op je balkon zetten, als je dat doet: matig vochtig houden. Haal de plant dan in de winter in huis en laat 'm langzaam acclimatiseren.

Gebruiken en bewaren

Van rozemarijn gebruik je de blaadjes. Je kunt het hele jaar door oogsten, dus er is eigenlijk geen reden het te bewaren. Mocht je dat toch willen: het kan zowel diepgevroren als gedroogd bewaard worden.

Gebruik

Rozemarijn gebruik je in:
  • pittige soepen
  • bij lams-, rund- of varkensvlees
  • in marinades voor vlees
  • bij kip, eend, fazant en ree
  • bij peulvruchten, doperwten, bleekselderij, paddestoelgerechten, gepofte aardappelen
  • in omelet, roerei en kaassaus
  • in kruidenazijn

Recept: Italiaans lamsvlees

  • 500 gram lamsvlees
  • peper
  • (zout)
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kleingesneden rozemarijn
  • 2 dl witte wijn
  • een paar druppels citroensap
  • 1 eetlepel maïzena
  • een halve dl bouillon of water

Het lamsvlees in stukjes van 4 cm snijden en bestrooien met peper en eventueel met zout. Knoflook fruiten in verhitte olie. Het vlees erbij doen en aan alle kanten bruin bakken. De wijn, het citroensap en de rozemarijn toevoegen. Met een deksel op de pan in ongeveer 25 minuten gaarstoven. De maïzena aanmaken met bouillon en de saus hiermee binden. Even laten doorkoken.

Lees verder

© 2008 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalisRozemarijn of Rosmarinus officinalis is een sterk geurende heester, een populair keukenkruid en mag in een kruidentuin e…
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Tuinkruiden vormen een belangrijk ingredient uit de tuin en in de keuken. Met Rozemarijn haalt u de provencaalse zon in…
Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlustGebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het la…
Rozemarijn, zijn geschiedenisRozemarijn, zijn geschiedenisZoals de botanische naam al aangeeft, ros, dauw en marinum, van de zee, groeit Rosmarinum officinalis vaak bij de kust,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Malubeng, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit

Reageer op het artikel "Kruiden: rozemarijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Kruiden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!