Welke kamerplanten verdienen een plekje in de spotlights?

Welke kamerplanten verdienen een plekje in de spotlights? Een groen interieur is 'in' en dat blijft nog even zo. Veel planten in combinatie met natuurlijke materialen. Planten zijn ook goed voor de gezondheid. Ze zorgen voor meer zuurstof in de ruimte waardoor je beter kunt ademhalen. Je kunt je beter concentreren en je bent productiever. Genoeg redenen om meer kamerplanten in huis te halen. Maar welke planten passen bij jouw interieur? Zijn dat makkelijke kamerplanten zoals cactussen en vetplanten, of heb je liever bloeiende planten zoals hortensia's en potchrysanten?

Kamerplanten voor een groen interieur

Groene en bloeiende planten brengen sfeer in huis. Groene kamerplanten zijn het hele jaar mooi, bloeiende planten hooguit één seizoen. Deze planten kun je makkelijk vervangen door andere bloeiende planten. Mooie planten voor de woonkamer zijn:
  • Dracaena
  • Winterbloeiers (Primula obconica, Senecio cruentus, Jasminum)
  • Voorjaarsbrengers (Narcis, Muscari, Hyacinth, Tulp,Fritellaria)
  • Hortensia
  • Rustgevende planten (Bonsai, Ficus Gingseng, Dracaena lucky bamboo)
  • Potchrysant
  • Vetplanten (succulenten)
  • Scindapsus
  • Vlinderorchidee
  • Planten die geliefd zijn bij dieren (Chlorophytym, Cyperus, kattegras, Beaucarnea, bamboe)
  • Rhipsalis
  • Anthurium

Welke kamerplanten passen bij jou?

Welke planten passen bij jou en bij je interieur? Kies je voor een plant die veel verzorging nodig heeft? Of past een makkelijke plant beter bij jou? Neem je grote kamerplanten, of is er alleen ruimte voor een paar kleine planten? Sommige planten blijven maanden tot jaren mooi, anderen fleuren het interieur tijdelijk op. Dit zijn bijvoorbeeld de winterbloeiers, voorjaarsbrengers, hortensia’s en potchrysanten. Na de bloei kunnen deze planten in de tuin worden geplant.

Dracaena

De dracaena is een makkelijke kamerplant die erg groot kan worden. De plant is verkrijgbaar in verschillende lengtematen zodat hij past in elk interieur.

De verzorging

De draceana heeft weinig verzorging nodig. In de herfst en de winter is de plant in rust. Dan is het voldoende om af en toe wat water te geven. De kluit kan beter droog zijn dan te nat. Als de kluit te nat is gaan de wortels rotten. Voedingsstoffen heeft de plant nu niet nodig. In het voorjaar en de zomer heeft een dracaena wat meer water nodig en voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat de plant sterk en mooi blijft. Een dracaena kan last hebben van luizen. Zet de plant op een tochtvrije plek en besproei het blad regelmatig.

Dracaena’s met donker blad hebben weinig licht nodig. Ze kunnen op een donkere plek staan en in halfzon/halfschaduw. Een plant met bont blad heeft meer licht nodig. Op een plek in de halfzon/halfschaduw groeit de plant goed. Wordt het blad geel of bruin? Dan krijgt de plant te veel water. Geef wat minder water en laat de grond eerst drogen. Bruine punten of vlekken op het blad kunnen worden veroorzaakt door te veel zonlicht. Zet de plant dan op een plek uit de zon. De plant vernieuwt het blad. Oud blad wordt bruin en sterft af. Oud en lelijk blad kun je verwijderen door het naar beneden van de stam af te trekken.

Winterbloeiers

Primula obconica, (sleutelbloem) Senecio cruentus, (asbloem) Jasminum (jasmijn) bloeien al vroeg in het jaar. Jasmijn bloeit met witte bloemen, sleutelbloem en asbloem bloeien in de kleuren roze, lila, blauw, rood, wit, paars of gemengd.

De verzorging

Bovengenoemde winterbloeiers houden van een lichte, koele plek uit de volle zon. De grond moet iets vochtig zijn, maar niet te nat. Deze planten blijven lang doorbloeien als de dode bloemen dagelijks worden verwijderd. Na de bloei kunnen de planten naar buiten. (vorstvrije periodes).

Voorjaarsbrengers

Bloembollen brengen het voorjaar in huis. In de maand maart staan de narcis, Muscari, hyacint, tulp en Fritillaria centraal. Voorjaarsbrengers zijn, afhankelijk van de soort, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hyacinten geuren bovendien ook nog eens heerlijk.

De verzorging

Bloembollen houden van een lichte plek en vochtige grond. Als ze op een koele plek staan groeien ze langzamer en blijven ze langer mooi. De stengels en het blad van bloembollen die op een warme plek staan groeien snel en zijn slapper.

Hortensia

Hortensia’s houden van een lichte, zonnige plek. Bij teveel direct zonlicht krijgen de bladeren en bloemen bruine randen. Zet de plant dan wat verder van het raam af. Hortensia’s bloeien rijk en langdurig en ze kunnen na de bloei in de tuin worden geplant.

De verzorging

In het voorjaar heeft een hortensia extra voedingsstoffen nodig. Dit is ook de beste tijd om de plant te verpotten. De hortensia heeft water nodig als het blad slap hangt, maar het is beter om wat vaker water te geven. De kleur van de bloemen is afhankelijk van de zuurgraad van de grond. In pH-neutrale grond worden de bloemen wit, roze of rood. In zuurdere grond verkleuren ze naar blauw/grijs.

Rustgevende planten

Bonsai, Ficus ginseng en Dracaena lucky bamboo zijn tropische kamerplanten. De planten hebben een rustgevende werking.

De verzorging

Tropische planten zijn alleen geschikt als kamerplanten. Ze houden van vochtige grond en een warme, lichte plek uit direct zonlicht. In het groeiseizoen hebben deze planten regelmatig voeding nodig.

Potchrysant

Potchrysanten zijn makkelijke planten die lang bloeien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals rood, groen, wit, roze, paars, oranje en geel.

De verzorging

Chrysanten houden van vochtige, niet te natte grond. Zet ze op een lichte plek, uit direct zonlicht. Chrysanten blijven langer mooi als je de uitgebloeide bloemen afknipt.

Vetplanten

Vetplanten houden water vast. Van oorsprong komen deze planten voor in gebieden waar het langdurig droog kan zijn. Ze kunnen overleven door de opgeslagen watervoorraad. In de zomermaanden hebben ze geregeld water nodig, in de wintermaanden maar één keer per maand. Verder hebben deze planten weinig verzorging nodig. Sommige vetplanten houden van een plek in de zon, maar niet alle soorten houden hiervan.

Scindapsus

De scindapsus is een luchtzuiverende plant. De huidmondjes in het blad halen schadelijke stoffen uit de lucht, vervoeren die via de stengel naar de wortels waar ze worden afgebroken en dienen als voeding voor de plant.

De verzorging

De Scindapsus heeft vochtige, niet te natte grond nodig. Laat de grond niet uitdrogen. Zet de plant bij voorkeur op een lichte plek of in de halfschaduw. Bij planten die op een donkere plek staan wordt het blad donkerder en groener van kleur. Wordt het blad egaal groen van kleur? Dan heeft de plant meer licht nodig. Geef één keer in de twee weken plantenvoeding (alleen in het groeiseizoen).

Vlinderorchidee

De vlinderorchidee dankt zijn naam aan de bloemvorm. Die lijkt op een vlinder. Een orchidee heeft luchtwortels die zich vasthechten aan ander groen. Met deze wortels haalt de plant water uit de lucht om van te leven.

De verzorging

De vlinderorchidee staat het liefst op een lichte plek uit de volle zon. Een keer per twee weken dompel je de plant onder in lauw water. Daarna goed uit laten lekken om te voorkomen dat de wortels in water blijven staan. Geef een orchidee pas voeding als er een nieuwe bloemstengel ontstaat. Als de eerste bloemen opengaan heeft de plant geen voeding meer nodig. Verwijder een oude bloemstengel alleen als deze afsterft. De orchidee kan namelijk nieuwe bloemstengels vormen op een oude.

Groene dierenvrienden

Chlorophytym, Cyperus, kattegras, Beaucornea en bamboe zijn planten waar dieren van eten. Katten eten kamerplanten om de haarballen kwijt te raken. Ze eten van de plant, maar kunnen dit niet verteren waarna ze gaan braken. Zo komen de haarballen uit de maag naar buiten.

De verzorging

Deze planten houden van vochtige grond en een lichte standplaats.

Rhipsalis

De Rhipsalis is een makkelijke plant met veel variatie in het blad. Het blad kan dun en lang zijn, krullend, rond of breed en geribbeld.

De verzorging

Rhipsalis houdt van een donkere plek en droge grond. Een keer per week water geven is voldoende.

Anthurium

De Anthurium wordt ook wel flamingoplant genoemd. De plant bloeit o.a. in de kleuren roze, rood en wit.

De verzorging

Een Anthurium houdt van vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid. In de zomer heeft de plant geregeld water nodig. De grond mag niet uitdrogen. Af en toe een sproeibeurt houdt de plant mooi en gezond. Zet de plant op een lichte plek. Voor het bemesten gebruik je voeding speciaal voor een Anthurium.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…
Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Lukt het niet om je planten mooi te houden? Geef je altijd te veel of te weinig water? Kies dan voor makkelijke kamerpla…
Planten die je binnen een minuut kan stekkenPlanten die je binnen een minuut kan stekkenEr zitten veel voordelen aan het hebben van kamerplanten. Planten kunnen de lucht in je huis zuiveren, ze geven kleur aa…

Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Moet je een kamerplant verpotten? En wanneer? Een kamerplant verpot je meteen na aanschaf en als de plant een grotere po…
De flessenplant of Jatropha podagrica met prachtige bloemenDe flessenplant of Jatropha podagrica met prachtige bloemenDe flessenplant of Jatropha podagrica is een populaire kamerplant die heel lang kan bloeien met vuurrode schermbloemen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anniespratt, Unsplash (bewerkt)
  • https://www.kamerplantenbak.nl/plantenencyclopedie/verzorging-Dracaena-Drakenplant-Drakenbloedboom
  • https://www.fleurdirect.nl/plantengids/dracaena/
  • https://www.bloemenbureauholland.nl/perskalender/de-woonplanten-van-2018-zijn-bekend
  • https://groenvandaag.nl/woonplanten-2018-bekend/
  • http://www.bloembollen-op-pot.nl/Verzorgingstips.html
  • https://www.bloemenbureauholland.nl/perskalender/primula-woonplant-van-de-maand-februari-2015
  • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/bloemen-encyclopedie/hortensia/
  • https://www.praxistuincentrum.nl/tuin-inspiratie/ficus-ginseng
  • http://www.tuinen.nl/potchrysant-als-kamerplant
  • https://www.groenvanbijons.be/kamerplanten/soorten-vetplanten
  • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/scindapsus-epipremnum/
  • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/rhipsalis/
  • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/anthurium/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 11-03-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.