Zen en de kunst van het schoffelen

Schoffelen is een heerlijke bezigheid. Het is zen. Je wordt er stil van in je hoofd en dat is een luxegevoel in onze hectische tijden. Daarnaast zorg je er voor dat de planten in je tuin beter gaan groeien. Er zijn allerlei schoffeltechnieken. Het belangrijkste aan het schoffelen is goed materiaal, een stel gespierde armen en de juiste filosofische instelling. Schoffelen is een respectvol beroep. Je heerst over leven en dood en bepaalt welke plant gewenst is en welke zich dient op te offeren als zijnde groenbemesting.
Ongeschoffelde schoonheid / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ongeschoffelde schoonheid / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Een scherpe schoffel

Voordat je gaat schoffelen controleer je eerst of je schoffel nog wel scherp is. Zowel de voor- als achterkant van het ijzeren mesgedeelte dient scherp te zijn. Je hoeft niet met een slijpsteen aan de gang te gaan maar het is al genoeg om een schoffel even snel op een bankschroef vast te zetten om hem vervolgens met een ijzervijl even bij te vijlen.

Stofzuigermove op leven en dood

Schoffelen doe je goed als je het doet volgens de stofzuigermove, Je schoffelt één tot enkele centimeters onder het bodemoppervlak en snijdt de wortels van de plantjes af. Als je het goed doet zullen de wortelgedeeltes aan het zonlicht bloot gesteld worden zodat ze doodgaan. De achterkant moet ook scherp zijn aangezien je met de beweging naar je toe eveneens planten dood maakt. Het mag misschien erg klinken maar schoffelen is heersen over het leven en de dood van de vegetatie die de aardkorst begroeit.

Groenbemesting

Tijdens het schoffelen zorg je ervoor dat de onkruidplantjes zich verplaatsen zodat ze sneller dood gaan. De plantjes kun je gewoon laten liggen. Vooral op een hete dag gaan ze snel dood. Ze zorgen op deze manier voor groenbemesting. Als je het groen als afval uit je tuin verwijdert is er kans op bodemverarming waardoor je je planten steeds maar weer moet bijmesten. Je moet groenbemesting als volgt zien: een plant heeft mineralen uit de grond nodig om te groeien. Deze mineralen zitten in de plant. Als de plant dood ligt te gaan zullen de mineralen weer worden opgenomen in de bodem. Met andere woorden: dood onkruid maakt nieuw leven mogelijk.

Heb je het breed of smal?

Er zijn brede schoffels en er zijn smalle schoffels. De smalle gebruik je vooral wanneer je dicht in de buurt van planten wilt schoffelen. De brede schoffels zijn voor grote oppervlakten die goed onder handen genomen moeten worden. De meeste tuiniers hebben zowel brede als smalle schoffels.

Parallel schoffelen

De planten zelf wil je niet raken; daarom zorg je ervoor dat je altijd langs een plant schoffelt. Wanneer de planten op een rijtje staan schoffel je parallel aan dit rijtje. Schoffel nooit naar een plant toe! Wat kan er namelijk gebeuren? Soms kon je wat onkruid of een steen tegen waardoor je even iets meer kracht zet. Op deze manier kun je uitschieten en je mooie dure plant ondersteboven schoffelen. Daarom is het van belang om je schoffel altijd langs een plant te richten en nooit recht op een plant. In de praktijk staan er, vooral in Nederland, veel planten op een rijtje. Daarom is parallel schoffelen de beste schoffelmethode.

Recht je rug

Tijdens het schoffelen is het van belang dat je een goede houding aanneemt. Zorg ervoor dat je met rechte rug schoffelt. Helemaal als je een tuin hebt die erg groot is, bijvoorbeeld een hectare, is het van belang om een goede houding aan te nemen. Schoffelen in een dispositie kan tuinplezier verknallen.

Schoffelaars zijn vegetatie-fascisten

Schoffelen is in feite discriminatie. Je discrimineert planten die je als onkruid betitelt en je geeft de voorkeur aan planten waarvoor je diep in de buidel hebt moeten tasten. In feite zijn beide soorten planten gelijkwaardige organismen, alleen hecht de mens er andere waarde aan. Hier moet je je overheen zetten. Je beseft dat je oneerlijk en wreed bezig bent tijdens het schoffelproces maar het dient een hoger doel. In feite heb je de lelijke planten lief omdat ze de mooier nog mooier doen lijken. Omdat iedereen weet dat lelijke planten zich sneller voortplanten dan een bacteriële infectie, kunnen andere mensen het waarderen dat jouw tuin vrij is hiervan.

De reële optie van een schoffelloze periode

Om door te borduren op de voorgaande alinea: De natuur is een spiegel van de mens. Je kunt onkruid vergelijken met een bacteriële overgroei in een menselijk lichaam welke leidt tot een infectie. Deze infectie is onderdeel van het zelfherstellend vermogen van de mens. Dat wat wij onkruid noemen is onderdeel van het zelfherstellend vermogen van onze planeet, een kosmische kruimel die de aardse mens beschouwt als zijn woonplaats. Onkruid is op zoek naar herstel en zal dat herstel vooraf laten gaan door het voortwoekeren van een aantal planten. Als je niet zou schoffelen, wat voor diverse mensen een reële optie is, zul je zien dat het tweede jaar er andere planten verschijnen! Het derde schoffelloze jaar is de vegetatie verder aangepast en meer geharmoniseerd. Nu zullen er planten groeien welke de kosmos exact heeft aangewezen om daar te groeien. Want niet iedereen weet het maar: elke plant groeit precies op de juiste plek, op de plek waar deze nodig is. Wij mensen verstoren dat kosmische proces door zelf te willen bepalen waar een plant moet groeien. Daarom is het van belang om minimaal een klein stukje tuin aan de kosmische orde over te laten. In dit stukje tuin zullen planten ontstaan die jij of een ander gezinslid nodig hebt! Allerlei planten die we betitelen als onkruid, hebben namelijk geneeskracht!

Alle begin is moeilijk

Terug naar het schoffelen, want de kosmische orde kunnen we door het schoffelen verder aanpassen aan onze menselijke behoeften in de vorm van het kweken van oogstrelende, genezende of voedzame planten. Begin rustig en overdacht. De meeste schoffelongelukken in de vorm van het verwonden van je in het tuincentrum duur gekochte planten, gebeuren in het begin van je schoffeluurtje. Dat komt omdat je vele hectische bijgedachten hebt die je afleiden. Naarmate je schoffeluur vordert kom je in een soort schoffeltrance terecht waarbij niets meer mis kan gaan. Je gedachten staan stil terwijl je bovenbewustzijn op volle toeren draait. In deze hogere staat van zijn lever je de beste schoffelprestaties af. Zonder door te hebben dat de handen toegepaste schoffelkunstprestaties van wereldformaat leveren, stel je je hart en hoofd open voor de tot rust brengende energieën

Het enige wat de schoffelaar tegenhoudt is zijn eigen kracht en uithoudingsvermogen. Iedereen heeft een arm waarmee hij of zij het beste schoffelt. Voor de ene is dat links en voor de andere is dat rechts. Tijdens het schoffelen zul je kunnen ondervinden dat je arm te moe wordt, Hierdoor word je genoodzaakt om je verkeerde arm te gebruiken. Dit levert een kort nadenkmomentje op waarbij je staat van zijn een verdere sprong voorwaarts maakt. Het blijkt dat je vrijwel geheel op de automatische piloot ook met je ´verkeerde arm kunt schoffelen. Je houdt het alleen iets minder lang vol, maar wel lang genoeg om je ´goede´ arm voldoende rust te geven. Soms is je goede arm al na 30 seconden voldoende uitgerust om weer 10 minuten lang op volle kracht de aarde te doorschoffelen. Als het wisselen tussen de linker- en rechterarm een tweede natuur is geworden kan niets je meer je schoffeltrance verstoren. Je gaat volledig op in de reis door de tuin van je gedachtewereld.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de functie van tuingereedschap?Wat is de functie van tuingereedschap?Het onderhoud van de tuin gaat een stuk gemakkelijker met behulp van goed tuingereedschap. Goed gereedschap gaat lang me…
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Tips: Ecologisch onkruid verdelgen in de tuinOnkruid is voor veel tuinierders een doorn in het oog. Ze bederven menig zorgvuldig aangelegde bloembedden, voortuinen,…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…

Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Rozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperRozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperVan alle rozen is 'Peace' waarschijnlijk de meeste populaire en de meest bijzondere roos. Deze 'vredesroos' heeft dan oo…
Bronnen en referenties
  • Werken als schoffelaar op een biologische boerderij
  • Afbeelding bron 1: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Zen en de kunst van het schoffelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lucas, 27-08-2015 10:05 #1
Hallo,
Ik kwam dit tegen toen ik naar schoffelen zocht. Heel leuk en informatief artikel, bedankt.
Lucas

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 23-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!