Milieuvriendelijk schoonmaken met Blanc de Meudon (krijtwit)

Milieuvriendelijk schoonmaken met Blanc de Meudon (krijtwit) Huishoudelijke taken brengen mensen regelmatig ongewild in contact met chemicaliën, die in hun schoonmaakmiddelen voorkomen. Ze raken het middel of behandelde voorwerpen misschien aan en ademen de stoffen in die uit allerlei flacons en sprays komen. Dat doen ook de andere gezinsleden of bezoekers aan huis. Die producten zijn vaak ook duur. Een alternatief om milieuvriendelijk schoon te maken is met Blanc de Meudon (krijtwit), dat zelfs tot aan de verpakking toe milieuvriendelijk is. Wat is Blanc de Meudon precies, waar kan ik het voor gebruiken en hoe doe ik dat?

Meudon en de winning van krijtwit

Het plaatsje Meudon in het departement Hauts de Seine ligt ten zuidwesten van Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. In de omgeving van het stadje Meudon werd ooit krijt (calciumcarbonaat) gewonnen. De eerste mijnen lagen bij Montquartiers en bereikten ondergronds op den duur Meudon. Het gewonnen krijt werd aangeduid met de Franse handelsnaam ‘Blanc de Meudon’. De naam van de fabriek was 'Manufacture générale des Blancs minéraux de Meudon'. Daar werd het krijt verhit, onreinheden en zanddelen verwijderd, totdat een zeer fijne kalkpoeder over bleef. Mogelijk werd krijt uit die omgeving al sinds de Renaissance in Franse huishoudens gebruikt.

De krijtmijnen- en groeven van Meudon zijn inmiddels gesloten en de omgeving teruggegeven aan de natuur. Het is zelfs beschermd natuurgebied geworden. De handelsnaam voor het artikel bestaat nog steeds. De handelsnaam Meudon geniet namelijk geen beschermde geografische aanduiding en kan daarom nog steeds gevoerd worden, ook al wordt het krijt voor dit product elders uit de bodem gehaald.

Blanc de Meudon als product

De Franse naam verraadt al veel. De poeder is wit van kleur ('blanc') en kwam oorspronkelijk uit de omgeving van Meudon. Deze fijne krijtpoeder wordt onder meer als pigment gebruikt in de productie van verf of als licht schuur- en schoonmaakmiddel in het huishouden. Blanc de Meudon is als schoonmaakmiddel niet erg bekend in Nederland, maar wél verkrijgbaar. Het is mild, milieuvriendelijk en goedkoop te noemen. Het hoort zeker thuis in het rijtje ecologische schoonmaakmiddelen, zoals
natuurazijn, zwarte zeep en zilver soda dat bijvoorbeeld doen. Blanc de Meudon kom je tegen onder diverse namen. De Nederlandse term Spaans krijt of krijtwit voor dit product zal de meesten niet bekend in de oren klinken. Andere namen die voor dit product worden gebruikt zijn:
 • blanc de Toulouse, Toulouse wit of wit van Toulouse;
 • Blanc de Troyes;
 • Blanc de Bougival;
 • Blanc de Champagne, champagnekrijt of wit van Champagne;
 • Marne blanche, (witte mergel of witkalk);
 • Blanc de craie (krijtwit) enzovoorts.

Gebruik

Sommige termen verwijzen naar het gebruik ervan in verf als vulmiddel, of in stofverf dan wel plamuur als ingrediënt. De gebruikte termen bij huishoudelijk gebruik zijn meestal Blanc de Meudon of krijtwit. Als 'marne blanche' (witkalk) wordt het gebruikt om etalageramen tijdens een verbouwing tegen nieuwsgierige blikken te beschermen, door de ruiten ermee in te smeren. Het voordeel van krijtwit, is dat het geen krassen maakt, veilig is in gebruik en het volledig natuurlijk is. De verpulverde kalk krast niet, omdat alle zandkorrels zijn verwijderd. Het heeft zich jarenlang als schoonmaakmiddel bewezen en is zeer spaarzaam in het gebruik. Blanc de Meudon bestaat uitsluitend uit krijt. Het reinigt, schuurt licht, polijst, ontvet, kan vlekken verwijderen en zorgt voor glans. Het is een prima middel om op oppervlakken te gebruiken, die snel krassen of delicaat zijn zoals roestvrij staal en porselein.

Zilver

Je kan op allerlei manieren zilver poetsen. Er zijn uiteenlopende sprays, kokers, doekjes en busjes met zilverpoets in de handel verkrijgbaar. Zilverpoets uit de winkel heeft vaak een chemische geur. Het dippen of omschudden van zilver in kokers en potten kan zilver mogelijkerwijs beschadigen, omdat de inhoud te agressief is. Het voordeel van chemische zilverpoets is dat het poetsen snel resultaat oplevert. Het nadeel is dat het zilver kan worden beschadigd door een (te) agressief product en in waarde kan verminderen. Het zilver slijt sneller en belangrijke details zoals de zilvermerken vervagen. Het loont daarom de moeite om de tijd te nemen voor deze klus en een schoonmaakmiddel te kiezen, dat zo weinig mogelijk of niet schuurt. Blanc de Meudon-poeder is een prima keus, omdat het niet kan krassen. Verder zijn een katoenen doek, wattentips en make-upschijfjes goede hulpmiddelen die ook niet krassen. Sponzen van cellulose zoals make-upsponsjes zijn ook een goede keus om Blanc de Meudon mee op te brengen. Het is raadzaam om nooit een gecombineerde spons te gebruiken (spons en staalwol) ook al wordt alleen de sponszijde gebruikt. Baking sodarecepten, tomatenketchup, tandenborstels (tenzij met natuurlijke borstelharen), afwasmiddel met citroengeur (limoneen) zijn mogelijk te scherp, te schurend of te zuur.

Zilverwerk kan behoorlijk wat aanslag hebben. Er zijn verschillende manieren om het veilig weer glimmend en schoon te krijgen. Het zilveren voorwerp kan worden ingesmeerd met de poeder van Blanc de Meudon en vervolgens opgewreven. Daarna afspoelen met helder water en drogen met een zachte doek. Een andere methode is te poetsen met een aangemaakte pap dat de consistentie van tandpasta heeft. Het papje bestaat uit water, krijtwit en wat druppeltjes vloeibare zwarte of bruine zeep. Donker geworden zilver kan met deze pasta worden ingewreven met behulp van een zachte doek of met een spons. Na de poetsbeurt dient het zilver te worden afgespoeld om de resten van het papje te verwijderen en gedroogd te worden met een schone doek. Zilver kan ook worden gepoetst met een mengsel van krijt en spiritus.

Marmer

Marmer mag dan wel een harde natuursteen zijn, het is erg poreus en kan daardoor snel vlekken. Etsende stoffen zoals sinaasappelsap, wijn of azijn kunnen snel in het marmer trekken. Wie marmer mooi wil houden, dient het regelmatig te onderhouden. Blanc de Meudon is een prima alternatief voor chemische marmerreinigers uit de winkelschap. Wrijf het krijtwit over het marmer uit met behulp van een spons en veeg het daarna weg met een schone doek. Voor onderhoudsdoeleinden kan ook een dikke pasta worden gebruikt van krijtwit met water. Dit heeft een mild schurende werking, maar zal het marmer niet beschadigen of krassen veroorzaken.

Ramen en spiegels

Vieze ramen en vette spiegels vallen snel op. Ze dienen daarom regelmatig te worden schoongemaakt. Schone ramen laten al het licht door en blinkende ramen en spiegels maken een huis meteen een stuk frisser en mooier. Er zijn verschillende manieren om Blanc de Meudon te gebruiken bij het schoonmaken ervan. Een manier is om drie eetlepels met de poeder te mengen met een halve liter water en daarin een doek te drenken. Het raam of de spiegel met dat doek vervolgens in kleine cirkels schoonmaken. Tot slot de boel spoelen met schoon water. Lait de Meudon (melk van Meudon) is ook een goede hulp. Dit is een 25/75-mengsel van water met Blanc de Meudon. De melk opbrengen met een borstel of roller en laten drogen. Na het opdrogen het oppervlak met een doek schoonwrijven. Om te ontvetten is soms een sterker middel nodig. Een mengsel van Blanc de Meudon met wat snippers van Marseille of zwarte zeep en een scheutje (koffielepel) ammoniak kan daarbij van dienst zijn. Wrijf de oplossing licht over het te behandelen oppervlak. Verwijder daarna de achtergebleven oplossing weg met een schone doek.

Lait de Meudon en overige toepassingen

Er zijn meer toepassingen voor Lait de Meudon. Tin, roestvrij staal (verder RVS), messing en koper kunnen prima worden onderhouden met deze melk en weer gaan glimmen (alleen nooit op aluminium gebruiken). Uiteraard helpt een dikke pasta met deze poeder en wat gedemineraliseerd water beter om vlekken te verwijderen, maar voor het regelmatig oppoetsen is de melk een prima middel bij RVS. Vingerafdrukken, krassen en watervlekken zijn bijvoorbeeld snel zichtbaar op RVS, maar met de melk is dat te verhelpen. Wrijf om vingerafdrukken en watervlekken te verwijderen eerst met een warme doek over het RVS om het staal te verwarmen. Breng daarna de melk aan met een zachte doek. Werk daarbij met de nerf mee op het nog warme RVS. Laat het goed drogen. Na het drogen - weer met de nerf mee - het RVS schoonwrijven.

Blanc de Meudon is de ideale hulp bij allerlei andere huishoudelijke schoonmaakklussen. Het is zeker raadzaam om bijvoorbeeld bij marmer het product eerst te testen op een niet opvallende plaats op het voorwerp om nare verrassingen te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nord-Pas de Calais - De OpaalkustMet z'n witte krijtrotsen wordt de kuststrook tussen Calais en Boulogne ook wel de Opaalkust genoemd. Hoogtepunten zijn…
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…
Ronde door Europa – van Colverde naar Mont BlancRonde door Europa – van Colverde naar Mont BlancHet rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsla…

Waarom en hoe huishoudelijk werk goed organiseren?Waarom en hoe huishoudelijk werk goed organiseren?Sommige mensen doen graag huishoudelijk werk en andere mensen verafschuwen het. Feit is dat als je huishoudelijk werk or…
Boeken ontspullen met de KonMari-methode van Marie KondoBoeken ontspullen met de KonMari-methode van Marie KondoMet behulp van de KonMari-methode van Marie Kondo kan je heel gericht het huishouden ontspullen. Haar methode is wereldw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Huzzahbeard, Unsplash
 • http://ploutregor.fr/Astuces/blanc_meudon/blanc_meudon.html
 • http://gerdas-almanak.nl/schoonmaak-v-tm-z/
 • https://kiwify.nl/handige-tips-krijt/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bekken_van_Parijs
 • https://www.ocres-de-france.com/en/charges/544-blanc-de-meudon-3700403402063.html
 • http://www.hermansilver.com/care.htm
 • https://www.greenhubimports.nl/download/ghi-receptenboekje-a5.pdf
 • https://www.frankrijk.nl/2016/10/handige-franse-huishoudmiddelen/
 • http://ruedeslumieres.morkitu.org/apprendre/craie/index.html (geologie)
 • https://www.maisonbrico.com/conseils-bricolage/astuces-pour-tout-nettoyer-avec-blanc-meudon,17443.html
 • https://www.encyclo.nl/begrip/inox
 • https://www.smulweb.nl/blog/ouderwets_lekker/1092/omas-huishoudelijke-tips
 • https://fr.m.wikisource.org/wiki/Histoire_et_description_naturelle_de_la_commune_de_Meudon/Chapitre_VI
 • https://www.ualberta.ca/sustainability/~/media/sustainability/Resources/Green%20Guide/Documents/Cleaning.pdf

Reageer op het artikel "Milieuvriendelijk schoonmaken met Blanc de Meudon (krijtwit)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: Maart 2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Special: Milieuvriendelijk schoonmaken
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!