InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kruiden: peterselie

Kruiden: peterselie

Kruiden: peterselie Waar peterselie of petroselinum crispum vandaan gekomen is, is een geheim dat niemand weet. Maar dat hoeft je niet te deren, je kunt het evengoed in je tuintje kweken.

Geschiedenis

  • De oude Grieken dachten dat peterselie was ontstaan uit het bloed van de mythologische held Archemorus. Het arme joch werd verslonden door slangen toen zijn verzorgster even niet oplette. Omdat de Grieken dit geloofden, vereerden ze peterselie. En in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving....
  • De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie. De mannen droegen in die tijd peterselie in hun haar om niet dronken te worden. Ook in die cultuur liggen de wortels van onze beschaving...
  • Er was ook nog een gezegde: 'dringend peterselie nodig hebben'. Dat betekende dat iemand dodelijk ziek was.

Kweken

Peterselie moet gezaaid worden van half maart tot april of in augustus (voor de winter). Het moet gezaaid worden in vochthoudende grond en in de schaduw. Het kan ook gekweekt worden in bakken en potten, zowel in huis als op het balkon. Zorg ervoor dat de planten ruim staan. Ieder jaar opnieuw zaaien, want meestal blijven ze niet over. En houdt er rekening mee dat peterselie een meter hoog kan worden.

Oogsten en bewaren

Peterselie kun je oogsten in de zomer en in de late herfst, het kan diepgevroren en gedroogd bewaard worden. Zowel het blad als de wortel kunnen gebruikt worden.

Gebruik kleingesneden peterselie in:
soepen en sausen
  • bij vis
  • bij eieren
  • op wortelen, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap
  • door salades
  • door slasausen, remouladesaus
  • bij gekookte en gebakken aardappelen of door puree

Wortels en stengels

De wortels en de stengels kunnen gebruikt worden om in bouillon mee te trekken.

Recept: peterseliesaus

  • 1 sjalot
  • 3 eetlepels boter of margarine
  • 3 eetlepels bloem
  • een halve liter bouillon
  • 4 eetlepels kleingesneden peterselie
  • sap van 1 citroen
  • peper
  • (zout)

De kleingesneden sjalot lichtbruin fruiten in de boter of margarine. De bloem erdoor roeren en de bouillon er in gedeelten bij schenken. Al roerend aan de kook brengen. De peterselie door de saus roeren en de saus op smaak brengen met citroensap, peper en eventueel zout. De saus combineert met gekookte vis, wortelen en koolraap.

Lees verder

© 2008 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruiden bij gebrek aan eetlustGebrek aan eetlust voor een dag of een paar dagen hoeft voor een gezond mens geen enkel probleem te zijn. Wanneer het la…
Peterselie in mijn keukenPeterselie in mijn keukenPeterselie, Petroselinum crispum, is een heerlijk smakend keukenkruid dat naar mijn mening veel te weinig gebruikt wordt…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Peterselie meer dan keukenkruidGewone peterselie noemt men de felgroene, gekrulde blaadjes die als busseltjes bij groentenboer en supermarkt verkocht w…
Geneeskrachtige kruiden bij verstuikingenNet als een verzwikking komt een verstuiking meestal voor aan de enkel. De basis van de verwonding is ook hetzelfde, het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllAnd, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit

Reageer op het artikel "Kruiden: peterselie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Kruiden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!