InfoNu.nl > Huis en Tuin > Kopen en huren > Vertrouwen in de woningmarkt blijft dalen
nieuws uitgelicht

Vertrouwen in de woningmarkt blijft dalen

Vertrouwen in de woningmarkt blijft dalen Volgens de meest recente statistieken is de neutrale lijn tot medio 2008 overgegaan in een dalende lijn. Deze lijn wordt helaas voortgezet. Het algemene idee is dat men denkt dat de huizenverkoop daalt en het eind nog niet in zicht is. Vanuit de bankwereld zijn er wat onderzoek op losgelaten met onderstaand een aantal uitkomsten.

Vertrouwen

Er is een verschil tussen de huizenbezitters en de starters op de markt. De huizenbezitters zijn relatief negatief met een dalende huizenverkoop. Typisch dat de starters duidelijk positiever zijn als het gaat om de woningmarkt. Daar komt nog bij dat dit doorgetrokken wordt naar de financiële situatie van de starters. Zeker 60% van hen verwacht een duidelijk stijgende lijn. Zet dit af tegen de huizenbezitters waar slechts 24% een positieve wending in de financiële situatie ziet.

Een ander aspect uit het achterblijven in vertrouwen is het feit dat steeds meer huizenbezitters eerst de eigen woning verkocht willen hebben, alvorens zelf een nieuwe woning te kopen.

Salaris starter

Dat de starters er anders in zitten is deels te verklaren door de salarissen van de starters. Deze stijgen sneller dan de rest van de salarissen. We spreken hier over een stijging van ruim 3% en heeft met name te maken met de grotere financiële stappen die starters kunnen maken.

Renteontwikkeling

Er zit een mogelijke rentedaling aan te komen. Door de achterblijvende economie is de kans groot dat de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen. Dit staat lijnrecht op de gedachtegang van de potentiële kopers, want hier leeft duidelijk het idee dat de rente zal gaan stijgen. Waar deze angst op gebaseerd is, wordt niet duidelijk gemaakt.

Populaire prijscategorie woningen

Evenals de voorafgaande periode zit ruim 30% van de potentiële kopers (welke al een eigen woning hebben) in de categorie 200.000 tot 300.000 euro. Voor de starters ligt de aankoop duidelijk lager, ruim 50% zoekt een woning onder de 200.000 en zon 35% tussen de 200.000 en 300.000 euro.

Profiteren van de markt

Iedereen weet dat enig moment de markt weer aan zal trekken, alleen is het moment niet goed te bepalen. Opmerkelijk dat er wel een tendens onder de 50+ er ontstaat en wel de mogelijke aanschaf van een tweede woning. Met enig moment weer een stijgende huizenprijs kan hier aardig wat geld mee verdiend worden. Natuurlijk zit er een risicofactor in, maar lijkt voor de potentiële tweede woning kopers te overzien.
© 2008 - 2018 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huizenkopers bieden boven vraagprijs woningnieuws uitgelichtHuizenkopers bieden boven vraagprijs woningDe woningmarkt bloeit weer in 2016, mede door de lage hypotheekrente. Dat zorgt ervoor dat vaker de vraagprijs wordt ove…
Inkomenseis sociale huurwoningInkomenseis sociale huurwoningDe regels voor het krijgen van een sociale huurwoning zijn veranderd door de Europese Commissie. Vanaf 1 januari 2011 mo…
Overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentOverdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentDe overheid heeft in 2011 besloten dat de overdrachtsbelasting op de verkoop van woningen van 6 naar 2 procent gaat. Daa…
Huis verkopen met restschuldHuis verkopen met restschuldEen huis verkopen met een restschuld is een situatie die zich helaas steeds vaker voordoet. Door de dalende huizenprijze…
Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2018Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2018Wat gaat de woningmarkt in 2018 doen en wat is de prognose voor de huizenprijzen 2018? In 2017 stijgen de huizenprijzen,…

Reageer op het artikel "Vertrouwen in de woningmarkt blijft dalen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 20-11-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!