Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijd

Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijd Teel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart of april verlengt de teeltperiode omdat zaden warmte nodig hebben om te ontkiemen. In deze maanden is de temperatuur vaak nog laag. Na half mei speelt dit geen rol meer. Groenten met een korte teeltijd kunnen tot het einde van de zomer worden gezaaid. De groenten kunnen worden geoogst totdat het gaat vriezen.

Groenten met een korte teeltijd

Wil je groente graag snel oogsten? Kies dan voor snelgroeiende groenten zoals sla en andijvie. Deze kunnen ook nog worden gezaaid na het oogsten van groenten met een langere teeltijd. Zo kun je verse groenten oogsten totdat het gaat vriezen.

Andijvie

Andijvie kan het hele jaar door worden geteeld, afhankelijk van het soort ras. Er is ook herfst en winterandijvie verkrijgbaar. Zaai vanaf half maart binnen voor, de jonge plantjes kunnen in april de volle grond in. In het voorjaar kan de andijvie gemakkelijk gaan schieten (bloeien). Oogst voorjaarsandijvie in juni voordat ze gaan bloeien. Verspreid de oogsttijd door elke twee of drie weken te zaaien en niet meer dan er wordt geconsumeerd. Andijvie heeft een goede bemesting en extra stikstof nodig. Er zijn verschillende soorten andijvie, de krulandijvie is ook nog eens heel decoratief.

Sla

Sla is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Pluksla is een gemakkelijk te telen slasoort. Het wordt in rijtjes gezaaid waarna de losse blaadjes opkomen die naar behoefte geplukt kunnen worden. Na vier tot zes weken is de sla oogstbaar. Zaai pluksla onder glas vanaf eind februari, begin maart. Zaai vanaf eind maart/april in volle grond. Sla heeft bemeste grond nodig en kan als volggewas worden geteeld. De bodem moet vochthoudend zijn omdat watergebrek kan leiden tot doorschieten.

Snijbiet

Snijbiet is een gemakkelijk te telen gewas. Zaaien kan vanaf eind maart in de volle grond tot begin augustus. Laat voldoende ruimte open tussen de zaadjes want het wordt een flinke plant. Bovendien schieten de planten door als ze te dicht op elkaar staan of bij een tekort aan water. Snijbiet houd van goed bemeste grond en veel water.

Spinazie

Spinazie heeft een korte teeltduur maar je hebt er veel van nodig. Bovendien kan het maar één keer worden geoogst. Er zijn verschillende soorten die in het voorjaar, najaar en winter kunnen worden gezaaid. De scherpzaadrassen groeien snel maar schieten ook snel door. Rassen met rond zaad groeien langzaam en schieten minder snel door. Zaai spinazie vanaf eind februari, door de vaak lage temperaturen zal het kiemen langer duren. Spinazie heeft een nauwkeurige bemesting nodig en niet te veel stikstof (vormt nitraat).

Raapstelen

Zaai raapstelen vanaf maart in de volle grond tot eind augustus, begin september. Zaai niet te dicht op elkaar en houd een ruimte van 25 cm tussen de rijen aan. De plantjes hoeven niet te worden uitgedund. Raapstelen hebben een vruchtbare bodem nodig. Oogst raapstelen bij een lengte van ongeveer 20 cm, na vier of vijf weken. Kleine stelen zijn het malst.

Tuinkers

Zaai tuinkers op een laagje aarde en houd dit voldoende vochtig. Na enkele dagen kiemen de zaadjes. Oogst tuinkers na tien tot vijftien dagen. Tuinkers kan ook heel goed binnen op de vensterbank staan en is het hele jaar door te telen.

Radijs

Zaai radijs vanaf maart dun uit op rijen met een tussenafstand van 15 cm. Zaai niet te dicht op elkaar omdat er anders geen knolletjes worden gevormd. Oogst radijs na vier tot zes weken. Zaai regelmatig tot in de zomer om de oogst te spreiden. Radijs heeft bemeste grond nodig.

Rucola

Zaai rucola van maart tot september op een rijtje. Uitdunnen is niet nodig. Vermeng het zaad met wat zand om te voorkomen dat de zaadjes te dicht op elkaar worden gezaaid. Rucola stelt weinig eisen aan de bodem en heeft nauwelijks last van ziekten of plagen. Zaai rucola op een koele, schaduwrijke plek. Het is een snel doorschietend gewas, zaai daarom wat vaker.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
De groententuin: blad- en stengelgroentenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Gemakkelijke groenten om snel te kunnen oogstenGemakkelijke groenten om snel te kunnen oogstenWie de beschikking heeft over eigen grond, ook al is het maar een heel klein stukje, kan op heel eenvoudige wijze beschi…

Struiken voor in de schaduwStruiken voor in de schaduwZeker in de schaduwtuin kan ook naar hartenlust getuinierd worden. Dat gedeelte van de tuin hoeft helemaal niet saai te…
Vermeerderen of delen van vaste plantenVermeerderen of delen van vaste plantenEen tuin zonder vaste planten is bijna ondenkbaar. Vaste planten zijn gemakkelijk; ze vragen weinig onderhoud en geven e…
Bronnen en referenties
Reactie

Janssens Tom, 22-04-2013
Dag,
Mijn kruiden en bijna alle andere jonge scheuten worden opgegeten door slakken. Vanaf er iets een paar mm boven de grond steekt, is het na een paar dagen verslonden.Onder de oregano, citroen thijm heb ik al 30 slakken verwijderd, maar nu verdwenen er gisteren ook acht jonge scheutjes binnen huis, onder een "stolp". Wreet bizar?! Wat kan je zoal tegen slakken aanvangen. Kapot spiegel glas, eierschelpen, andere scherpe voorwerpen, houd hen niet tegen, Trappist vangt er een enkele? Reactie infoteur, 23-04-2013
Hallo Tom,

Misschien zijn de tips op de deze site bruikbaar?
www.milieucentraal.nl

Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 18-11-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.