InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Kruiden: oregano of wilde marjolein

Kruiden: oregano of wilde marjolein

Kruiden: oregano of wilde marjolein Oregano is wilde marjolein. Oregano en marjolein worden in dezelfde gerechten gebruikt, maar oregano is sterker van smaak. In Zuid-Europa kun je oregano overal tegen komen, maar ook hier in Nederland kun je het op een warm plekje kweken.

Geschiedenis

In de oudheid werd het gebruikt als strooikruid in ziekenkamers. Er werden antiseptische eigenschappen aan toegedacht. Er is ook een tijd geweest dat oregano gebruikt werd om linnen mee te verven.

Kweken

Oregano kun in april in huis of onder glas zaaien. Eind mei kunnen de plantjes naar buiten. Zet ze op een zonnige, warme plaats, met ongeveer 50 cm afstand tussen de plantjes. Je kunt het van juli tot september oogsten en je gebruikt de jonge plantentoppen. Het kan zowel gedroogd als diepgevroren bewaard worden.

Gebruik

Oregano dien je voorzichtig te gebruiken want de smaak is sterk. Gerechten:
  • gestoofd lamsvlees
  • tomatengerechten
  • pizza

Recept: broodpizza

  • 8 sneetjes oud brood
  • 50 gram boter of margarine
  • 1 ei
  • 4 eetlepels melk
  • 50 gram (Parmezaanse) kaas
  • peper
  • (zout)
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 8 zwarte olijven
  • 1 theelepel oregano
  • 4 ansjovisfilets

De sneetjes brood besmeren met de helft van de boter of margarine. Een koekenpan met brood bekleden, tot de hele bodem is bedekt. De besmeerde kant van de sneetjes brood naar beneden leggen.

Het ei loskloppen met de melk, de geraspte kaas, peper en eventueel zout. Het mengsel op het brood schenken.

De ui in ringen snijden en bruin bakken in de rest van de boter of margarine. De paprika in ringen snijden en even meebakken. In plakken gesneden tomaten toevoegen, en de olijven, peper, eventueel zout en kleingesneden oregano toevoegen. Het mengsel over het brood verdelen.

Op een laag vuurtje met een deksel op de pan in ongeveer 15 minuten bakken. Garneren met ansjovis.

Lees verder

© 2008 - 2019 Judithm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oregano, geneeskruid en smaakmaker in de keukenOregano, geneeskruid en smaakmaker in de keukenOregano, wat de Latijnse naam voor de wilde marjolein is, is een vaste plant. We kennen oregano met name als kruid voor…
Wilde marjolein, vreugde van de bergenVreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Oreganum vulgare of Wild…
Oregano, een kruid met geneeskrachtOregano, een kruid met geneeskrachtOregano is een groen kruid met een zeer fijne smaak. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is al minstens 2000 j…
Kruidenwijsheid: Marjolein/marjoranaKruidenwijsheid: Marjolein/marjoranaKruiden zijn gezond! Ook marjolein heeft eigenschappen die de gezondheid goed doen. Dat wisten ze al vele jaren geleden…
Kruiden: OreganoKruiden: OreganoOregano wordt veel in de Italiaanse en andere Mediterrane keukens gebruikt en in toenemende mate ook in Nederland. Itali…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ariesa66, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit

Reageer op het artikel "Kruiden: oregano of wilde marjolein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judithm
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Kruiden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!