Hosta in de tuin: standplaats van de plant en bloeitijd

Hosta in de tuin: standplaats van de plant en bloeitijd Iedere zomer weer zien we in veel tuinen prachtige hosta's staan. Ze zijn er in verschillende kleuren van grijs groen tot heel helder groen en zelfs met twee kleuren. Deze plant is er in een klein formaat maar kan ook uitgroeien tot een reusachtige plant. Dan is het tevens een mooie bodembedekker waar we een hele zomer plezier aan kunnen beleven. Hosta's kunnen in half schaduw worden geplant maar ook als schaduwplant is deze geschikt. De plant wordt ook wel hartlelie genoemd en dit is toepasselijk als we naar de bloemen kijken.

Plaatsen van Hosta

De hosta is van oorsprong afkomstig uit Japan en China. Ze wordt ook wel hartlelie genoemd. De Japanse naam is Giboshi. Er zijn ontelbaar veel soorten hosta's die deel uitmaken van de aspergefamilie. Bij aanschaf van de plant moeten we goed nagaan welke afmetingen deze plant zal krijgen want het is erg lastig om de hosta later te verplaatsen. Als de plant een omvang van zo'n 1.20 krijgt en er staat een andere plant te dichtbij dan is dat niet decoratief en de andere plant kan hiervan te lijden krijgen. Bepaal daarom vooraf nauwkeurig waar u de hosta of hosta's wilt plaatsen.

Hoogte

Ook de hoogte is belangrijk. Een hosta krijgt een hoogte tussen de 20 cm en 1.20 m. Bij middelgrote variëteiten dienen we er rekening mee te houden dat de plant pas na vijf of zes jaar haar volledige grootte heeft bereikt. Er zijn zelfs hosta's die pas na tien of vijftien jaar de maximale grootte bereikt hebben. Hosta's vormen hele mooie bladeren en die zien we dan ook al vanaf het vroege voorjaar opkomen en tot diep in de herfst blijft de plant prachtig.Men kweekt de plant voornamelijk om zijn mooie bladeren alhoewel ook de bloemen aardig zijn. Zij zijn in de kleuren wit, licht violet of lila. Zij zijn aan het eind van de zomer uitgebloeid en dan kunnen we de bloem verwijderen terwijl de plant haar schoonheid nog steeds blijft tonen.

Standplaats voor een schaduwplant zoals hosta

Een hosta is een goede schaduwplant. Men kan dus een wat donkere hoek goed sieren met een hosta. Maar ook een plaats die wel wat zonlicht krijgt is tegenwoordig goed te gebruiken bij diverse soorten hosta's. Vermijd de plaatsen waar de zon de gehele dag schijnt. Krijgt de hosta toch veel zon dan zal men regelmatig wat extra water moeten geven. We kunnen de hosta planten in een border, alleenstaand, als lage haag, in een bloemperk of rotstuin maar ook in een bloembak kan de plant geplaatst worden. Heel mooi is een verhoging bijv. een helling in de tuin waartegen men hosta's plant. Dit kan heel goed rond een vijver of als afscheiding langs een grasveld.

De bloeitijd van hosta of hartlelie

Al in het vroege voorjaar zien we de hosta boven de grond komen en dan gaat het groeien heel snel. Eerst zien we een klein stukje en dan zitten de blaadjes nog ingerold. Deze rollen mooi uit en groeien dan verder. In mei is het een frisse plant. Bij regen zien we de dauwdruppels op de plant en dit schittert erg mooi. Deze gehele zomer hebben we prachtige groene bladeren met in de hoogzomer ook bloemen. Nadert in september de herfst dan komen de mistnevels die de plant weer een ander aanzien geven. In de late herfst verkleuren de bladeren en sterft de plant af. In Diepenheim is een ruim assortiment te bewonderen in de hosta sortimentstuin. Leuk om ideeën op te doen.

Enige soorten hosta's

Er zijn ontelbare soorten hosta's. Om enkele te noemen kunnen we denken aan:
  • Clausa zal ongeveer 40 cm. hoog worden
  • Decorata wordt niet hoger dan 60 cm.
  • Elata is een wat grotere hosta en wordt 80 cm.
  • Fortunei is er in vele soorten en kan tussen de 50 en 100 cm. worden
  • Hybride is ook een grote plant en wordt wel 100 cm.
  • Rectifolia zal rond de 80 cm. hoog worden.

Een hosta die klein blijft is de Nakaiana.

Hosta en slakken in de tuin

Hosta's zijn erg gevoelig voor slakken. In sommige streken is het dan ook erg moeilijk om de bladeren onbeschadigd te houden. Daarom zult u de slakken op een of andere wijze uit de buurt van de hosta moeten houden. Regelmatig wat koffieprut rond de plant strooien helpt wel enigszins maar beter is het om in het tuincentrum biologische korrels te kopen en rondom de plant te strooien.

Informatie over hosta's via vereniging

Er is een vereniging voor mensen die geïnteresseerd zijn in hosta's. Kijk daarom op de website van Nederlandse Hosta Vereniging. Soms heeft men niet de beschikking over een tuin maar alleen over een balkon. Dan kan een hosta ook erg mooi staan in een pot.

De verzorging

Hosta's hebben over het algemeen weinig verzorging nodig. Een enkele keer kan men de grond wat bemesten met wat compost of gedroogde koemest. Verder de omgeving onkruidvrij houden en bij grote droogte wat extra water geven. Hier zal men vooral bij potcultuur op moeten letten omdat de planten dan sneller uitdrogen.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hosta, ook wel hartlelie of funkia genoemdHosta, ook wel hartlelie of funkia genoemdDe hosta ook wel hartlelie genoemd of funkia, is een bladplant die geschikt is als onderbegroeiing, randplant of alleens…
Elfenbloem - EpimediumElfenbloem – Epimedium De Epimedium, ofwel Elfenbloem, is een onmisbaar plantje voor wie een schaduwrijke tuin bezit.
Hosta's voor de liefhebberHosta's voor de liefhebberDe Hosta (ook wel bekend als Funkia of Hartlelie) is over het algemeen een schaduwminnende plant. Een aantal hosta’s kan…
Opvallende bladplanten voor in de schaduwOpvallende bladplanten voor in de schaduwTuinieren in de schaduw vraagt extra aandacht. Bijna elke tuin heeft wel een hoek waar de zon nauwelijks of helemaal nie…

Red Robin of Glansmispel: een groenblijvende struikRed Robin of Glansmispel: een groenblijvende struikIn onze tuin willen we misschien een mooie royale en groenblijvende struik die dient als afscheiding of solitair als dec…
Groene aanslag van tegels of straat verwijderenGroene aanslag van tegels of straat verwijderenHet is erg vervelend om groene aanslag op de tegels van het terras te hebben. Ten eerste ziet het er niet mooi uit. En t…
Bronnen en referenties
  • Nederlandse Hosta vereniging
  • Neerlands tuin
  • Vaste planten snel en eenvoudig tuinieren
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.