Kruiden: peterselie

Kruiden: peterselie Waar peterselie of petroselinum crispum vandaan gekomen is, is een geheim dat niemand weet. Maar dat hoeft je niet te deren, je kunt het evengoed in je tuintje kweken.

Geschiedenis

  • De oude Grieken dachten dat peterselie was ontstaan uit het bloed van de mythologische held Archemorus. Het arme joch werd verslonden door slangen toen zijn verzorgster even niet oplette. Omdat de Grieken dit geloofden, vereerden ze peterselie. En in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving....
  • De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie. De mannen droegen in die tijd peterselie in hun haar om niet dronken te worden. Ook in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving...
  • Er was ook nog een gezegde: 'dringend peterselie nodig hebben'. Dat betekende dat iemand dodelijk ziek was.

Kweken

Peterselie moet gezaaid worden van half maart tot april of in augustus (voor de winter). Het moet gezaaid worden in vochthoudende grond en in de schaduw. Het kan ook gekweekt worden in bakken en potten, zowel in huis als op het balkon. Zorg ervoor dat de planten ruim staan. Ieder jaar opnieuw zaaien, want meestal blijven ze niet over. En houdt er rekening mee dat peterselie een meter hoog kan worden.

Oogsten en bewaren

Peterselie kun je oogsten in de zomer en in de late herfst, het kan diepgevroren en gedroogd bewaard worden. Zowel het blad als de wortel kunnen gebruikt worden.

Gebruik kleingesneden peterselie in:
soepen en sausen
  • bij vis
  • bij eieren
  • op wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap
  • door salades
  • door slasausen, remouladesaus
  • bij gekookte en gebakken aardappelen of door puree

Wortels en stengels

De wortels en de stengels kunnen gebruikt worden om in bouillon mee te trekken.

Recept: peterseliesaus

  • 1 sjalot
  • 3 eetlepels boter of margarine
  • 3 eetlepels bloem
  • een halve liter bouillon
  • 4 eetlepels kleingesneden peterselie
  • sap van 1 citroen
  • peper
  • (zout)

De kleingesneden sjalot lichtbruin fruiten in de boter of margarine. De bloem erdoor roeren en de bouillon er in gedeelten bij schenken. Al roerend aan de kook brengen. De peterselie door de saus roeren en de saus op smaak brengen met citroensap, peper en eventueel zout. De saus combineert met gekookte vis, wortelen en koolraap.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlustGebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het la…
Peterselie in mijn keukenPeterselie in mijn keukenPeterselie, Petroselinum crispum, is een heerlijk smakend keukenkruid dat naar mijn mening veel te weinig gebruikt wordt…
Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Hoe waardevol is peterselie voor onze gezondheid?Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemige familie (Apia…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…

Kruiden: rozemarijnKruiden: rozemarijnRozemarijn is het symbool van hernieuwde kracht. Dat lijkt me een goede reden onmiddellijk een plant in je tuin te zette…
Kruiden: oregano of wilde marjoleinKruiden: oregano of wilde marjoleinOregano is wilde marjolein. Oregano en marjolein worden in dezelfde gerechten gebruikt, maar oregano is sterker van smaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllAnd, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.