Chalet als recreatiewoning: een chalet kopen of laten bouwen

Chalet als recreatiewoning: een chalet kopen of laten bouwen Wordt de sleur van je dagdagelijkse leventje je soms even te veel en wil je er eens snel tussenuit? Dan kan een chalet kopen de ideale oplossing zijn. Een chalet is een houten woning die doorgaans in een afgelegen bosrijk gebied gelegen is, zoals bijvoorbeeld de Belgische Ardennen. Het hout geeft de chalet een aangenaam gezellig gevoel dat je dichter bij de natuur brengt. Bij sommige bedrijven kan je je eigen chalet of houten recreatiewoning op maat laten maken, net zoals een sauna, een blokhut of een prieel. Je kan interessante aanbiedingen van chalets vinden op aparte websites die zich richten op recreatie- en vakantiewoningen, of meteen een beroep doen op een vastgoedmakelaar.

Wat is een chalet?

Een chalet is een woning of kleine boerderij die haar oorsprong vindt in de Alpen. Een chalet bestaat grotendeels uit zwaar hout dat dienst doet als isolatie. Doorgaans is er ook een klein balkon met overdekking aan de chalet verbonden. We denken dan aan de typische chalets die we kennen van onze vakanties in Zwitserland of Oostenrijk, maar ook in bosrijke gebieden in Nederland, België en Duitsland vind je heelwat chalets. Het voordeel van een chalet is dat je tegen een kleine prijs (bv. 5.000 euro) al een stek bezit waar je je vakanties in de gezonde buitenlucht kan doorbrengen of simpelweg enkele dagen lichamelijk en geestelijk tot rust kan komen.

Chalet als recreatiewoning

Waar de chalet oorspronkelijk dienst deed als volwaardige woning, zoals in het Alpengebied, kopen mensen chalets nu vooral als vakantiewoning of recreatiewoning. In dit geval heeft de chalet de bedoeling om er de vakanties door te brengen en tegelijk te genieten van rust en natuur. Nederlanders en Belgen trekken doorgaans naar Limburg of de Belgische Ardennen om een chalet als tweede woning te zoeken. Op die manier is het handig om er even een weekendje tussenuit te knijpen als de sleur je teveel wordt.

Chalets zoeken

Wie van plan is om een chalet te kopen, kan terecht op gespecialiseerde websites op het internet. Op de betreffende sites kan je via een zoekmachine de prijsklasse ingeven, net als de plaats waar je de chalet wilt kopen, de oppervlakte van de woning, het bouwjaar, enz... Sommige sites bieden ook rechtstreekse telefonische assistentie of chat via skype aan om je vragen te beantwoorden en bijkomende info te verstrekken, zoals bijvoorbeeld over bouwvergunningen.
Voorbeelden van zulke websites zijn onder meer:
  • http://www.chaletsite.nl/
  • http://www.rhino-loghouses.nl/
  • http://www.koopchalet.nl/
  • http://www.arcabo.nl/

Chalet op maat laten bouwen

Vind je niet meteen je zin bij het geraadpleegde aanbod van chalets, dan is er nog een andere optie: je kan eenvoudigweg je eigen chalet op maat laten bouwen. Er zijn gespecialiseerde ondernemingen die niet alleen bestaande chalets te koop aanbieden, maar ook zorgen voor de bouw en de plaatsing van de chalet. Bij Rhino-Loghouses kan je bijvoorbeeld ook een aanvraag doen om een garage, een paardenstal, een prieeltje, of een sauna te laten bouwen. De mogelijkheden zijn dus erg ruim.

Volwaardig houten huis laten bouwen

Je kan er zelfs voor kiezen om een volledig huis in hout te laten bouwen: door de grootte spreken we dan niet meer van een chalet maar van een eigenlijk houten huis. Tegenwoordig kunnen er erg mooie en kwalitatief hoogstaande huizen van hout gemaakt worden door bijvoorbeeld Jaro International. Het hout is van boomstammen van erg hoge kwaliteit waardoor de duurzaamheid van het houten huis verzekerd is.

Tip: advies makelaar

Als het hele aanbod je wat onoverzichtelijk lijkt dan is er ook een andere mogelijkheid om de meest geschikte chalet te vinden. In plaats van de betreffende websites of ondernemingen apart te bezoeken kan je ook meteen naar een vastgoedmakelaar gaan. Sommige makelaars zijn gespecialiseerd in vakantiewoningen en kunnen je in een paar minuten wegwijs maken in het ruime aanbod aan chalets. Via het aanvragen van prijsoffertes online kan je makelaars in jouw regio vinden die zich richten op recreatiewoningen en chalets.

Lees verder

© 2013 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chalet: kopen en bouwen van een chaletChalet: kopen en bouwen van een chaletHet bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daard…
Vakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningVakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningIn Nederland zijn er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen. Een groot aantal van deze vakantiewoningen wordt permane…
Lening: geld lenen om een recreatiewoning te kopenLening: geld lenen om een recreatiewoning te kopenDe stress van de moderne maatschappij heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen willen vluchten uit de dagelijkse sle…
Permanent wonen in een recreatiewoningPermanent wonen in een recreatiewoningEen recreatiewoning is niet bestemd om permanent in te wonen. Toch worden deze huizen wel permanent bewoond door de eige…

Beleggen: investeren in appartementen voor expats in BrusselBeleggen: investeren in appartementen voor expats in BrusselWil je investeren in een appartement voor expats in Brussel met een hoog potentieel rendement? Dan is het vastgoedprojec…
Huis kopen in Griekenland na de crisis: een goed moment?Huis kopen in Griekenland na de crisis: een goed moment?Is het financieel zwaar geteisterde Griekenland eindelijk gered door Europa en veilig genoeg om in te investeren? Zowel…
Bronnen en referenties
  • http://www.chaletsite.nl/, bezocht op 09/07/2015.
  • http://www.rhino-loghouses.nl/, bezocht op 09/07/2015.
  • http://www.koopchalet.nl/, bezocht op 09/07/2015.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chalet, bezocht op 09/07/2015.
  • http://www.arcabo.nl/, bezocht op 09/07/2015.

Reageer op het artikel "Chalet als recreatiewoning: een chalet kopen of laten bouwen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 13-07-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Special: Woning kopen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!