Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?

Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden? De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een verband leggen zodat er een patroon ontstaat. Voorbeelden van legverbanden zijn: het elleboogverband, blokverband, wildverband, halfsteensverband, rechtverband en visgraadverband. De grootte van de stenen en de belastbaarheid is mede bepalend voor het verband dat je wilt leggen. De bestrating van een oprit heeft een sterk legverband nodig, om spoorvorming te voorkomen. Voor de bestrating van een terras is een minder sterk verband voldoende. Het terras wordt minder zwaar belast en een mooie uitstraling is dan belangrijker.

Legverbanden van sierbestrating

Sierbestrating is een belangrijk onderdeel in de tuin omdat het bepalend is voor de uitstraling. De bestrating kan in verschillende verbanden worden gelegd. Hierdoor ontstaat er een patroon. Er zijn legverbanden die sterk zijn en legverbanden waarbij vooral de uitstraling belangrijk is. Bestrating die weinig wordt belast zoals een terras of tuinpad kan met een minder sterk verband worden gelegd, maar zwaar belaste bestrating heeft een sterk verband nodig. Dit ontstaat door de stenen ten opzichte van elkaar te laten verspringen en de ruwe zijkanten van de stenen strak te laten aansluiten. Zo is de drukverdeling beter en ontstaan er minder snel sporen. Ook de dikte van de stenen zorgt voor stevigheid.

Verschillende legverbanden

Sterke legverbanden die geschikt zijn voor bijv. een oprit zijn: het elleboogverband en het visgraat of keperverband.
Minder sterke legverbanden die vaak worden gebruikt bij de aanleg van een terras of tuinpad zijn: het blokverband, halfsteensverband, wildverband en het rechtverband.

Het elleboogverband

De stenen worden in de vorm van een elleboog gelegd. De kopse kant van een steen wordt tegen het uiteinde van de zijkant van een andere steen gelegd. De stenen moeten maatvast zijn. Omdat een elleboogverband sterk is wordt het vaak gebruikt bij het leggen van een oprit.

Het visgraat of keperverband

Een visgraatverband is een elleboogverband waarbij de punten van de elleboog steeds in de lengterichting van een pad worden gelegd. Een keperverband is ook een variant op het elleboogverband. De punten van de elleboog liggen dan in de breedte van een pad.

Het blokverband

De stenen worden per twee of meer naast elkaar gelegd waarbij het leggen in de breedte- of lengterichting wordt afgewisseld. Het is een eenvoudig legverband waarbij blokken in de bestrating ontstaan. De blokken kunnen recht, diagonaal en verspringend worden gelegd.

Het rechtverband

Dit wordt vaak toegepast bij grotere tegels vanaf 50 cm bij 50 cm. De tegels worden recht naast elkaar gelegd. Dit verband is niet stevig en daarom niet geschikt voor kleinere tegels.

Het halfsteensverband

Bij het halfsteensverband worden de stenen in rijen tegen elkaar aan gelegd. De stenen van een nieuwe rij worden halverwege de stenen van de vorige rij gelegd. Het is een makkelijke manier om de stenen er snel in te leggen. De maatvastheid van stenen is in dit verband minder belangrijk.

Het wildverband

Bij dit verband worden stenen met verschillende formaten gebruikt, wat zorgt voor een speels effect. Er zijn pakketten verkrijgbaar waarbij de verschillende formaten stenen in één laag op een pallet zijn gestapeld. Dit maakt het gemakkelijker om de benodigde hoeveelheid stenen uit te rekenen.

Het leggen van de bestrating

Het bestraten van een terras, tuinpad of oprit kun je zelf doen. Met een goede voorbereiding en door nauwkeurig te werken leg je de bestrating er mooi strak in en kun je er jarenlang van genieten.
Hoe ga je te werk?
  • Bereken de benodigde hoeveelheid stenen en houd daarbij rekening met het snijverlies. Om kleurverschil te voorkomen bestel je de stenen in één keer.
  • Markeer de oppervlakte die je wilt bestraten met piketten.
  • Nu kan het afgraven beginnen. Voor zwaar belaste oppervlakten zoals een oprit graaf je 20 tot 30 centimeter af. Voor de fundering van een terras is vijftien tot twintig centimeter voldoende. Hier komt de bestrating nog bovenop.
  • Een extra puinlaag (tien centimeter) onder het zand zorgt voor extra stevigheid.
  • Plasvorming is te voorkomen door het oppervlak iets af te laten lopen. Ongeveer één tot twee centimeter per meter.
  • Breng de zandlaag aan en tril deze licht aan.
  • Plaats nu de opsluitbanden langs het oppervlak wat je gaat bestraten.
  • De opsluitbanden moeten ongeveer één centimeter lager komen te liggen dan de bestrating.
  • Voor een oprit neem je opsluitbanden van acht centimeter breed, voor een terras is vijf centimeter voldoende. Door het gebruik van opsluitbanden verschuiven de stenen niet.
  • Maak de ondergrond gelijk door met een waterpas het overtollige zand weg te schuiven. Met een schep haal je het overtollige zand weg.
  • Leg de stenen op de ondergrond. Ze moeten op gelijke hoogte komen en daarom moet dit zorgvuldig gebeuren.
  • Werk van boven naar beneden zonder de zandlaag te beschadigen.
  • Begin met het leggen van hele stenen of tegels.
  • Vul daarna de open plekken op met halve stenen die je op maat knipt.
  • Laat tussen de stenen een voeg van één millimeter open.
  • Vul de voegen op met invoegzand.
  • Tril de bestrating nog een keer aan. Gebruik voor tegels een rubberen hamer.
  • Na het trillen breng je voor de tweede keer invoegzand aan.
  • Laat het zand de eerste weken liggen en veeg het tussen de voegen. Breng zo nodig nieuw zand aan totdat de voegen gevuld zijn en er geen kieren meer ontstaan.
  • Opgevulde voegen zorgen voor stabiliteit.
  • Gebruik een oprit deze periode niet.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Tuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinen met een tijdloze uitstraling vragen om een pad of terras van gebakken klinkers. Gebakken klinkers geven een tuin…
Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijVerharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijHet uitzoeken van de juiste verhardingsvorm voor de paden en het terras in de tuin vergt de nodige zorg. Naast het soort…
Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinStappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinEen duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtsp…

Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrumAmaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrumDe amaryllis is een prachtige kamerplant, die mooie bloemen heeft op een lange stevige stengel. Hij symboliseert trots e…
De tuinkalender: Van januari tot en met decemberU heeft een mooie tuin maar u weet niet goed hoe deze te onderhouden? Daarom heb ik voor u een kalender opgesteld met ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eurodal, Flickr (Publiek domein/bewerkt)
  • www.tuinieren.nl
  • www.bestrating-online.nl
  • https://www.straatmakershop.nl/blog-en-nieuws/hoe-moet-ik-bestraten
  • https://gadero.nl/oprit-aanleggen/
  • https://www.vanderheijdensierbestrating.nl/klantenservice/hoe-bestrating-leggen
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.