Stappenplan kopen nieuwbouwwoning

Stappenplan kopen nieuwbouwwoning Het kopen van een nieuwbouwwoning brengt veel informatie en beslismomenten met zich mee. U krijgt te maken met een belangrijk traject, waarin veel informatie en vragen uw kant op gaan komen. Voor de professionals in de bouw waarmee u te maken krijgt, zijn dit dagelijks werkzaamheden, maar voor u zijn veel zaken nieuw en onbekend. Een stappenplan leidt uiteindelijk tot de oplevering uw nieuwbouwhuis. Elke professional zal een stap uit het gehele plan voor zijn rekening nemen, en verder met u afstemmen. Er is alleen niemand die het gehele traject met u bespreekt en overzichtelijk aan u presenteert.

1. Oriëntatie op een nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwe woning begint met interesse (of noodzaak) tot een ander huis. Hierin is de mogelijkheid tot het kopen van een bestaande woning of nieuwbouwwoning. Als het laatste uw aandacht heeft getrokken, kunt u op zoek naar passende nieuwbouwprojecten in de buurt. Zoek op internet naar nieuwbouwprojecten, of vraag plaatselijke makelaars naar interessante opties. Sites met woningaanbod (bijv. Funda.nl) bevatten ook nieuwbouwwoningen, maar zodra dit aanbod verschijnt op dergelijke sites, kunnen een aantal huizen al vergeven zijn aan mensen die zich al eerder direct via de makelaar hebben opgegeven.

2. Verkrijgen van een optie

U krijgt een optie op een nieuwbouwwoning nadat u zich heeft opgegeven voor die betreffende woning, en de makelaar/projectontwikkelaar voornemens is om die woning aan u te verkopen. Per nieuwbouwhuis kan er één optie gegeven worden. Immers, een huis kan maar eenmaal verkocht worden. Na het verkrijgen de optie op een huis, krijgt de koper doorgaans enkele dagen tot weken bedenktijd. In die periode kunt u kosteloos van de nieuwbouwwoning af.

3. Tekenen van koop-/aannemingsovereenkomst

Na de optie en de bedenktijd, zal de makelaar aansturen op het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst. Deze heeft betrekking op de grond waarop gebouwd wordt, en het te bouwen huis door de aannemer. Na het tekenen van dit document, kunt u slechts in enkele gevallen af van de nieuwbouwwoning. Let dus goed op de ontbindende voorwaarden.

4. Regelen van de financiering

In de koop-/aannemingsovereenkomst is vaak een termijn genoemd waarbinnen u als koper de financiering dient te regelen. Mocht u geen financiering krijgen van de bank, dan kunt u in veel gevallen kosteloos afzien van de woning. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden die benoemd staan in de koop-/aannemingsovereenkomst.

5. Tekenafspraak bij de notaris: akte van hypotheek & akte van levering van de grond

Zodra u een hypotheekofferte van de bank gekregen en ondertekend heeft, en de projectontwikkelaar en aannemer de officiële stukken op orde heeft, wordt er een datum afgesproken om een aantal officiële stukken bij de notaris te gaan tekenen. Dit betreft de akte van levering van de grond en de akte van hypotheek. Na het tekenen hiervan, bent u eigenaar van de grond waarop gebouwd gaat worden en gaat u betalen voor een deel van de totale koopsom van de woning (de grondkosten). Het andere deel dat nog niet betaald is op dat moment, staat op een speciale rekening bij uw bank: het bouwdepot. Het bouwdepot krijgt u van de bank waar u de financiering geregeld heeft.

6. Aanvang bouwperiode

Niet lang na het tekenen van de officiële stukken bij de notaris, zal de bouw van uw woning van start gaan. Elke keer als een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt is, stuurt de aannemer u een factuur. Deze factuur betaalt u vanuit het bouwdepot. Bijvoorbeeld wanneer de ruwe begane grondvloer gereed is, of het dak waterdicht is gemaakt.

7. Meer- en minderwerk sluitingsdatums

Voordat een nieuwbouwwoning wordt gebouwd, staan alle materialen en producten die gebruikt worden bij de bouw van de woning, technisch omschreven in documenten en tekeningen. Veelal biedt de aannemer de mogelijkheid om aanvullende voorzieningen (bijv. extra stopcontacten, dakramen e.d.) te plaatsen. Deze extra voorzieningen betreffen het ‘meerwerk’, waarvoor extra geld betaald moet worden. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dit betreft ‘minderwerk’. De aannemer hanteert sluitingsdatums voor verschillende soorten meer- en minderwerk. De koper dient dus voor de gestelde datum (deadline) aan te geven welk meer- en minderwerk hij wenst. Dit geeft de aannemer de mogelijkheid om tijdig tekeningen aan te passen en bouwmaterialen te bestellen.

8. Kijkdagen

De aannemer organiseert regelmatig kijkdagen om de voortgang van uw woning te volgen. Let hierbij goed op eerder gemaakte afspraken, zoals het meer- en minderwerk. Het biedt ook de mogelijkheid om onderdelen op te meten, bijvoorbeeld om te zien of een kast op een bepaalde plek geplaatst kan worden. Leidingen zijn op dit tijdstip van ook nog zichtbaar, maak hier foto’s van om bij het boren van een gaatjes (t.b.v. een schilderij) rekening mee te houden.

9. Oplevering

Een paar weken voor oplevering van uw nieuwbouwwoning geeft de aannemer aan op welke dag de nieuwe woning opgeleverd wordt. Vanaf dat moment krijgt u de sleutels van het huis. Voordat de woning opgeleverd wordt, loopt u met de aannemer door het huis om eventuele mankementen te constateren. Deze opleverpunten worden vervolgens binnen enkele dagen door de aannemer opgelost. Maak vooraf een lijst van punten die u bij de oplevering wilt controleren. Vanaf de dag van oplevering dient u de woning verzekerd te hebben (opstalverzekering), en aangemeld te zijn bij een energiemaatschappij.

10. Klussen en overige werkzaamheden

Vanaf dit moment kunt u aan de slag met het klussen (doe-het-zelven) of het op eigen initiatief inhuren van vakbekwame mensen. Een gedegen planning vooraf helpt u om de woning op tijd bewoonbaar te maken.

11. Verhuizing naar uw nieuwbouwwoning

Als de woning voldoende bewoonbaar is gemaakt, kan er verhuisd worden. Vergeet niet naar de gemeente te gaan om de adreswijziging door te geven.

12. Garantietermijn

Als het nieuwbouwproject aangemeld is bij een officiële garantieregeling (bijv. SWK), heeft u recht op de onderhavige regeling. Zodra er een gebrek ontstaat aan uw woning, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de aannemer. In de stukken staat omschreven welke garantievoorwaarden van toepassing zijn, en hoe lang u aanspraak kunt maken op bepaalde garantie. Dit varieert van 6 maanden (bij stukadoorswerk) tot 10 jaar (bij ernstige constructieve gebreken).
© 2016 - 2024 Youinformed, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Tips bij kopen van een nieuwbouwwoningTips bij kopen van een nieuwbouwwoningWanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, of je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen zit je met allerlei vra…
Nieuwbouw kopen: Alles over kopen van een nieuwbouwwoningEen nieuwbouwwoning kun je in tegenstelling tot een bestaand huis nog grotendeels vormen naar je eigen smaak. Een nieuwb…

Nieuwbouw: stappenplan voor meer- en minderwerkNieuwbouw: stappenplan voor meer- en minderwerkNieuwbouw wordt gebouwd met een standaard set aan materialen en afwerkingen. De materialen die gebruikt worden, zijn oms…
Tips bij het verhuren van een woningTips bij het verhuren van een woningBij het verhuren van een woning komt veel kijken. Omdat huurders in Nederland in de meeste gevallen recht hebben op huur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
  • https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/nieuwbouw
  • http://www.swk.nl/?page_id=417
  • http://www.beterwonenin.nl/nieuwbouwhuis-kopen/
  • http://www.nieuwbouw-nederland.nl/
  • http://www.bewustnieuwbouw.nl/stappen/
  • https://www.nvm.nl/hulpbij/kopen/nieuwbouw
  • http://www.kornputkwartier.nl/6-stappen-voor-de-koop-van-uw-nieuwbouwwoning/
Youinformed (10 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.