Klussen: rolgordijnen, jaloezieën, gordijnen ophangen

Klussen: rolgordijnen, jaloezieën, gordijnen ophangen Raamdecoratie: rolgordijnen, jaloezieën en gordijnen. Hoewel licht in een kamer wenselijk is, is inkijk van buiten vaak een aantasting van de privacy vooral wanneer het de badkamer en de slaapkamers betreffen. Ook is zonlicht niet altijd prettig. Gelukkig hebben we gordijnen, jaloezieën en rolgordijnen om de inkijk te verminderen. En het is niet eens zo moeilijk om deze zelf op te hangen. In dit artikel een aantal handige tips.

Rolgordijnen ophangen

Een rolgordijn is een buis met een veer erin en een vergrendelingsmechanisme. Daar omheen zit een stevig stuk stof dat als gordijn dient. De constructie wordt in twee beugels opgehangen die aan beide zijden op het raamkozijn worden vastgeschroefd.

Aan de linkerbeugel wordt in het ronde gat de ronde as van het draaimechaniek opgehangen. De rechterbeugel heeft een sleuf waarin de platte as van het draaimechaniek terecht komt.

Hoe hangt u het rolgordijn op?

 1. Markeer de schroefgaten van de twee ophangbeugels.
 2. Schroef deze ophangbeugels aan het kozijn vast.
 3. Steek de assen van het rolgordijn in de ophangbeugels

Hoe vervangt u het rolgordijn?

 1. Meet afstand tussen beide ophangbeugels.
 2. Meet de uitgerolde lengte van het gordijn.
 3. Koop een nieuw gordijn met dezelfde afmetingen

Jaloezieën ophangen

Jaloezieën bestaan uit een aantal smalle lamellen van kunststof of aluminium. Met een roede zijn deze lamellen verstelbaar. Hiermee kunt u de hoeveelheid licht en de richting van het licht bepalen.

Hoe hangt u de jaloezieën op?

 1. Eerst bepaalt u waar de U-vormige ophangbeugels moeten komen. Markeer de schroefgat met een potlood.
 2. Ga nu met een priem gaatjes maken waar de schroeven moeten komen. U kunt ook voor boren.
 3. U gaat vervolgens de ophangbeugels op hun plaats schroeven.
 4. Schuif de bovenbalk van de jaloezie in de beugels. Sluit de beugels af.
 5. Indien nodig kunt u de ophaalkoorden inkorten.

U kunt de schroeven het beste in- en uitdraaien met een accuboor. Zorg dat ophaalkoorden hoog hangen zodat uw kinderen er niet bij kunnen. Haal in ieder geval de lus eruit.

jaloezieën op maat maken

Wanneer u de jaloezie niet op maat bestelt dan kunt u 'm in laten korten. Let dan wel bij aankoop of u de breedte en de hoogte kunt inkorten.

breedte
 1. Breng de ophangbeugels aan op of binnen het raamkozijn.
 2. Zaag boven- en onderbalk met een ijzerzaag op maat (links en rechts evenveel).
 3. Knip met de lamellenschaar de afzonderlijke lamellen op maat

hoogte
 1. Dopjes aan de onderbalk lostrekken.
 2. Ophaalkoorden losmaken.
 3. Verwijder overbodige lamellen.
 4. Zet de koordjes weer vast en knip ze op maat.

Gordijnen ophangen

Twee systemen:
 1. gordijnroede
 2. gordijn rails

Gordijnroede is een buis die aan ophangpunten wordt gehangen. De methode gaat hetzelfde als bij een rolgordijn of jaloezie. Nadeel is dat de gordijnen vaak moeilijk open en dicht gedaan kunnen worden. In het midden kan het bovendien gaan doorzakken.

Gordijn rails zijn u-vormige rails met omgezette randen met daarin een aantal runners. Het gordijn hangt met gordijnhaken aan de runners. Bij zware gordijnen moeten de rails aan het plafond bevestigd worden. Zorg dat de runners soepel blijven lopen.

Lees verder

© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een rolgordijn maken en ophangenZelf een rolgordijn maken en ophangen is een eenvoudige klus. Als je het juiste rolgordijn hebt uitgezocht in de winkel…
Gordijntrends: soorten gordijnenGordijntrends: soorten gordijnenJe hebt een stijl gekozen voor je interieur. Wat voor soort gordijnen kies je? Niet alleen in interieur en woonstijl zij…
Raambekleding is niet altijd even gemakkelijk om te kiezenBij het inrichten van een woning, wordt het kiezen van raambekleding vaak onderschat of zelfs vergeten. Men loopt soms t…
Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterJaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterLuxaflex of een ander merk jaloezieën schoonmaken, daar heeft niemand echt zin in. Gelukkig bestaat er een radicale meth…

Een flatscreen aquarium: De voor- en nadelenEen flatscreen aquarium: De voor- en nadelenDe laatste jaren is er een nieuw product verkrijgbaar voor de designliefhebber; een flatscreen aquarium. Deze aquariums…
Goedkoop meubels kopenSoms heeft u even geen geld, maar wel meubels nodig om het huis in te richten. Goedkope meubels kopen betekend niet alti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Home Improvement - Hamilton
Jehoeda (487 artikelen)
Laatste update: 10-07-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.