Kruiden: peterselie
Waar peterselie of petroselinum crispum vandaan gekomen is, is een geheim dat niemand weet. Maar dat hoeft je niet te deren, je kunt het evengoed in je tuintje kweken.
Geschiedenis
- De oude Grieken dachten dat peterselie was ontstaan uit het bloed van de mythologische held Archemorus. Het arme joch werd verslonden door slangen toen zijn verzorgster even niet oplette. Omdat de Grieken dit geloofden, vereerden ze peterselie. En in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving....
- De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie. De mannen droegen in die tijd peterselie in hun haar om niet dronken te worden. Ook in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving...
- Er was ook nog een gezegde: 'dringend peterselie nodig hebben'. Dat betekende dat iemand dodelijk ziek was.
Kweken
Peterselie moet gezaaid worden van half maart tot april of in augustus (voor de winter). Het moet gezaaid worden in vochthoudende grond en in de
schaduw. Het kan ook gekweekt worden in bakken en potten, zowel in huis als op het balkon. Zorg ervoor dat de planten ruim staan. Ieder jaar opnieuw zaaien, want meestal blijven ze niet over. En houdt er rekening mee dat peterselie een meter hoog kan worden.
Oogsten en bewaren
Peterselie kun je oogsten in de zomer en in de late herfst, het kan diepgevroren en gedroogd bewaard worden. Zowel het blad als de wortel kunnen gebruikt worden.
Gebruik kleingesneden peterselie in:
soepen en sausen
- bij vis
- bij eieren
- op wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap
- door salades
- door slasausen, remouladesaus
- bij gekookte en gebakken aardappelen of door puree
Wortels en stengels
De wortels en de stengels kunnen gebruikt worden om in bouillon mee te trekken.
Recept: peterseliesaus
- 1 sjalot
- 3 eetlepels boter of margarine
- 3 eetlepels bloem
- een halve liter bouillon
- 4 eetlepels kleingesneden peterselie
- sap van 1 citroen
- peper
- (zout)
De kleingesneden sjalot lichtbruin fruiten in de boter of margarine. De bloem erdoor roeren en de bouillon er in gedeelten bij schenken. Al roerend aan de kook brengen. De peterselie door de saus roeren en de saus op smaak brengen met citroensap, peper en eventueel zout. De saus combineert met gekookte vis, wortelen en koolraap.